Sök på Mäklarringen

Mäklarpodden; bostadspolitik med Moderaterna

Mäklarpodden möter Mats Green, Moderaterna

Mäklarpodden träffar Mats Green från Moderaterna och pratar om våfflor i stallet, hyresrätt i Gränna, arbetet i riksdagen men framför allt – den svenska bostadspolitiken och partiets syn på den. Lyssna på Mäklarpodden och hör vad han har att säga! 

Efter en sedvanligt noggrann säkerhetskontroll släpps vi in i Sveriges Riksdag på Riksgatan i Stockholm. Vi har bokat möte med Mats Green, som är bostadspolitisk talesperson för Moderaterna sedan hösten 2017. 

– Jag valdes in i riksdagen 2014 och har arbetat med bostadspolitik sedan dess, men även försvarspolitik och samhällsplanering. Jag är smålänning och har många års erfarenhet från kommunpolitiken, i rollen som kommunalråd i Jönköpings kommun. 

– Just bostadspolitiken är något jag brinner för, säger Mats. Jag vill hävda att bostaden ligger till grund för allt i livet. 

Moderat bostadspolitik i punktform

Mats menar att en bostadsmarknad som fungerar som den ska skapar mängder med möjligheter för både individer och landet som helhet. Vänder man på steken så skapar en icke fungerande bostadspolitik stora problem och utmaningar i samhället. 

Om man ber Moderaterna att kortfattat beskriva sin bostadspolitik så bryter Mats ner den i fyra punkter. 

1) Förenklingar – på djupet. Partiet vill kapa tid i hela planprocessen och pratar inte månader, utan gärna flera år. Man vill också se över bullerlagstiftningen, bland annat.
2) Satsa på ägande. Se till att så många som möjligt kan köpa sitt boende, även de med små ekonomiska marginaler. 
3) Hyresrättssystemet. Vi måste börja erkänna att hyresregleringen är ett problem för hyresrätten och se till att vi får ett mindre reglerat hyresrättssystem. 
4) Det befintliga beståndet måste ses över. Stora effekter kan uppnås genom ökad andrahandsuthyrning till exempel. 

Att slakta sina heliga kor

Moderaterna är inte positiva till det senaste amorteringskravet, då man menar att det inte stimulerar ägandet. 

– Amorteringskravet försvårar en redan svår situation för många och jag återkommer till mitt uttryck om Sveriges dysfunktionella bostadsmarknad. Människor är inte oansvariga – vi tvingas helt enkelt ta för höga lån för att bo. 

– Vi bygger också på tok för lite bostäder här i landet, fortsätter Mats. Man skulle kunna gå in på detaljer och prata uppskovsräntor, fastighetsskatt, reavinstskatt och ränteavdrag, men vi måste se att allt hänger ihop och diskutera helheten för att kunna göra en förändring. Inte se till enskildheter. 

– Det finns inga quick fix och vi har inte råd att sitta med några heliga kor i bostadspolitiken. Alla partier måste slakta sina heliga kor. Det får vara slut på daltandet och detaljfokusen. Allt måste in i en helhet.  

Lyssna på hela samtalet med Mats Green och ta del av ytterligare moderata synpunkter på den svenska bostadsmarknaden. Som han flera gånger beskriver som dysfunktionell.

Youtube     Soundcloud     Acast

Fri värdering

Mäklarringen hanterar dina personuppgifter i enlighet med aktuell lagstiftning. För vidare information se här.

Fri värdering

Mäklarringen hanterar dina personuppgifter i enlighet med aktuell lagstiftning. För vidare information se här.