Hur finansierar jag mitt köp av bostad i Spanien?

Svenska banker godkänner inte bostäder utomlands för säkerhet för lån. Har du utrymme kvar i ditt befintliga bostadslån för din fastighet i Sverige kan du utnyttja det för att finansiera ditt köp utomlands. Börja med att göra en värdering av din nuvarande bostad för att se om du har möjlighet att låna mer på den.

Om du inte har möjlighet att betala din nya bostad i Spanien med eget kapital eller att låna i en svensk bank kan du finansiera ditt köp genom ett hypotekslån i en spansk bank.

Att ansöka om ett banklån i Spanien går till på i stort sätt samma sätt som i Sverige och du kan få låna upp till 70 %. Men du förväntas att ha ett stort eget kapitalbelopp klart till bostaden och bankerna vill se ett bevis på din nuvarande inkomst, för att försäkra sig om att du kan betala av på lånet.

I Spanien kan du låna pengar i max 30 år och innan du fyller 75 år så ska skulden vara betald.

Om du funderar på att ta ett spanskt banklån bör du fundera över dessa punkter:

  • När du ska bestämma summan som du ska låna måste du ta hänsyn till alla kostnader som lånet innefattar och att du har möjlighet att varje månad erlägga amortering och ränta.
  • Besök flera olika banker och jämför deras olika lånevillkor.
  • Se till att lånelöftet innehåller alla detaljer för lånet.
  • Banken skickar in dokumentationen till notarien, som förbereder lagfart för lånet. Minst tre dagar innan undertecknande av lagfarten behöver notarien beställa ett nota simple, ett slags utdrag ur fastighetsregistret.
  • Lagfarten för lånet undertecknas på samma gång som lagfarten för bostaden skriv under.
  • Notarien skickar in en elektronisk version av bägge lagfarterna till Fastighetsregistret.
  • Banken tar ut en uppläggningskostnad för ditt lån på ca 2 %.
  • Vill du betala av på lånet och avsluta det innan de 30 åren har gått, så kom ihåg att även meddela Fastighetsregistret att det inte längre finns något lån kvar.

Behöver du bolån för bostadsköp utomlands?

Söderberg & Partners Bolån kan hjälpa dig som köper en bostad i Spanien eller Portugal att få ett bolån i en lokal bank, tack vare samarbetspartnern Habeno.

Läs mer om hur du kommer i kontakt med oss