Sök på Mäklarringen

Lånelöfte - så fungerar det

När man vill skaffa sig ett bolån – hur börjar man?

Det första du ska göra är att skaffa ett lånelöfte. Kontakta vår samarbetspartner Söderberg & Partners Bolån för ett konkurrenskraftigt erbjudande.

Ett lånelöfte baseras på din inkomst och visar vad din ekonomi klarar av. Lånelöftet är ingen garanti för att du kommer att beviljas ett lån till en specifik bostad, därför är det viktigt att du stämmer av med banken när du påbörjat en budgivning för att skaffa dig en uppfattning om hur långt du kan gå.

När du har vunnit en budgivning gör banken om lånelöftet till en låneansökan.

Äger du en bostad redan men vill 'byta' upp dig kan lånelöftet behöva kompletteras med en värdering av din nuvarande bostad. Vill du köpa/bygga en nyproduktion kan du behöva en förhandsvärdering, det vill säga en mäklare gör en skriftlig uppskattning på värdet på nyproduktionen. 

Lånelöfte – är det giltigt till 100 procent?

Lånelöftet gäller enbart under förutsättning att din ekonomi inte förändras, det vill säga att du inte gått ned i lön eller ökat dina utgifter. Ett lånelöfte är giltigt under en begränsad tid. Tiden varierar mellan bankerna så kolla hur länge ditt lånelöfte är giltigt.

Hur ofta kan man förnya ett lånelöfte?

Giltighetstiden på lånelöftet kan variera mellan bankerna så var noga med att kontrollera hur länge ditt gäller. Du kan formellt förnya ditt lånelöfte när du vill om dina förutsättningar ändras, det viktiga är att du har ett giltigt lånelöfte när du på allvar börjar kolla efter bostad.

Har din varaktiga inkomst förändrats bör du förnya lånelöftet. Men vi tycker i första hand att du ska ha en tät dialog med banken, ring eller mejla.

Vad menas med belåningsgrad?

När det gäller villor och bostadsrätter brukar man avse de egna lånen i förhållande till marknadsvärdet. 

Hur ofta kan man värdera om sin bostad?

Att värdera sin bostad kan vara nödvändigt om man vi se vilken belåningsgrad jag har idag för att exempelvis se vilka möjligheter jag har för att utöka lånen vid en renovering exempelvis. Eller så kanske du önskar du förbättra villkoren efter en renovering och behöver då en omvärdering. Om du belastas med amorteringskrav så vill du troligen uppdatera dig om du fortfarande behöver omfattas av kravet. 

Du får i regler omvärdera din bostad vart 5e år, om du inte gjort en omfattande renovering, då kan man frångå 5-årsregeln.

Läs mer om Bostadsjuridik & Ekonomi

Du som går i köptankar behöver kanske sälja din nuvarande bostad? Med vår kostnadsfria tjänst Startklar® förbereder vi allt oavsett när det är dags att sälja.

Mäklarringen hanterar dina personuppgifter i enlighet med aktuell lagstiftning. För vidare information se här.

Fri värdering

Mäklarringen hanterar dina personuppgifter i enlighet med aktuell lagstiftning. För vidare information se här.

Fri värdering

Mäklarringen hanterar dina personuppgifter i enlighet med aktuell lagstiftning. För vidare information se här.