Sök på Mäklarringen

Mäklarpodden; bostadspolitik med Liberalerna

Mäklarringen möter Robert Hannah, Liberalerna

Valår, med allt vad det innebär. Mäklarringen känner sig extra nyfiken på rådande bostadspolitik och har därför bokat upp representanter från samtliga riksdagspartier för ett samtal om bostadsbrist, amorteringskrav, ränteavdrag och mycket annat. Först ut i Mäklarpoddens bostadsspecial är Robert Hannah från Liberalerna. 

Vi har valt att ställa samma frågor till alla riksdagspartier, men samtalen har svävat ut kring en massa andra spännande ämnen och synpunkter rörande svensk bostadspolitik. 

Robert Hannah sitter i riksdagen för Liberalerna sedan 2014. Frågor som ligger honom allra varmast om hjärtat är jämställdhet, hedersrelaterat förtryck – och bostadspolitik. 

– Jag personkryssades in i riksdagen och var verkligen ingen ”rutinerad politiker”. Jag hade ingen klassisk politisk bakgrund och kände inte till spelreglerna. Och jag har svårt att hålla käften, säger Robert Hannah och skrattar.  

Robert är uppvuxen i en Göteborgsförort och frågar man honom var han bor idag är svaret ”på SJ”. Han reser mycket och jobbar mycket. 

Skattegynnat bosparande på önskelistan

När vi halkar in på ämnet bostadspolitik vill Robert betona vikten av att satsa på ”förlorarna”, de som står utanför bostadsmarknaden. Och han anser att bosparandet behöver utredas närmare. Liberalerna skulle önska ett system för skattegynnat bosparande som ska underlätta för den som vill spara ihop till kontantinsatsen till sin första bostad, oavsett om du är ungdom eller vuxen. Det vill säga ett steg längre än det norska systemet, som riktar in sig på enbart ungdomar. 

– Att äga sin bostad är frihet och vi måste verkligen göra något åt bostadsköerna. Unga idag ska kunna känna att det finns en rimlig möjlighet att skaffa sig en egen bostad. Om man måste köa i tio år för att få en bostad i Rinkeby till exempel, då kan man inte planera för sitt liv. 

Bostadsköerna i Guinness Rekordbok

Robert Hannah har gått så långt att han har anmält köerna på hyresbostadsmarknaden till Guinness Rekordbok! 

– Bostadsbristen är inte illa för alla. Den är tvådelad med insiders och outsiders. Men en majoritet av svenskarna, framför allt de yngre, tycker att bostadsmarknaden är dålig. Och alla politiska partier bär skulden för detta. 

Lyssna på podden med Robert Hannah och få mycket mer insikter om hans, och Liberalernas, syn på svensk bostadspolitik. Och varför han tycker att det nyligen införda amorteringskravet är ”gördåligt”. Bland mycket annat. 

Lyssna på Mäklarpodden! 

Youtube    Soundcloud    Acast

 

Fri värdering

Mäklarringen hanterar dina personuppgifter i enlighet med aktuell lagstiftning. För vidare information se här.

Fri värdering

Mäklarringen hanterar dina personuppgifter i enlighet med aktuell lagstiftning. För vidare information se här.