Toppenaktivteter i Calpe

2018-10-15

Calpe är en vibrerande kuststad på norra Costa Blanca i Spanien, belägen mellan Moraira och Altea. Calpe har sin utmärkande klippa, Peñon de Ifach, som ett välkänt kännetecken och som reser sig 332 meter över Medelhavet. Staden erbjuder även fina sandstränder, natursköna vandringsleder och uråldriga ruiner som är intressant att besöka.

Den fasta befolkningen i Calpe är runt 30.000 invånare, vilket fördubblas under sommarmånaderna. Calpe har ett typiskt medelhavsklimat där de omgivande bergen skyddar mot kalla nordliga vindar och det varken är för varmt på sommaren eller för kallt på vintern. Från att ha varit en liten fiskeby förr i tiden har staden nu förvandlats till en topp-destination som är välbesökt av alla nationaliteter.

Vandra upp i Peñón de Ifach-klippan

Utsikten i Calpe och, i förlängning, på många ställen på Costa Blanca, domineras av den imponerande Peñón de Ifach-klippan, en kalksten som är 332 meter hög. Klippan och dess omgivning blev 1987 nationalpark, vilket gör den till den minsta nationalparken (45 hektar) i Spanien, med ett antal sällsynta lokala växter och 300 olika djurarter. Det finns möjlighet att vandra uppför klippan, med eller utan guide via flera vägar som leder upp till toppen. Den fantastiska utsikten från toppen är väl värt ansträngningen!

Relaxa på de härliga stränderna

Calpe är den perfekta platsen för att koppla av på allt från vackra vita, urbana familjestränder, till mer intima, robusta vikar, med ett marint liv. En av de mest kända stränderna i Calpe är Playa de Levante eller La Fossa. Det är den perfekta stranden för familjer, med ett brett utbud av bekvämligheter, bra badförhållanden och kristallklart vatten. Andra fantastiska familjestränder, även med blå flagg-status är Playa del Arenal och Playa del Cantal. Calpe har dessutom flera små vikar med en lugnare atmosfär där du kan njuta av oslagbara vyer såsom Cala de Racó, Cala Gasparet, Cala del Morrelló, Cala Calalga, Cala Manzanera, Cala Les Bassetes och Cala Del Mallorquí.

Njut av spännande vattensporter

Vattensportentusiaster älskar Calpe eftersom det erbjuder oändliga möjligheter att komma ut på vattnet. En av de bästa platserna är Cala Les Bassetes där du hittar en liten småbåtshamn samt Les Bassetes Dykcenter och Las Antipodas vattensporter. I Cala Les Bassetes kan du träna kajakpaddling, segling, dykning, vindsurfing och SUP paddleboarding. På plats finns även dykkurser, organiserade båtturer och snorklingsturer. En annan plats bra för att utforska under vatten är Cala El Racó. Denna vik nära Peñón de Ifach är den perfekta platsen att snorkla bland olika fiskarter. Playa La Fossa är också platsen för jetski-entusiaster.

Cykeltur i Calpe

Med ett fördelaktigt klimat på mer än 300 soldagar per år och en genomsnittlig temperatur på ca 19°C, i kombination med ett vackert kuperat naturlandskap och en oöverträfflig havsutsikt, är Calpe en utmärkt cykeldestination. Calpe lockar amatörer och entusiaster från hela världen, såväl som professionella cykelteam som väljer staden som bas för ett träningsläger. Calpe och dess omgivningar ingår ofta i La Vuelta de España, den största cykeltävlingen i Spanien.

Utforska Calpes ”Gamla Stan”

Om du vill komma ifrån de livliga stränderna en stund så kan man njuta av ett besök i den gamla staden som ligger på toppen av en kulle. Calpe var ursprungligen en fiskeby och dess murar skyddade invånarna mot attacker av nordafrikanska pirater. Idag kan du promenera runt i det historiska centrumet, bland de små pittoreska kullerstensgatorna, dekorerade trappor och njuta av en god måltid på en av de många lokala restauranger som staden erbjuder. Några av sevärdigheterna är La Iglesia de Nuestra Señora de las Nieves, Torreó de la Peça, Museo de Historia y Arqueología de Calpe. Marknadsentusiaster kan besöka konst- och hantsverksmarknaden varje söndag, där du kan köpa lite av allt inklusive böcker, begagnade prylar, ekologiska livsmedel och växter.

Upptäck Salinas de Calpe

Saltanläggningarna, Las Salinas de Calpe, ligger i själva staden nära Peñon de Ifach. De var av stor betydelse under den romerska tidsperioden då saltet användes för att bevara mat (fisk och kött) och århundraden senare var lägenheterna av vital betydelse för försörjningen av många familjer. Saltanläggningarna förklarades naturskyddsområde år 1993 och idag hittar du en vandringsled här som leder dig runt ett område fyllt med varierad flora och fauna, bland annat de vackra och eleganta rosa flamingorna.

Var med på fiskauktion

Calpes fiskauktion är ett måste när man besöker staden. Det är en symbolisk händelse som speglar den långvariga lokala fiskartraditionen. Auktionen organiseras på fiskmarknaden i hamnen varje måndag till fredag kl 17.00. Lokala fiskebåtar kommer in till hamnen och fisken som tas in av dessa båtar sätts i lådor och på transportband för att passera framför intresserade köpare, som kan läsa all slags information om produkterna på skärmarna. Köparen visar sitt intresse genom att trycka på en knapp på en fjärrkontroll och vid köpet transporteras fisken, som är täckt av is, till sina respektive köpare.

Calpe är minst sagt en levande och sprudlande stad, full av spännande och trevliga aktiviteter och sevärdigheter. Kom och besök Calpe och upptäck själv varför det är ett av de mest populära resmålen eller plats att köpa bostad på Costa Blanca!

Bilder från Calpe
Bergsby