FELIZ NAVIDAD Y PRÓSPERO AÑO NUEVO – Fira Jul & Nyår i Spanien
Spanjorerna upplever fortfarande Jul mer som en familjefest än som den religiösa högtid som trettondagshelgen “Reyes” utgör, med de Tre Vise Männen i fokus. För varje år som går dock, vinner Jultomten “Papa Noel” och de nya sederna terräng i Spanien och detta har medfört en mittemellan variant, där julgåvor delas ut både på julafton och trettondagen.
Julmaten i Spanien är kanske lite svårare att definiera än i Sverige. Oftast inhandlas flertalet delikatess-varor berorende på var man befinner sig och vad man själv uppskattar. Kalkon är en traditionell rätt som tillagas enligt många olika recept men ofta är den fylld. Fler rätter på julmenyn är skaldjur, lamm samt ugnsstekt spädgris. Istället för det traditionella svenska julbordet så serveras rätterna enligt klassisk spansk ordning; förrätt, varmrätt, och efterrätt. Det spanska julgodiset “Turrón” finns alltid på bordet efter middagen.
22:a December – Nationella Jul-lotteriet “Sorteo de Navidad” “El Gordo”
I Spanien startar julstämningen den 22:a december då den stora dragningen i det spanska jul-lotteriet sker. Ekot från radio och TV-apparaterna, med barnröster som läser upp de magiska siffrorna med årets vinster hörs över hela landet och spänningen är stor. Det var året 1892 som Carlos III tog initiativet och instiftade det stora spanska jul-lotteriet, “Sorteo de Navidad” och inte ens under inbördeskriget gjorde man avkall på denna tradition. Barnen, som sjunger ut vinstnumren, är alltid skolbarnen på Colegio de San Idelfonso i Madrid, en skola för föräldralösa barn.
24:e December – Julafton ”Nochebuena”
Julafton i Spanien är tid för familj och släkt och man åker ofta långväga för att få vara tillsammans. Man umgås hela dagen och på kvällen sätter man sig vid en stor julmiddag som varierar lite beroende på vart i Spanien man befinner sig. Oftast börjar man med olika sorters skaldjur, därefter fortsätter man med fisk och en kötträtt, såsom lamm, spädgris eller kalkon. Till efterrätt bjuds det på färsk frukt och sötsaker i alla dess former som det spanska julgodiset “Turrón”. Till de spanska barnens stora glädje kommer nuförtiden även Jultomten “Papá Noel” för att lämna julklappar till alla snälla barn.
31:a December - Nyårsafton “Nochevieja”
Årets sista dag i Spanien är “Nochevieja”, och det firar man tillsammans med vänner och familj med en stor festmiddag bestående av skaldjur samt en lyxig Iberia-skinka. Vid tolvslaget samlas alla, antingen vid stadens kyrka eller rådhus, men oftast framför TV:n, för att äta sina tolv vindruvor i takt med att det nya året rings in. Denna sed ska ge lycka med sig under årets kommande tolv månader. Nyårsafton I Spanien är precis som i många andra länder ett ögonblick av hopp, glädje, och förväntningar inför det nya året.
5:e Januari - Trettondagsafton “Reyes Magos”
De tre vise männen kom med sina gåvor till Jesusbarnet till trettonhelgen och därför ger man i Spanien de flesta julklapparna till sina nära och kära just på trettondagens morgon. Kungarna anländer redan på eftermiddagen/kvällen den 5:e januari, till fots, på hästryggen eller numera även i lastbil. Barnen får godis och kungarna samlar in önskelistor och brev från barnen. Efter att barnen fått se de magiska kungarnas kavalkad “Cabalgata”, går de förhoppningsfulla hem och sätter ut sina julstrumpor och julkorgar på en synlig plats i huset eller på balkongen. Där hittar de sedan, oftast nästa morgon, sina julgåvor som kungarna lämnat under natten.
Under trettonhelgen njuter man även av det typiska bakverket ”El Roscón de Reyes”. Det är en vetekrans dekorerad med syltad frukt som symboliserar de ädelstenar som prydde de vise männens mantlar. Gömt i bakverket finns alltid en liten present som ger lycka till den som hittar den!
Mäklarringen norra Costa Blanca y Valencia os deseamos Feliz Navidad & Próspero año Nuevo!