Påskfirande i Andalusien

2019-04-10

Påsken är en viktig högtid i Spanien och de flesta är lediga under Semana Santa (påskveckan). Många katoliker fastar under askonsdagen och långfredagen. På palmsöndagens morgon besöker man kyrkan och barnen bär palmlöv och kvistar som välsignas av prästen.

Semana Santa startar på söndagen före påsk och varar fram till påskdagen, det är en vecka då religion blandas med fest, glädje och allvar. Detta är ett evenemang som firas över hela regionen, men de mest imponerande firandena genomförs i Malaga och Sevilla.

Malaga har en 500-årig tradition av Semana Santas firande och det är en upplevelse att följa de praktfulla processionerna från församlingskyrkorna till katedralen och tillbaka. Gatorna är fulla med folk och många turister deltar i högtiden.

Ett antal processioner genomförs varje dag och varje processionståg bär som regel två stycken troner. Den första tronen representerar Jesus från olika scener ur berättelsen och den andra visar Jungfru Maria. Alla processioner är olika och har sina egna speciella anhängare, processionerna är också ackompanjerade av sånger, kornetter och trummor. Alla troner är mycket vackra och tungt utsmyckade med silver och guld och kan väga flera ton. De bärs fram av upp till 250 costaleros (hängivna bärare från brödraskapen) under flera timmar, vilket innebär en form av lidande. Smärtan av tronens tyngd skall ge tankar till Kristus lidande.

Påskparad
Påskparad