San Juan - “Spansk midsommar”

2019-06-13

I Sverige firas Midsommar, här i Spanien firar man San Juan.

La Noche de San Juan är en festival fylld av magi, ritualer och traditioner då man fira årets kortaste natt och längsta dag.

Kvällen och natten den 23 juni spenderar tusentals människor på Costa del Sol på stranden för att fira sommarens ankomst. Eld och vatten är de två nyckelelementen i denna magiska natt för att skapa lycka. På stranden tänds stora brasor och man tar med sig ved att elda, tre önskningar nedskrivna på ett papper som skall kastas i elden och ” Júas” som är en trasdocka tillverkas för att brännas vid midnatt och som enligt tradition representerar allt ont. De modigaste hoppar över eldarna för att ”bränna bort” sina bekymmer.

Man grillar, festar och lyssnar på musik hela natten. I Malaga är festen koncentrerad till Malagueta-stranden där det även bjuds på live konsert.

Vid midnatt ställer sig folk vid vattenbrynet och går långsamt baklänges ut i vattnet för att säkra lycka, hälsa och att sina önskningar går i uppfyllelse det kommande året, alla som badar och blöter sitt ansikte kommer att få behålla sin skönhet.

Eld på strand