En utflykt till Alicantes vackra vinregion Jalón

Vi på Mäklarringen i norra delen av Costa Blanca njuter enormt av att ha så många vackra städer och byar att njuta av, här har vi en guide till den vackra regionen Jalon.

På våren är Jalons dalar fyllda med fruktträdens rosa och vit blommor som avger en härlig doft och en alldeles sagolik utsikt. Jalon-dalen kan besökas över en dag eller så kan du tillbringa en långhelg eller semester här för att njuta av en avkopplande livsstil bland oförglömliga landskap.

Det är ungefär 30 minuter med bil från kustorterna Denia och Moraira till Jalon-dalen eller “Valle del Pop” som den också kallas. Här får du en tillbakablick i tiden och upptäcker regionens moriska förflutna. Varje stad eller by har sin egen församlingskyrka och sitt traditionella torg (plaza) där människor möts för en kaffe i den lokala baren för att dela det senaste skvallret eller nyheterna i byn. När morerna gick segrande ur striderna så var tillslut många städer och byar nästan öde men då började familjer från Mallorca att flytta in i regionen och de tog med sig sina traditioner. I butikerna hittar du delikatesser från Mallorca som den kryddiga sobrasada-härdade korven gjord på fläsk och paprika samt de ljuvliga ensaimada-bakverken.

Idag har många nordeuropéer blivit förälskade i den här vackra landsbygden i Alicantes inland. Matälskare kan njuta av de rustika rätterna baserade på regionala råvaror i kombination med de fantastiska lokala vinerna. Det loklala köket kan tex innehålla typiska rätter som kanin med vitlök, vildsvin, små pizzaliknande savouries med ansjovis, tonfisk eller tomat. Du finner även ett fantastiskt utbud av olika korvar, kikärtor, grönsaker, honung och olivolja.

Charmiga byn Alcalali

På vägen till Jalon kan du stanna till i den traditionella byn Alcalali, känd för sina lantliga och trevliga restauranger. Genom en inkörsport kommer du till stortorget “Plaza de Ayuntamiento” med sin charmiga kyrka och sitt museum. På motsatt sida av kyrkan finner du ett 1500-tals torn som är allt som återstår av ett historiskt palats. Övre delen av tornet är idag en modern inglasad utkiksplats. Du kan besöka druvmuseet för att ta reda på industrins historia. Druvorna var en viktig del av den lokala ekonomin efter att ha planterats av morerna fram till förra seklet. Både i och runt hela Jalon-distriktet kan du lägga märke till ovanliga lador, de sk “riu-raus”, som användes för att lagra och torka druvorna.

Vinprovning i Jalon - Bodegas Xaló

Från Alcalali tar du dig vidare till Jalon via en gammal stenbro. Detta är centrum för den här vinproducerande regionen med flera bodegor där du kan inhandla lokala viner. Här vid bron hittar du den mest kända vinproducenten Bodegas Xaló. Inne på bodegan har du de typiska gigantiska faten där du kan köpa prisbelönta viner per liter som Bahia de Denia. Du kan även fynda cavas, likörer, Mistela (söt Muscatel) olivoljor och russin. Hitta mer information på http://www.bodegasxalo.com/

Strax utanför Jalon, på vägen tillbaka via Benissa, kommer du till de fantastiska lavendelträdgårdarna. Här kan du kan njuta av panoramautsikt över de omgivande bergen. Du kan även ta en tur upp till Sierra Bernia-berget för att njuta av en oslagbar 360 graders vy över den fantastiska landsbygden.

Andra aktiviteter & nöjen i Jalon

Förutom vinprovning i Jalon, så kan du också besöka ett par intressanta antikaffärer och en butik som säljer dussintals olika slags honung. Många människor söker sig hit på lördagar för antikviteterna eller loppmarknaden som hålls mittemot Bodegas Xaló. Det är ett livligt ställe där du bl a finner intressanta samlarobjekt, målningar, antika möbler, mynt mm. En annan marknad hålls på tisdagar invida kyrkan “Plaza de la Iglesia” med stånd som fyllda med frukt, grönsaker, kläder och hushållsartiklar. “Plaza de la Iglesia” är en vacker plats att stanna för en kaffe innan du besöker de traditionella butikerna, med lokalproducerade korvar, bröd, bakverk mm. Byn har flera restauranger som erbjuder lokala rätter och Medelhavsinspirerat kök.

Paradiset i Parcent

Parcent är en traditionell liten by med intressant historia. Byn är omgiven av fruktträdgårdar med pittoreska mandel- och apelsinträd som är fantastiska att se när de blommar på våren. Den spanska författaren Gabriel Miró bodde här och kallade Parcent för "ett paradis mellan bergen" - en vy som fortfarande gäller idag. Det är värt att besöka den vackra församlingskyrkan mitt i byn.

Vacker dalgång
Bodega i Jalon