Cykla i Jalon och möt våren i Gröna Costa Blanca

2022-03-12

Att cykla under våren kan vara en underbar upplevelse i Gröna Costa Blanca. I februari och mars blommar mandelträden i Jalondalen, väster om Calpe. De lyser upp dalen med sina rosa och vita blommor, skapar en fantastisk syn och markerar att våren har kommit. Detta är något du måste uppleva på plats!

I det här blogginlägget får du veta mer om hur det är att cykla bland vackra mandelträd och charmiga vingårdar i Jalondalen.

Jalondalen - geografiskt läge och historia

Jalondalen, även kallad "Vall de Pop" (Popdalen), ligger 14 kilometer bilresa från staden Calpe. Detta område, nordost om Alicante, nås med cirka en timmes bilresa från flygplatsen i Alicante. Från flygplatsen i Valencia tar det 1 timme och 15 minuter. Jalon är huvudstad i Jalondalen och ligger vid floden Gorgos, omgiven av Sierra de Bernia och Sierra del Forner-bergen.

Jalón bestod från början av en grupp moriska bondgårdar. Morerna erövrade området på 800-talet. Deras styre varade i flera hundra år tills kung Jakob I, omkring 1244, invaderade området och införlivade det i kristna kungariket Valencia. 1609 fördrevs morerna och Jalón återbefolkades av bönder från Mallorca och Ibiza.

Jalon har ett av de mest storslagna naturscenerierna i Spanien, med sina mandel-, oliv- och pinjeträd uppblandade med apelsinlundar och vingårdar kantade av höga berg.

Vingårdar och bodegor i Jalon

Jalondalen är känd för sina fina söta viner (Mistela och Moscatel)* och fylliga röda viner producerade i lokala vingårdar och bodegor, som är öppna för besök och vinprovning. Vingårdarna har varit basen för detta områdes ekonomi i århundraden. Historien säger att redan år 1472 skickade morerna, som bodde i Jalón, viner till Valencias hov. Idag tillhör Jalons viner "denominación de origen" (ursprungscertifikat) i Alicante.

Mandelträd i Jalon

I februari kan du njuta av den underbara synen av mandelträd som blommar i Jalondalen. Deras rosa och vita blommor lyser upp dalen och är ett tydligt vårtecken. Hela dalen får en vit, skir nyans vars skönhet är omöjlig att beskriva med ord.

Spanien är världens näst största producent av mandel efter USA. Historien säger oss att fenicierna förde med sig de första mandelträden till Spanien för över 2 000 år sedan. De friska, lite sötare mandlarna är rika på proteiner, mineraler och vitaminer. Dessa näringsämnen är anledningen till att mandel äts i många former i Spanien; från naturliga till rostade, saltade och sötade. Många produkter tillverkas med mandel i Spanien, från mjölken du njuter av till morgonkaffet till marsipan och "turrón” (spansk nougat) som berikar julen.

Cykling i Jalondalen

Visste du att det finns 123 cykelrutter i Jalondalen?

Om du älskar att cykla är Jalondalen en plats du måste upptäcka. Oavsett om du är professionell, amatör eller fritidscyklist kommer du att hitta ett härligt område för att utöva denna sport, eftersom det finns lämpliga vägar för alla cykelentusiaster. Många professionella stall från hela Europa tränar här inför "La Vuelta a España" (Spanien runt) och andra viktiga cykeltävlingar. Jalondalen är idealisk för cyklister, inte minst på vintern, då Costa Blanca-regionen har över 300 soldagar om året med en perfekt temperatur (i genomsnitt +20) för cykling. Faktum är att 1986 utsåg Världshälsoorganisationen (WHO) Costa Blancas klimat till ett av de mest hälsosamma i världen, varken för varmt på sommaren eller för kallt på vintern.

När du cyklar i Jalondalen möter du inte så många bilar, däremot vänliga cyklister och spektakulära vyer. På vissa rutter kan du se ända bort till ön Ibiza, långt ute i havet. Längs vägarna hittar du förtrollande småstäder med kaféer, barer och restauranger som erbjuder lokal och internationell mat att njuta av på soliga terrasser.

Andra saker du kan göra i Jalón under cykelpauserna

Om du vill ta en paus från cyklingen är Jalon en charmig småstad full av hantverksbutiker, vinkällare, restauranger och platser med annan lokal kultur. Varje lördag kan du besöka "Rastro of Jalón" (Jalón-marknaden) för att fynda alltifrån lokala produkter till antikviteter. På tisdagar kan du besöka marknaden på Plaza Mayor i Jalon. Här finns också den vackra Santa Maria kyrkan, byggd i nyklassisk stil med sitt stora altare och sin blåa kupol. Jalon erbjuder utmärkt shopping liksom några trevliga barer och bodegor där du kan prova ett gott glas Jalon-vin och betrakta det lokala gatulivet. Du kan också njuta av den lokala gastronomin. Jalon är känd för sitt godis och sina bakverk (gjorda av lokal mandel) liksom för sina korvar (morcillas, bufas, longanizas och chorizos) skapade med uråldriga recept.

I Jalon kan du också uppleva flera "fiestas" under året: Semana Santa (spanskt påskfirande), höstfesten i oktober där en gigantisk paella tillagas på stadens torg och den största "fiestan" i augusti då tjurar springer genom stadens gator och lokalbefolkningen dansar till levande musik långt in på natten.

Sammanfattningsvis om Jalon och Gröna Costa Blanca

Jalondalen är ett cykelparadis för cyklister eftersom den rymmer kilometervis av fina asfalterade vägar, vacker natur, lite biltrafik och fantastiskt väder. Cyklister hittar i Jalon flera utmärkta cykeluthyrningsföretag med toppmodern utrustning.

I Gröna Costa Blanca får du en perfekt blandning av sol, hav, strand och stad liksom möjlighet till aktiva utflykter i det undersköna och spektakulära landskapet. Här kan du njuta av en kosmopolitisk blandning av invånare i en varm och vänlig atmosfär på en vacker plats.

Söker du privatbostad eller någon typ av företagsfastighet i Gröna Costa Blanca kan vi hjälpa dig.

Tveka inte att kontakta oss Mäklarringen Calpe

*Mistela klassas som en vinprodukt, även om det är en blandning av druvjuice och vindestillat. Specifikt beror det på tillsats av alkohol från destillation av viner som är tillåtna i must. Strikt sett är "mistela" inte vin, då det inte sker någon jäsning av den färska druvmusten, utan en blandning av must och alkohol. Men då denna alkohol kommer från ett vindestillat så klassificeras Mistela som en vinprodukt och är därför berättigad till vinets ursprungsbeteckning.

Cykelbilden - Foto: Tuvalum, Unsplash

Mandlar
Cyklister