Spanska Jultraditioner

Luciatåg i Torrevieja

För er som önskar se ett traditionellt svenskt Lucia tåg kan bege er till Svenska kyrkan där det traditionsenligt hålls Lucia firande varje år.

I Spanien är julfirandet omfattande och stort

Självaste julafton den 24 december är en vardag i Spanien men man jobbar sällan den dagen.
Julmaten äter man sent, som man så ofta gör i Spanien, cirka 21- 22 på kvällen. Sedan festar man, spelar, dansar och sjunger religiösa men roliga julsånger. Juldagen är en röd dag. Men många jobbar på annandagen.

Los Reyes Magos - den 5 januari kommer de vise männen

I hela Spanien firas den 5 januari med stora parader och festivaler då Los Reyes Magos ( De tre vise männen) rör sig genom landet med sina gåvor. I de flesta städer ordnas parader och godisregn.

Hur firar man - Dia de los Reyes Magos?

Den 6 januari är den Spanska julafton, Det är också då julklapparna delas ut, eftersom det var dagen då de tre vise männen anlände till Jesusbarnet med sina gåvor. Paketen ligger framme och väntar på barnen när de vaknar på morgonen. Barn som inte varit snälla får kolbitar istället för presenter.
Det blir dock vanligare att man även delar ut julklappar på julafton gärna av en tomte så som vi gör i övriga Europa. Precis som vi ställer ut lite godsaker till tomten ställer spanjorerna ut likör, julgodis och andra godsaker till de tre vise männen och deras kameler. Trettondagen anses i Spanien vara den dagen som avslutar julen.

Vad äter man för Julmat i Spanien?

Det största traditionen är tryffel fylld kalkon. Andra saker som är vanliga på det spanska julbordet är sjötunga, apelsiner och olika rätter av fläskkött. Mattraditionerna vid skiljer sig ganska mycket åt i de olika regionerna.

Missa inte juldagen på La Zenia Stranden

Varje år på juldagen samlas vänner och bekanta, alla nationaliteter som befinner sig i Orihuela Costa. Det grillas, det dricks öl och vin och Cava, alla är på strålande humör. Det är några som tar med sig instrument, andra musikanläggning, det är en sann folkfest som bör upplevas!

Spanska Helgdagar vid jul och nyår

  • Den 25 december är "röd dag"
  • 1 januari är "röd dag"
  • 6 januari är "röd dag"

Lokala avvikelser förekomma.