Tabarca - ö utanför Alicante

Vad är det?

Tabarca är ön som ligger utanför Alicante och Torrevieja. Ön kallas ”Illa de Tabarca” men är också känd för namnen ”Nova Tabarca”, ”Isla Planta” och ” Illa de Sant Pau”. Namnen säger mycket om öns historia. Isla Planta betyder ”platta ön”, vilket säger allt om hur ön ser ut geografiskt. Illa de Sant Pau betyder ”Den helige Petrus ö” och syftar på att aposteln Petrus ska ha landstigit på ön.

När ska jag åka dit?

Det beror lite på vad du är sugen på att göra, är du mest sugen på att bada, snorkla och dyka ska du åka på sommaren men om du är mer intresserad av att gå runt ön och se alla sevärdheter så rekommenderas det att inte välja den hetaste dagen på året. Åker du till ön under högsäsong får du räkna med trånga gator och längre köer eftersom att det kommer runt 3000 turister varje dag och besöker ön.

Hur tar jag mig till ön Tabarca?

För att ta sig till Tabarca behöver man åka båt. Under sommarsäsongen går det ofta båtar direkt från Alicante eftersom att ön tillhör Alicante. Det går också båtar från Torrevieja men den närmsta och mest frekventa båttrafiken kommer ifrån den lilla orten Santa Pola.

Det finns många båtbolag som säljer biljetter dit men de kostar ungefär samma, cirka 10 Euro tur och retur per person. Den bästa båtresan för dig påverkas då inte mycket på priset utan fokusera mer på tider som passar dig och kanske dit sällskap om du inte tänker resa själv. Har ni tur kan ni hamna på en båt där det finns glasfönster i skrovet, det gör sett möjligt att se havets fiskar och miljöer på nära håll.

Båtresan tar allt från 30-45 min, beroende på vilken slags båt du hamnar i.

Åker du från Santa Pola och har bil kan du parkera vid Marina Miramar som är en liten hamn som ligger mycket nära. Tänk på att det kostar att parkera här.

Vad kan jag göra på ön Tabarca?

Om du inte åker på en het sommardag kan du gå runt ön. Öns diameter är 300 meter och sträckan från sydost till nordväst är 1750 meter.


Sevärdheter på Tabarca

  • Torre San José - Det är en försvarsfästning på ön som än så länge inte är öppen för allmänheten. Den kan då alltså bara ses från utsidan. 
  • Fyren - Den byggdes 1854 men ersattes 197 av en nyare. Fyrens revs igen för att man ville renovera den gamla 1998.
  • Staden - Den mest kända sevärdheten på ön är den charmiga lilla staden. Här är det bara att gå runt och titta själv. 
  • Havet - På ön finns en mindre strand som ligger precis vid hamnen när man kommer fram, vill man till den mer populära stranden får man ta sig till öns södra sida. Havet är sedan 1986 ett marint naturreservat.
  • Kan man bo på Tabarca? - Vill du spendera längre tid på ön finns det ett par olika hotell som du kan bo i. Tänk på att försöka planera din tid efter det du eller ni planerar att göra på ön. Planerar ni att stanna cirka 5 timmar så hinner ni lätt med att bada, snorkla/dyka, åka trampbåt. Vill ni också shoppa och besöka museet behöver ni nog kanske lite mer tid.