Gör en utflykt till Ronda

2019-09-25

Rondas historia sträcker sig hela vägen tillbaka till kelterna, dvs till 500 talet f.kr, som grundade staden, då benämnd Arunda. Den vackra staden med nära nog 800 meters höjd över havet i ett kuperat och bergigt landskap har sedan dess fått se sig styras av bland annat romare, goter, muslimer och kristna. Staden har rykte om sig att vara en av de absolut vackraste städerna i Spanien med sitt läge på en klippa strax intill en ravin.

Ronda är staden för att uppleva historiens vingslag. Du promenerar lätt genom den lugna staden där det finns gott om trevliga stop för mat eller dryck mellan de olika sevärdheterna med en historia som sträcker sig tillbaka till tiden före Kristus. En av sevärdheterna, kanske den mest kända, är ”den nya bron” – Puente Nuevo – som tog över 40 år att bygga och som stod klar 1793. Bron förbinder den äldre moriska delen av Ronda med den nyare. Härifrån bjuds på en utsikt som saknar motstycke.

Samma man som byggde bron, arkitekten Jose Martin Aldehuela, byggde tjurfäktningsarenan Real Maestranza och gjorde Ronda känt som den moderna tjurfäktningens hemstad. Det är möjligt att besöka arenan, utan att delta i en faktisk tjurfäktning, som tar 5000 besökare och lära sig mer om arkitekturen och dess tjurfäktningsskola ansedd som landets bästa.

Tar du dig till de gamla arabiska kvarteren är det ett måste att besöka de gamla arabiska baden, som anses vara de bäst bevarade i hela Spanien, från 1300 talet uppförda av den muslimska kungen Abomelik. Under samma tidsepok uppfördes också Palacio de Mondragón som var kund Abomeliks hem som idag innehåller museum men också fantastiska trädgårdar ännu välbevarade.

Fler sevärdheter är de arabiska murarna, torget Plaza Duquesa de Parcent, utsiktsplatsen balcón del coño och ca 20 km utanför Ronda ruinerna av den storartade teatern med plats för över 2000 personer i i romarnas stad Acinipo, grundad ca 500 f Kr.

Bro i Ronda