Bostad i Spanien – hetare än någonsin

Spanien – landet dit flest svenskar flyttar

Det är många svenskar som drömmer om att bosätta sig på varmare breddgrader. Ett av favoritländerna är Spanien, dit i runda tal 90 000 svenskar valt att flytta. Under året förväntas ytterligare 4 000 nya svenskar skaffa bostad i Spanien.

Att svenskar flyttar till den spanska solkusten är inget nytt fenomen. Redan på femtiotalet började några frusna själar från Sverige att för gott, eller på halvtid, styra kosan mot Spanien. Vilket sedan dess har varit både accepterat och uppskattat av lokalbefolkningen.

Av de cirka 90 000 svenskar som idag är bosatta i Spanien har närmare 40 procent av dessa bosatt sig i Málagaprovinsen. Och fler Spaniensvenskar blir det!

Tusen svenskar köper bostad i Spanien

Ska vi låta siffrorna tala för sig själva ser det ut enligt följande (enligt Svenska Magasinet):

- Under mars månad ökade bostadsköpen i Spanien generellt med nästan 27 procent, motsvarande drygt 40 400 bostäder. Det är den högsta siffran sedan februari 2011.
- I provinsen Málaga registrerades enbart i mars i år totalt 100 bostadsköp – om dagen.
- Antalet svenska bostadsköp i Spanien ökade med 15,9 procent kvartal ett 2017, jämfört med samma period 2016. Det motsvarar 940 nya bostadsägare från Sverige.
- De svenska bostadsköpen under första kvartalet 2017 ökade med 55 procent jämfört med första kvartalet 2015.

Fortsätter kurvan att peka uppåt enligt statistiken, det vill säga med närmare 1 000 svenska bostadsköp i Spanien per kvartal, kommer de blågula bostadsägarna vid årsskiftet 2017 att vara tio gånger så många som 2009!

Läs mer om bostäder i Spanien här.