Sök på Mäklarringen

Mäklarpodden; bostadspolitik med Centerpartiet

Mäklarpodden möter Ola Johansson, Centerpartiet

Ola Johansson är Centerpartiets bostadspolitiska talesperson. Han har varit politiskt aktiv sedan ungdomsåren men har även en karriär inom näringslivet i bagaget. Mäklarpodden möter Ola för ett snack om bostadsbrist, bospar för unga, amorteringskrav och ränteavdrag. 

Alla människor ska kunna fatta självständiga beslut om sin framtid. Det konstaterandet är en anledning till att Ola Johansson engagerar sig i bostadspolitiken. 

– Att tacka ja till ett arbete, en utbildning eller anpassa sig till en ny livssituation kräver att det finns en bostad tillgänglig där du kan förverkliga dina drömmar, oavsett vem du är eller var du kommer ifrån. Jag blev politiskt engagerad kring kärnkraftsdebatten på sent sjuttiotal, och jag gläds varje dag åt att vara med och förverkliga den miljö- och energipolitik vi i Centerpartiet kämpade för då.

Bostadsbristen en katastrof

Ola Johansson och hans parti vill att det ska finnas bostäder tillgängliga i hela landet, så att människor verkligen kan förverkliga drömmar. Inte hindras av praktiska hinder, som bristen på lediga bostäder. Eller bostäder som kräver stora ekonomiska insatser. 

– Vi ska planera för ett hållbart samhälle, ekologiskt, ekonomiskt och socialt och unga ska ges möjlighet att etablera sig på arbetsmarknaden och på så sätt bidra till ett tryggare samhälle. 

Centerpartiet vill ha ett skattegynnat bospar för unga. Trösklarna måste sänkas för att vår bostadsmarknad verkligen ska vara tillgänglig för alla och att bostadsbristen skulle vara så alarmerande som media säger/skriver är en ren underdrift, enligt Ola Johansson. 

– Bristen på bostäder är en fullständig katastrof. Åtgärder som amorteringskravet ökar bara osäkerheten och påverkar hela bostadsmarknaden. En tidigare osäker bransch har nästan fått panik. 

Hyresrätten en märklig boendeform

Ola Johansson skulle gärna se fler varianter på boende i vårt land. Som ägarlägenheter. 

– Vi har ett begränsat boende i Sverige med våra hyresrätter, bostadsrätter och villor. Många som flyttar hit från andra länder tycker att hyresrätten, eller bostadsrätten med en förening, är märkliga boendeformer. 

Centerpartiet anser att det är riktigt illa när vi skapat en bostadsekonomi som innebär att man tvingas tacka nej till ett jobberbjudande för att det inte finns bostäder. Eller för att man inte har råd med de som finns. Samma sak med par som flyttar isär och behöver dubbla boenden. Även pensionärer med en hygglig pension drabbas av amorteringskravet. 

Vi halkar in på ämnet ränteavdrag, som Ola Johansson tycker är en värdefull idé när man verkligen kan skaffa sig en bostad, som vid tiden kring miljonprogrammet. 

– Idag är ränteavdragen snarare ett problem som bara bidrar till att trappa upp priserna. 

Vill du höra hela samtalet med Centerpartiets Ola Johansson, och hans syn på svenska bostadspolitik – lyssna på Mäklarpodden!

Soundcloud    Youtube    Acast

Fri värdering

Mäklarringen hanterar dina personuppgifter i enlighet med aktuell lagstiftning. För vidare information se här.

Fri värdering

Mäklarringen hanterar dina personuppgifter i enlighet med aktuell lagstiftning. För vidare information se här.