Jul och nyårs traditioner på Costa del Sol

Julen i Spanien börjar med familjemiddag och midnattsmässa den 24:e december, som är en viktig tradition. Ibland tågas det hem med facklor i händerna. Många är också ute och tittar på de ofta väldigt avancerade julkrubborna.

Festivaler och Parader

På julbordet serveras mycket fisk och skaldjur men även kalkon, fläsk och Jamonskinka. Julklapparna delas sen ut på trettondagen den 6 januari då Los Reyes Magos (de tre vise männen) kommer och delar ut sina gåvor, enligt traditionen får barn som inte har varit snälla under året istället en kolbit. Över hela Spanien firas den 5e januari med stora parader och festivaler då Los Reyes Magos reser genom landet med sina gåvor, och att få äran att vara en av kungarna är ett stort hedersuppdrag. Förrutom Los Reyes Magos har många familjer nu även börjat att dela ut paket med tomten på juldagsmorgonen.

Sueco

Svenska kyrkan har haft årets julbasar och den 13/12 hade svenska skolan julmarknad och luciafirande. På julafton är det gudstjänst i svenska kyrkan.

Nyår - Vindruva & Cav

Nyåret firas ute på gatorna och tillsammans med familj, vänner och grannar. En viktig tradition är att under de sista 12 sekunderna innan tolvslaget äta en vindruva i sekunden och gör en önskan inför det nya året. Spansk Cava är förstås drycken man skålar i.


God Jul och Gott Nytt År från Costa del Sol