Hitta din egen paradisstrand i Jávea

2018-06-01

Den lilla kuststaden Jávea har några av de mest fantastiska stränderna som norra Costa Blanca kan erbjuda. Javea är beläget i Alicante-provinsen och dess kustremsa sträcker sig 20 km i en varierad mängd av charmiga stränder och unika klipplandskap med utsiktsplatser över havet. Vi på Mäklarringen Denia kan varmt rekommendera dem!

De lokala strandbarerna inne på Javeas strandprommenad, som till exempel en av våra favoritplatser, populära Chiringuito La Siesta https://www.siestajavea.com/en, är ett perfekt ställe att spendera din dag – du gungas med i rytmen till avslappnade chillout-musik och havets vågor medan du sippar på de bästa mojitos som Spanien kan erbjuda.

Stränderna i Javea sträcker sig längs kusten mellan två huvudområden - Norra Cabo de San Antonio och den södra strandbyn Cala Granadella. Uppe i de imponerande klipporna i kustområdet hittar du de vackraste utkiksplatserna du kan tänka dig, de sk “miradores”.

Cala La Granadella

La Granadella är helt klart en av de bästa stränderna i Alicante-provinsen, den är t om högt ansedd av de flesta spanjorer som den bättre stränderna i hela Spanien. Stranden, som är den sydligaste i Jávea, har blå flagg för sin service och utmärkta vattenkvalitet. Man blir imponerad av dess naturliga skönhet inbäddad i de omgivande majestätiska bergen, grottorna och skogarna. Dess kristallklara vatten är ett paradis för dykare och snorklare och men iochmed att den är mycket populär under sommaren och bara 160 meter lång så är det klokt att komma dit tidigt på dagen för att få sin plats. På vintern kan du njuta av lugnet och de olika vandringsleder omkring Grandella.

Cala Blanca

Cala Blanca stranden, “Den Vita Viken”, består av tre mindre vikar och är ca 300 m lång. Den är uppkallad efter sin unika form med de vita stenarna och klipporna som utsmyckar denna dolda pärla. Det kristallklara vattnet utgör den perfekta omgivningen för snorkling och dessutom finner du en spektakulär utsikt över både Montgóberget och det omgivande landskapet. Förvånansvärt så är det här en lugn strand, vilket gör den till ett avkopplande ställe att komma till.

Cala Ámbolo

Denna orörda strand med sin rena vita kiselsand i kombination med ett klarblått vatten påminner om ett tropiskt paradis. Stranden ligger nära Mirador de Ámbolo, och som under 1500-talet utgjorde som vakttorn för försvar mot piratattacker. Det här är utan tvekan en av Javeas vackraste vikar, stranden är ca 300 m lång och det finns strandstolar att hyra. Stranden är även populär bland snorklare och klättrare, det finns en liten stenig ö där det är populärt att klättra uppför klipporna och hoppa utför.

Cala Sardinera

En gång i tiden var Cala Sardinera, som namnet antyder, det bästa stället att få sardinfångst med "Sardinales" (fina nät) som släpptes ner i vattnet två gånger om dagen; en gång i gryningen och återigen vid solnedgången. Idag är det här en underbar orörd vik med en strand täckt med grus och småstenar. Den ligger på norra sidan av Cap Prim och Sant Mart och kan nås till fots från Mirador de la Cruz. Cala Sardinera stranden erbjuder också utmärkta förhållanen för snorkling och simning

Cala Barraca o Portitxol

Denna stentäcka strand med klart vatten ligger mellan Cap Prim och Cap Negre. Och du finner en utsikt över Portitxol-ön, som ligger ca 300 m från inlandet. Det kristallklara vattnet här gör att denna plats är ansedd som en av de bästa vikarna i Jávea för dykning och snorkling. Precis som vid Cala Sardinera, kan du nå den till fots från Mirador de la Cruz del Portitxol, men den är också tillgänglig med bil via Carretera del Cabo de la Nao vägen.

Playa del Arenal

Den fina vita sanden känns mellan tårna på Playa del Arenal, som är den största stranden belägen mitt i Javea-bukten och därför mycket svår att missa. Här hittar du alla möjliga typer av aktiviteter och människor från olika platser. Du kan spela fotboll, beach volleyboll, bygga sandslott eller helt enkelt njuta av en ljuvlig strandpromenad längs med marknader kaféer, strandbarer och restauranger. När det gäller vattensporter så finns de flesta aktiviter tillgängliga för att tillfredställa besökarna. Montgóbergets vackra bakgrund bjuder även på en utsikt som man sent glömmer.

Caleta II

En naturlig pärla med kristallklart vatten och stenar som inger en känsla av lugn och harmoni där man kan få ostörd vila och avkoppling. Den lilla stranden är bara 40 meter lång och kan endast nås till fots från Caleta I eller via en trappa från Mirador de les Caletes. Härifrån är utsikten över det omgivande naturlandskapet och de vita klipporna i Jávea verkligen spektakulära!

Mer information om varför du ska besöka just Javea hittar du på https://en.xabia.org/

Strandrestaurang
Badstrand