Cykla - en naturlig del av livet i Valencia

De flesta moderna städer håller på att ställa om till en grönare miljö, detta gäller inte minst Valencia! Kilometer efter kilometer med cykelbanor anläggs till de över 15 mil som redan finns. Körfält för bilar och parkeringsplatser blir till cykelbanor. Som alla förändringar leder även denna till diskussioner men det är svårt att stoppa en så positiv utveckling för livsrummet och den personliga hälsan som det innebär. Tyst, rent och snabbt tar man sig till jobb, vänner eller restauranger. Och i en stad som Valencia är cyklingen ett rent nöje, det är ju helt platt! Dessutom regnar det sällan eller är kallt så var passar det bättre att cykla? Ett stort plus är Valencias nästan en mil långa park, Turia, som har cykelbanor i båda riktningarna och går genom staden. Här susar du fram helt fritt från biltrafik, men se upp med löpare/gående som inte alltid har koll på var cykelbanorna är. På övergångsställen ska cyklisterna i vanlig ordning lämna företräde!

"Vardagscykling"

Valenbisi heter Valencias variant av Göteborgs "Styr och ställ" om du inte har eller vill ta din egen hoj. Över 3000 cyklar och 300 stationer är strategiskt placerade utmed cykelbanorna i staden. Inga racercyklar precis men robusta och lättanvända som tar dig från A till B utan krångel. Valenbisi:s app fungerar jättebra och visar hur många lediga cyklar eller parkeringsplatser det finns på varje station och var cykelbanorna går. Ett helår kostar under 30€ och första 30 minuterna är fria, för 55+ kostar det 24€. En vecka kostar 13€ om man kommer som turist. 

Träning, motion och äventyr

För de som motionscyklar finns det fantastiska områden runt Valencia att utforska. En tur söderut mot Albufera och risodlingarna går genom vacker pinjeskog utmed havet, rekommenderas! Vill man cykla runt Albuferalagunen går det bra. Namnet kommer från arabiskan och betyder "litet hav". Perfekt tillfälle att testa någon av alla risrestaurangerna utmed vägen. För den som vill ha lite mer motstånd ligger bergen runt Valencia där och väntar. Här körs både racer och MTB. Det finns ett stort antal klubbar och sällskap som cyklar ihop om man vill haka på. Eller varför inte göra en rutt med ett par övernattningar? Söderut finns kuststäderna Gandia (65 km), Denia (93 km) och Javea (102 km) att bo över i. Inåt land hägrar bergen Serra Calderona och Serra Mariola med flera. Naturreservat med små fina byar att bo över i. 

Cyklar
Fiskebåt