Ser fram emot ett Gott Nytt bostads År

Att starta som mäklare andra halvan av 2022 var inte det enklaste vi gjort, men svårt är ändå utmanande och kul. Det finns dessutom ljusglimtar inför det nya årets fastighetsmarknad och de tänkte jag skriva om här, sprida lite framtidstro helt enkelt.

Jag har en granne som är ICA-handlare och han har sagt att han satsade på ICA för att människor i alla tider kommer behöva mat. Jag tänker att det är lite liknande med boende, behovet är hyfsat konstant beroende på att vi bla ändrar familjestorlekar, blir äldre eller flyttar för jobb och studier. Det säljs ungefär lika många bostäder varje år i Sverige, runt 150 000. 2022 såldes det ca 144 000 bostäder även om försäljningen minskade kraftigt nu i höst.

Våren kommer säkert också starta avvaktande. Hittills har bostäderna tappat 12-15% i pris från toppnoteringarna i pandemin och de flesta banker tror det kommer stanna vid c:a 20% nedgång. Fallet kommer alltså troligtvis fortsätta lite till innan vändningen kommer.

De som inte måste sälja, väntar. Många väljer också att sälja sin bostad innan de köper en ny vilket ytterligare bidrar till att försäljningen minskar i fart. I februari får vi förmodligen ytterligare en räntehöjning, om detta är den sista kan vi erfarenhetsmässigt vänta oss att vi nått botten i prisnedgången. Vi ska då komma ihåg att villorna steg nästan lika kraftigt under pandemin som de nu sjunkit, vi landar säkerligen på rätt rimliga nivåer. Det är alltså inte prisnivån som minskar viljan och modet att köpa utan osäkerheten kring andra omständigheter som ex ränta, amorteringskrav och energipriser. Så fort osäkerheten stillas så ökar troligtvis försäljningen även om köpare och säljare möts på en lägre nivå under en period. Då nyproduktionen minskat skulle man kunna tro att utbudet är lägre än efterfrågan men många objekt har inte blivit sålda under 2022, så i början är ändå utbudet högt.

Vad ska du som köpare och säljare tänka på framöver?

Som köpare så är det din marknad nu, speciellt om du inte behöver sälja något själv. Men med de osäkerhetsfaktorer som finns så ska du ha koll på bostadsrättsföreningarnas lånesituation, vilket kommer påverka månadsavgiften framåt samt energiförbrukningen på ditt nya boende. Bergvärme och solceller är att föredra framför framförallt eluppvärmda hus. Energideklarationerna bör granskas noga och jämför banker när du ska låna så du får den mest fördelaktiga räntan.

Som säljare så behöver du inse att priset sjunkit kraftigt de senaste månaderna och vara beredd att gå lägre än grannarna som sålde för ett år sen. Det du själv ska köpa har också sjunkit så det kan jämna ut sig. Försök säkerställ en låg energiförbrukning i din bostad, ibland går det att förbättra med enkla medel som gör bostaden mer attraktiv i dessa tider. Ja så ska du skaffa dig en bra mäklare, som har stort engagemang, mycket tålamod och lite kreativa ideér. Eller som vi brukar säga nån som: ”Jobbar som om det vore sin egna affär med hjärta och resultat!

Välkommen till oss på Mäklarringen både med frågor och uppdrag.

Startklar

Du som går i köptankar behöver kanske sälja din nuvarande bostad? Med vår kostnadsfria tjänst Startklar® förbereder vi allt oavsett när det är dags att sälja.

Loading...

*Obligatoriskt fält. Vi hanterar dina personuppgifter i enlighet med aktuell lagstiftning. Läs mer här.