Upptäck Valencia

FELIZ NAVIDAD Y PRÓSPERO AÑO NUEVO – Så firas Jul & Nyår i Spanien

Spanjorerna upplever fortfarande Jul mer som en familjefest än som den religiösa högtid som trettondagshelgen “Reyes” utgör, med de Tre Vise Männen i fokus. För varje år som går dock, vinner Jultomten “Papa Noel” och de nya sederna terräng i Spanien och detta har medfört en mittemellan variant, där julgåvor delas ut både på julafton och trettondagen.

Julmaten i Spanien är kanske lite svårare att definiera än i Sverige. Oftast inhandlas flertalet delikatess-varor berorende på var man befinner sig och vad man själv uppskattar. Kalkon är en traditionell rätt som tillagas enligt många olika recept men ofta är den fylld. Fler rätter på julmenyn är skaldjur, lamm samt ugnsstekt spädgris. Istället för det traditionella svenska julbordet så serveras rätterna enligt klassisk spansk ordning; förrätt, varmrätt, och efterrätt. Det spanska julgodiset “Turrón” finns alltid på bordet efter middagen.

22:a December – Nationella Jul-lotteriet “Sorteo de Navidad” “El Gordo”

I Spanien startar julstämningen den 22:a december då den stora dragningen i det spanska jul-lotteriet sker. Ekot från radio och TV-apparaterna, med barnröster som läser upp de magiska siffrorna med årets vinster hörs över hela landet och spänningen är stor. Det var året 1892 som Carlos III tog initiativet och instiftade det stora spanska jul-lotteriet, “Sorteo de Navidad” och inte ens under inbördeskriget gjorde man avkall på denna tradition. Barnen, som sjunger ut vinstnumren, är alltid skolbarnen på Colegio de San Idelfonso i Madrid, en skola för föräldralösa barn.

24:e December – Julafton ”Nochebuena”

Julafton i Spanien är tid för familj och släkt och man åker ofta långväga för att få vara tillsammans. Man umgås hela dagen och på kvällen sätter man sig vid en stor julmiddag som varierar lite beroende på vart i Spanien man befinner sig. Oftast börjar man med olika sorters skaldjur, därefter fortsätter man med fisk och en kötträtt, såsom lamm, spädgris eller kalkon. Till efterrätt bjuds det på färsk frukt och sötsaker i alla dess former som det spanska julgodiset “Turrón”. Till de spanska barnens stora glädje kommer nuförtiden även Jultomten “Papá Noel” för att lämna julklappar till alla snälla barn.

31:a December - Nyårsafton “Nochevieja”

Årets sista dag i Spanien är “Nochevieja”, och det firar man tillsammans med vänner och familj med en stor festmiddag bestående av skaldjur samt en lyxig Iberia-skinka. Vid tolvslaget samlas alla, antingen vid stadens kyrka eller rådhus, men oftast framför TV:n, för att äta sina tolv vindruvor i takt med att det nya året rings in. Denna sed ska ge lycka med sig under årets kommande tolv månader. Nyårsafton I Spanien är precis som i många andra länder ett ögonblick av hopp, glädje, och förväntningar inför det nya året.

5:e Januari - Trettondagsafton “Reyes Magos”

De tre vise männen kom med sina gåvor till Jesusbarnet till trettonhelgen och därför ger man i Spanien de flesta julklapparna till sina nära och kära just på trettondagens morgon. Kungarna anländer redan på eftermiddagen/kvällen den 5:e januari, till fots, på hästryggen eller numera även i lastbil. Barnen får godis och kungarna samlar in önskelistor och brev från barnen. Efter att barnen fått se de magiska kungarnas kavalkad “Cabalgata”, går de förhoppningsfulla hem och sätter ut sina julstrumpor och julkorgar på en synlig plats i huset eller på balkongen. Där hittar de sedan, oftast nästa morgon, sina julgåvor som kungarna lämnat under natten.

Under trettonhelgen njuter man även av det typiska bakverket ”El Roscón de Reyes”. Det är en vetekrans dekorerad med syltad frukt som symboliserar de ädelstenar som prydde de vise männens mantlar. Gömt i bakverket finns alltid en liten present som ger lycka till den som hittar den!

Mäklarringen norra Costa Blanca y Valencia os deseamos Feliz Navidad & Próspero año Nuevo!

Julkort
Dragning i jullotteriet i Spanien
Läs mer

Cykla - en naturlig del av livet i Valencia

De flesta moderna städer håller på att ställa om till en grönare miljö, detta gäller inte minst Valencia! Kilometer efter kilometer med cykelbanor anläggs till de över 15 mil som redan finns. Körfält för bilar och parkeringsplatser blir till cykelbanor. Som alla förändringar leder även denna till diskussioner men det är svårt att stoppa en så positiv utveckling för livsrummet och den personliga hälsan som det innebär. Tyst, rent och snabbt tar man sig till jobb, vänner eller restauranger. Och i en stad som Valencia är cyklingen ett rent nöje, det är ju helt platt! Dessutom regnar det sällan eller är kallt så var passar det bättre att cykla? Ett stort plus är Valencias nästan en mil långa park, Turia, som har cykelbanor i båda riktningarna och går genom staden. Här susar du fram helt fritt från biltrafik, men se upp med löpare/gående som inte alltid har koll på var cykelbanorna är. På övergångsställen ska cyklisterna i vanlig ordning lämna företräde!

"Vardagscykling"

Valenbisi heter Valencias variant av Göteborgs "Styr och ställ" om du inte har eller vill ta din egen hoj. Över 3000 cyklar och 300 stationer är strategiskt placerade utmed cykelbanorna i staden. Inga racercyklar precis men robusta och lättanvända som tar dig från A till B utan krångel. Valenbisi:s app fungerar jättebra och visar hur många lediga cyklar eller parkeringsplatser det finns på varje station och var cykelbanorna går. Ett helår kostar under 30€ och första 30 minuterna är fria, för 55+ kostar det 24€. En vecka kostar 13€ om man kommer som turist. 

Träning, motion och äventyr

För de som motionscyklar finns det fantastiska områden runt Valencia att utforska. En tur söderut mot Albufera och risodlingarna går genom vacker pinjeskog utmed havet, rekommenderas! Vill man cykla runt Albuferalagunen går det bra. Namnet kommer från arabiskan och betyder "litet hav". Perfekt tillfälle att testa någon av alla risrestaurangerna utmed vägen. För den som vill ha lite mer motstånd ligger bergen runt Valencia där och väntar. Här körs både racer och MTB. Det finns ett stort antal klubbar och sällskap som cyklar ihop om man vill haka på. Eller varför inte göra en rutt med ett par övernattningar? Söderut finns kuststäderna Gandia (65 km), Denia (93 km) och Javea (102 km) att bo över i. Inåt land hägrar bergen Serra Calderona och Serra Mariola med flera. Naturreservat med små fina byar att bo över i. 

Cyklar
Fiskebåt
Läs mer