Sök på Mäklarringen

Mäklarpodden; Bostadspolitik med Sverigedemokraterna

Mäklarpodden möter Roger Hedlund, Sverigedemokraterna

Återigen har Mäklarpodden varit i Sveriges riksdag och träffat en bostadspolitisk talesperson. Den här gången Roger Hedlund från Sverigedemokraterna. Häng med och hör vad han har att säga om vår bostadspolitik!  

Roger Hedlund invaldes i Sveriges riksdag 2014, är ledamot av Civilutskottet samt bostadspolitisk talesperson. Och han har gott om synpunkter på den svenska bostadsmarknaden. 

– Det handlar mycket om att se till behovet. Vilka målgrupper vill vi bygga bostäder åt? Vi måste primärt se till att bygga bostäder som folk har råd med. 

Roger menar att vårt bostadsbyggande inte på långa vägar harmoniserar med den ökande befolkningsmängden. 

– Bostadsbristen i landet är illa. Det är ett oroväckande samhällsproblem att studenter väljer att inte studera vidare för att de inte har råd att skaffa bostad i de aktuella städerna. Eller att företagare har svårt att rekrytera på grund av bostadsbristen. 

Amorteringskrav med käppar i hjulet 

Roger och hans parti vill öka konkurrensen i byggbranschen och tycker också att kommunerna rent generellt bör agera snabbt och hjälpa de som vill bygga. Man vill ha en ökad digitalisering och mer service än byråkrati. 

Vad gäller det senaste amorteringskravet är Sverigedemokraterna skeptiska. 

– Vi tror att det försvårar bostadsköp och vi behöver inte skapa mer problem på bostadsmarknaden. De som drabbas hårdast är ungdomar och storstadsbor och det nya kravet tror vi sätter käppar i hjulet för många. Man bör ju kunna konsumera också, och inte bara betala för att bo.

– Äldrebostäder tror vi på. Att skapa en trygghet och erbjuda ett bättre utbud på äldrebostäder. Många äldre människor vill inte förändra sin vardag, så att de inte flyttar beror nog oftare på invanda vanor än pengar. Kan man skapa äldreboenden som kan erbjuda ett bättre och rikare vardagsliv tror jag vi kan minska på inlåsningseffekten.  

Fler boendeformer efterfrågas 

Vi pratar ränteavdrag, skatteväxling, fastighetsskatt, framtidens boende och trender, bland mycket annat. 

– Vad gäller trender ser vi positivt på förändringar. Olika former av boende, som hyrköp, tror vi är bra kompletteringar till bostadsrätter och hyreslägenheter. Flera olika modeller av boende skapar möjligheter på marknaden. 

Roger Hedlund bor i bostadsrätt i hemorten Gävle. Han berättar en dråplig historia om sitt bostadsköp, hur ett av rummen krympte efter uppgjord affär, och kontakten med mäklaren i fråga. Men det är en annan historia … 

Youtube     Soundcloud     Acast

 

 

Fri värdering

Mäklarringen hanterar dina personuppgifter i enlighet med aktuell lagstiftning. För vidare information se här.

Fri värdering

Mäklarringen hanterar dina personuppgifter i enlighet med aktuell lagstiftning. För vidare information se här.