Var i Spanien ska jag köpa bostad?

Somliga köper hus eller lägenhet för att ha något eget att besöka på semestern, andra för att bo i permanent. Att köpa en bostad utomlands kan också vara en god affär på längre sikt. Spanien är överlägset mest populärt när vi svenskar ska göra verklighet av våra utlandsdrömmar.

Inte bara var i Spanien är en viktig fråga du ska ställa dig utan också vilken typ av område och bostad letar jag efter? Sätt upp tre prioriteringar för dig själv och jämför dem med eventuella andra personer som du ska köpa bostaden tillsammans med:

 • Vill jag bo i en stad, ute på landet eller något helt annat?
 • Vill jag att det ska vara många lokala boende i området?
 • Kan mina behov ändras i framtiden?
 • Vilken service och tjänster vill jag att det ska finnas i närheten, detta kan t ex bero på hälsoskäl.
 • Föredrar jag en nybyggd bostad eller en begagnad?
 • Kan jag tänka mig att renovera min bostad?
 • Vill jag bo i lägenhet eller i en villa?
 • Hur vill jag att utomhusmiljön ska vara?
 • Närhet till stranden, pool, affärer, restauranger, flygplats mm.

Här har vi listat de populäraste områden i Spanien:

Costa del Sol

Med över 300 soldagar om året är Costa del Sol en given favorit hos många svenskar. Kuststräckan är över 20 mil lång och sträcker sig från Manilva i sydväst till Nerja i öst. Provinshuvudstaden heter Málaga. En charmig storstad med bykänsla, innehållande allt man kan önska sig av kulturliv, shopping och ett enormt utbud av restauranger och uteliv. Costa del Sol kallas också Costa del Golf, känt bland många för sina fina golfbanor. Men Solkusten är inte bara sol och bad, den bjuder även på en rik gastronomisk kultur. Läs mer om härliga områden på Costa del Sol nedan:

 • Mijas, är till ytan Costa del Sols största kommun och bjuder på ett vidsträckt inland med ett flertal internationella golfbanor, mängder med hästgårdar och fina vandringsleder. Las Lagunas är den mest spanska stadsdelen och den sitter ihop och flyter samman med Fuengirola stad. Gör som många andra – köp ditt utlandsboende här! Mijas Pueblo är en vitkalkad vacker by en bit upp i bergen med en oslagbar utsikt över både havet och de gröna omgivningarna. La Cala de Mijas och kuststräckan, Mijas Costa, med områden som El Faro de Calaburras, Chaparall, Miraflores, Riviera del Sol och Calahonda, är de populäraste platserna för svenskar att bosätta sig i under hela eller delar av året. Utbudet av både nybyggda och äldre bostäder är stort och det finns flera lokala centrum som skapar en närhet till minst en handfull barer och restauranger oavsett var du befinner dig. Ett klokt val om man funderar på att köpa bostad utomlands. Mijas kommun är pionjären när det gäller att bygga ut strandpromenaden mellan kustbyarna och täcker snart 100 procent av sin kuststräcka med en vacker och unik promenad som andas livskvalitet i ordets sanna bemärkelse för både gående och cyklister. Den lilla fiskebyn La Cala de Mijas bjuder på en härligt avslappnad atmosfär som mixar spanskt och internationellt, gamla vindbitna byhus och det senaste inom design och modern byggteknik, fortfarande på gångavstånd till centrum med mysiga restauranger och inte minst den flera kilometer långa sandstranden. 
 • Fuengirola, är en liten storstad vars största attraktionskraft är den sju kilometer långa strandpromenaden med småbåtshamnen, fina sandstränder och mängder av restauranger, både internationella och spanska fisk- och skaldjursrestauranger av hög kvalitet. I Fuengirola ligger Svenska Kyrkan, Sveriges största utlandsskola, med förskola och vidare upp till och med gymnasiet och här är lätt att hitta svensktalande tandläkare, hantverkare och livsmedel. Samtidigt är Fuengirola en väldigt spansk liten stad med internationell touch. Det är enkelt att ta sig med tåget från flygplatsen och Málaga stad, eller med buss vidare till Marbella. Bland de högre byggnaderna med härlig utsikt över havet gömmer sig äldre byhus som ger en autentisk känsla och stadsdelar som byggts i enlighet med den andalusiska traditionella arkitekturen. I centrala Fuengirola och Los Boliches samsas spanjorer, skandinaver, britter och andra nordeuropéer om gatuutrymmet och det är verkligen högsäsong året om med en skön puls som passar alla åldrar. I områdena Torreblanca och Carvajal är det lite lugnare samtidigt som det fortfarande finns gott om restauranger och tåget stannar även här. I Fuengirola är allting nära, livet bekvämt och aldrig långtråkigt med möjlighet till bra shopping, flera marknader i veckan och åtskilliga årliga mat-, kultur- och musikfestivaler. 
 • Nerja, många som har varit i Nerja brukar kommentera staden som ren, välstädad och oförstörd. En genuin och vacker pärla. Invånarna betraktas som utmärkande välkomnande och trevliga och många tar sig tid för ett samtal eller en vägbeskrivning. Du hittar även massor av kultur, historia och spännande sevärdheter i området. Närheten till Granada och de snöklädda topparna och skidåkning i Sierra Nevada gör Nerjas läge attraktivt. Vill du uppleva det gamla genuina Spanien tar du dig bara upp till någon av de små byarna i bergen. Som bjuder på mer än bara en vacker utsikt.
 • Estepona, är staden på allas läppar. En framgångssaga som fått rykte långt utanför Spaniens gränser. Här förenas det genuina spanska och den lilla fiskeorten med den internationella atmosfären och stadens puls. Staden som går under epitetet Costa del Sols trädgård är känd för sin blomsterprakt, sin botaniska trädgård och orkidarium men också för att satsa på kultur genom fantastiska muralmålningar och flera museer. Livet i Estepona är enkelt och bekvämt. Till fots tar du dig från den numera välkända Gamla stan där tiotals gator varsamt renoverats, vitkalkade hus i andalusisk traditionell stil putsats upp och tusentals färgglada lerkrukor med blommor dekorerar väggarna. Här pågår det spanska livet bland kullerstenar, gränder och torg och det är inte många meter mellan tapasbarerna. Några steg från Gamla stan nås strandpromenaden, i folkmun Paseon som följer strandkanten och inbjuder till en vacker promenad mot den gamla fiskehamnen. Vägen kantas av Chiringuitos, spanska för strandrestaurang, flertaler caféer och barer på ena sidan och den långa stranden med gott om plats på den andra. I Estepona hamn möts den traditionella fiskehamnen och den mer moderna marinan vars hamnkant är kantad med restauranger och barer. Härifrån lägger fiskarna med sina båtar fortfarande ut varje kväll för att återvända med sin fångst varje morgon. Fångst som går att avnjuta färsk på en av stadens mest kända restauranger, precis vid havskanten. Strax intill ligger en av stadens mest omtyckta stränder, med långgrunt och varmt vatten, skyddad i en vik. Estepona växer nu och strax väster om staden står Spaniens modernaste sjukhus klart. I samma område uppförs ett universitet och flera stormarknader och butiker har etablerat sig intill, precis som skolor och förskolor. I samma område där grön orörd natur möter Medelhavet växter flera intressanta fastighetsprojekt i kontemporär stil upp. Här hittas också några av Esteponas mest omtyckta urbanisationer, välrenommerade golfbanor, vackra och orörda stränder, trevliga strandrestauranger med vackra Sierra Bermeja massivet i bakgrunden. Härifrån tar det inte många minuter i bil till Sotogrande, känd för sin exklusiva och gemytliga marina, sina stränder, sin golf och internationella skola. Staden i ständig utveckling med utsikten mot Medelhavet, Gibraltar och Afrikas berg närvarande nästan från alla stadens hörn, gör att många investerare riktar sina blickar just hit. Den största anledningen är dock staden, som omedelbart får folk att känna sig väl till mods.
 • Marbella, det går inte att undkomma att Marbella är metropolen på Costa del Sol, historiskt sett känd för lyx, jetset, kändisar och glamour och med Puerto Banús som ett slags flärdens epicentrum. Många som vill köpa bostad utomlands sneglar på Marbella. Nattlivet, de internationellt kända strandklubbarna och välrenommerade restaurangerna lockar fortfarande många till Marbella. Idag är det framför allt naturen, golfklubbarna, det kosmopolitiska umgängeslivet i kombination med det mer vardagliga spanska och genuina som utgör dragningskraften till och i Marbella. Marbella stad, och dess gamla stadsdel med slingrande gränder, småbutiker och romantiska restauranger samt strandpromenaden som numera sträcker sig längs The Golden Mile ända bort till San Pedro, har en charm som är svår att stå emot. Ovanför hamnen Puerto Banús ligger Nueva Andalucia, även känt som Golfdalen, med många vackra urbanisationer. Här ligger även en av Costa del Sols svenska skolor med undervisning upp till årskurs sex. Området öster om Marbella stad består av bostadsområden och golfbanor och inte minst – småbåtshamnen Cabopino, omgiven av naturskyddade Las Dunas de Artola och Elviria med sin unika vackra skog bestående av Medelhavstallar. San Pedro de Alcántara är efter Nueva Andalucia svenskarnas absoluta smultronställe i Marbella. Det är här man gärna köper bostad. Med den relativt sett nya genomfartstunneln, nya moderna boulevarden, kustens finaste strandpromenad, moderna nybyggen i området närmast stranden och den gamla byn ovanför vägen är San Pedro svårslaget. I Marbella finns kustens största sjukhus, ett sprudlande företagarliv och flera årliga kulturella evenemang med världsartister. Mest känd är sommarfestivalen Starlite.
 • Benalmádena, småbåtshamn, strandpromenad, golfbanor, pittoresk vitkalkad bergsby, grönområden och parker, vackra stränder, sevärdheter samt ett stort utbud av barer och restauranger – Benalmádena är en kommun på Costa del Sol som bjuder på allt du kan önska dig när du köper bostad utomlands! Den lilla staden Arroyo de la Miel, där tåget från flygplatsen passerar, är en vibrerande mittpunkt. Här pågår det spanska livet året om och det är lätt att hitta färsk frukt och grönsaker, slaktare, skomakare, järnhandel och genuina tapasbarer. Längs med kuststräckan finns mängder av vackra områden med närhet till hav och strand i gröna urbanisationer med en stor variation av bostäder. Allt från prisvärda lägenheter till dyrare lyxvillor finns att välja på när du köper bostad i Benalmádena. Hamnen Puerto Marina utgör ett eget litet centrum i sig med ett livfullt nattliv och många trevliga caféer, barer och småbutiker. Parque de la Paloma utgör en grön oas och är Costa del Sols största park med fantastiska ytor för lek, picknick och promenader. Benalmádena Pueblo är en mer klassisk andalusisk vitkalkad by och bjuder också den på ett gastronomiskt utbud i världsklass med hög mysfaktor på de slingrande bilfria gatorna och en imponerande panoramautsikt över Medelhavet. I Benalmádena är man aldrig mer än 15 minuter i bil bort från flygplatsen och det finns överlag bra kommunikationer, både buss och tåg, för att enkelt förflytta sig längs kusten.

Södra Costa Blanca

Området Södra Costa Blanca tillhör Valencia-regionen och ligger söder om Alicantes flygplats. Här finner ni ett pärlband av orter med fantastiska stränder. Större städer som Santa Pola, Guardamar och Torrevieja samt mindre byar som La Marina, Punta Prima, Gran Alacant och Mil Palmeras. Stora och långa stränder varvat med små, privata varianter. Här finner ni radhus och lägenheter, villor och golfanläggningar med olika boendealternativ. Med 320 soldagar är det faktiskt svårt att inte trivas här. I och med det milda klimatet får fler och fler turister upp ögonen för Costa Blanca. Området runt Torrevieja är extra hälsosamt tack vare de båda saltsjöarna som omringar staden. Många personer åker hit av hälsoskäl tack vare det gynnsamma klimatet som passar utmärkt för bland annat reumatiker och andra med värk-, muskel- eller ledbesvär. Även allergiker gynnas av att åka hit för att uppleva positiva hälsoeffekter. På bara tre, fyra timmar kommer ni från Sverige till Alicante med flyg. På flygplatsen är det enkelt och bekvämt att hyra bil, alternativt att ha sin egen bil på långtidsparkering året om. Det går också flygbussar mellan Alicante flygplats och Torrevieja. Föredrar man taxi finns det alltid lediga bilar på plats. Orihuela Costa är området precis söder om Torrevieja, som består av flera orter, som Punta Prima, Playa Flamenca, La Zenia, Cabo Roig och Villamartin. Här ligger det bara några år gamla köpcentret Zenia Boulevard, som är det största i sitt slag i Alicante-provinsen. Zenia Boulevard lockar med 150 butiker, restauranger och barer, utspridda på drygt 16 000 kvadratmeter. Köpcentret är öppet året om, alla dagar i veckan. Det är nytt, fräscht och modernt, designat för att efterlikna en typisk medelhavsstad, inklusive både slingrande gator, torg och fontäner. Läs mer om härliga områden på Södra Costa Blanca nedan:

 • Torrevieja, är en av de mest kända städerna på Costa Blanca kusten i Spanien för oss svenskar. Staden har länge varit ett favoritresmål för soltörstande svenskar (och norrmän) och det är många som även har slagit till på en lägenhet eller ett hus i området de sista åren. Torrevieja är verkligen en dröm för dem som tycker om sol och bad, men även golfintresserade finner enkelt sitt lystmäte då det finns flertalet golfbanor i området. Det stora antalet stränder samt att man alltid är nära havet har gjort staden omåttligt populär. Ett guldkorn är hamnen med den långa piren som går ut i medelhavet, där finns sysselsättning som wakeboard park med fantastiska serveringar vid havet.
 • Punta Prima, tillhör kommunen, Orihuela Costa och är den första av flera orter som ligger söder om Torrevieja. In till Torrevieja centrum är det 4 km. Strandpromenaden sträcker sig från Restaurang Nautilus söder ut till Punta Prima Restaurangen. I Punta Prima finns köpcentrum och ett flertal restaurangområden som har växande efterfrågan och därför byggs ut. I närområdet ligger Zenia Boulevard, ett av Spaniens största köpcentrum. I området finns en blandning av spanska och internationella restauranger. Vi brukar säga att det spanska köket är lika mustigt och temperamentsfullt som spanjorerna själva! Många tycker att maten är en bidragande anledning till att semestra och bo i Spanien. Skandinaviska skolan ligger i Playa Flamenca som hänger ihop med Punta Prima. Man har även närhet till det mysiga La Florida centret med omåttligt populära Waldemars och The Abbey Tavern. Vi rekommenderar verkligen ett besök där. Golfbanor som Campoamor, Villamartin och Las Ramblas ligger endast inom några minuter med bil.
 • Playa Flamenca, är ett område med en hel del äldre bebyggelse. Här hittar man både villor, radhus och lägenheter. Skandinaviska skolan med drygt 100 elever ligger i Playa Flamenca. Man har närhet till Skandinavisk vårdcentral samt hela Torreviejas största gymanläggning, Maxx Gym med strålande utsikt över havet. När man går ner mot havet så möts man av flertalet stränder av olika karaktär, varav en av stränderna är avsedda för hundar. Bort från stranden och på andra sidan N332 hittar man det mysiga La Florida centret med omåttligt populära Waldemars och The Abbey Tavern. Vi rekommenderar verkligen ett besök där. Golfbanor som Campoamor, Villa Martin och Las Ramblas ligger endast inom några minuter med bil. Varje lördag förmiddag är det marknad.
 • La Zenia, är idag ett område med livfull karaktär. Till detta bidrar Zenia Boulevard som är ett av Spaniens största köpcentrum, med 150 butiker, restauranger och cafeér. Här finns även bowlinghall och ett casino. La Zenia har en väldigt fin strand och året runt öppen strand bar. Stranden ligger skyddat vilket gör att den nyttjas året om. På juldagen samlas främst engelsmän och spanjorer på stranden för att fira in julen med musik och grillfest. Alla har tomtekläder och festligheterna pågår från tidig förmiddag till en bit in på eftermiddagen. Från stranden ända upp till Zenia Boulevard kantas gatorna av, allt från livsmedelsaffärer, restauranger och små butiker. Här finns även Mc Donalds och en tysk restaurang med eget öl bryggeri, det är verkligen värt ett besök. Golfbanor som Campoamor, Villamartin och Las Ramblas ligger endast inom några minuter med bil.
 • Villamartin, är ett paradis för övervintrande skandinaver! Här bor man några km från havet vilket gör klimatet under vintern fantastiskt skönt. I området bor en härlig mix av spanjorer och familjer från en lång rad andra europeiska nationer. Med bil når man Zenia Boulevard på ett par minuter, ett shoppingcenter med 150 butiker och restauranger och caféer. Området är lite av ett eldorado för golfälskare. Här når man 3 golfbanor inom 5 minuter med bil. Ytterligare 2 banor ligger ett par minuter bort. En av de är Las Colinas som är en av kustens mest exklusivaste banor och har blivit utsedd till Spaniens bästa golfanläggning i hela 5 år på rad. Villamartin har 2 "centrum". I den norra delen har vi Villamartin Plaza. Ett spanskt innergårds torg med restauranger i 2 våningar och butiker runt om. I den södra delen hittar vi La Fuente. Här finns det gott om restauranger, butiker och även livsmedelsaffär. Golfbanor som Campoamor, Villa Martin och Las Ramblas ligger endast inom några minuter med bil.
 • Los Dolses, är ett snabbt växande område på Orihuela Costa. Många av de bästa och populäraste byggherrarna har valt att etablera sig just här. Placerat mellan Villamartin och La Zenia. Här har man nära till flertalet golfbanor, köpcentrat i La Zenia och många av Orihuelas fina stränder. I Los Dolses finns ett köpcentrum, med främst restauranger, Det finns en bra mataffär i området och flera bra restauranger. Marknaden i Playa Flamenca som hålls på lördagar ligger bara ett stenkast bort. Villamartin plaza med sina restauranger ligger på gångavstånd och det gör även Zenia Boulevard med mer än 150 butiker/restauranger. Golfbanor som Campoamor, Villa Martin och Las Ramblas ligger endast inom några minuter med bil.
 • Lomas de Cabo Roig, är ett område där det fortfarande byggs en hel del. Det har nyligen kommit upp ett nytt affärscentrum med många restauranger och barer och ny supermarket. Man har gångavstånd till La Fuente centrum samt till Los Dolses så man kan verkligen variera sina restaurangbesök en hel del. Området passar bäst för dem som gillar lite lugnare miljö och som uppskattar naturen inpå knuten, här finns nämligen otaliga promenadstråk. Ner till Playa La Glea med sina trevliga restauranger och barer är det endast några minuter med bil så det är aldrig långt vare sig till shopping (5 min Zenia Boulevard) eller strand. Golfbanor som Campoamor, Villa Martin och Las Ramblas ligger endast inom några minuter med bil.
 • Cabo Roig, är ett eftertraktat område som ligger vid havet på södra Costa Blanca. Den långa restauranggatan erbjuder mat och dryck för alla smaker. Där finns också ett flertal butiker för shopping av allt från kläder till mat. Cabo Roig är känd för sina fina blåflaggade sandstränder. Blå flagg utmärker service, säkerhet och miljövård. Stränderna har serveringar där man också kan hyra solstolar och parasoll. Vid stranden Cala Galeta finns en marina med över 200 båtplatser. Denna strand är lite speciell då den oftast är vindskyddad och betydligt varmare vintertid än andra stränder. Längs den mysiga strandpromenaden tar man sig norrut mot Torrevieja eller söderut mot Torre de la Horadada. Utefter denna finns även andra fina stränder längs sträckan. Det gamla vakttornet, Torre Vigia de Cabo Roig, ligger vid hamnen och användes för att förutse piratattacker på 1700-talet. Tornet är nu en del av en restaurang med utsikt över hamnen. Golfbanor som Campoamor, Villamartin och Las Ramblas ligger endast inom några minuter med bil.
 • Campoamor, är ett eftertraktat område som ligger vid havet på södra Costa Blanca. Här erbjuds restauranger med god mat och dryck för alla smaker. Campoamor är känt för sina fina blåflaggade sandstränder. Blå flagg utmärker service, säkerhet och miljövård. Stränderna har serveringar där man också kan hyra solstolar och parasoll. Längs den mysiga strandpromenaden tar man sig norrut mot Torrevieja eller söderut mot Torre de la Horadada. Utefter denna finns även andra fina stränder längs sträckan. Golfbanor som Campoamor, Villa Martin och Las Ramblas ligger endast inom några minuter med bil.
 • San Pedro del Pinatar, med sina knappa 25.000 invånare är den första orten söder om Alicante provinsen. Staden lever året om och är idag en populär plats för både permanentboende och semesterfirare. Här hittar ni en stadskärna, mysiga parker och restauranger. I Lo Pagan, som idag är ihopväxt med staden, finns de populära lerbaden där leran sägs ha läkande effekter för kroppens eventuella besvär. De långa stränderna och promenadstråken är mycket uppskattade alla. Här finns många ställen att stanna för att avnjuta en kaffe eller äta mat. På andra sidan av nationalparken finns Medelhavet och en härlig sandstrand.
 • Lo Pagan, är den nordligaste orten i Mar Menor och gränsar till San Pedro. Orterna är idag i princip hopväxta. Orten är mest känd för sina lerbad där leran sägs vara hälsosam och läkande mot vissa besvär. Längs den mysiga stranden finns gångbana som erbjuder avkopplande promenader eller joggingturer. Restauranger finns i mängder och längst ner ligger marinan med sin “yacht club” där ni kan avnjuta en kvällsdrink, eftermiddagskaffe eller en god middag. Fortsätter ni förbi lerbaden längs den fina gång- & cykelbanan kommer ni efter en längre promenad eller cykeltur längst ner mot den norra delen av La Manga. Endast ett hundratal meter saknas för att nå hela vägen. Om ni rundar udden hittar ni en lång, fin sandstrand där ni kan bada i Medelhavet. Under sommarmånaderna erbjuds vattenlekar i innanhavet.
 • Santiago de la Ribera, är en mysig kuststad vid norra Mar Menor. Staden tillhör Regionen Murcia och kommunen San Javier. Den långa stranden går hela vägen upp till Lo Pagan och dess strand. Längs stranden är ett populärt promenadstråk där både fastboende och turister strövar. Restauranger, fik och palmer ligger längs promenaden. Till en början var detta en liten fiskeby som nu har vuxit till en av de populära orterna vid mar menor. Härifrån kan man med båt ta sig över det lugna innanhavet till La Manga. Innanhavet håller normalt en högre temperatur och högre salthalt än Medelhavet vilket bidrar till härliga badturer på den långa stranden. I stadens utkant hittar ni ”Dos Mares” som är ett stort köpcentrum med både livsmedel- och andra butiker samt restauranger och bio mm. Varje år har flygskolan uppvisning och detta brukar betyda många övningstimmar att skåda från solstolen på stranden. de la Ribera.
 • San Javier, med sina dryga 30.000 invånare tillhör Murcia-regionen. I staden hittar ni all service som behövs för en skön semestervistelse eller om ni väljer att bo här bo heltid. Den platta terrängen ger bra förutsättningar att ta sig runt på cykel om man föredrar att lämna bilen hemma. Santiago de la Ribera som tillhör kommunen och ligger endast ett par kilometer bort erbjuder långa stränder med restauranger och barer med promenadstråk vid Mar Menor.
 • Los Alcásares, tillhör regionen Murcia. Med sina dryga 15.000 invånare upplever man här en gemytlig småstadskänsla. Med sin långa centralgata där restaurangerna ligger som pärlband utefter sidorna kan ni ströva runt och hitta era egna favoriter. Här finns också gott om matvaruaffärer och all annan service. Utforska ortens historia och njut av det varma vattnet i innanhavet längs den långa stranden. Ett flertal golfbanor ligger endast minuter bort. Den gamla staden Cartagena med lång och varierad historia ligger endast 2 mil söderut och väl värd ett besök.
 • Mil Palmeras, ligger utmed kusten och tillhör Pilar de la Horadadas kommun. Orten har sedan 80-talet varit ett populärt resmål bland svenskar. Några kilometer in i landet ligger kommunens huvudort, Pilar de la Horadada. En genuint spansk och charmig ort med cirka 22 000 invånare. Mil Palmeras erbjuder en av kustens finaste stränder som även erhållit blå flagg, vilket de flest av stränderna på södra Costa Blanca har. Blå flagg ger EU till stränder som uppfyller kraven om vattenkvalitet, säkerhet, och miljöinformation. Flertalet av stränderna är under sommarmånaderna bemannade med så kallade "socorristas" - livräddare från Cruz Roja. (Röda Korset). På stranden finns det bar/caféer och möjligheten att hyra solstolar och parasoller. I direkt anslutning till stranden ligger den pittoreska restauranggatan. Gågatan har restauranger, caféer och små butiker. Till flygplatsen i Alicante är det cirka 45 minuter med bil.
 • Torre de la Horadada, är en av kustorterna i kommunen Pilar de la Horadada. Namnet har orten fått från det gamla vakttornet som byggdes på 1500-talet för att skydda kusten mot piraterna som härjade på Medelhavet. Redan på romartiden var Torre de la Horadada en viktig ort på kusten. Orten har en fantastisk strandpromenad med flera fina stränder och även en liten marina. Runt torget ligger många restauranger och här är den naturliga samlingsplatsen. För spanjorerna är orten populär som semester ort. I den södra delen ligger den längre Higuericas stranden. Flera av stränderna har den blåa EU flaggan som EU ger till ständer som uppfyller kraven om vattenkvalitet, säkerhet och miljöinformation. I söder gränsar Torre de la Horadada till San Pedra del Pinatar.
 • Pilar de la Horadada, staden har drygt 20.000 invånare. Här trivs spanjorerna och bor permanent året om. Pilar är huvudorten i kommunen som även består av badorterna Mil Palmeras och Torre de la Horadada. Pilar de la Horadada är en levande stad året runt och här trivs de spanska familjerna! I staden finns ett stort antal matvaruaffärer, butiker och all annan service man kan tänkas behöva. Restaurangutbudet är stort och varierat, här finns även ett flertal barer. Alicante flygplats ligger mindre än 1 timme bort.
 • Guardamar, är en genuin trevlig spansk småstad med ett skönt lugn när man vill koppla av och bara vara. Här finns gott om affärer och restauranger och varje vecka är det en stor marknad mitt i stan. Marknaden erbjuder ett brett utbud av kläder, skor, frukt och grönsaker. Männoskorna är trevliga och tillmötesgående. Guardamar är känd för sin enormt långa fina vita sandstrand och sina mysiga parker. Utmed den drygt 1 mil långa stranden finns ett bra utbud av strandbarer för att kunna ta en fika en en svalkande dryck. Flygplatsen ligger endast ca 25 minuter bort.
 • Santa Pola del Este, har under många år varit Spanjorernas favorit semester plats. Här finns flera olika stränder och ett lung som är svårt att hitta. Samtidigt som man bor med gångavstånd till Santa Pola stad som lever året om. Santa Pola har cirka 34000 invånare. Fler och fler skandinaver hittar till denna genuina fiskeby som under de senaste året fått en helt ny stadsdel nere vid hamnen. Många trevliga restauranger finner man där. I Stadskärnan upplever man det genuina Spanska stadslivet och i staden är det traditionsenligt marknad två gånger i veckan. Santa Pola är populärt bland fågelskådare som bland annat kan beskåda tusentals flamingon som håller till i de grunda saltsjöarna. Även vind och kitesurfare uppskattar Santa Polas stränder. Bra kommunikationer med buss till Alicante i norr och Cartagena i söder. Alicante flygplats ligger endast 15 minuter bort.

Alicante

Staden Alicante ligger precis vid Medelhavet längs den kända kustremsan Costa Blanca. Staden är störst inom Alicanteprovinsen och dessutom ”huvudstad”, vilket innebär att du här hittar allt du förväntar dig av en större stad vid havet – ljuvliga stränder, fantastisk mat, shopping och härliga promenader. På bara tre, fyra timmar kommer ni från Sverige till Alicante med flyg. På flygplatsen är det enkelt och bekvämt att hyra bil, alternativt att ha sin egen bil på långtidsparkering året om. Det går också flygbussar mellan Alicante flygplats och Torrevieja. Föredrar man taxi finns det alltid lediga bilar på plats. Njut av fantastiska, långa stränder likväl som små och privata strandområden. Här finner ni radhus och lägenheter, villor och golfanläggningar med olika sorters bostäder för alla köpare. Med 320 soldagar är det faktiskt svårt att inte trivas här. I och med det milda klimatet får fler och fler turister upp ögonen för Costa Blanca. Många personer åker hit av hälsoskäl tack vare det gynnsamma klimatet som passar utmärkt för bland annat reumatiker och andra med värk-, muskel- eller ledbesvär. Även allergiker gynnas av att åka hit för att uppleva positiva hälsoeffekter. Läs mer om härliga områden i Alicante nedan:

 • Arenales, nära havet vill jag bo, är det din melodi? Här bor man mellan Santa Pola i söder och Alicante i Norr. Det är bara 10 minuter från Alicantes flygplats. Den fina Carabassi stranden ligger bara ett stenkast bort. Följer man Carabassi stranden söder ut finner man den lilla kustvägen som leder ner till Santa Pola. Utmed denna fina vägen väljer många spanska familjer att finna sin egna lilla badvik under alla fina sommardagar. Det finns ett flertal golfbanor i närområdet. Alicante stad ligger endast en kortare biltur bort. 
 • Gran Alacant, ligger endast 10 minuter från Alicantes internationella flygplats och är ett populärt semestermål i södra delen av Alicanteprovinsen. Gran Alacant har byggts upp runt det gröna området Cabo Santa Pola och stranden Carabasi. Las Dunas del Carabassí, är Gran Alacants viktigaste strand med blå flagg, gyllene sand och turkosa vatten. Detta kustområde är oerhört populärt för kitesurfing och vindsurfing och även skärmflygare har hittat sitt himmelrike med en bergskam som går längs havet och som ger de rätta vindarna. Området mellan Gran Alacant och Santa Pola är mycket omtyckt för joggare, cyklister m.fl. Det finns ingen golfbana i Gran Alacant men 20 minuter bort med bil finns t.ex. Club de Golf Alenda. Ön "La Isla de Tabarca" är den enda bebodda ön och ligger nära Santa Pola. Det är egentligen en liten skärgård som omfattar öarna La Cantera, La Galera och La Nao samt Isla de Tabarca själv. En gång i tiden så var detta en tillflyktsort för berbiska pirater och på 1800-talet beordrade kung Carlos III att ön var befäst och en stad Tabarca byggdes. Ett besök på ön kan rekommenderas och båtar går både från Alicante och Santa Pola. Gran Alacant har ett medelhavsklimat året runt, med en medeltemperatur som ligger på 18C grader. Här finns restauranger, barer, köpcentra, matbutiker, apotek, vårdcentral m.m.
 • San Juan, Playa de San Juan är en av de mest kända stränderna runt Alicante stad. San Juan binder samman El Campello i norr med Alicante stad. I San Juan bor cirka 23.000 personer. Närheten till stranden och enkelheten att ta sig in till Alicante med kommunala färdmedel gör att många bosätter sig i San Juan men har jobbet i centrala Alicante. Den långa stranden är kantad av restauranger och barer. San Juan erbjuder en fin golfbana som ligger centralt inne i området. Klimatet är som övriga Costa Blanca väldigt behagligt. Här har man en årsmedeltemperatur på 19 grader och 320 soldagar.
 • El Campello, ligger strax norr om Alicante. Man kommer smidigt in till Alicante med tåget, även kallat TRAM. El Camello är en gammal fiskeort med 30.000 invånare och än idag finner man fiskare sittandes i hamnen där dom lagar sina nät och tar hand om dagens fångst. På kvällarna är det fiskauktion där dagens fångst säljs. Ett tips är att besöka en av alla fiskrestauranger som ligger runt hamnen och utmed stranden. Det gamla tornet i hamnen är El Campello bornas stolthet. Vakttornet är från 1500 talet och byggdes för att skydda sig mot berber pirater. Genom röksignaler varnade man andra vakttorn utmed kusten. Vakttornet utgör en viktig del av Costa Blancas historia.

Norra Costa Blanca

Norra Costa Blanca är en av Medelhavets mest intressanta destinationer. Mycket tack vare en enorm mångfald av stränder och mäktiga bergslandskap, men framför allt eftersom området har en kustlinje av sandstränder som sträcker sig över 218 kilometer. Klimatet ska man inte tala om med en behaglig genomsnittstemperatur på 20°C. Ett fantastiskt område där man kan njuta av solen - varje dag. Ett perfekt resmål för hela familjen och inte minst för den aktive cyklisten, golfaren med mera. Med närhet till flygplatser både i Valencia och Alicante. Det är en mycket vacker och fridfull kust med många städer, kustbyar och levande inlandsbyar. Här har man tillgång till allt och alla städer ligger nära varandra! Läs mer om härliga områden på Norra Costa Blanca nedan:

 • Moraira, i den pittoreska och samtidigt fashionabla staden Moraira kan man verkligen njuta av livet! Orten Moraira - med sin avslappnade atmosfär, en traditionell fiskehamn och ett pittoreskt centrum fyllt med butiker, livliga restauranger och barer – är en av de mest orörda platserna på Costa Blanca. Moraira ligger 80 km norr om Alicante och 100 km söder om Valencia och närmaste större samhälle är Denia, 17 km norr om staden. Moraira är känt för sina vita sandstränder och fantastiska fridfulla vikar. Landskapet som omger dessa vikar, kännetecknas av vingårdar, tallskog och vackra vittvättade villor runt om i bergen och med utsikt över Medelhavet. Det bor cirka 14.000 personer i och runt Moraira i närheten av byn Teulada. En stor andel av befolkningen består av utländska medborgare som bor här året runt. Morairas stränder och vikar, kallade “calas”, är några av de vackraste på Costa Blanca. Vid foten av stadens slott och endast 2 min från centrum ligger Playa de l'Ampolla, Morairas populäraste badstrand. Den härligt gyllene sandstranden har också har en restaurang/bar som är mycket populär under sommarmånaderna. Den lilla men ändå välkända stranden Playa del Portet är en gömd pärla som kan liknas vid en karibisk vik, med turkosblått och lugnt vatten. Stranden är omgiven av ett fantastiskt naturlandskap med kullar och böljande grönska. Cala Cap Blanc, är en härlig stenstrand belägen på botten av en klippformation och är mycket väl värd ett besök. Cap Blanc erbjuder en fantastisk vacker vy ut över Medelhavet. Vattnet är rent och klart och perfekt för snorkling och simning. Cala del Moraig är ett av de mest spektakulära resmålen runt Moraira. Börja med att köra Via Pista från Mercadona i Moraira och upp till området Cumbre del Sol. Uppe på toppen kan man njuta av en fantastisk utsikt över både Moraira och österut. Därefter fortsätter man ner mot Cala Moraig som har ett härligt läge och en häftig grotta som man inte får missa. Småbåtshamnen är mycket, både trevlig och charmig och här kan du hitta flera utsökta restauranger, från små tapasbarer till stora internationella restauranger. Morairas lilla huvudgata bjuder på ett utmärkt utbud av lokala butiker. Staden har tillräckligt med affärer för att tillgodose grundläggande behov under en semestervistelse, men för större shoppingturer får man bege sig till en av de närliggande städerna.
 • Denia, ett otroligt populärt resmål för människor från hela världen för att inte tala om det stora intresset från Madrid- och Valenciabor att skaffa sig en bostad i Denia som sommar- och helgbostad. Med en medeltemperatur på 19 grader och med över 300 soldagar om året anses Denia vara en av världens hälsosammaste platser, enligt World Health Organization. Denia är bland annat känt för en ypperlig matkultur, och där restaurangen Quique Dacosta flera gånger utsetts till världens bästa restaurang. Denia erbjuder något för alla: sandstränder, spektakulära klippiga vikar, färgstarka fester och fem närliggande 18-håls golfbanor. I hamnen avgår fartyg till bland annat Ibiza och Mallorca. Denia passar dig som vill njuta god mat, vara aktiv och utöva adrenalinfyllda sporter. 
 • Benidorm, som ursprungligen var en fiskestad är idag den största och mest kända semesterorten på Costa Blanca. Det är inte konstigt att Benidorm har blivit en så populär semesterort i och med det stora nöjesutbudet, de vackra stränderna och det härliga klimatet. Här finns höga skyskrapor som ligger utmed bukten där två vackra långsträckta sandstränder breder ut sig. Några kliv från stranden hamnar man snabbt i centrum där det finns ett stort utbud av butiker, restauranger, kaféer, barer och ett nattliv som är svåröverträffat. Benidorm har en folkmängd på över 72 000 invånare och är den största staden i storstadsområdet på norra Costa Blanca. Benidorm har historiskt varit ett litet fiskeläge men i och med turistindustrins intåg på 1960- talet drivs staden av turistnäringen och det finns idag stora hotell- och lägenhetsskyskrapskomplex i staden. Man har även satsat på olika nöjesparker för att få turisterna att trivas, vilket de sannerligen gör. Nästan 10 miljoner turister kommer hit varje år och inte längre bara för stranden och solens skull.
 • Javea, psst...låt inte för många veta om den vackra gömda pärlan som heter Javea på vackra norra Costa Blanca. I Javea bor ungefär 33 000 medborgare året runt, utströdda längs en bred vik. Solen träffar det mytomspunna berget Montgo vid en viss tidpunkt på dagen och på natten målar månen en glittrande väg över havet. Staden Javea, som förtjänar lite mer än en "värd att besöka" avsnitt från reseböcker, är varken exotisk eller avlägsen. Staden är belägen bara en drygt timmes bilresa från två olika internationella flygplatser i Alicante och Valencia. Temperaturen är mild, i genomsnitt 28 ° C i augusti till 14 ° C i januari. När du kör norrut på Costa Blanca blir bladverket grönare, luften renare och fler turister tenderar att hyra villor snarare att bo på hotell. På 1960-talet, när Franco-tjänstemän och rika turister från Madrid och Valencia började tillbringa sina somrar i Javea, införde staden byggbegränsningar: inget fick byggas högre än palmer säger den lokala historien, även om några byggnader bryter mot regeln. Befolkningen, som mer än tredubblats sedan 1970-talet, har vuxit ut snarare än upp. Nykomlingarna ville hålla sitt paradis intakt. I stadsplanen är ord som "hållbarhet" och "miljö" framträdande. Det finns spa, vandrings- och cykelleder, och en enorm naturpark på över 2100 hektar på berget. Staden har identifierat en serie med 15 utkiksplatser, där du uppmuntras att helt enkelt bara stå och beundra landskapet. Känslan av Javea som en skyddat utpost beror på dess geografi. I norr, ovanför staden, ser man det väldiga elefant-formade berget Montgo hela ca 750 meter ovanför vattenytan. Runt dess sluttningar och sprickor finns förhistoriska grottmålningar och begravningskamrar, feniciska amforor och rester av forntida iberiska invånare. Längs kusten i söder sträcker sig en hästskoformad vik, med vikar, grottor, klippor och stränder, stenig och sandig, byggd för långa utforskande promenader för att upptäcka vad så många har upptäckt tidigare: Runt Javea regerar skönheten fortfarande. Det finns många pittoreska vackra städer på kusten i Norra Costa Blanca, men det som gör Javea speciellt är dess dramatiska variation: Det är verkligen tre städer i en, alla med sin egen typ av skönhet. Ålderns skönhet hittar vi i stadens centrum, med en historia som går tillbaka till slutet av 1300-talet, ungefär en kilometer uppför Montgos sluttning från stranden. Den gamla delen är spektakulär med sina rena små gator, med sina hus byggda med grov sten, med portaler av snidad sten och trä. Direkt öster om Gamla stan ligger hamnen som ligger längs det ständigt föränderliga havet mot den klippiga muren i Cabo de San Antonio.Här hittar du marina restauranger, barer, fiskebåtar och en fiskmarknad som säljer den dagliga fångsten till restaurangerna. Fortsätter du söderut ett par kilometer längs strandpromenaden kommer du till den tredje delen av Javea, Stranden Arenal, med vacker sandstrand och en underbar promenad med lyxiga barer, mat från världens alla hörn, vattensporter av alla möjliga slag och ett underbart ställe för att njuta av people watching! I Cabo La Nao finns en fyr som lyser upp hela havet på natten för att leda båtarna. Därifrån har du ett otroligt panorama med utsikt ända till ön Ibiza och kusten till Peñón de Ifách de Calpe. Här finns även många fina restauranger med god mat och spektakulär utsikt. Javeas befolkning är en salig blandning av nationaliteter, människor från världens alla hörn med bl a en stor grupp engelsmän och naturligtvis både infödda och semestrande spanjorer. Den genuina och exklusiva atmosfären gör staden till en vänlig och välkomnande plats då man helt enkelt njuter av livet här och gärna umgås och lever mycket utomhus. Här kan man hitta lugnet och verkligen leva i naturen samtidigt som det alltid finns saker att göra. 
 • Altea, är en av de vackraste och charmigaste städerna på norra Costa Blanca. Staden genomsyras av en genuin spansk anda som till stor del beror på den intressanta historiska Gamla Stan med sina smala kullerstensgator. Altea är ett ställe att strosa runt i och i mer än 40 år har det varit en fristad för målare, poeter, författare, musiker och fotografer, som genom sina bilder och texter avtecknat staden och dess speciella atmosfär. Altea ligger mellan Calpe och Benidorm och har ca 24.000 invånare. Staden kan delas upp i två huvudområden; Gamla stan på toppen av en kulle med små trånga gränder och gnistrande blåkaklade kupolbyggnader och sedan ett modernare område nere vid strandpromenaden och marinan. Gamla stan på toppen av kullen utmärks genom den imponerande kyrkan Nuestra Señora del Consuelo, med sin blå- och vitkaklade kupol, glasmålningar och intressanta väggmålningar. Här i de omgivande kvarteren hittar man också ett flertal konstgallerier, butiker, restauranger och barer. Missa inte heller alla utsiktsplatser varifrån man har en otrolig utsikt över staden. Innan du beger dig neråt, stanna till och njut av en kopp “café con leche” eller en sangría drink vid det mysiga centrala torget Plaza de la Iglesia. Altea har en 8 km lång kuststräcka som består av vikar, klippor och stränder. I själva Altea saknas sandstrand. Istället består stränderna mestadels av stora stenar, men vattnet är fint och klart. Längs strandpromenaden och marinan hittar du flera bra restauranger som serverar lokala specialiteter som “Arroz a la banda” (fisk och ris), paella, havsborrar eller dagens fångst. Ta dig tid att avnjuta en måltid här, atmosfären och den fantastiska utsikten över Peñon de Ifach klippan kan inte bli bättre. Nattliv och shopping i Benidorm, de mycket populära städerna Altea och Calpe. Javea, som kan visa upp ett otroligt vackert och mäktigt landskap med klippor och vackra vikar varifrån var man kan se ön Ibiza en klar dag. Området är i hög grad kosmopolitiskt med infödda som blandar sig med inflyttade från hela världen.. Denia, som är huvudstaden på Marina Alta, har utsetts av UNESCO som ”creative city of gastronomy” och har många underbara restauranger och festivaler samt 1.7 km sandstrand. Från Denia går båtar dagligen till öarna Formentera, Ibiza samt Mallorca.
 • Calpe, är en vibrerande kuststad på norra Costa Blanca i Spanien, belägen mellan Moraira och Altea. Calpes jättelika klippformation, Peñon de Ifach, är ett välkänt kännemärke som reser sig 332 meter över Medelhavet. Staden bjuder på fina sandstränder, natursköna vandringsleder och uråldriga ruiner som är intressanta att besöka. Den fasta befolkningen i Calpe är runt 30.000 invånare, vilket fördubblas under sommarmånaderna. Calpe har ett typiskt medelhavsklimat där de omgivande bergen skyddar mot kalla nordliga vindar och det är varken för varmt på sommaren eller för kallt på vintern. Från att en gång i tiden varit en liten fiskeby har staden nu förvandlats till en topp-destination som är välbesökt av alla nationaliteter. Calpe är den perfekta platsen för att koppla av från det vardagliga arbetslivet, med vackra vita, urbana familjestränder, till mer intima, robusta vikar, med ett marint liv. Två av de mest kända stränderna i Calpe är Playa de Levante eller La Fossa. Det är den perfekta stranden för familjer, med ett brett serviceutbud, bra badförhållanden och kristallklart vatten. Andra fantastiska familjestränder, även med blå flagg-status är Playa del Arenal och Playa del Cantal. Calpe har dessutom flera små vikar med en lugnare atmosfär där du kan njuta av oslagbara vyer såsom Cala de Racó, Cala Gasparet, Cala del Morrelló, Cala Calalga, Cala Manzanera, Cala Les Bassetes och Cala Del Mallorquí.

Valencia

Spaniens tredje största stad är Valencia – det nya Barcelona! Denna orörda pärla med en genuin, blomstrande kultur och 787 266 invånare har allt man kan önska sig. Att bo i Valencia ger dig möjlighet att uppleva unika, världsberömda festivaler som ”las Fallas” och ”la Tomatina”. Valencia har en lekfull charm och en nästan total avsaknad av den hets och stress som många upplever i Barcelona och Madrid. Samtidigt erbjuder staden ett härligt utbud av pulserande nattliv, underbara restauranger och populära musikfestivaler.