Sök på Mäklarringen

Mäklarringen

SÄLJA BOSTAD - GUIDEN TILL EN LYCKAD FÖRSÄLJNING

Mäklarringens säljguide hjälper dig genom hela processen

Funderar du på att sälja en bostad. Det finns många sätt att sälja människors hem. Därför är det viktigt att du får en insikt i hur en försäljning går till, så att du kan göra väl överlagda val i din egen försäljning. Vi har satt samman en guide som tar upp allt du behöver veta när du ska sälja ditt hem.

 

Säljguide

1. Värdering

Värdering

Kostnadsfri värdering av ditt hem

Vi gör en kostnadsfri värdering* utan några förpliktelser från din sida. Därefter går vi igenom hur försäljningen ska gå till. Den kan göras diskret eller på ett sätt som gör att många uppmärksammar att ditt hem är till salu. Vi behärskar båda sätten, du väljer det sätt som passar dig bäst.

Efter värderingen sammanställer vi all fakta om ditt hem. För hus gäller det till exempel lån, pantbrev och taxeringsvärde. För bostadsrätter gäller det att kontrollera boarean och kartlägga föreningens ekonomi och månadsavgifter.

Därefter gör vi tillsammans med dig en säljbeskrivning av ditt hem. En heltäckande och professionell presentation, i kombination med en preliminär boendekostnadskalkyl som gör det lättare för en köpare att fatta ett snabbt beslut.

* lokala avvikelser kan förekomma

2. Marknadsföring

Marknadsföring

Från tidningar till vårt kundregister

Vi har många olika möjligheter till bra marknadsföring. Vi kan annonsera i tidningar, Hemnet, Blocket bostad, sociala medier, på banker och genom redan kända köpare i vårt kundregister – det är du som bestämmer hur marknadsföringen ska göras och hur mycket du vill att försäljningen av ditt hem ska synas. När spekulanterna sedan anmäler sig är det dags för visning.

3. Visning

Visning

Efter visningen kontaktar vi alla spekulanter

Vår erfarenhet är att den potentiella köparen föredrar att hemmet visas av en mäklare. Det kan vara svårt att framföra kritik och diskutera hemmets för- och nackdelar om ägaren är närvarande. Väljer du att vara hemma vid visningen bör du inte diskutera pris och tillträde med spekulanten och aldrig ge information om säkerhetsdetaljer i ditt hem.

Köpare och säljare har ofta olika uppfattning om vad som är fast och lös egendom. Du förväntas lämna kvar saker som är avsedda för ”stadigvarande bruk” som brevlåda, duschkabin, garderober och persienner. Kontakta en av våra lokala mäkare för mer information i frågan.

Vi följer upp visningen genom att kontakta alla seriösa spekulanter. Vi hjälper spekulanterna med boendekalkyler, bankkontakter och rådgivning. Allt för att underlätta deras beslut så mycket som möjligt.

4. Budgivning

Budgivning

Bästa pris får köpa ditt hem

Är det flera spekulanter på ditt hem kan budgivning avgöra vem som ska få köpa hemmet. I så fall bestämmer du, tillsammans med mäklaren, förutsättningarna för budgivningen.

Öppen budgivning är vanligast. Då lämnar köparen sitt bud till mäklaren, som redovisar buden både till dig som säljare och till alla spekulanterna. Detta ger spekulanterna en möjlighet att bjuda över varandra.

Vid en sluten budgivning får respektive spekulant en viss tid på sig att lämna sitt bud, vilket oftast sker skriftligt. Buden är då hemliga för de övriga spekulanterna och mäklaren redovisar slutligen alla buden för dig som säljare. Det är alltid du som slutligen avgör vem som får köpa ditt hem. Högsta budet behöver alltså inte leda till affär, även om så oftast är fallet.

När båda parter är överens upprättar vi ett köpekontrakt.

5. Köpeavtal

Köpeavtal

Banker, myndigheter och avtal är vår bit

I och med att köpekontraktet upprättas är ditt hem sålt. Vi sköter kontakter med myndigheter och bank och tar hand om all pappersexercis. På tillträdesdagen avslutas affären och köpeskillingen betalas. Men självklart finns vi tillgängliga även efter att affären avslutats.

Du är alltid välkommen att höra av dig med frågor och funderingar.

6. Kapitalvinstberäkning

Kapitalvinstberäkning

Hur stor blir min vinst?

Vi hjälper dig att beräkna kapitalvinst och skatt när du säljer ditt hem. Vi gör en uppskattning med hänsyn till eventuella tidigare uppskov mm.

 

7. Tillträde

Tillträde

Tillträdet handlar inte bara om pengar

På tillträdesdagen möter du oftast köparen och mäklaren på köparens bank. Resterande del av köpeskillingen erläggs av köparen och lån och liknande gås igenom. När allt är klart och du lämnat över nycklarna, har du både fysiskt och juridiskt flyttat från ditt hem.

Startklar®

Startklar® - En Kostnadsfri tjänst som gör dig redo

Med vår kostnadsfria tjänst Startklar® hjälper vi dig att förbereda din bostad inför försäljning och ta fina bilder av din bostad klara att använda oavsett när det är dags att sälja.

Du är inte ensam om att ha flyttankar. De flesta kommer också att köpa nytt hem innan de har sålt sitt gamla. För att undvika de problem som då kan uppstå, som att bli sittande med dubbla boendekostnader, har vi lanserat Startklar. Denna tjänst innebär att vi hjälper dig att förbereda hela din försäljning med fotografering och allt, så att du kan slappna av och sälja när du är redo. Eftersom du då har förberett din försäljning minskar du också risken att sälja i en eventuell försämrad marknad. Startklar är dessutom helt kostnadsfri.

 

I Startklar ingår:

  • Värdering av bostad  
  • Fotografering av din bostad 
  • Planritning över din bostad 
  • Komplett bostadsbeskrivning 
  • Färdigt marknadsföringspaket
  • Förmånliga finansieringsvillkor tack vare våra bankkontakter 
  • Genomgång av eventuella skattekonsekvenser
  • Kostnadsfri rådgivning för både bostadsköp och försäljning 
  • Genomgång av försäljningens alla steg och vår mäklartjänst

Kontakta ditt lokala Mäklarringen-kontor för mer information om vår tjänst Startklar®. Du når alla våra kontor på 020-368 368 eller här .

Du som går i köptankar behöver kanske sälja din nuvarande bostad? Med vår kostnadsfria tjänst Startklar® förbereder vi allt oavsett när det är dags att sälja.

Mäklarringen hanterar dina personuppgifter i enlighet med aktuell lagstiftning. För vidare information se här.

Upptäck mer från Mäklarringen

RINGMÄRKT

- EN KVALITETSSTÄMPEL PÅ BOSTADEN

Mäklarringen erbjuder en möjlighet för dig som säljare av hus eller lägenhet att genom oss Ringmärka din bostad inför en försäljning. En extra trygghet för både dig som säljare och blivande köpare.

Vad är Ringmärkt? Ringmärkt är en av marknadens mest omfattande kombinationsprodukter och ger extra trygghet för både säljare och köpare. En Ringmärkning innebär att byggnaden undersöks ”från golv till tak” av en godkänd besiktningsman.

Trygghet för både köpare och säljare. I Ringmärkt försäkras säljaren av en villa eller ett fritidshus vid anspråk från köparen gällande s.k. dolda fel. Några av fördelarna med försäkringen är att den har en skaderegleringsgräns vid 7 000 kr och därmed ingen självrisk. Säljarförsäkringen i Ringmärkt har även ett utökat skydd för VA-installationer och El-installationer. I Ringmärkt ingår även en Trygg Överlåtelseförsäkring som täcker plötsliga och oförutsedda skador på vitvaror, värmesystem och invändiga sanitetstillbehör. Försäkringen har även ett unikt visningsskydd som skyddar för plötsliga och oförutsedda skador på fast egendom som kan uppkomma före, under och efter visningen.

Din mest lyckade affär. Även en lägenhet kan Ringmärkas. Precis som när det gäller hus, säkerställs affären och lägenheten får en kvalitetsstämpel som ökar tryggheten för både köpare och säljare. När man väljer att Ringmärka en lägenhet innebär det att bostaden genomgår en noggrann besiktning. Dessutom ingår en Trygg Överlåtelseförsäkring. I Ringmärkt plus ingår även att lägenhetens area mäts upp av en behörig person. Följaktligen kan en av ditt livs största affärer också bli den mest lyckade.

Läs mer om Ringmärkt

Fri värdering

Mäklarringen hanterar dina personuppgifter i enlighet med aktuell lagstiftning. För vidare information se här.

Fri värdering

Mäklarringen hanterar dina personuppgifter i enlighet med aktuell lagstiftning. För vidare information se här.