Sök på Mäklarringen

MÄKLARPODDEN; BOSTADSPOLITIK MED VÄNSTERPARTIET

MÄKLARPODDEN MÖTER NOOSHI DADGOSTAR, VÄNSTERPARTIET

Det är dags för ännu ett samtal med fokus på svensk bostadspolitik. Mäklarpodden möter Nooshi Dadgostar, ny vice ordförande i Vänsterpartiet, riksdagsledamot och partiets bostadspolitiska talesperson. 

Nooshi Dadgostar var simmartjejen som ogillade rådande skönhetsideal och 1999 lämnade hon simbassängen för Vänsterpartiets ungdomsförbund.  

– Jag har valt Vänsterpartiet för att jag gillar rättvisa, feminism och jämlikhet. Jag tycker däremot inte om stora klyftor i samhället och jag tycker bostadsfrågan är oerhört viktig. 

– Alla ska ha någonstans att bo, i en bostad som håller god kvalitet i rimlig storlek och med tillräckligt utrymme för alla. Bostadsmarknaden ska efterlikna andra välfärdsområden i ännu större utsträckning än vad den gör nu, som vård och skola. 

Kraftfull bostadspolitik efterfrågas

Nooshi pratar om statens inblandning i människors boende, att staten kanske borde ta över en del av bostadsfinansieringen. Hon anser att det byggs på tok för få bostäder, i långsam takt, och till alltför dyra kostnader. 

– Vi har definitivt en bostadsbrist i Sverige. Invånarantalet växer men vi bygger färre bostäder. Och vi har inte haft en bra bostadspolitik på 20 år. Vi behöver en kraftfull statlig politik för att bygga bort bostadsbristen, med fokus på hyresrätter som människor har råd med.

Nooshi bor själv i hyresrätt, i Botkyrka kommun, och förespråkar den boendeformen. Hon känner sig oroad över att vi svenskar har så enormt höga banklån och efterfrågar någon form av låneregler. Dessutom vill hon tänja på ROT-avdraget och även låta hyresgäster ta del av detta, inte bara bostadsrätts- eller husägare.  

Arbete skapar rikedom

– Vi borde verkligen bygga fler hyresrätter! Det skapar mer rörlighet och jag är av den uppfattningen att ska man bli rik ska man bli det av arbete, inte att man säljer sin bostad. 

Vänsterpartiet vill att byggbolag som bygger hyresrätter erbjuds förmånliga statliga lån för att öka sitt byggande. Vi pratar om allt som har med svensk bostadspolitik att göra och nämner även fastighetsskatten, som Nooshi har synpunkter på.

– Det är rent horribelt med samma fastighetsskatt för det lilla huset på landet och jättevillan i Djursholm. Ett konstaterat faktum är ju att de rikaste personerna sitter i de dyraste bostäderna. 

Vill ni veta mer vad Nooshi Dadgostar och Vänsterpartiet anser om den svenska bostadsmarknaden – lyssna på Mäklarpodden och hela samtalet här! 

Youtube     Soundcloud     Acast

 

Fri värdering

Mäklarringen hanterar dina personuppgifter i enlighet med aktuell lagstiftning. För vidare information se här.

Fri värdering

Mäklarringen hanterar dina personuppgifter i enlighet med aktuell lagstiftning. För vidare information se här.