Allt du behöver veta om Denia

2022-02-11

Denia är en förtjusande kosmopolitisk stad som ligger längs Medelhavskusten, där solen skiner nästan hela året. Dess klimat med milda temperaturer och dess 20 km långa sandstränder och klippiga vikar gör Denia till en idealisk plats för familjens strandsemester. Vi på Mäklarringen älskar vår vackra stad och har gjort en guide till saker att göra i Denia!

Surfa!

Denias stränder är mycket populära för att praktisera vindsurf, kitesurf, paddlesurf med mera! Längs Las Marinas stränder finns flera skolor och klubbar där du kan praktisera din favoritsport!

Här är ett par av våra favoritklubbar:

Kite45 - här finns klasser i vindsurf, kitesurf, windfoil samt paddel & pilates!

Wind center Denia har även de många klasser och befinner sig långt ut på Las Marinas vid El Vergel där surfingen är som bäst!

Ät underbart god mat!

UNESCO utsåg Denia till gastronomisk kreativ stad år 2015 och den lever upp till det med mer än 300 restauranger! Här finns verkligen allt för matälskare!

En helt underbar samlingsplats är Els Magazinos under borgen i Denias gamla stadsdel. Här finns något för alla. Med dess många musikuppträdanden samt härliga atmosfär passar det perfekt för att träffas efter arbetet, för en härlig kväll ute med vänner, för par att njuta av vinbaren på den övre våningen och för familjeluncher på söndagar. Mer information finns här på vår blogg.

”La ruta del tapas” är en rolig tradition under oktober och november månader. 2021 hölls eventet för 15:e året i Denia. 40 barer och restauranger medverkade, varav alla uppfunnit sin signaturtapas för detta event, som tillsammans med ett glas vin eller vermouth kostar totalt 3 euros! Gästerna får rösta på varje rätt och den vinnande restaurangen eller baren vinner sedan ett pris! Ta med dina nära och kära och njut av de olika delikatesserna på Denias trevliga barer!

I Denias vackra hamnområde finns flertalet populära restauranger där du kan njuta av gastronomi medan du ser ut över Denia och stränderna. Ett par av våra favoriter är:

Republic restaurant

Basta restaurant

Vi har även skrivit mer om hamnen här.

För en härlig kväll med musik i hamnområdet rekommenderar vi Zensa.

För att läsa mer om alla underbara restauranger, barer samt festivaler läs här.

Upplev naturen!

Denias natur är verkligen otrolig, med 20km sandstränder och 5 km med klippor i söder, med det vackra Montgoberget med alla dess vandringsleder finns det mycket att upptäcka.

Läs här om att upptäcka Denia på cykel.

De vackra Las Rotes stränderna som är perfekt för att snorkla, solbada och motionera är oslagbart vackert.

Besök inlandet!

Inlandet från Denia är fullt av vackra små byar och otaliga vandringsleder, samt du hittar garanterat populära och familjära restauranger i alla byar du besöker.

Ett par av våra favoritställen på Mäklarringen är dessa:

Vackra världsarvet Guadalest. Guadalest ligger cirka 1 timme från Denia, här kan du bestiga den vackra borgen och njuta av den spektakulära naturen.

Jalon valley är en mysig liten stad cirka en halvtimme in från Denia. Här kan du besöka dess vingårdar och äta på någon av de lokala restaurangerna som serverar lokal mat. Läs mer om Jalon på vår blogg.

För att hitta vandringsleder för alla svårighetsgrader kan vi rekommendera denna bra app, här hittar du garanterat en härlig rutt som passar er, utförlig information om svårighetsgrader, terräng samt om det passar att man tar med sin hund är nödvändig information.

Ta en båttur!

Ta en dagstripp eller en längre semester till underbart vackra Formentera eller Ibiza, eller varför ej hela vägen till Mallorca! Turen till Ibiza tar endast 2 timmar från Denias hamn. Se Balearia för mer information om turer samt tidslistor. 

Läs gärna mer på vår blogg om en dagstur till Formentera.

Ta en båttur till närliggande staden Javea, en vacker tur som tar cirka 50 minuter.

Läs mer från vår blogg om vackra staden Javea.

Hyr en privat båt, det finns möjligheter med eller utan kapten, samt med traditionell Paella och vin för en härlig dagstur på havet!

Rör på dig!

Costa Blanca är en av världens hälsosammaste plats att bo på.

Det är bekvämt att motionera utomhus under större delen av året så räkna med att se cyklister och joggare överallt, framför allt morgon och eftermiddag längs Las Rotas stränderna. Det finns såklart många gym, pilatesstudios, yoga-studios, dansskolor med mera.

För golfälskare finns flertalet banor; läs mer här.

Denias tennisklubb är mycket populär, här finns kurser och bra banor för tennis samt paddel.

Partaja!

Denia har många festivaler och festligheter som till exempel ”Las Fallas” festivalen som hålls varje år, 2022 hålls den från 16 till 19:e mars. Denna festival är mycket speciell. Den kännetecknas av krut och spektakulära fyrverkerier. Bland de festliga evenemangen utmärker sig paraderna, ”la mascleta”, musik, populära luncher och middagar, fyrverkerier och mycket roligt. De viktigaste händelserna för dessa festivaler beskrivs nedan:

  • La "Plantà": Placering av Fallas-monument i de olika distrikten i staden. Det finns ”fallas” fr vuxna och för barnen. Dessa skulpturer representerar ofta politiska och kulturella aktuella fenomen, med skrivna kommentarer och dikter på dem. Den bästa Fallan röstas fram av åskådarna.
  • "Mascletà": Ett stort antal raketer avfyras i varje Fallas-distrikt, ungefär 14:30, och fyller staden med buller och fyrverkerier.
  • "Pasacalles": Alla ”Falleros” går genom gatorna och dansar till ackompanjemang av deras musikband.
  • Blomsoffret till Jungfrun de los Desamparados: En av huvudakterna, där falleros klär sig i sina bästa kostymer och går i procession till Jungfrun med buketter av blommor, som de lägger på hennes mantel.
  • La "cremà": Alla Fallas bränns ner (utom vinnarna i vuxen och barnkategorierna) och detta avslutar festivalen. I Dénia brinner inte alla fallas samtidigt, de brinner gradvis. Detta gör att turister och invånare kan njuta av denna ”cremà” av olika fallas.

Calle del mar är Denias pubgata där man hittar pubar med livemusik, barer med salsa och technomusik! När du är här så besök till exempel ”La chica de ayer”.

Paddy O Connell är en annan populär bar på Calle Del mar.

Mitt i centrala Denia hittar du ”El Condado club” med uppträdanden och diskotek.

I hamnområdet finns populära diskoteket ”El Sounders”.

Gata med restauranger
Trappa ned till stranden