Sök på Mäklarringen Utland

Upptäck Calpe

 

 


Cykla i Jalon och möt våren i Gröna Costa Blanca

Fredag 24 mars 2023

Att cykla under våren kan vara en underbar upplevelse i Gröna Costa Blanca. I februari och mars blommar mandelträden i Jalondalen, väster om Calpe. De lyser upp dalen med sina rosa och vita blommor, skapar en fantastisk syn och markerar att våren har kommit. Detta är något du måste uppleva på plats!

I det här blogginlägget får du veta mer om hur det är att cykla bland vackra mandelträd och charmiga vingårdar i Jalondalen.

Jalondalen - geografiskt läge och historia

Jalondalen, även kallad "Vall de Pop" (Popdalen), ligger 14 kilometer bilresa från staden Calpe. Detta område, nordost om Alicante, nås med cirka en timmes bilresa från flygplatsen i Alicante. Från flygplatsen i Valencia tar det 1 timme och 15 minuter. Jalon är huvudstad i Jalondalen och ligger vid floden Gorgos, omgiven av Sierra de Bernia och Sierra del Forner-bergen.

Jalón bestod från början av en grupp moriska bondgårdar. Morerna erövrade området på 800-talet. Deras styre varade i flera hundra år tills kung Jakob I, omkring 1244, invaderade området och införlivade det i kristna kungariket Valencia. 1609 fördrevs morerna och Jalón återbefolkades av bönder från Mallorca och Ibiza.

Jalon har ett av de mest storslagna naturscenerierna i Spanien, med sina mandel-, oliv- och pinjeträd uppblandade med apelsinlundar och vingårdar kantade av höga berg.

Vingårdar och bodegor i Jalon

Jalondalen är känd för sina fina söta viner (Mistela och Moscatel)* och fylliga röda viner producerade i lokala vingårdar och bodegor, som är öppna för besök och vinprovning. Vingårdarna har varit basen för detta områdes ekonomi i århundraden. Historien säger att redan år 1472 skickade morerna, som bodde i Jalón, viner till Valencias hov. Idag tillhör Jalons viner "denominación de origen" (ursprungscertifikat) i Alicante.

Mandelträd i Jalon

I februari kan du njuta av den underbara synen av mandelträd som blommar i Jalondalen. Deras rosa och vita blommor lyser upp dalen och är ett tydligt vårtecken. Hela dalen får en vit, skir nyans vars skönhet är omöjlig att beskriva med ord.

Spanien är världens näst största producent av mandel efter USA. Historien säger oss att fenicierna förde med sig de första mandelträden till Spanien för över 2 000 år sedan. De friska, lite sötare mandlarna är rika på proteiner, mineraler och vitaminer. Dessa näringsämnen är anledningen till att mandel äts i många former i Spanien; från naturliga till rostade, saltade och sötade. Många produkter tillverkas med mandel i Spanien, från mjölken du njuter av till morgonkaffet till marsipan och "turrón” (spansk nougat) som berikar julen.

Cykling i Jalondalen

Visste du att det finns 123 cykelrutter i Jalondalen?

Om du älskar att cykla är Jalondalen en plats du måste upptäcka. Oavsett om du är professionell, amatör eller fritidscyklist kommer du att hitta ett härligt område för att utöva denna sport, eftersom det finns lämpliga vägar för alla cykelentusiaster. Många professionella stall från hela Europa tränar här inför "La Vuelta a España" (Spanien runt) och andra viktiga cykeltävlingar. Jalondalen är idealisk för cyklister, inte minst på vintern, då Costa Blanca-regionen har över 300 soldagar om året med en perfekt temperatur (i genomsnitt +20) för cykling. Faktum är att 1986 utsåg Världshälsoorganisationen (WHO) Costa Blancas klimat till ett av de mest hälsosamma i världen, varken för varmt på sommaren eller för kallt på vintern.

När du cyklar i Jalondalen möter du inte så många bilar, däremot vänliga cyklister och spektakulära vyer. På vissa rutter kan du se ända bort till ön Ibiza, långt ute i havet. Längs vägarna hittar du förtrollande småstäder med kaféer, barer och restauranger som erbjuder lokal och internationell mat att njuta av på soliga terrasser.

Andra saker du kan göra i Jalón under cykelpauserna

Om du vill ta en paus från cyklingen är Jalon en charmig småstad full av hantverksbutiker, vinkällare, restauranger och platser med annan lokal kultur. Varje lördag kan du besöka "Rastro of Jalón" (Jalón-marknaden) för att fynda alltifrån lokala produkter till antikviteter. På tisdagar kan du besöka marknaden på Plaza Mayor i Jalon. Här finns också den vackra Santa Maria kyrkan, byggd i nyklassisk stil med sitt stora altare och sin blåa kupol. Jalon erbjuder utmärkt shopping liksom några trevliga barer och bodegor där du kan prova ett gott glas Jalon-vin och betrakta det lokala gatulivet. Du kan också njuta av den lokala gastronomin. Jalon är känd för sitt godis och sina bakverk (gjorda av lokal mandel) liksom för sina korvar (morcillas, bufas, longanizas och chorizos) skapade med uråldriga recept.

I Jalon kan du också uppleva flera "fiestas" under året: Semana Santa (spanskt påskfirande), höstfesten i oktober där en gigantisk paella tillagas på stadens torg och den största "fiestan" i augusti då tjurar springer genom stadens gator och lokalbefolkningen dansar till levande musik långt in på natten.

Sammanfattningsvis om Jalon och Gröna Costa Blanca

Jalondalen är ett cykelparadis för cyklister eftersom den rymmer kilometervis av fina asfalterade vägar, vacker natur, lite biltrafik och fantastiskt väder. Cyklister hittar i Jalon flera utmärkta cykeluthyrningsföretag med toppmodern utrustning.

I Gröna Costa Blanca får du en perfekt blandning av sol, hav, strand och stad liksom möjlighet till aktiva utflykter i det undersköna och spektakulära landskapet. Här kan du njuta av en kosmopolitisk blandning av invånare i en varm och vänlig atmosfär på en vacker plats.

Söker du privatbostad eller någon typ av företagsfastighet i Gröna Costa Blanca kan vi hjälpa dig.

Tveka inte att kontakta oss Mäklarringen Calpe

*Mistela klassas som en vinprodukt, även om det är en blandning av druvjuice och vindestillat. Specifikt beror det på tillsats av alkohol från destillation av viner som är tillåtna i must. Strikt sett är "mistela" inte vin, då det inte sker någon jäsning av den färska druvmusten, utan en blandning av must och alkohol. Men då denna alkohol kommer från ett vindestillat så klassificeras Mistela som en vinprodukt och är därför berättigad till vinets ursprungsbeteckning.

Cykelbilden -  Foto: Tuvalum, Unsplash
Benissa –Tradition, historia & magnifikt naturlandskap

Fredag 02 november 2018

Den lilla staden Benissa, med 11.000 invånare, och med sitt magnifika naturlandskap bestående av höga klippiga berg och underbara utsikt över Medelhavet - är belägen i inlandet av Alicante-provinsen på den norra delen av Costa Blanca. Staden är bland de äldsta på Costa Blanca-kusten och har präglats av iberisk, romersk, arabisk och kristen historia. Benissa har även en 4 km lång kuststräcka med vackra små stränder och vikar som är perfekta för alla typer av vattenaktiviteter, som till exempel dykning och snorkling.

Benissas medeltida stadskärna, med sina trånga små gränder, karaktäristiska torg och historiska byggnader utsmyckade med heraldiska sköldar och balkonger med smidesjärnsgaller, är väl värt ett besök.  I Benissa hittar man ett varierat utbud av bra restauranger vars menyer är inspirerade av havet samt de typiska lokala risrätterna. Det finns även många trevliga lokala barer och pubar runt om i stadskärnan.

Stränder & vikar

Benissa levererar en 4 km lång kustremsa som kännetecknas av stränder och vikar med härligt glasklart vatten. De pouläraste stränderna är Playa Baladrar, Cala Llobella, Playa la Fustera, Bassetes och Cala Pinet.

Playa la Fustera  är en naturlig fin sandstrand med blå flagg och all typ av service-möjligheter under högsäsongen. Passa på att avnjuta en fräsch cocktail eller bra lunch på uteterrassen Blue Bamboo. Härlig och avkopplande atmosfär, god mat och trevlig personal!

Stranden Cala Pinets är en liten vacker sand och sten-strand i söderläge skyddad av bergen. Härifrån kan man ta en promenad till den välkända platsen ”Mar Morta i Roques Negres” (Döda havet och svarta klipporna).

Stranden Cala Llobella är den minsta och lugnaste viken av alla. På denna stenstrand når tallarna ända ner till havet och det är ett perfekt ställe för olika vattensporter. Cala Baladrar är en vik med grunt och klart vatten, skyddad från de östliga vindarna. Här finner man en liten strandbar “Chiringuito” med levande musik. Stranden Playa de Ádvocat har en liten brygga som det är populärt att fiska från. Det här är härlig plats med en sandstrand som passar barn. Under sommarmånaderna finns det även en snackbar vid stranden.

Aktiviteter & sevärdigheter i Benissa                                                  

En av de mest rekommenderade aktiviteterna är att gå till fots rutten “El Paseo Ecológico”, (Den ekologiska vägen). Rutten börjar i El Aula Del Mar och har en södergående och en norrgående led. Du får njuta av ett fantastiskt landskap med vackra vyer och längs vägen hittar du information om flora & fauna samt om den lokala kulturen.

Benissas kust, med sitt nästan glasklara rena vatten och små djupa vikar, är perfekt för dykning och snorkling, och vi på Mäklarringen norra Costa Blanca rekommenderar ett besök till Les Basetes Dykcenterhttps://www.buceobasetes.com/en/. Dykcentrats privilegierade läge gör att du kan nå de bästa dykplatserna i Calpe, Moraira, Benitachell, Javea och Altea.

I området runt Benissa finns även många trevliga golfbanor. Med endast en timmes bilresa bort finns ett flertal golfbanor att välja mellan. Inte långt från Benissas centrum hittar du till exempel San Jaime Golf Club som är en utmanande nio-håls bana.

Benissas charmiga och historiska centrum med sina typiska kullsternsgator är absolut värt ett besök! Stadshuset “Plaza del Ayuntamiento”ligger på Plaza del Portal i den gamla kommunala sjukhusbyggnaden från 1790. Efter en omfattande renovering blev denna byggnad år 1981 ett rådhus

Placeta de IÉsglésia Vella (Gamla kyrkans torg) är platsen där kyrkfästningen San Pedro byggdes på 1600-talet. Man kan se en replika av ingången till kyrkan och på en platta på väggen kan man också ta del av en målning av hur själva kyrkan en gang såg ut.

Runt kyrkan byggde man på 1700-talet unika hus till viktiga familjer såsom exempelvis House of Andres och Pere Bigot. Dessa hus har idag förvandlats till huvudkontoret för University of Alicante i Marina Alta, där man finner ett brett utbud av utbildningar.

Consell Hall, som byggdes i slutet av 1500-talet, ligger mitt i Benissas gamla stan. Under medeltiden användes byggnaden som bas för försäljning av vete. Den har en gång i tiden även använts som grundskola.
Vackra & kulturella Altea

Torsdag 25 oktober 2018

Altea är en av de vackraste och charmigaste städerna på norra Costa Blanca. Staden genomsyras av en genuin spansk känsla som till stor del beror på den intressanta historiska Gamla Stan med sina smala kullerstensgator. Altea är ett ställe att strosa runt i och i mer än 40 år har det varit en fristad för målare, poeter, författare, musiker och fotografer, som genom sina bilder och texter avtecknat staden och dess speciella atmosfär.

Altea ligger mellan Calpe och Benidorm och har ca 24.000 invånare. Staden kan delas upp i två huvudområden; Gamla stan på toppen av kullen med sina små trånga gränder och gnistrande blåkaklade kupolbyggnader och sedan ett modernare område nere vid strandpromenaden och marinan.

Alteas “Gamla Stan”

Gamla stan finns på toppen av kullen och utmärks genom den imponerande kyrkan Nuestra Señora del Consuelo, med sin blå- och vitkaklade kupol, glasmålningar och intressanta väggmålningar. Här i de omgivande kvarteren hittar man också flertalet konstgallerier, butiker, restauranger och barer. Missa inte heller alla utsiktsplatser varifrån man har en otrolig utsikt över staden. Innan du beger dig neråt, stanna till och njut av en kopp “café con leche” eller en sangría drink vid det mysiga centrala torget Plaza de la Iglesia.

Strandpromenaden & Marinan

Altea har en 8 km lång kuststräcka som består av vikar, klippor och stränder. Inne i byn finns det ingen bra strand utan här består stränderna mestadels av stora stenar, men vattnet är fint och klart. Längs strandpromenaden och marinan hittar du några bra restauranger som serverar lokala specialiteter som “Arroz a la banda” (fisk och ris), paella, havsborrar eller dagens fångst. Ta dig tid att avnjuta en måltid här, atmosfären och den fantastiska utsikten över Peñon de Ifach klippan kan inte bli bättre.

Alteas stränder

Den bästa stranden ligger strax söder om Altea, Cap Blanch som nuförtiden går ihop med Playa de Albir. I Albir finner du ett livligare strandliv och det finns ett stort utbud av fritid- och nöjesaktiviteter. Bakom stranden finns semesterorten Albir med restauranger, barer, kaféer, stormarknader och en strandpromenad. Norr om Altea hittar du stranden Cap Negret som är en grusstrand som slutar i en vik med svarta stenar. Ytterligare en populär strand är Playa de la Olla.3

Sevärdigheter i Altea

Nuestra Señora del Consuelo kyrkan är en symbol för Altea och ofta avtecknad på bild. Kyrkan byggdes i början av 20-talet och har en blå och vit kaklad kupol. Här finns även olika glasmålningar, intressanta väggmålningar och skulpturer.

Bellaguarda vakttornet ligger i den gamla stadsdelen Bellaguarda. Tornet var en del av flera torn varifrån vakterna kunde hålla utkik efter inkräktare från havet. Härifrån har man en fin utsikt över denna del av Costa Blanca.

Alteas Palacio de Altea har utställningar, konferenser, konserter, baletter och teaterföreställningar. Här får ungefär 1000 personer plats.

Museo Navarro Ramón är ett museum tillägnat Navarro Ramons målningar. Navarro Ramon föddes 1903 i Altea och hans hemstad lågt till grund för mycket av hans inspiration.

I Altea firas årligen några intressanta lokala fester och evenemang.  Den 12- 14 augusti firas Castell de LÓlla, med en fest där tusentals fyrverkerier skjuts ut över havet. Första veckan i september firas Moros y Cristianos, morer och kristnas festival. Folk klär ut sig i kostymer och går genom staden i parade för att återskapa försvaret av staden från de moriska inkräktarna.
Toppenaktivteter i Calpe

Måndag 15 oktober 2018

Calpe är en vibrerande kuststad på norra Costa Blanca i Spanien, belägen mellan Moraira och Altea. Calpe har sin utmärkande klippa, Peñon de Ifach, som ett välkänt kännetecken och som reser sig 332 meter över Medelhavet.  Staden erbjuder även fina sandstränder, natursköna vandringsleder och uråldriga ruiner som är intressant att besöka. 

Den fasta befolkningen i Calpe är runt 30.000 invånare, vilket fördubblas under sommarmånaderna. Calpe har ett typiskt medelhavsklimat där de omgivande bergen skyddar mot kalla nordliga vindar och det varken är för varmt på sommaren eller för kallt på vintern. Från att ha varit en liten fiskeby förr i tiden har staden nu förvandlats till en topp-destination som är välbesökt av alla nationaliteter.

Vandra upp i Peñón de Ifach-klippan

Utsikten i Calpe och, i förlängning, på många ställen på Costa Blanca, domineras av den imponerande Peñón de Ifach-klippan, en kalksten som är 332 meter hög. Klippan och dess omgivning blev 1987 nationalpark, vilket gör den till den minsta nationalparken (45 hektar) i Spanien, med ett antal sällsynta lokala växter och 300 olika djurarter. Det finns möjlighet att vandra uppför klippan, med eller utan guide via flera vägar som leder upp till toppen. Den fantastiska utsikten från toppen är väl värt ansträngningen!

Relaxa på de härliga stränderna

Calpe är den perfekta platsen för att koppla av på allt från vackra vita, urbana familjestränder, till mer intima, robusta vikar, med ett marint liv. En av de mest kända stränderna i Calpe är Playa de Levante eller La Fossa. Det är den perfekta stranden för familjer, med ett brett utbud av bekvämligheter, bra badförhållanden och kristallklart vatten. Andra fantastiska familjestränder, även med blå flagg-status är Playa del Arenal och Playa del Cantal. Calpe har dessutom flera små vikar med en lugnare atmosfär där du kan njuta av oslagbara vyer såsom Cala de Racó, Cala Gasparet, Cala del Morrelló, Cala Calalga, Cala Manzanera, Cala Les Bassetes och Cala Del Mallorquí.

Njut av spännande vattensporter

Vattensportentusiaster älskar Calpe eftersom det erbjuder oändliga möjligheter att komma ut på vattnet. En av de bästa platserna är Cala Les Bassetes där du hittar en liten småbåtshamn samt Les Bassetes Dykcenter och Las Antipodas vattensporter. I Cala Les Bassetes kan du träna kajakpaddling, segling, dykning, vindsurfing och SUP paddleboarding. På plats finns även dykkurser, organiserade båtturer och snorklingsturer. En annan plats bra för att utforska under vatten är Cala El Racó. Denna vik nära Peñón de Ifach är den perfekta platsen att snorkla bland olika fiskarter. Playa La Fossa är också platsen för jetski-entusiaster.

Cykeltur i Calpe

Med ett fördelaktigt klimat på mer än 300 soldagar per år och en genomsnittlig temperatur på ca 19°C, i kombination med ett vackert kuperat naturlandskap och en oöverträfflig havsutsikt, är Calpe en utmärkt cykeldestination. Calpe lockar amatörer och entusiaster från hela världen, såväl som professionella cykelteam som väljer staden som bas för ett träningsläger. Calpe och dess omgivningar ingår ofta i La Vuelta de España, den största cykeltävlingen i Spanien.

Utforska Calpes ”Gamla Stan”

Om du vill komma ifrån de livliga stränderna en stund så kan man njuta av ett besök i den gamla staden som ligger på toppen av en kulle.  Calpe var ursprungligen en fiskeby och dess murar skyddade invånarna mot attacker av nordafrikanska pirater. Idag kan du promenera runt i det historiska centrumet, bland de små pittoreska kullerstensgatorna, dekorerade trappor och njuta av en god måltid på en av de många lokala restauranger som staden erbjuder. Några av sevärdigheterna är La Iglesia de Nuestra Señora de las Nieves, Torreó de la Peça, Museo de Historia y Arqueología de Calpe. Marknadsentusiaster kan besöka konst- och hantsverksmarknaden varje söndag, där du kan köpa lite av allt inklusive böcker, begagnade prylar, ekologiska livsmedel och växter.

Upptäck Salinas de Calpe

Saltanläggningarna, Las Salinas de Calpe, ligger i själva staden nära Peñon de Ifach. De var av stor betydelse under den romerska tidsperioden då saltet användes för att bevara mat (fisk och kött) och århundraden senare var lägenheterna av vital betydelse för försörjningen av många familjer. Saltanläggningarna förklarades naturskyddsområde år 1993 och idag hittar du en vandringsled här som leder dig runt ett område fyllt med varierad flora och fauna, bland annat de vackra och eleganta rosa flamingorna.

Var med på fiskauktion

Calpes fiskauktion är ett måste när man besöker staden. Det är en symbolisk händelse som speglar den långvariga lokala fiskartraditionen. Auktionen organiseras på fiskmarknaden i hamnen varje måndag till fredag kl 17.00. Lokala fiskebåtar kommer in till hamnen och fisken som tas in av dessa båtar sätts i lådor och på transportband för att passera framför intresserade köpare, som kan läsa all slags information om produkterna på skärmarna. Köparen visar sitt intresse genom att trycka på en knapp på en fjärrkontroll och vid köpet transporteras fisken, som är täckt av is, till sina respektive köpare.

Calpe är minst sagt en levande och sprudlande stad, full av spännande och trevliga aktiviteter och sevärdigheter. Kom och besök Calpe och upptäck själv varför det är ett av de mest populära resmålen eller plats att köpa bostad på Costa Blanca!
Fri värdering

Mäklarringen hanterar dina personuppgifter i enlighet med aktuell lagstiftning. För vidare information se här.

Fri värdering

Mäklarringen hanterar dina personuppgifter i enlighet med aktuell lagstiftning. För vidare information se här.