Utforska Denia med omgivningar på cykel

Den vackra staden Denia med sin borg, det mäktiga naturreservatet Montgo och den exklusiva marinan är en underbar miljö att utforska med cykel.

Centrala Denia har cykelbanor överallt så du kan ta dig fram på ett säkert sätt medan du utforskar ca 15 kilometer av stränder, stadens centrala historiska centrum och berget Montgo.

Landskapet är i huvudsak platt i och runt Denia så cykling är enbart en njutning. Tuffare rutter finns i naturreservatet Montgo och i dalgångarna runt Jalon. Vi på Mäklarringen i norra Costa Blanca och Denia har valt ut fem cykelrutter som leder dig genom och förbi den naturliga skönheten i Deniaområdet. Det behagliga Alicanteområdet erbjuder skönt väder året om.

En vacker och lätt rutt är den bördiga vägen mellan Denia och El Vergel som leder längs ett gammalt järnvägsspår genom apelsin- vinodlingar och höga palmer. Rutten är mycket komfortabel och passar alla, vandrare, cyklister eller om du färdas med rullstol.

Naturen är vacker och är inte minst omtyckt av fågelskådare. Rutten startar i ett naturcenter i Camino de Pego och är sex kilometer lång och avslutas i närheten av Els Poblets och El Vergel. Här finns rastplatser och möjlighet att avvika för ett dopp i havet!

En annan platt och lätt åktur ligger längs stranden på Las Marinas i Denia där du hittar sanddyner, en vacker liten park och en fyr. Detta är en härlig cykeltur för hela familjen och är särskilt spektakulär vid soluppgång och solnedgång.

Det finns gångvägar i trä längs stranden som är lämpliga för cyklister att göra för lätt cykling bland sanddynerna till Bassetes park.

När du återvänt till centrala Denia kommer du till El Portet-området med mängder av yachter, restauranger och barer. Här kan du se färjor anlända från de baleariska öarna Formentera, Ibiza och Mallorca.

Här finns en brygga som leder till Denias fyr. Vyn över Denia är fabulös så glöm inte kameran! Utsikten över hamnen är strålande för att inte tala om kustlinjen mot Valencia och de imponerande bergen och naturligtvis borgen.

Den tredje turen tar oss till den klippiga kustlinjen i Denias Las Rotas. Riktningen är söderut förbi marinan mot charmiga Marineta Cassiana. Färden fortsätter mot klipporna i Cabo de San Antonio. Denna tur på 5 km längs kusten kräver delvis vandring.

Efter att ha passerat Helios bar dyker klippiga vikar upp, idealiska för snorkling där man kan uppleva fiskstim och annat marint liv. Längs vägen hittar du information om den unika växtligheten på de olika platserna.

Du kan avsluta turen vid Restaurante Mena vid slutet av Las Rotas vilket kan vara ett lämpligt stopp för en paella eller en fiskrätt på terrassen med utsikt över havet. Om du har krafter kvar kan du cykla vidare upp mot vakttornet Gerro, 130 meter över havsytan för att njuta av en stålande vy över havet. Här har man utsikt över den del av berget Montgo som separerar Denia från Javea vars form jämförs med en sovande elefant och är mytomspunnet.

En ganska lättsam tur på 5.5 km är från Denia till Pare Pere klostret och Camellgrottan. I Denia börja färden vid Plaza Jaume I Square och följer vägen Pou del la Montanyaia via skyltar mot det berömda Pare Pere klostret.

Turen går vidare på en bergsväg som använts av bönder i generationer. Trakten är hemvist för hundratals olika blommor, kryddväxter, träd och buskar. Här kan man också komma i kontakt med ödlor, ormar, paddor och rävar. Området är också hemvist för fåglar som ugglor och örnar. Det kan vara värt att klättra en bit upp för att fullt ut kunna njuta av ett svepande panorama över Denia och kusten. En riktigt klar dag kan man se ända till Ibiza.

Eller vad sägs om en tur till exklusiva Javea? Erfarna cyklister kan utmana terrängen och cykla över berget Montgo. Man kan cykla samma väg tillbaka eller ta sig ner till Javeas hamn och med båt ta sig tillbaka till Denia och på vägen njuta av kustlinjens klippor, vikar och stränder.

En annan väg att ta sig till Javea går åt det motsatta hållet i förhållande till Montgo, mot Torrecremada. På vägen åker du förbi små bondgårdar med apelsin, oliv- och mandelträd vilket är speciellt vackert vid blomningen under våren. Efter 25 km når du Javea med sitt historiska centrum och stranden Arenal med sin strandpromenad med affärer, barer och restauranger. Turen är avståndsmässigt ganska lång men ändå lättsam på relativt platt mark.

Glöm inte att ta med dig ordentligt med vatten, cykelhjälm och solskydd. Om du saknar egen cykel finns det åtskilliga uthyrningsfirmor. Vi på Mäklarringen i Denia finns här för att guida er!

Bukt i Denia
Utsikt över havet i Denia