Sök på Mäklarringen Utland

Upptäck Alicante

 

 


Roliga spanska uttryck & ordvitsar

Måndag 09 mars 2020

Som ni kanske vet så kan man stöta på en hel del roliga överraskningar i det spanska språket och om man har tid och lust så är det intressant att ta fram historien bakom språkbruket och olika varianter av typiskt spanska uttryck som används i vardagen ”expresiones coloqiales”. Det ger oss en större inblick i varför man säger vissa saker som kan verka helt ologiska och det kan också hjälpa oss att minnas dem bättre.

Babbel är ett perfekt hjälpmedel för att lära sig spanska. Det är enkelt att ladda ner appen i telefonen och börja använda den. Det finns också många språkskolor runt om i Spanien med ett brett utbud av kurser som passar allas behov. I Alicante finner ni t ex skolan Estudio Internacional Sampere som även har sitt säte i vackra huvudstaden Madrid samt i den spännande universitetsstaden Salamanca. En annan god idé för att snabbare snappa upp spanskan är “intercambio”. Man bestämmer träff med en spansk person som i utbyte kanske vill lära sig svenska eller engelska.

Här nedan har vi på Mäklarringen Alicante tagit fram några av våra favorituttryck: 

 • ”Hacerse el sueco” = (”Att göra sig svensk”) Man gör sig dum och ovetande. 
 • ”Mola”, ”Me molas” = Att tycka om något, Jag tycker om dig! 
 • ”Se te va la olla”, ”Se te va la pinza” = (”Kastrullen springer ifrån dig”) (”Klädnypan springer ifrån dig”) Du har blivit komplett galen! 
 • ”Te has pasado tres pueblos” = (”Du har kört förbi tre byar”) Att överdriva mycket, gå över gränsen. 
 • ”Vete a freir espárragos” = (”Stick och stek sparris”) - Dra åt skogen, lämna mig ifred! 
 • “Estás como una cabra” = (“Du är som en get”) Du är tokig! 
 • ”No está el horno para bollos” = (”Ugnen är inte varm nog”)  Det är inte läge just nu. 
 • “No veo tres en un burro” = (“Jag ser inte tre på en åsna”) Jag ser absolut ingenting. 
 • “Me importa un huevo”. = (”Det betyder ett ägg”) Jag bryr mig inte! 
 • ”Manda huevos” = Det fattades bara! 

Ordet “leche” (mjölk) är ett ord som används ofta men är helt beroende på situation och sammanhang. Uttrycket ”mala leche” (sur mjölk) ska tydligen ha sin grund i den spanska tron om att modersmjölken påverkar bebisens personlighet. 

 • ”Estar de mala leche” = (“Vara som sur mjölk”) Vara på dåligt humör. 
 • ”Que mala leche tienes” = Vad elak du är! 
 • ”A mala leche” = När man gör något med dålig intention. 
 • ”Eres la leche” = (Du är som mjölk) Du är för bra för att vara sann, Du är för rolig! 
 • ”De la leche” = Som bara den, som bara attan, mycket.
 • ”Darse una leche” = Slå sig. 
 • ”Pegarle a alguien una leche” = Slå någon på käften. 
 • “A toda leche” = Snabbt som tusan. 
 • ”Irse echando leches” = Ge sig iväg snabbt som bara den. 
 • ”Cagarse en la leche” = Ett uttryck för ilska eller frustration, Fasen också! 
 • ”Leches” = Wow! Används när man blir överraskad eller imponerad av något eller någon. 
 • “Estar con la leche en los labios” = När någon är en nybörjare och inte besitter kunskapen helt.Alicante - En kulinarisk upplevelse

Onsdag 05 februari 2020

Alicante bjuder oss på mat från alla världens hörn. Här finns någonting för alla smaklökar

Vi börjar med frukosten som intas på Sip and Wonder som har Alicantes godaste kaffe. Här finns alltid färsk frukt och grönsaker, ett utbud av läckra bakelser och en gedigen vegansk meny. Här känns det hemtrevligt med smakfull inredning och har du hund? Inga problem, Sip and Wonder har plats för även våra fyrbenta vänner. Adress: Carrer poeta campos vasallo 8, Alicante

Vidare för lunch så är det spanjorernas favoritmåltid. Här tar man god tid på sig för att äta lunch. Menu del dia - 3 rätters är absolut mest populärt där du själv får några valmöjligheter att komponera ihop din egen meny för runt 10euro inklusive dryck och kaffe. Dessa menyer varierar från dag till dag och finns i varje hörn. Vi gillar la terreta gastrobar som har menu del dia för 12.90 euro och ligger på adress Calle Pablo Iglesias 12, Alicante

Är man sugen på något lite lättare så tycker vi extra mycket om Lizarran där tapas serveras på löpande band, här betalar man från 1.50euro per tandpetare och det finns allt från läckra ostar till oxfilé eller spansk tortilla. Lizarran finner ni på flera ställen men bland annat på adress: Av.Maisonnave 20, Alicante

När det är dags för middag har vi svårt att välja. Alicante har utsökta fiskrestauranger på piren vid hamnen, härliga arrocerias i gamla staden med fantastisk paella och tjusiga michelinguide restauranger med stärkta dukar och avancerade rätter.

Vi tycker om El rincon de Alma som har både läcker fisk och äkta paella. Mysig atmosfär och trevlig personal. Adress: Calle San Pascual 5, Alicante

Är ni sugna på att utforska restaurang med stjärna i Michelinguiden så rekommenderar vi Monastrell med spektakulära rätter och otrolig utsikt på adress: Av.Julio Guillén tato 1

Är ni sugna på att själva laga en spansk måltid kommer recept nedan på spansk tortilla - Perfekt att ta med till stranden då den är precis lika god kall med en klick alioli.

 

Recept på Spansk tortilla för 8 personer
• 5 - 6 potatisar (6 potatisar motsvarar ca 400 g)
• 1 gul lök
• 2 - 3 vitlöksklyftor
• 3 msk olivolja
• 2 tsk salt
• 2 krm mald vitpeppar
• 8 ägg
• 1 dl vatten

Skala och skär potatisen i tunna skivor. Skölj av potatisen i kallt vatten och torka av den på dubbelvikt hushållspapper. Skala och skiva lök och vitlök tunt. Stek potatisen och de båda löksorterna i 2/3 av oljan i en stekpanna tills de mjuknat.

Krydda med hälften av saltet och pepparn. Vispa samman äggen med vattnet och resten av saltet och pepparn. Häll smeten i pannan och stek tills äggsmeten börjar stelna.

Låt omeletten försiktigt glida ner på en tallrik. Vänd tillbaka omeletten i pannan och stek den på andra sidan i resten av oljan.

Stjälp upp tortillan på ett fat och skär den i snibbar innan servering.
Spanska Jultraditioner

Torsdag 12 december 2019

Luciatåg i Torrevieja

För er som önskar se ett traditionellt svenskt Lucia tåg kan bege er till Svenska kyrkan där det traditionsenligt hålls Lucia firande varje år. 

I Spanien är julfirandet omfattande och stort

Självaste julafton den 24 december är en vardag i Spanien men man jobbar sällan den dagen.
Julmaten äter man sent, som man så ofta gör i Spanien, cirka 21- 22 på kvällen. Sedan festar man, spelar, dansar och sjunger religösa men roliga julsånger. Juldagen är en röd dag. Men många jobbar på annandagen.

Los Reyes Magos - den 5 januari kommer de vise männen

I hela Spanien firas den 5 januari med stora parader och festivaler då Los Reyes Magos ( De tre vise männen) rör sig genom landet med sina gåvor. I de flesta städer ordnas parader och godisregn.

Hur firar man - Dia de los Reyes Magos? 

Den 6 januari är den Spanska julafton, Det är också då julklapparna delas ut, eftersom det var dagen då de tre vise männen anlände till Jesusbarnet med sina gåvor. Paketen ligger framme och väntar på barnen när de vaknar på morgonen. Barn som inte varit snälla får kolbitar istället för presenter. 
Det blir dock vanligare att man även delar ut julklappar på julafton gärna av en tomte så som vi gör i övriga Europa. Precis som vi ställer ut lite godsaker till tomten ställer spanjorerna ut likör, julgodis och andra godsaker till de tre vise männen och deras kameler. Trettondagen anses i Spanien vara den dagen som avslutar julen. 

Vad äter man för Julmat i Spanien? 

Det största traditionen är tryffel fylld kalkon. Andra saker som är vanliga på det spanksa julvordet är sjötunga, apelsiner och olika rätter av fläskkött. Mattraditionerna vid skiljer sig ganska mycket åt i de olika regionerna. 

Missa inte juldagen på La Zenia Stranden

Varje år på juldagen samlas vänner och bekanta, alla nationaliteter som befinner sig i Orihuela Costa. Det grillas, det dricks öl och vin och Cava, alla är på strålande humör. Det är några som tar med sig instrument, andra musikanläggning, det är en sann folkfest som bör upplevas! 

Spanska Helgdagar vid jul och nyår

 • Den 25 december är röddag
 • 1 januari är röddag
 • 6 januari är röd dag

Lokala avvikelser förekomma.
Tabarca

Tisdag 10 december 2019

Vad är det?

Tabarca är ön som ligger utanför Alicante och Torrevieja. Ön kallas ”Illa de Tabarca” men är också känd för namnen ”Nova Tabarca”, ”Isla Planta” och ” Illa de Sant Pau”. Namnen säger mycket om öns historia.  Isla Planta betyder ”platta ön”, vilket säger allt om hur ön ser ut geografiskt. Illa de Sant Pau betyder ”Den helige Petrus ö” och syftar på att aposteln Petrus ska ha landstigit på ön.

När ska jag åka dit?

Det beror lite på vad du är sugen på att göra, är du mest sugen på att bada, snorkla och dyka ska du åka på sommaren men om du är mer intresserad av att gå runt ön och se alla sevärdheter så rekommenderas det att inte välja den hetaste dagen på året. Åker du till ön under högsäsong får du räkna med trånga gator och längre köer eftersom att det kommer runt 3000 turister varje dag och besöker ön. 

Hur tar jag mig till ön Tabarca?

För att ta sig till Tabarca behöver man åka båt. Under sommarsäsongen går det ofta båtar direkt från Alicante eftersom att ön tillhör Alicante. Det går också båtar från Torrevieja men den närmsta och mest frekventa båttrafiken kommer ifrån den lilla orten Santa Pola. 

Det finns många båtbolag som säljer biljetter dit men de kostar ungefär samma, cirka 10 Euro tur och retur per person. Den bästa båtresan för dig påverkas då inte mycket på priset utan fokusera mer på tider som passar dig och kanske dit sällskap om du inte tänker resa själv. Har ni tur kan ni hamna på en båt där det finns glasfönster i skrovet, det gör sett möjligt att se havets fiskar och miljöer på nära håll. 

Båtresan tar allt från 30-45 min, beroende på vilken slags båt du hamnar i. 

Åker du från Santa Pola och har bil kan du parkera vid Marina Miramar som är en liten hamn som ligger mycket nära. Tänk på att det kostar att parkera här.

Vad kan jag göra på ön Tabarca?

Om du inte åker på en het sommardag kan du gå runt ön. Öns diameter är 300 meter och sträckan från sydost till nordväst är 1750 meter. 

 

Sevärdheter på Tabarca

 • Torre San José - Det är en försvarsfästning på ön som än så länge inte är öppen för allmänheten. Den kan då alltså bara ses från utsidan. 
 • Fyren - Den byggdes 1854 men ersattes 197 av en nyare. Fyrens revs igen för att man ville renovera den gamla 1998.
 • Staden - Den mest kända sevärdheten på ön är den charmiga lilla staden. Här är det bara att gå runt och titta själv. 
 • Havet - På ön finns en mindre strand som ligger precis vid hamnen när man kommer fram, vill man till den mer populära stranden får man ta sig till öns södra sida. Havet är sedan 1986 ett marint naturreservat.
 • Kan man bo på Tabarca? - Vill du spendera längre tid på ön finns det ett par olika hotell som du kan bo i. Tänk på att försöka planera din tid efter det du eller ni planerar att göra på ön. Planerar ni att stanna cirka 5 timmar så hinner ni lätt med att bada, snorkla/dyka, åka trampbåt. Vill ni också shoppa och besöka museet behöver ni nog kanske lite mer tid. Välkommen hem till Santa Pola !

Fredag 06 december 2019

Santa Pola är beläget mellan saltsjöar och havet vilket skapar ett hälsosamt klimat att andas in. Staden är också populär för sina fiskrestauranger och hamnen där det varje eftermiddag auktioneras ut nyfångad fisk från båtarna.

Vi besöker Santa Pola på en Lördag då den stora marknaden är i full gång. Hit kommer försäljare från provinsens alla hörn med säsongens färska frukter, nysydda väskor av läder och mycket annat.

Medan några solar på stranden beger sig andra iväg till norra delarna av Santa Pola för att hissa segel och ge sig på bräda ut bland vågorna. Santa Pola är nämligen väldigt populärt bland både vind och kitesurfare.

I Santa Pola bor mestadels Spanjorer men också inflyttade grannar från andra länder. Man tar sig lätt fram med Engelska som språk och ortsbefolkningen är mycket välkomnande.

I stadens centrum finns ett torg där människor i alla åldrar gärna samlas på sena eftermiddagarna för att umgås, kika in i stadens akvarium eller utmana grannen i bridge.

Mot solnedgångens närmande så är ett måste att bege sig mot saltsjöarna för att uppleva ett spektakulärt skådespel av solen som speglar sig i sjöarna och flamingon som badar fötterna i det salta vattnet.

 

Snabbfakta Santa Pola

 • 21 400 invånare i staden
 • 12 km Sandstrand
 • 20 min båttur till ön TabarcaVälkommen hem till Gran Alacant !

Måndag 02 december 2019

Gran Alacant är kustens gräddhylla enligt många. Hit reser de som värdesätter utsikt, långa sandstränder och avkoppling men värdesätter närheten till storstadsliv.

Redan efter 10min i bilen från flygplatsen svänger vi upp mot Gran Alacant och välkomnas av ett mindre köpcentrum med flertalet matvarubutiker, banker, nöjen för barn och restauranger.

När vi kör omkring i Gran Alacants olika urbanisationer slås vi av den perfekta matchningen mellan natur och bebyggelse. Här har man valt att mestadels bygga låsta urbanisationer med gemensamma pooler som ger en känsla av trygghet och lyx som förstärks av att de flesta hus har en enorm utsikt mot hav och /eller bergstoppar i horisonten.

På Gran Alacant har man valt att plocka russinen ur kakan och satsat på kvalité. Här finns Vårdcentral med språk från hela världen, barer, restauranger och bibliotek - Ja, allt man kan önska sig för en trevlig tillvaro.

Grannarna på Gran Alacant är av blandad härkomst. Här finns allt för både permanent vistelse eller för sköna veckor på semestern.

Skulle man en kväll bli sugen på biobesök eller en dag i shoppingens tecken så ligger Alicante 20 min färd bort.

Gran Alacant och grannområdet Los Arenales samsas om den milslånga sandstranden med flera långgrunda avsnitt.

 

Snabbfakta Gran Alacant

 • ca 20 000 åretruntboende invånare
 • 140 m över havet på toppen
 •  8.3 km till närmsta golfbanaVälkommen hem till Alicante !

Onsdag 27 november 2019

Alicante som är en strandstad är huvudstaden på Costa Blancas kust. Hit flyger man enkelt från de flesta av Sveriges flygplatser eller om man så föredrar -tar tåget. I Alicante skiner oftast solen då molnen stannar bakom bergen inåt landet.

Jag vandrar genom staden med nyfikna steg en varm Decembermorgon, i varje hörn finns öppna caféer som erbjuder klassikern “Tostada con tomate” en nybakt rostad baguette med färskpressad solmogen tomat toppad med salt.

Alicante centrum är ett shoppingmecka med allt från en hel gata med bröllopskläder till Spanskfödda butiken Zara. Jag väljer att vandra upp genom Casco Antiguo -Den gamla staden där gränderna är trängre och tvättlinor samsas med ljusslingor mellan husen där det mot kvällningen kommer dukas fram bord, paellapannor och gatorna fylls med musik från spansk gitarr. 

Jag fortsätter min vandring ett stenkast ner mot piren som skiljer den finkorniga sandstranden och den vackra hamnen med ett hundratal yachter åt. Har jag tur kommer jag lagom till fiskebåtarna som puttrar in med morgonens fångst som hamnar på kvällens meny på någon av de flera högklassiga fisk specialiserade restauranger som ligger här ute tillsammans med stadens Casino. Här från piren kan jag se upp till stadens landmärke det medeltida slottet Santa Barbara.

När det blir dags för den svenska hållpunkten -eftermiddagsfika så försvinner jag in på café Valor som ligger längs gågatan. Här är finns chokladfantasternas paradis med en hel meny av choklad i sin renaste form. 

Mot kvällningen öppnar stadens rambla upp sig där barn leker och samsas med äldre som spelar brädspel, strosande par och kvälls motionärer. Jag kan inte låta bli att stanna vid varje liten trähytt som öppnat sin lucka för att avslöja skatter av alla dess slag  -hantverk, souvenirer och smycken.

Jag somnar gott efter min heldag till fots genom Alicante och längtar redan tills nästa gång.

 

Snabbfakta Alicante

 • 330 000 invånare centralt
 • 330 soldagar per år
 • 14 km till flygplatsenFri värdering

Mäklarringen hanterar dina personuppgifter i enlighet med aktuell lagstiftning. För vidare information se här.

Fri värdering

Mäklarringen hanterar dina personuppgifter i enlighet med aktuell lagstiftning. För vidare information se här.