Välkommen hem till Alicante!

Alicante som är en strandstad är huvudstaden på Costa Blancas kust. Hit flyger man enkelt från de flesta av Sveriges flygplatser eller om man så föredrar -tar tåget. I Alicante skiner oftast solen då molnen stannar bakom bergen inåt landet.

Jag vandrar genom staden med nyfikna steg en varm Decembermorgon, i varje hörn finns öppna caféer som erbjuder klassikern “Tostada con tomate” en nybakt rostad baguette med färskpressad solmogen tomat toppad med salt.

Alicante centrum är ett shoppingmecka med allt från en hel gata med bröllopskläder till Spanskfödda butiken Zara. Jag väljer att vandra upp genom Casco Antiguo -Den gamla staden där gränderna är trängre och tvättlinor samsas med ljusslingor mellan husen där det mot kvällningen kommer dukas fram bord, paellapannor och gatorna fylls med musik från spansk gitarr.

Jag fortsätter min vandring ett stenkast ner mot piren som skiljer den finkorniga sandstranden och den vackra hamnen med ett hundratal yachter åt. Har jag tur kommer jag lagom till fiskebåtarna som puttrar in med morgonens fångst som hamnar på kvällens meny på någon av de flera högklassiga fisk specialiserade restauranger som ligger här ute tillsammans med stadens Casino. Här från piren kan jag se upp till stadens landmärke det medeltida slottet Santa Barbara.

När det blir dags för den svenska hållpunkten -eftermiddagsfika så försvinner jag in på café Valor som ligger längs gågatan. Här är finns chokladfantasternas paradis med en hel meny av choklad i sin renaste form.

Mot kvällningen öppnar stadens rambla upp sig där barn leker och samsas med äldre som spelar brädspel, strosande par och kvälls motionärer. Jag kan inte låta bli att stanna vid varje liten trähytt som öppnat sin lucka för att avslöja skatter av alla dess slag -hantverk, souvenirer och smycken.

Jag somnar gott efter min heldag till fots genom Alicante och längtar redan tills nästa gång.

Snabbfakta Alicante

  • 330 000 invånare centralt
  • 330 soldagar per år
  • 14 km till flygplatsen