Mäklaren med utrymme att erbjuda det lilla extra

2024-01-09

Att köpa och sälja en bostad är en av de största affärerna man gör i livet och det är viktigt att man känner sig både trygg under resans gång och nöjd med slutresultatet. För att nå dit är valet av fastighetsmäklare avgörande och i början av 2023 öppnades dörrarna till det mäklarkontor som kan erbjuda just detta.

God stämning, tillgänglighet och ett stort engagemang är något av det viktigaste de har att erbjuda.

— Vi jobbar som ett team för att göra varje bostadsaffär så bra som möjligt för både säljare och köpare. Hjärta och resultat är de kärnvärden vi jobbar efter och vi behandlar varje bostadsaffär som om den vore vår egen. Sedan har vi självklart även väldigt roligt tillsammans med våra kunder, berättar Wivecka Ljungh, fastighetsmäklare på Mäklarringen i Kvicksund och Eskilstuna.

I Wiveckas team ingår mäklarassistenten och kontorsägaren Jörgen Ljungh, inredningsstylisterna Julia Ljungh och Helena Köhl, som även är fotograf, filmproducenten Daniel Wahlström samt den blivande fastighetsmäklaren Sami Amiri. Som en del av bostadsaffären ser de tillsammans till att varje försäljningsobjekt är så attraktivt som möjligt och att den når ut till så många det bara går.

— En av de viktigaste delarna av en bostadsaffär är att nå ut till potentiella köpare, menar Wivecka Ljungh.

— Tillsammans med kunden går vi igenom hur vi ska lägga upp försäljningen. I detta ingår råd om styling av bostaden inför fotografering och visning. Till varje objekt gör vi även en kort film för att presentera och bjuda in potentiella köpare av objektet, förklarar Wivecka.

Vid vissa tillfällen använder de sig även av statister för att visa en inblick i hur livet i bostaden kan se ut. Även om de är knutna till Mäklarringen centralt är de en egen firma och har ett stort handlingsutrymme till att kunna jobba mer annorlunda och specifikt kring sina objekt.

— När det gäller marknadsföringen av våra objekt arbetar vi självklart med Hemnet, Boneo, Booli och så vidare. Men vi satsar även mycket på sociala medier, där vi bland annat har ambassadörer knutna till oss och som delar de objekt vi publicerar. Utöver detta har vi även mött pendlare på tågstationen för att bjuda på kaffe och visa en bostad i närheten av stationen, besökt universitetet och berättat om lägenheten som passar perfekt för studenten och så vidare, berättar Wivecka och fortsätter:

— En av de viktigaste delarna av en bostadsaffär är att nå ut till potentiella köpare. Därför marknadsför vi på flera olika sätt för att nå vår tänkta målgrupp. När det väl är dags för första visningarna är vi alltid minst två på plats för att hinna bemöta så många intressenter som möjligt. Dessutom bjuder vi ofta på alkoholfritt bubbel och choklad samt att vi då och då grillar något gott till våra besökare.

Mäklarringen Eskilstuna - Kvicksund arbetar som ett team för att ge sina kunder bästa möjliga upplevelse.


Några av de som vänt sig till Mäklarringen är Inger och Bosse Lewin samt Malin Jörtsö.

— Mäklarringen presenterade sig på ett personligt sätt, erbjöd ett förmånligt arvode och kändes genuint intresserade av uppgiften. Detaljer som är lätta att missa löstes elegant och Wivecka tog lika väl hand om, och intresserade sig för, vår köpare. Detta var en stor affär för oss båda och när vi kom till avslut var det viktigt och skönt att stämningen var avslappnad. De levde på alla sätt upp till förväntningarna och passade oss gamlingar perfekt, vi rekommenderar dem därför gärna, säger Bosse.

Även Malin är nöjd med sin upplevelse av Mäklarringen:

— Wivecka har från första början tagit tag i det som behövt göras för att få mitt hus sålt. Att styling inför fotograferingen ingick var ett stort plus och bilderna blev helt fantastiska! Trots att säljmarknaden var lite trög gav hon inte upp och hittade hela tiden på nya idéer för att få till en bra affär. Vill du ha en trygg, glad, kunnig och tydlig mäklare som gör sitt yttersta för din försäljning är Mäklarringen det bästa valet.


Så lyckas du:

  • Ha tiden på din sida när det är dags att sälja så att det finns utrymme att göra en lyckad affär
  • Välj en mäklare med högt engagemang och som kan tänka utanför ramarna
  • Gör din bostad så attraktiv som möjligt
  • Se till att många får veta att den är till salu
Medarbetare Eskilstuna-Kvicksund
Läs mer

Frågor och svar Mäklarringen Kvicksund

2023-04-03

Vad är ett lånelöfte?

Skaffa ett lånelöfte när du bestämt dig för att du eventuellt vill köpa en bostad. Lånelöftet är ett besked från banken på hur mycket du får låna till en bostad. Det beror på dina inkomster och utgifter samt familjeförhållanden. Banken kommer också göra en kreditupplysning på dig. När du får svar så vet du hur mycket du kan låna och därmed hur dyr bostad du har råd med.

Lånelöftet är inte bindande varken för dig eller banken så kan du aldrig vara helt säker. Banken ändrar sig väldigt sällan men om dina ekonomiska förutsättningar ändras eller om den bostad du väljer inte är tillräcklig som säkerhet för banken så kan de säga nej.

Skriv aldrig på ett köpekontrakt förrän du har ett giltigt lånelöfte från banken. Se till att lånelöftet fortfarande gäller och att du meddelat vilken bostad du tänker köpa. Ibland är också månadsavgiften (gäller bostadsrätt) viktig för lånelöftet. Om du ändå vill skriva kontrakt tidigare, skriv in en klausul om att det gäller ifall du får lån hos banken och att du annars kan backa på affären.

Lånelöfte är ett krav när du startar budgivning på ett hus, hos oss på Mäklarringen.

Vad innebär undersökningsplikt?

När du ska köpa en bostad så omfattas du av en undersökningsplikt. Det är ditt ansvar att skaffa dig en uppfattning om vad du köper. Är du osäker så ta med dig en kunnig person som hjälper dig att undersöka bostaden. Köper du ett hus så gå helst igenom huset med en besiktningsman. Besiktning görs oftast inte när man köper bostadsrätt för då har man begränsat ansvar. Om du inte undersökt ordentligt så är det svårare att kräva ersättning för eventuella fel i efterhand.

Vad är dolda fel?

Fel som du kunnat upptäcka vid en besiktning faller under undersökningsplikten, så de får du inte ersättning för av säljaren. Om felet inte gick att upptäcka vid en besiktning, då kan det vara ett dolt fel. Exempel kan vara en fuktskada i badrummet som inte gick att upptäcka vid besiktningen. Däremot måste man räkna med att saker går sönder p g a ålder; man kan alltså inte åberopa dolt fel om det börjar läcka genom ett yttertak som är trettio år gammalt eftersom ett yttertak har en normal livslängd på ca 20-30 år.

Du kan få ersättning för dolda fel i 10 år vid köp av hus och i 2 år vid köp av bostadsrätt. Ibland har någon av parterna tecknat en dolda fel försäkring, då hanterar försäkringsbolaget ersättningsfrågan.

Kan någon lägga ett bud fast mäklaren sagt att jag vunnit budgivningen?

Ja, ända fram till köpekontraktet är underskrivet så kan andra spekulanter lägga bud och mäklaren måste framföra dessa bud till säljaren. Sen är det alltid säljaren som bestämmer vem han vill sälja till. Säljaren måste inte sälja till den som betalar mest, dock är det, det vanligaste förekommande.

Är jag bunden av ett bud jag gett?

Nej det är du inte, du kan ångra dig utan konsekvenser ända fram till kontraktskrivningen.

Vad är lagfartskostnader och pantbrevskostnader?

Lagfarten är en avgift för att Lantmäteriet ska skriva in dig i fastighetsregistret som lagfaren ägare av en fastighet. Den är 1,5% av priset för fastigheten alt 1.5% av taxeringsvärdet. Man tar det som är högst av dessa två. Dessutom betalar man en expeditionsavgift till Lantmäteriet på 825 kronor. Detta görs vid tillträdet.

Pantbrevskostnader, som också kallas stämpelskatt, är för att du ska få nya pantbrev utskrivna. Har fastigheten du köper, redan pantbrev så blir det ingen kostnad. Det kostar 2% av summan på pantbrevet. Man räknar på hela tusentalskronor och avrundar nedåt. Även här tas en expeditionsavgift ut på 375 kronor samt en administrativ kostnad på 750 kronor.

Kan jag ångra mig efter att jag har skrivit under kontraktet?

När kontraktet är undertecknat av dig och den andra paren så är det bindande. Det är svårt, men inte omöjligt att ångra sig. Har du skrivit in en klausul i kontraktet om att du har rätt att dra dig ur utifrån ex besiktning eller för att du inte får lån av banken, då går det alldeles utmärkt. Annars är det bindande och du kommer bli skadeståndsskyldig om du drar dig ur affären.

När krävs make/maka/sambos godkännande för att sälja en fastighet?

Har fastigheten varit en gemensam bostad där ni bott/bor tillsammans så krävs den andres godkännande för att köpet ska vara giltigt.

Vem är ansvarig för fastigheten mellan köpet och tillträdet?

Normalt så står säljaren ansvarig fram till tillträdet. Detta regleras i köpekontraktet.

Hur beskattas jag om jag säljer mitt hus under marknadsvärdet?

Då behandlas hela överlåtelsen som en gåva. Om du säljer till marknadsvärdet eller över marknadsvärdet så räknas det hela som ett köp.

Vad innebär ett servitut?

Det innebär att någon förutom den som äger fastigheten, har tillgång till något på fastigheten. Den kan ex. vara en brunn eller en väg.

Läs mer