Costa Blanca – Den hälsosammaste platsen att bo på

2019-02-25

Området mellan Alicante upp till Dénia på norra Costa Blanca är otvivelaktigt en av de vackraste och charmigaste platserna i Spanien. De dramatiska bergen möter gröna dalar fyllda av apelsin-, oliv- och mandellundar - för att sedan sluta nere vid Medelhavet och den oändliga kuststräckan präglad av långa vita sandstränder och fascinerande vikar.

Costa Blanca har erkänts som den hälsosammaste regionen att leva på av Världshälsoorganisationen. WHO, World Health Organisation, är en specialiserad myndighet och den ledande och samordnande myndigheten för hälsa inom FN-systemet (www.who.org). Costa Blancas konstanta låga luftfuktighet och ca 320 soldagar per år gör att du kan njuta av behagliga temperaturer året runt. Den årliga genomsnittstemperaturen är 18º, vilket betyder att temperaturen inte heller är extremt varm under sommaren.

Mikroklimat

De milda temperaturerna har sin grund i det sk mikroklimatet i området. Costa Blanca är omgivet av det varma Medelhavet i öster och de ståtliga bergen bara några kilometer inåt landet och som sträcker sig från Murcia i söder upp till Denia i norr. Bergskedjan är 1000-1500 meter hög och blockerar väderpåverkan både från havet och inlandet.

Natur & hälsa

Costa Blancas invånare gynnas inte bara av klimatet, utan också av de naturliga och hälsosamma resurserna. Naturparker med saltsjöar och lerbad har en stor terapeutiskt inverkan mot åkommor som reumatism, artrit, gikt, hudsjukdomar, allegier och rehabilitering av benfrakturer. Personer som lider av reumatism eller andra muskel- och ledproblem tenderar att känna sig mycket bättre genom dessa behandlingar.

Medelhavskost

Medelhavsköket, som är en annan betydande faktor till god hälsa, består främst av fisk, skaldjur, olivolja, frukt och grönsaker. Studier har visat att den här typen av kost bidrar till att minska risken för bland annat övervikt, diabetes och hjärt-kärlsjukdomar. Spanjorerna är kända för att vara mycket friska och har en lång livslängd på grund av klimat och kost.

Saltsjö