Sök på Mäklarringen Utland

Upptäck Denia

 

 


Utforska Jáveas varierade områden: En omfattande guide

Torsdag 18 januari 2024

Inbäddat längs den fantastiska Costa Blanca, den charmiga staden Jávea i Spanien är känd för sina pittoreska landskap, medelhavsklimat och livfulla kultur. Som ett eftertraktat resmål för både turister och utlänningar har Jávea ett varierat utbud av bostadsområden, alla med sin egen unika karaktär och attraktionskraft. I den här bloggen tar vi dig med på en resa genom de olika områdespärlor som utgör Jávea. 

Arenal - The Heart of Jávea:

I hjärtat av Jávea ligger Arenal, ett livligt område känt för sin vackra sandstrand och livliga strandpromenad. Denna zon är ett nav för aktiviteter, med en rad restauranger, barer, butiker. Arenal är ett populärt val för dem som söker en livlig strandlivsstil med enkel tillgång till bekvämligheter och en livlig atmosfär.

Gamla stan - Historisk charm:

För dem som förtrollas av historia och traditionell spansk arkitektur är Gamla stan en sann pärla. Smala kullerstensgator, gamla kyrkor och charmiga torg definierar detta område. Invånarna här njuter av ett långsammare liv, omgivna av historiska byggnader och en stark känsla av gemenskap. Gamla stan erbjuder en blandning av autenticitet och lugn, vilket gör det till ett idealiskt val för dem som vill fördjupa sig i Jáveas rika kulturarv.

Hamnområde - Nautical Paradise:

Hamnområdet i Jávea, känt som Duanes de la Mar, är en fristad för nautiska entusiaster. Med en livlig marina, en uppsjö av fisk- och skaldjursrestauranger och en blandning av moderna lägenheter och traditionella hus, erbjuder hamnområdet en unik blandning av maritim charm och modern bekvämlighet. Invånarna här njuter av närheten till havet och den livliga atmosfären i hamnen.

Tosalet - Exklusiv lyx:

Tosalet är ett prestigefyllt bostadsområde som andas exklusivitet och lyx. Med exklusiva villor omgivna av frodig grönska och välskötta trädgårdar, lockar Tosalet dem som söker en exklusiv, privat livsstil. Området erbjuder fantastisk utsikt över havet och berget Montgó, vilket ger invånarna en lugn och privilegierad livsupplevelse.

Cansalades - Peaceful Retreat:

Cansalades ligger i utkanten av Jávea och erbjuder en fridfull oas från den livliga stadskärnan. Detta bostadsområde kännetecknas av rymliga tomter, fristående villor och en lugn atmosfär. Cansalades tilltalar dem som prioriterar avskildhet, utrymme och en koppling till naturen, samtidigt som de fortfarande är inom räckhåll för Jáveas bekvämligheter.

Portichol:

Portichol är ett pittoreskt område i Jávea känt för sin fantastiska kustlinje, vackra vikar och närhet till Medelhavet. Denna region är särskilt gynnad av dem som söker en mer lugn och naturlig miljö. Kustlinjen runt Portichol har steniga klippor och kristallklart vatten, vilket gör det till en populär plats för snorkling- och dykintusiaster.

Balcon del Mar:

Balcon del Mar är ett bostadsområde som ligger i bergen med utsikt över Medelhavet. Detta upphöjda läge ger ofta en hisnande panoramautsikt över kusten och det omgivande landskapet. Området kännetecknas av en blandning av traditionella spanska villor och moderna hem, som erbjuder ett varierat utbud av arkitektoniska stilar.

Här är några allmänna egenskaper som detta bostadsområde erbjuder:

Natursköna vyer: Att vara uppflugen på ett högt läge kan invånare i Balcon del Mar njuta av panoramautsikt över havet, Jáveas kustlinje och de omgivande bergen. Bostadsområden på högt belägna lägen ger ofta en mer fridfull och fridfull livsmiljö bort från stadens liv och rörelse.

Balcon del Mar har en blandning av rymliga och exklusiva fastigheter, allt från traditionella spanska villor till mer moderna, lyxiga hem och dess Invånare uppskattar närheten till naturen, med vandringsleder, naturparker och den kustnära skönheten i Portichol som är lättillgänglig. Kombinationen av naturskönhet och en lugn atmosfär lockar ofta dem som söker en exklusiv och privat livsupplevelse men med endast en kort bilresa ner till staden! 

Hör av er till oss på Mäklarringen i Javea för mer information om Javea vi guidar er så gärna vidare!
Els Poblets en dold pärla att upptäcka

Söndag 12 november 2023

Inbäddat på den pittoreska Costa Blanca i Spanien, är Els Poblets en dold pärla som väntar på att bli upptäckt. Denna pittoreska kuststad är inte bara rik på historia och kultur utan är också välsignad med en rad fantastiska stränder som tillgodoser alla typer av strandgäster. Els Poblets ligger ett par km från Denia centrum och nära till staden Oliva med sina underbara stränder. 

Els Poblets, översatt till "De små byarna", är en samling av små samhällen som tillsammans bildar en lugn oas vid Medelhavskusten. Denna charmiga stad erbjuder en perfekt blandning av traditionell spansk arkitektur, livliga lokala marknader och en varm, välkomnande atmosfär. När du promenerar genom de smala kullerstensgatorna hittar du lokala kaféer, butiker och historiska landmärken, vilket skapar en härlig atmosfär som inbjuder till utforskand. 

Beach Paradise

Det som gör Els Poblets verkligen speciellt är dess närhet till en rad hisnande stränder. Varje strand stoltserar med sin unika charm, som passar solsökande, vattensportsentusiaster och de som helt enkelt vill varva ner vid havet.

Playa Almadrava

Naturälskare kommer att förtrollas av den oförstörda skönheten i Playa Almadraba. Omgiven av sanddyner och omgiven av frodig vegetation, erbjuder denna strand en unik miljö för en dag av avkoppling. Det är en utmärkt plats för fågelskådning och för att njuta av det orörda naturlandskapet.

Deveses Beach

För de äventyrliga själarna är Les Deveses Beach ett paradis för kitesurfing och vindsurfing. De stadiga vindförhållandena gör det till en favoritplats för vattensportsentusiaster, och den långa sträckan av gyllene sand inbjuder solbadare att koppla av och njuta av utsikten.

Playa Punta Molins

Om du letar efter en mer avskild upplevelse kan Playa Punta Molins vara det perfekta valet. Inbäddat mellan karga klippor erbjuder denna vik en lugn flykt från folkmassorna. Det kristallklara vattnet och de naturliga omgivningarna skapar en lugn miljö för dem som vill få kontakt med naturen.

Els Poblets, med sin charmiga stad och ett varierat utbud av stränder, är ett kustparadis som vänder sig till alla typer av resenärer. Oavsett om du letar efter äventyr på vågorna, en familjevänlig miljö eller en lugn flykt ut i naturen, har stränderna kring Els Poblets något för alla. Planera ditt besök på denna dolda pärla på Costa Blanca och låt solen, havet och sanden göra sin magi på din själ.

 
Bostadsköp i Denia!

Onsdag 25 oktober 2023

Bostadsköp i Denia - en berättelse av ett trevligt par från Uppsala som hittade sitt nya hem vid hamnen i Denia. 

Jonas och Inga-Lill är ett par från Uppsala som hade gått i tankar att köpa bostad i Spanien kanske inte precis just nu utan snarare inom 5 år. De hade besökt många delar av Spanien och i oktober 2022 så bestämde sig att nu ska vi ner igen för att lära känna Costa Blanca genom att tågluffa! De flög till Alicante och började sin resa med det Tram-tåg som utgår från Alicante och tuffar upp över kusten och har som slutstation Denia. Under resans gång hade de bokat boende på tre orter innan de kom fram till Denia. 

När de kom fram till Denia så fick de direkt en väldigt bra känsla av staden. Här fanns berg och stränder och det var plant, en perfekt blandning för alla åldrar. Denia kändes också tillräckligt stort för att vara en ort med vardagsliv och inte alls uppbyggt endast för turister.

Jonas och Inga-Lill tittade in på Mäklarringens kontor och efter att ha diskuterat de olika möjligheterna och områdena så bokade vi in visningar på ett par vindsvåningar i centrala Denia. Ingen av lägenheterna kändes dock 100% så det blev inget bud denna gång... Deras resa gick vidare och de besökte andra delar av Spanien men kunde inte sluta tänka på Denia...

Väl hemma igen så började Inga-Lill söka på olika objekt tills det en vacker dag dök upp en takvåning som hon tyckte om. Då de var i Sverige så ordnade vi med en virtuell visning. Både Jonas och Inga-Lill känner att det är viktigt att man har tillit till mäklaren som har visningen samt att de har bra kännedom om marknaden samt orten. 

Videovisningen hölls först via Facetime och vi gjorde en mycket lång visning där vi tittade på alla detaljer i lägenheten och i urbanisationen! Viktigt är också att visa hela närområdet så att man får en riktigt bra och verklig överblick! 

Efter visningen så valde Jonas och Inga-Lill att lägga bud på bostaden, som tack och lov blev accepterat! Deras nya hem är en mycket vacker vindsvåning i en ny urbanisation med ett perfekt läge vid Denias härliga hamn. De köpte sin bostad efter den virtuella visningen och det är ett beslut de inte ångrar och är nöjda med.

Inga-Lill hade verkligen levt sig in situationen så hon trodde verkligen att hon hade varit där mentalt innan de kom hit för första gången. Hon var lite orolig och undrade om hon verkligen skulle känna sig hemma i sin nya lägenhet... Men det gjorde hon verkligen, hon tyckte det blev en sann bild och det blev väldigt bra. 

Nu har de fått nycklarna till sin nya möblerade lägenhet. De har lagt ner otroligt mycket tid på att göra lägenheten till deras och inrett takvåningen med mera, såpass mycket jobb att de ännu ej hunnit njuta men det får bli till nästa resa hit till Denia! 

Här kommer ett lite tips för er som ska köpa lägenhet utomlands från paret:

- Att man måste fundera vad man verkligen vill ha. Vill man ha nära till affären? Trivs jag med stadens utbud? Man kan ha trädgård eller vilja bo framför havet eller behöva ta bilen ner till stranden. Allt kan ändras och man måste kanske ibland kompromissa, inte lätt att alltid få allt man vill ha. Men för oss valde vi att bo 500 m från havet 5 min gång in till staden och få minuter till mataffär. För oss passar denna takvåning oss väldigt bra just nu.

- Tips och idéer att göra här i Denia från Jonas och Inga-Lill: Ta tramen till spännande ställen, vi kallar det för ”utflyktståget”. Promenera till vackra Las Rotas, ta bussen hem! Cykla på den underbara rutten ”Via Verde” samt ta en drink på restaurangpiren!
En vandringstur till Cala Barraca i Javea

Tisdag 17 oktober 2023

Javea (Xàbia) ligger inbäddat längs den fantastiska Medelhavskusten i Spanien och är en dold pärla som väntar på att bli upptäckt av ivrig vandrare och naturentusiaster.

Se gärna mer info om Javea här 

Denna pittoreska kuststad i provinsen Alicante ståtar med en rad hisnande landskap, och en av de mest givande vandringarna i regionen leder dig till Cala Barraca, en dold vik med kristallklart vatten och karga skönhet. Följ med oss ​​när vi tar dig på ett äventyr genom denna enastående resa till Cala Barraca, ett sant paradis på Costa Blanca.

Cala Barraca, även känd som Portitxol, är en unik och oförstörd vik med kristallklart vatten, undangömt från de mer populära stränderna i Jávea. Vandringen för att nå detta dolda paradis är relativt enkel, lämplig för vandrare på alla nivåer. Så här kan du ge dig ut på denna enastående resa:

Vandringen till Cala Barraca börjar från Mirador de Portitxol, en utsiktspunkt med utsikt över viken. Denna utsiktspunkt kan lätt nås med bil, och det är ett bra ställe att börja ditt äventyr. Kom ihåg att ha med dig en karta, mycket vatten och några bekväma promenadskor.

Från Mirador de Portitxol hittar du en väl markerad stig som leder dig ner till viken. Leden erbjuder fantastiska vyer över kustlinjen och omgivande klippor, vilket gör det till en förtrollande upplevelse från början. När du går ner kommer du att känna lockelsen av det azurblå havet locka dig.

Håll utkik efter den mångsidiga floran och faunan längs leden. Jávea är en fristad för naturälskare, och du kan se olika fågelarter, aromatiska växter och karga medelhavsvegetation.

Ungefär halvvägs genom din vandring kommer du att stöta på Cala Sardinera, en mindre vik. Detta är ett bra ställe att ta en paus och njuta av utsikten, samt ett uppfriskande dopp!

När du fortsätter längs leden kommer du så småningom till Cala Barraca. Den sista nedstigningen är något brantare, men det är inte alltför utmanande. När du får en första skymt av den avskilda stranden kommer du att inse att vandringen var värd varje steg.

Cala Barraca är en orörd strandpärla. Dess ringa storlek och relativa avskildhet gör att du ofta finner det mindre trångt än andra stränder i regionen. Den naturliga skönheten i denna vik är dess främsta attraktion, med dess kristallklara vatten, klippiga formationer och pittoreska holme som bidrar till charmen.

Det lugna, genomskinliga vattnet i Cala Barraca gör den perfekt för simning och snorkling. Dyk in och utforska undervattensvärlden som kryllar av marint liv och livlig flora. Dess omgivande klippformationer skapar en lugn atmosfär. Sprid ut din handduk, njut av solen och varva ner med en god bok.

Även om det kan vara en dold vik, saknar Cala Barraca inte bekvämligheter. Det finns strandbarer och restauranger i närheten där du kan njuta av färsk fisk och skaldjur och en sval dryck. Prova på mysiga Cala Clemence där du har en otroligt vacker utsikt och underbart god mat samt musik och djs hela sommarhalvåret samt på helgerna under vinterhalvåret.

Det fantastiska landskapet i Cala Barraca är en fotografs dröm. Fånga de dramatiska klipporna, det orörda vattnet och den pittoreska ön, särskilt under solnedgången när hela området badar i ett varmt, gyllene ljus.

Att vandra till Cala Barraca i Jávea är ett äventyr som tar dig genom några av de mest fängslande landskapen på Costa Blanca. Den relativt lätta leden, fantastiska vyer och den avskilda skönheten i Cala Barraca gör detta till en upplevelse som du måste göra för alla som besöker regionen. Oavsett om du är en friluftsentusiast eller bara letar efter en lugn flykt, kommer denna vandring att lämna dig oförglömliga minnen av naturlig skönhet och lugn. Så, snöra på dig vandringsskorna, packa dina strandsaker och förbered dig för en oförglömlig resa till ett gömt paradis vid Medelhavskusten.
Saker att göra i Denia samt närområden

Tisdag 18 oktober 2022

Hästar – ridning och hästhoppning i Denia

För den hästtokige rekommenderar vi på Mäklarringen  att ta er till den lyxiga resorten Oliva-nova där man kan se hästshowar/tävlingar under hela året:

https://www.olivanova.com/sport-and-leisure-horse-riding-facilities

Vill man själv rida häst i Denia ska man ta sig en tur med hästen på stranden eller varför inte en bergsrunda? Finns massor av olika alternativ man kan välja och det är mysigt att skritta runt och uppleva de vackra omgivningarna. Det finns olika stall man kan besöka och vill man inte gå på tur så kan man ha hopplektioner eller dressyr finns något för alla åldrar:

https://www.youtube.com/watch?v=Q1s2RCZn4tA

https://www.centrohipicolledo.com/

https://www.tripadvisor.es/Attraction_Review-g1102367-d2352664-Reviews-Hipica_Ondara-Ondara_Costa_Blanca_Province_of_Alicante_Valencian_Country.html

https://www.yumping.com/rutas-a-caballo/alicante/denia

Att ha hund i Denia

Från 1 november – 31 maj får man ha hundar på stranden. Så då kan du passa på att ha pickning med din hund eller om din hund är en badare ja då kanske du kan ta dig en simtur med din bästa vän. Nu för tiden är det populärt att ta med sin hund på supen (paddel bräda) Så varför inte ta sig en paddelrunda för att sedan avsluta med något gott på stranden. Det finns även en dedikerad hundstrand vid hamnen i Denia där man kan bada med sin bästa vän året om.

För er hund som kanske inte gillar stranden men tycker om att bada i pool, ja då har Denia en av de störta hundresort anläggningarna med  en enorm pool så de kan bada och leka. Här finns även agilitybanor och ibland har dem utställningar:

https://trustresort.com/

Nästan alla restauranger i Denia tillåter att man tar med sin hund. Du kan även ta med hunden till det populära köpcentrumet i Ondara som numera är pet friendly.  

Om du sedan har hemlängtan till sverige eller behöver köpa möbler så kan du besöka IKEA tillsammans med din bästa vän  som får följa med överallt utom i restaurangavdelningen.

https://www.portaldelamarina.org/

Upptäck borgen i Denia

Från borgen ser du hela Denia och det är otroligt vackert. En mysig aktivitet som inte är så ansträngande.

https://www.denia.com/en/castillo/

Om man vill fortsätta att uppleva äldre byggnader i Denia så får ni sätta er i bilen och åka upp i Montgó för att besöka eremitage ”Pare pere”. En herre som har en stor betydelse för Denia och befolkningen. Läs mer om denna vackra plats och man här: https://www.denia.net/pare-pere-hermitage

I närområdet Jesus Pobre

Är ni sugna på att prova vin så kan ni ta en dagstur på i bergen för att besöka Les freses i Jesus pobre.

https://www.lesfreses.com/

När man sedan har avslutat vinprovningen så skulle vi rekommendera er att besöka en mysig liten restaurang som heter La Tasca.

https://www.facebook.com/profile.php?id=100055290746183

Eller varför inte ta en tripp till Valencia för en fotbollsmatch! Fotboll i Valencia det är en upplevelse man sent glömmer. För er som gillar fotboll och vill känna på pulsen och se Valencia CF spela då rekommenderar vi er att köpa biljetter och åka till Valencia och se en hemma match, kan lova att det kommer vara en upplevelse för livet.

https://www.valenciacf.com/es/sports/es-primer-equipo-01/schedule?season=5
Día de la Hispanidad - 12 oktober Spaniens Nationaldag

Tisdag 11 oktober 2022

Spaniens nationaldag (spanska: Fiesta Nacional de España) är en nationell helgdag. Den kallas också traditionellt och allmänt för Día de la Hispanidad till minne av det spanska arvet över hela världen , särskilt i latinamerikanska Amerika.

Spaniens nationaldag är den dag då det spanska folket firar minnet av landets historia, erkänner och uppskattar prestationer, bekräftar sitt engagemang för nationens framtid.

Spaniens nationaldag firar minnet av Christopher Columbus upptäckt av Amerika för Spanien den 12 oktober 1492.

Medan nationaldagen firas exklusivt den 12 oktober, tar nationaldagen, utan undantag, en långhelg (minst 3 dagar), för medborgarnas fritid och njutning. Genom att dra nytta av den korta semestern reser många i Spanien dessa dagar, särskilt för att besöka andra städer och symboliska platser i landet.

Festligheten för "Vår Fru av pelaren" (La Virgen del Pilar), "Modern till de spansktalande folken", infaller också på detta datum. Av denna anledning är dessa helgdagar också kända i Spanien som "pelarens långa helg" (Puente del Pilar).

https://en.wikipedia.org/wiki/National_Day_of_Spain
DNA Gastronomic Festival - Välkomna till Denia-världens största matbord!

Onsdag 28 september 2022

Den intressanta festivalen för alla gastronomer och matälskare; DNA Gastronomic Festival hålls nu i helgen 1 och 2 oktober 2022 på strandpromenaden Marineta Cassiana utmot vackra Las Rotas stränderna:  https://www.dnafestivaldenia.com/en

2 intensiva dagar av aktiviteter, restaurangstånd, food trucks, hantverkare, workshops,  matlagningsworkshops och barnaktiviteter allt levererat på en av de vackraste stråken på Costa Blanca gör detta till en härlig upplevelse för hela familjen! Kockar och kommunikatörer kommer att analysera vad Medelhavet betyder, vad det innebär och vad det bidrar med till medelhavsköket.

Festival Dénia är en gastronomisk och fritidsfestival med en internationell dimension som anordnas av Dénias kommunfullmäktige och Valencias turistbyrå. Tillsammans med den välkände kocken med flera stärnor i Michelin och en berömd restaurang i Denia, Quique Dacosta, som är en av symbolerna för Dénias gastronomi och representerar ett sätt att förstå köket som förenar tradition med avantgarde. Här en länk till Quique Dacostas restaurang i Denia: https://en.quiquedacosta.es/

UNESCO utsåg Denia till gastronomisk kreativ stad år 2015 och den lever upp till det med mer än 300 restauranger. Detta evenemang vill hylla gastronomi som essensen av medelhavslivsstilen.

Länkar:

https://www.denia.net/en

Denia net agenda: https://www.denia.net/agenda

Denia Turistinformation: https://www.denia.com/en/oficina-de-turismo-de-denia/

 
MOROS Y CHRISTIANOS

Tisdag 09 augusti 2022

Parader med morer och kristna går genom centrala Dénia i mitten av augusti.

Det är stora festligheter varje dag från Cruz Roja som ligger i början av Calle Calderon upp till det mysiga torget Glorieta del pais valencia.

De är utklädda i fantastiska dräkter och under programmets gång avverkas fyverkerier, då är det många turister och lokala invånare i omlopp ute på gatorna i Dénia.

Programmet lyfter fram landningen och anslaget av reveille, samt framför allt Galaparaden, där morer och kristna visar upp sina lyxiga kostymer till ljudet av musik och det festliga tempot.

Festivalen för morer och kristna kompletteras av festligheterna för att hedra Sant Roc (San Roque): som traditionen föreskriver innehåller det religiösa programmet en mässa, utdelning av välsignat bröd, en gemenskapsmåltid och en procession. Allt organiserat av Brotherhood of Sant Roc.

https://denia.net/moros-y-cristianos
Fiesta Major firas i mitten av juli

Onsdag 13 juli 2022

Spanien är känt för sina religiösa högtider och folkfester, fiestas. Under Francodiktaturen var folkfester förbjudna. General Francisco Franco tillät endast att spanjorerna firade religiösa högtider – och då under strikta former.

När Francos diktatur föll 1975 tog folket igen årtionden av förlorade festdagar och började fira mer än något annat land i Europa.

Festa Major firas för att hedra Santíssima Sang från 9 till 17 juli, Musiker och Rockbandsfestivalsdagar som avslutas söndagen den 17 juli med ”Nos encantan los espectáculos de rockWe Love Rock där en stor scen byggts upp på Calle La Vía i Denia.

Det är en relativt ny show av gruppen CULTURA SEGURA i regi av YLLANA.

De stora hitsen i rockens historia live, med massor av humor, teater och animation för publiken.

https://youtu.be/xya-8oeOX4I

 

Varje dag kan man även titta på Bous a la mar (tjurar i havet) Kl 13 och kl 19. På kvällarna bränns flera fyverkerier av.  Många nationella turister kommer för att se denna festival i Denia.

Om det är något som kännetecknar Dénias skyddshelgon, så är det firandet av Bous a la mar en festival som förklarats av nationellt turistintresse sedan 1993, och som firas på ett halvtorg installerat i hamnen Puerto de Denia. Där siktar deltagarna på att få tjuren att falla i vattnet. Tusentals människor kommer till torget på morgonen och eftermiddagen för att se föreställningen.  Det var 1973 när uttrycket "Bous a la mar" föddes och det finns bevarat än i dag.

Dessa festligheter hedrar stadens skyddshelgon, och är en av alla Dénias stora högtider. Under dessa dagar finns det programmerade konserter, teaterföreställningar och familjeföreställningar.

https://lamarinaplaza.com/ca/2022/07/08/toda-la-programacion-de-la-festa-major-de-denia-2022-fiesta-julio/
San Juans

Torsdag 23 juni 2022

En annan spansk högtid är midsommar, även kallad Eve of San Juan eller Noche de San Juan, är kvällen innan firandet före den kristna högtiden för Johannes Döparens födelse. Den kristna Johannesfesten är den 24 juni, sex månader före Jesu födelse, som är den 24 december. Dessa sex månader är skillnaden som evangelierna anger mellan en födelse och en annan.

Johannes Döparens födelse firas med stor glädje, varje 24 juni, eftersom den påminner oss om syftet med hans födelse, troheten i hans engagemang för Gud och hans hängivenhet till sanning och rättvisa, anledningen till att han arresterades av kung Herodes och halshuggen i fängelset.

Lite roliga Ritualer man gör på natten av San Juan:

 • Bränn föremål på natten av San Juan
 • Önskar något av stjärnorna
 • Bada i havet och hoppar över vågorna
 • Hoppa över elden i San Juan
 • Gräv ner ett ljus
 • Sov med tre potatisar

https://www.mundodeportivo.com/uncomo/fiesta/articulo/rituales-para-la-noche-de-san-juan-7376.html
Semana Santa

Onsdag 13 april 2022

Påsken är i Spanien inte associerad med harar, påskluncher och bra filmer på TV. I Spanien är påsken lika med parader, självuppoffring och religiös hängivenhet. 

Det är naturligtvis många spanjorer som beger sig till stranden för att vila, åker till landet eller besöker familjen. Men i de flesta spanska städer firas påsken med större eller mindre parader.

I byarna klär lokalbefolkningen ut sig till till exempel som Jesus och hans lärjungar och anordnar stor uppvisning på gator eller på annan lokal plats. I de större städerna hålls bombastiska parader där jättelika "tronos" med helgonfigurer och pråliga ornament i guld och silver som transporteras runt med upp till 70 män som bärare. Ofta görs det tillsammans med en marschorkester som spelar högtidlig musik. Barn och vuxna är klädda i brödraskapskostymer.

Semana Santa bör definitivt upplevas - naturligtvis med respekt för lokalbefolkningen som tillhör den katolska tron. Det är en imponerande demonstration av religionen och framför allt tradition som spelar en viktig roll i Spanien.

https://www.maklarringen.se/utland/spanien/costa-del-sol/kontor/costadelsol/upptack-costa-del-sol/paskfirande-i-andalusien/
LAS FALLAS

Söndag 13 mars 2022

LAS FALLAS pågår i mitten av mars och hålls till regionens skyddshelgon Sankt Josefs ära.

Festen pågår i flera olika faser med eld, pulver, målningar och varje kvarter bidrar successivt till att skapa sin “ninot”, en sorts gigantisk målad trädocka som representerar personer eller händelser som varit viktiga under året som har gått.

Denna fest är verkligen unik i världen med dess långa serier av ritualer och kreativitet som finns. Högtiden är fylld av fest, ljus, dans, färger och är tänkt som en övning i att bränna ner något och bygga upp det igen, en återupplevelse av skälen. Spektaklet syns ända från hamnen Balearia Port Denia.

Hela Denia stad fylls av vackra gigantiska figurer som liknar dockor från sagornas värld där invånarna går runt och tittar och röstar på en vinnare. Den stora paraden går genom Marques de Campo upp mot det mysiga torget Glorieta del Pais Vallencia och vidare upp förbi den berömda restaurang gatan Carrer de Loreto.

 All målad konst/ figurerna bränns slutligen ner i slutet på festligheterna kvällen/ natten av San Jose tillsammans med stora fyverkerier. Musik och tradition är viktiga ingredienser i denna oförglömlig fest. Fajjas flickorna finns över hela staden med sina vackra klänningar och uppsatt hår. Skönhetstävling där den vackraste röstas fram.

Utan tvekan den mest högljudda av alla Spaniens fiestas. Folk från hela världen lockas till denna händelse, som officiellt äger rum i mars och börjar med veckolånga tävlingar och kulturella aktiviteter.

Den största attraktionen för Fallas är "ninots", gigantiska pappmachéskulpturer som skildrar satiriska karikatyrer av politiker eller kändisar. De har lagts otal timmar bakom varje karaktär och detaljerna är imponerande!

Deltagarna i dessa pompösa parader bär färgsprakande kostymer som ofta skapats under ett helt år. Det är vackra, detaljerade kjolar som bärs i flera dagar i sträck runt om på gatorna. Festligheterna rundas av med "Ofrenda", en högtid där alla bär blomster in till centrum av staden. Här står en stor en skulptur av Jungfru Maria som blir täckt från topp till tå med blommor. En storslagen syn!

Fallas kännetecknas också av magnifika fyrverkerier och okontrollerad användning av smällare hela dagarna under festivalveckan. Avslutningsvis tänder man eld på alla dessa ninots för att avsluta festligheterna.

https://www.denia.com/fallas/
Allt du behöver veta om Denia

Torsdag 10 februari 2022

Denia är en förtjusande kosmopolitisk stad som ligger längs Medelhavskusten, där solen skiner nästan hela året. Dess klimat med milda temperaturer och dess 20 km långa sandstränder och klippiga vikar gör Denia till en idealisk plats för familjens strandsemester. Vi på Mäklarringen älskar vår vackra stad och har gjort en guide till saker att göra i Denia!

Surfa!

Denias stränder är mycket populära för att praktisera vindsurf, kitesurf, paddlesurf med mera!  Längs Las Marinas stränder finns flera skolor och klubbar där du kan praktisera din favoritsport!

Här är ett par av våra favoritklubbar:  

Kite45 - här finns klasser i vindsurf, kitesurf, windfoil samt paddel & pilates!

Wind center Denia har även de många klasser och befinner sig långt ut på Las Marinas vid El Vergel där surfingen är som bäst!

Ät underbart god mat! 

UNESCO utsåg Denia till gastronomisk kreativ stad år 2015 och den lever upp till det med mer än 300 restauranger! Här finns verkligen allt för matälskare!

En helt underbar samlingsplats är Els Magazinos under borgen i Denias gamla stadsdel. Här finns något för alla.  Med dess många musikuppträdanden samt härliga atmosfär passar det perfekt för att träffas efter arbetet, för en härlig kväll ute med vänner, för par att njuta av vinbaren på den övre våningen och för familjeluncher på söndagar.  Mer information finns här på vår blogg.  

”La ruta del tapas” är en rolig tradition under oktober och november månader. 2021 hölls eventet för 15:e året i Denia. 40 barer och restauranger medverkade, varav alla uppfunnit sin signaturtapas för detta event, som tillsammans med ett glas vin eller vermouth kostar totalt 3 euros! Gästerna får rösta på varje rätt och den vinnande restaurangen eller baren vinner sedan ett pris! Ta med dina nära och kära och njut av de olika delikatesserna på Denias trevliga barer!

I Denias vackra hamnområde finns flertalet populära restauranger där du kan njuta av gastronomi medan du ser ut över Denia och stränderna. Ett par av våra favoriter är:

Republic restaurant

Basta restaurant

Vi har även skrivit mer om hamnen här

För en härlig kväll med musik i hamnområdet rekommenderar vi Zensa.

För att läsa mer om alla underbara restauranger, barer samt festivaler läs här.

Upplev naturen! 

Denias natur är verkligen otrolig, med 20km sandstränder och 5 km med klippor i söder, med det vackra Montgoberget med alla dess vandringsleder finns det mycket att upptäcka.

Läs här om att upptäcka Denia på cykel. 

De vackra Las Rotes stränderna som är perfekt för att snorkla, solbada och motionera är oslagbart vackert.

Besök inlandet!

Inlandet från Denia är fullt av vackra små byar och otaliga vandringsleder, samt du hittar garanterat populära och familjära restauranger i alla byar du besöker.

Ett par av våra favoritställen på Mäklarringen är dessa:

Vackra världsarvet Guadalest. Guadalest ligger cirka 1 timme från Denia, här kan du bestiga den vackra borgen och njuta av den spektakulära naturen.

Jalon valley är en mysig liten stad cirka en halvtimme in från Denia. Här kan du besöka dess vingårdar och äta på någon av de lokala restaurangerna som serverar lokal mat. Läs mer om Jalon på vår blogg.

För att hitta vandringsleder för alla svårighetsgrader kan vi rekommendera denna bra app, här hittar du garanterat en härlig rutt som passar er, utförlig information om svårighetsgrader, terräng samt om det passar att man tar med sin hund är nödvändig information.

Ta en båttur!

Ta en dagstripp eller en längre semester till underbart vackra Formentera eller Ibiza, eller varför ej hela vägen till Mallorca! Turen till Ibiza tar endast 2 timmar från Denias hamn. Se Balearia för mer information om turer samt tidslistor. 

Läs gärna mer på vår blogg om en dagstur till Formentera.

Ta en båttur till närliggande staden Javea, en vacker tur som tar cirka 50 minuter.

Läs mer från vår blogg om vackra staden Javea.

Hyr en privat båt, det finns möjligheter med eller utan kapten, samt med traditionell Paella och vin för en härlig dagstur på havet!

Rör på dig!

Costa Blanca är en av världens hälsosammaste plats att bo på.

Det är bekvämt att motionera utomhus under större delen av året så räkna med att se cyklister och joggare överallt, framför allt morgon och eftermiddag längs Las Rotas stränderna. Det finns såklart många gym, pilatesstudios, yoga-studios, dansskolor med mera.

För golfälskare finns flertalet banor; läs mer här.

Denias tennisklubb är mycket populär, här finns kurser och bra banor för tennis samt paddel.

Partaja!

Denia har många festivaler och festligheter som till exempel ”Las Fallas” festivalen som hålls varje år, 2022 hålls den från 16 till 19:e mars. Denna festival är mycket speciell. Den kännetecknas av krut och spektakulära fyrverkerier. Bland de festliga evenemangen utmärker sig paraderna, ”la mascleta”, musik, populära luncher och middagar, fyrverkerier och mycket roligt. De viktigaste händelserna för dessa festivaler beskrivs nedan:

 • La "Plantà": Placering av Fallas-monument i de olika distrikten i staden. Det finns ”fallas” fr vuxna och för barnen. Dessa skulpturer representerar ofta politiska och kulturella aktuella fenomen, med skrivna kommentarer och dikter på dem. Den bästa Fallan röstas fram av åskådarna. 
 • "Mascletà": Ett stort antal raketer avfyras i varje Fallas-distrikt, ungefär 14:30, och fyller staden med buller och fyrverkerier. 
 • "Pasacalles":  Alla ”Falleros” går genom gatorna och dansar till ackompanjemang av deras musikband. 
 • Blomsoffret till Jungfrun de los Desamparados: En av huvudakterna, där falleros klär sig i sina bästa kostymer och går i procession till Jungfrun med buketter av blommor, som de lägger på hennes mantel. 
 • La "cremà":  Alla Fallas bränns ner (utom vinnarna i vuxen och barnkategorierna) och detta avslutar festivalen.  I Dénia brinner inte alla fallas samtidigt, de brinner gradvis. Detta gör att turister och invånare kan njuta av denna ”cremà” av olika fallas.

Calle del mar är Denias pubgata där man hittar pubar med livemusik, barer med salsa och technomusik! När du är här så besök till exempel  ”La chica de ayer”.

Paddy O Connell är en annan populär bar på Calle Del mar.

Mitt i centrala Denia hittar du ”El Condado club” med uppträdanden och diskotek.

I hamnområdet finns populära diskoteket ”El Sounders”. 
Jul och nyår

Söndag 05 december 2021

Redan den 6 december börjar julfirandet med helgdagen grundlagsdagenDía de la Constitución, Spaniens andra nationaldag.

Den 8 december firas den obefläckade avelsens dag, La Inmaculada Concepción.

22 december kommer ett kommersiellt inslag i julfirandet, som får hela Spanien att stanna upp, stora jullotteriet, La Lotería de Navidad. Under fem timmar har spanska medier direktsändning från dragningarna i lotteriet, som är en nationell angelägenhet utan motsvarighet i Sverige. Det är också världens största eller näst största återkommande lotteri. Huvudvinsten kallas el Gordo (”den stora”).

24 december infaller julafton, La Nochebuena. Liksom i Sverige är det inte en helgdag men ändå huvuddagen för julfirande.

Julafton är dock inte julens stora julklappsdag och firardag som i Sverige. I Spanien handlar julafton mindre om presenter och mer om samvaro kring ett stort middagsbord, julkrubba och berättelsen om Jesu födelse. Julkrubborna är en enorma och innehåller scener från den bibliska historien.

25 december, juldagenDía de la Navidad, är helgdag och även den en familjehögtidsdag. På juldagen står åter en måltid i centrum, men nu i form av lunch. Jultomten, Papá Noel, växer i popularitet under anglosaxiskt inflytande, men än så länge har de Tre vise männen (i Spanien talar man om Heliga tre kungar) Los Reyes övertaget.

26 december, annandag jul, är helgdag, i Spanien känd som Helige Stefans dagDía de San Esteban.

28 december, värnlösa barns dagDía de los Inocentes, firar spanjorerna för att hedra de oskyldiga barn, som kung Herodes lät mörda i jakten på det nyfödda Jesusbarnet. Dagen är dock inte präglad av detta allvar, utan av skämt som gör den till en spansk version av första april i Sverige. Människor skämtar med varandra och lurar sina vänner. På stan sprider folk tvålskum, som finns att köpa på burk. I press, radio och tv excellerar medierna med konstiga nyheter.

31 december, nyårsafton, är vardag, men dagen blir innan den är till ända en stor firardag, både i bostaden och på krogen. Maten är åter central; den intas sent på kvällen och består av mycket skaldjur. En speciell sed är att äta vindruvor under tolvslaget, en druva per klockslag fram till midnatt. Klockan slår tolv gånger, så det gäller att äta fort så man hinner med och kan hoppas på ett lyckosamt nyår; druvorna kallas ”lyckodruvor” och säljs i separata förpackningar.

1 januari, nyårsdagenDía de Año Nuevo, är helgdag. Mycket av nyårsfirandet fortsätter under årets första timmar. Spanjorerna går inte och lägger sig, när det nya året har inträtt.

5–6 januari, trettondagsafton eller Heliga tre kungars dag, Día de los Reyes magos, är julhelgens stora festdag. 6 januari, trettondag julEpifanía del Señor, är helgdag.

Den börjar med stor parad på kvällen den 5 januari, Cabalgata de los Reyes, i alla spanska städer och byar. Festen fortsätter den 6 januari. Både stora och små barn får denna dag, eller snarare kväll, möta de tre vise männen, Kasper, Melker och Baltsar, som åker eller går och kastar godis eller andra små presenter till barnen. Trettondagsafton är också en samlingsdag för familjen. På kvällen äter spanjorerna traditionell trettondagsaftonsmiddag. Dagen före ställer barnen var sitt par skor utanför ytterdörren eller fönsterblecket och kryper till sängs, med vetskap om att nästa dag ligger det presenter i skorna, för då har Kasper, Melker och Baltsar varit där och lämnat gåvor. Barnen ska dock inte glömma att lägga ut hö och ställa fram vatten till deras kameler.

https://sv.wikipedia.org/wiki/Jul_i_Spanien
Els Magazinos – En unik fusion av lokal gastronomi och kultur i Dénia

Söndag 05 september 2021

”Dra i det förflutna för att bygga framtiden”. Detta var filosofin bakom av Els Magazinos, den nyskapande gastronomiska marknaden i Dénia, bestående av en mängd unika restauranger och marknadsstånd. Denna fantastiska gastronomiska och kulturella marknad i Dénia, Els Magazinos, tillsammans med Cervezas Turia, hyllar den bästa gastronomin hemmahörande i det lokala Marina Alta-området. 

Att fortsätta följa gamla bra seder och återhämta de traditioner som gör att vi är dom vi är - att fira en livsstil som går tillbaka till århundraden av råvaror från havet och landsbygden – detta är precis vad Els Magazinos handlar om - en gastronomisk upplevelse som återger livet i Dénia!

Inne på det 2 000 m2 stora utrymmet, hittar du ett 20-tal restauranger och marknadsstånd, alla djupt engagerade i kulinarisk tradition och lokala produkter. Tanken som förenar det här ”öppna rummet” är det goda livet, men också att rättfärdiga regionens exceptionella råvaror.

Genom en förprogrammerad kalender för ett helt år, erbjuder Els Magazinos varje månad särskilda säsongsbetonade produkter, en från havet och en från landsbygden. Varje månad kommer man dessutom att hålla en gastronomisk sammankomst där de olika produkterna presenteras av lokala producenter och experter och där du som besökare kan smaka på de unika recepten som elaborerats vid varje marknadsstånd.

Det har blivir ett populärt ställe att träffas efter jobbet och varva ner och träffa alla kollegor i staden!

Oavsett om du befinner dig här för att köpa bostad i Dénia eller om du bara passerar förbi för en dag eller två, så rekommenderar vi på Mäklarringen som svenska mäklare i Dénia varmt att ni stannar till vid Els Magazinos och njuter av dess fantastiska kombination av gastronomi och kultur https://elsmagazinos.com/.
La Nucia & Polop - Charmiga inlandsorter med fängslande historia och hisnande vyer

Onsdag 04 augusti 2021

Vi på Mäklarringen Denia brinner starkt för alla de vackra orter och platser som finns i våra inre regioner i Alicantes provins på norra Costa Blanca vid Spaniens Medelhav!

La Nucia 

10 km norr om Benidorm i Alicantes inland ligger den lilla spanska staden La Nucia som har drygt 20 000 invånare, varav cirka hälften kommer från andra länder än Spanien.

La Nucia har ett stort utbud av bra restauranger och affärer och i den äldre stadsdelen hittar vi 1700-tals kyrkan och en vacker utsiktsplats på det lilla berget Monte Calvari. Det finns ett nybyggt auditorium där artister uppträder och inte minst en välkänd komplett sportanläggning för alla sporter som t.ex. tennis, fotboll, motorcross och en inomhuspool. 2013 blev anläggningen utsedd till "European City of Sport" och används frekvent av elitidrottare.  

Mellan La Nucia och Polop ligger en vacker dal med en fantastisk utsikt från dess restauranger.

La Nucia och Polop är smälter ihop lite så på söndagarna kan man strosa omkring på loppmarknaderna som har en internationell atmosfär. La Nucia har goda kommunikationer och nära till såväl stränder som golfbanor och shoppingcentra. Här finns även apotek, läkarmottagning och banker.

Polop

Polop är en liten charmig spansk stad, som ligger bara några minuter med bil från Altea och Albir. Polop är byggt på en sluttning och omges av apelsinlundar och staden är liten men med en intressant historia bakåt i tiden.

Runt år 1 000 så erövrade morerna den iberiska halvön och byggde en fästning och gav staden namnet Polop. Med slottet på högsta punkten och med stadens strategiska läge blev Polop en betydelsefull stad. Området var bördigt och här odlades mandel, apelsin och citron och på 1600-talet byggdes bevattningssystem med vattenkanaler. Polop är också känd för sina vattenkällor och på det stora torget i centrum finns ett par hundra vattenkranar där man kan fylla flaskor och kannor med vatten från Font dels Xorret.

Polop är en typisk spansk liten by med väl underhållna gator och mysiga smala gränder och som huvudsakligen är bebodd av spanjorer och endast ett fåtal turister besöker staden. I byn finns all tänkbar service med mataffärer, klädbutiker, caféer, tapasbarer, restauranger etc. På söndagar är den stora utomhus marknaden i full gång och här köper man färska grönsaker och frukter som är odlade i trakten. 
Ibiza – Naturskönhet som lämnar dig mållös

Onsdag 18 november 2020

Vi på Mäklarringen Denia är nöjda över att äntligen kunna lägga till Ibiza som utbud hos oss. Vi lanserar den här veckan en mix av fantastiska lägenheter och villor runt om på ön – kontakta oss om ni vill veta mer och läs så klart mer här på vår blogg om denna härliga plats i Spaniens Medelhav!

Endast två timmar med båt från staden Dénia vid Alicantekustens fastland hittar vi Ibiza, ”Den Vita Ön”, som är den minsta av de tre Baleariska öarna i spanska Medelhavet. Ibiza lockar både tusentals besökare från hela Europa varje år, men även av folk som väljer att bosätta sig här permanent. Det behagliga klimatet och upp emot 3000 solskenstimmar bidrar också till att ön är en populär plats.

Ibiza karakteriseras av flertalet unika, avslappnade, vackra platser och fridfulla pittoreska byar som till exempel S'Argamassa och Santa Eulalia. Den lilla byn San Juan lockar fortfarande intellektuella och musiker som tycker om sin ”hippie” kultur och sin speciella livsstil. Ön fick sitt namn just från de här pittoreska inlandsbyarna som är fulla av vitvattnade hus och citronlundar.

Ibizas naturlandskap

Ibizas naturlandskap utgör utan tvekan den viktigaste attraktionen på ön. Med över 210 km stränder, sanddynor, magiska vikar så kallade ”calas” och kristallklara turkosblå vatten sticker denna ö verkligen ut i sin unika skönhet.

Bland några av Ibizas magiska hörn kan vi nämna Cala d'Hort och ön Es Vedrà. Med sina nästan 400 meters höjd som stiger nästan vertikalt från havet är klippan Es Vedrà ett naturfenomen som fascinerar alla. Andra platser som präglas av en speciell skönhet är Platges de Comte, Pou des Lleó samt stränderna Ses Salinas och Es Cavallet som ligger inbäddade i skyddade naturmiljöer av stort ekologiskt värde. Du hittar även större vackra familjestränder såsom Platja d'en Bossa eller Es Figueral.

Ibizas kulturella utbud

Ibizas internationella berömmelse grundar sig även på dess kulturella utbud och många av dess attraktioner är listade under UNESCOS Världsarv. En av dessa unika och historiska platser är stadskärnan Dalt Vila, det medeltida Ibiza, som med sina imponerande murar, skönhet och lugn som går genom dess gamla kullerstensgator, är väl värt ett besök. Men du kan göra mycket mer än att bara promenera genom gatorna i Gamla Ibiza, som att besöka katedralen, marknaderna och butikerna eller ta en kaffe eller äta på någon av de mysiga uteterrasserna.

Till öns ekologiska och kulturella värde lägger vi även omgivningen med kvarlevor från tidigare civilisationer, som den feniciska bosättningen av Sa Caleta med sitt gamla försvarstorn.

Vattensport, yoga & träning

Ibiza är också den perfekta platsen för alla som letar efter ett brett utbud av vattensporter. Ön har flera idrottsanläggningar utspridda längs den imponerande kusten och dessa nyttjas både av turister och själva lokalbefolkningen. Den här lugna och avslappnade ön men sina avvikande pärlor till platser, har även blivit ett mecka för alla som gillar att utöva yoga och meditation

Den magiska solnedgången på Ibiza

Längs med hela Ibizas västkust är solnedgången synlig och det är helt magiskt att se hur solen smälter samman med havet, i ett naturligt spektakel som förvandlar himlen och havet i vackra tonaliteter. Du kan se solnedgången från mytiska platser som Café del Mar eller från stränder som Benirràs

Oavsett om du söker avkoppling, fantastisk natur, kultur, vackra stränder, sport & action eller bara att omge dig med gästvänliga avslappnade människor, så lämnar den här ön ett oförglömligt intryck på alla som vistas här.
Javea, en gömd skatt av skönhet och dramatisk natur

Måndag 03 februari 2020

Sssshhh...låt inte för många veta om denna vackra gömda pärla som heter Javea på vackra norra Costa Blanca. I Javea bor ungefär 33 000 medborgare året runt, utströdda längs en bred vik. Solen träffar det mytomspunna berget Montgo vid en viss tidpunkt på dagen och på natten målar månen en glittrande väg över havet.

Staden Javea, som i förtjänar lite mer än en "värd att besöka" avsnitt från reseböcker, är varken exotisk eller avlägsen. Det är bara mer än en timmes bilresa från två olika internationella flygplatser i Alicante och Valencia. Temperaturen är mild, i genomsnitt 28 ° C i augusti till 14 ° C i januari.

När du kör norrut på Costa Blanca blir bladverket grönare, luften renare och fler turister tenderar att hyra villor snarare än hotell. På 1960-talet, när Franco-tjänstemän och rika turister från Madrid och Valencia började tillbringa sina somrar i Javea, införde staden byggbegränsningar: inget högre än palmer är den lokala historien, även om några byggnader bryter mot regeln. Befolkningen, som mer än tredubblats sedan 1970-talet, har vuxit ut snarare än upp.

Nykomlingarna ville hålla sitt paradis intakt. I stadsplanen är ord som "hållbarhet" och "miljö" framträdande. Det finns spa, vandrings- och cykelleder, och en enorm naturpark på över 2.100 hektar på berget. Staden har identifierat en serie med 15 utkiksplatser, där du uppmuntras att helt enkelt stå och beundra landskapet.

Känslan av Javea som ett skyddat utrymme beror på dess geografi.  I norr, över staden, är det emblematiska elefant-formade Montgoberget stigande dramatiskt 753 meter i luften.  Runt dess sluttningar och sprickor finns förhistoriska grottmålningar och begravningskamrar, fönikiska amforor och rester av forntida iberiska invånare. Längs kusten i söder sträcker sig en hästskoformad vik, med vikar, grottor, klippor och stränder, stenig och sandig, byggd för långa utforskande promenader för att upptäcka vad så många har upptäckt tidigare: Runt Javea regerar skönheten fortfarande.

Det finns många bildsköna städer på kusten i Norra Costa Blanca, men det som gör Javea speciellt är dess dramatiska variation: Det är verkligen tre städer i en, alla med sin egen typ av skönhet.

Ålderns skönhet finns i stadens centrum, som går tillbaka till slutet av 1300-talet, ungefär en kilometer uppför Montgos sluttning från stranden. Den gamla delen är spektakulär med sina rena små gator, med sina hus byggda med grov sten, med portaler av snidad sten och trä.. 

Direkt öster om Gamla stan ligger hamnen,  som ligger längs det ständigt föränderliga havet mot den klippiga muren i Cabo de San Antonio.Här hittar du en marina restauranger och barer, och fiskebåtar samt en fiskmarknad som säljer den dagliga fångsten till restaurangerna.

Gå söderut ett par kilometer längs strandpromenaden och du kommer till den tredje delen av Javea,  Arenal stranden med vacker sandstrand och en underbar promenad med lyxiga barer, mat från världens alla hörn, vattensporter av alla möjliga slag och ett underbart ställe för att njuta av people watching!

I Cabo La Nao har vi en annan fyr som lyser upp hela havet på natten för att leda båtarna. Därifrån finns det otrolig panoramautsikt med utsikt ända till ön Ibiza och kusten till Peñón de Ifách de Calpe. Här finns även många fina restauranger med god mat och spektakulär utsikt.

Javeas befolkning är en blandning av nationaliteter, framförallt engelsmän, men även människor från jordens alla hörn samt många spanjorer Den genuina och exklusiva atmosfären gör det till en vänlig och välkomnande plats då man helt enkelt njuter av livet här och gärna umgås och lever mycket utomhus. Här kan man hitta lugnet och verkligen leva i naturen samtidigt som det alltid finns saker att göra.

Se här även vårat blogginlägg om Javeas vackra stränder.

Hör av er till oss på Mäklarringen Denia så guidar vi dig vidare och hittar ditt drömboende!
5 bästa hotellen i Denia - del 2

Söndag 20 oktober 2019

Denia är ett populärt resemål och skandinaverna har äntligen upptäckt denna vackra pärla på norra Costa Blanca kusten.

Frågan är, var ska man bo när man besöker Denia? Denia har allt från billiga hostals, budgethotell, hotell för barnfamiljer och härligt luxuösa hotell!

Vi på den svenska mäklarfirman Mäklarringen i Denia listar här våra 5 bästa hotell i Denia!

4. Hotel Les Rotes


Hotel Les Rotes ligger i en storslagen byggnad i Montgó naturreservat. Det finns en utomhuspool och bubbelpool, gym och bastu inredda med konstverk. Varje rum i Les Rotes har TV och minibar, och vissa har utsikt över havet. Les Rotes restaurang, Punta Negra, erbjuder säsongsbetonade medelhavsrätter. Det finns också en bar bredvid den attraktiva solterrassen med solstolar och underbar utsikt. Punta Negra Bay ligger bara 5 minuters promenad bort. Gäster på Les Rotes har gratis hyra av cyklar och fyrhjulingar, beroende på tillgänglighet, för att utforska det lokala området. Det finns gratis parkering på plats.

 

5. Daniya Denia

Det 4-stjärniga Daniya Denia ligger nära sandstranden Les Marinas och inte långt från staden. Njut av en avkopplande semester med ett uppfriskande dopp i hotellets pool eller ta en drink ute på caféterrassen. Daniya Denia Spa & Business erbjuder exklusiva faciliteter, inklusive mötesrum för evenemang. Det finns också ett spa och ett skönhetscenter.

 
5 bästa hotellen i Denia - del 1

Söndag 20 oktober 2019

Denia är ett populärt resemål och skandinaverna har äntligen upptäckt denna vackra pärla på norra Costa Blanca kusten.

Frågan är, var ska man bo när man besöker Denia? Denia har allt från billiga hostals, budgethotell, hotell för barnfamiljer och härligt luxuösa hotell!

Vi på den svenska mäklarfirman Mäklarringen i Denia listar här våra 5 bästa hotell i Denia!

 

1. Denia Marriott La Sella Golf Resort & Spa

Denia Marriot La Sella Golf Resort & Spa ligger på La Sella golfbana och har en pool med solstolar och palmer.  Alla rum har klassisk inredning, badrum i marmor och luftkonditionering. Vissa rum har också en balkong eller terrass med utsikt över parken eller golfbanan. Hotellets spa har bastu, turkiska bad och en bubbelpool utomhus. Behandlingar som erbjuds inkluderar ansiktsbehandlingar, massage och wraps. Hotellet ligger i Montgó Natural Park och bara 15 minuters bilresa från Denia och dess stränder. Restaurangen Brasserie Montgó serverar traditionella medelhavsrätter och har även en utomhusterrass. Gästerna kan njuta av en drink eller snacks i baren vid poolen, i lobbybaren eller i jazzbaren.

 

2. Hotel Los Angeles Denia

Detta familjeägda hotell ligger precis vid stranden på ett idylliskt läge med fantastisk utsikt och stora terrasser med utsikt över Medelhavet. Läget är oslagbart, bara några steg från en fin sandstrand. Bland dess faciliteter hittar du en terrassträdgård, en pool och en strandbar och pergola med utsikt över havet. Många av rummen har balkonger och utsikt. Restaurangen ligger med utsikt över havet och erbjuder både medelhavs- och internationella rätter tillagade med färska råvaror.

 

3. La Posada del Mar

La Posada del Mar ligger vid foten av borgen i Denia, med utsikt över Medelhavet, i en byggnad från 1200-talet. Det finns ett gym och bastu, och alla rum har utsikt över havet. Rummen har luftkonditionering, gratis Wi-Fi, satellit-TV, minibar, värdeskåp och kaffebryggare. Den närmaste stranden ligger 200 meter bort.

 

Se två bra hotell till i bloggen del 2.
La Marina de Dénia

Söndag 05 maj 2019

La Marina de Dénia – Unik atmosfär, trevliga restauranger & mysiga lounge barer

Dénias marina är ett av våra favoritställen bara för att strosa runt och spana in de vackra båtarna, ta en espresso eller en café con leche på en av de härliga uteterrasserna eller för att avnjuta en utsökt lunch i gott sällskap.

Marinan ligger i den södra delen av stadens kuststräcka och erbjuder alla typer av bekvämligheter både för båtfolk och besökare. Sedan slutet av 90-talet har Marina de Dénia blivit en av referenshamnarna i Medelhavet och den är helt klart en av de mest besökta hamnarna även under låg- och mellansäsong.

Dénia Marina har dessutom organiserat och varit värd för Dénia båtutställning sedan 2007 - en mässa med utställare från ledande båtproducenter som presenterar de senaste produkterna på marknaden.

 

Restauranger & barer med uteterrasser

Här i marinan finns ett brett utbud av trevliga restauranger, pubar och barer med uteterrasser. Ett dussintal matställen erbjuder allt från utsökta lokala och nationella till internationella rätter. Några av de mest välbesökta restaurangerna är Grill La Parrilla, Due, El Bravo, Sharme, Turtle IslandJordanes, Latitude, Mani Mahal, Republic och Rumbo 90.

 

Buddha & Sensa Marina

Trevliga barer och chill out ställen är till exempel Budha Sol och Zensa Marina, den sistnämnda är ett känt lokalt ställe som har en privat pool och brukar bli medelpunkten för flertalet fester och evenemang i Dénia under de varma sommarnätterna.

 

Lounge Bar Basta

Vi på Mäklarringen norra Costa Blanca vill varmt rekommendera Basta!! Stället bjuder på den perfekta kombinationen av en mysig och avslappnad atmosfär, snygg inredning och bra service tillsammans med en utsökt meny, såväl för tre rätters lunch, som brunch eller enstaka tapasrätter. Bra vinlista och en lång lista med smarriga cocktails. Dessutom spelas det live musik varje söndag kl 17.00!
Costa Blanca – Den hälsosammaste platsen att bo på

Söndag 24 februari 2019

Området mellan Alicante upp till Dénia på norra Costa Blanca är otvivelaktigt en av de vackraste och charmigaste platserna i Spanien. De dramatiska bergen möter gröna dalar fyllda av apelsin-, oliv- och mandellundar - för att sedan sluta nere vid Medelhavet och den oändliga kuststräckan präglad av långa vita sandstränder och fascinerande vikar.

Costa Blanca har erkänts som den hälsosammaste regionen att leva på av Världshälsoorganisationen. WHO, World Health Organisation, är en specialiserad myndighet och den ledande och samordnande myndigheten för hälsa inom FN-systemet (www.who.org). Costa Blancas konstanta låga luftfuktighet och ca 320 soldagar per år gör att du kan njuta av behagliga temperaturer året runt. Den årliga genomsnittstemperaturen är 18º, vilket betyder att temperaturen inte heller är extremt varm under sommaren.

Mikroklimat

De milda temperaturerna har sin grund i det sk mikroklimatet i området. Costa Blanca är omgivet av det varma Medelhavet i öster och de ståtliga bergen bara några kilometer inåt landet och som sträcker sig från Murcia i söder upp till Denia i norr. Bergskedjan är 1000-1500 meter hög och blockerar väderpåverkan både från havet och inlandet.

Natur & hälsa

Costa Blancas invånare gynnas inte bara av klimatet, utan också av de naturliga och hälsosamma resurserna. Naturparker med saltsjöar och lerbad har en stor terapeutiskt inverkan mot åkommor som reumatism, artrit, gikt, hudsjukdomar, allegier och rehabilitering av benfrakturer. Personer som lider av reumatism eller andra muskel- och ledproblem tenderar att känna sig mycket bättre genom dessa behandlingar.

Medelhavskost

Medelhavsköket, som är en annan betydande faktor till god hälsa, består främst av fisk, skaldjur, olivolja, frukt och grönsaker. Studier har visat att den här typen av kost bidrar till att minska risken för bland annat övervikt, diabetes och hjärt-kärlsjukdomar. Spanjorerna är kända för att vara mycket friska och har en lång livslängd på grund av klimat och kost.
Att köpa bostad i Spanien

Onsdag 23 januari 2019

Att köpa bostad i Spanien skiljer sig mycket från att köpa bostad i Sverige. I Spanien är det ovanligt med budgivning, istället gör säljaren affär med den köpare som är beredd att betala det begärda priset eller det lägre pris man kommit överens om efter förhandling. Vi på Mäklarringen Denia hjälper dig genom hela köpeprocessen tillsammans med våra lokala advokater på plats.

Spanskt skatteidentifikationsnummer– NIE nummer

För att kunna äga en bostad i Spanien behöver du ha ett unikt spanskt skatteidentifikationsnummer, ett så kallat NIE-nummer. Ett NIE-nummer ansöker du om hos spanska ambassaden i Sverige, alternativt på utlänningsavdelningen hos spanska nationella polisen, samt din advokat kan ansöka med en fullmakt.

Reservationsavgift & avtal

När priset har överenskommits skrivs ett reservationskontrakt och man betalar en mindre summa för att bostaden ska tas bort från marknaden innan det egentliga köpekontraktet skrivs. Nu bör man ha kontaktat en advokat, man bör aldrig skriva på ett juridiskt bindande kontrakt på utländsk mark utan att anlita en advokat som kan kontrollera alla handlingar, fastigheten samt bistå dig i den byråkratiska processen.

Köpekontrakt, lagfart & fastighetsregistret

I och med att köpekontraktet skrivs under och tid för lagfarten har bestämts, betalar man 10 % av köpeskillingen (reservationssumman dras av om sådan betalats). Detta kontrakt visar man sedan upp när man ansöker om NIE-numret. Advokaten kan hjälpa dig att skriva in särskilda klausuler i avtalet, tex om du ansöker om lån och lånet inte beviljas, eller där man verbalt har träffat överenskommelser som man vill försäkra sig om ska gälla juridiskt etc. I köpekontraktet bestäms ett sista datum för inbetalning av depositionen samt lagfartsskrivning hos notarie. Lagfarten registreras sedan i fastighetsregistret, som tar ca 2-3 månader. När registreringen är klar och alla skatter och avgifter är betalda, får du tillbaka den med inskrivningsbeviset.

Besiktning av fastighet & kontroll av skulder & graveringar

Som köpare är du själv ansvarig för att noggrant undersöka bostaden innan du skriver på köpekontraktet. Man bör anlita en teknisk arkitekt för översyn. I övrigt kontrollerar advokaten bostadens alla dokument och ser till att det inte existerar skulder och graveringar på bostaden samt kontrollerar att den är legal och registrerad som bostad.

Tilläggskostnader

När du köper en bostad i Spanien tillkommer en del kostnader utöver själva köpeskillingen. Generellt bör du räkna med ett tillägg till köpeskillingen om ca 12-13 %.

Skatter

Vid köp av nyproducerade bostadsfastigheter tillkommer en mervärdesskatt om 10 % av köpeskillingen. Dessutom tillkommer en stämpelskatt om 1,5 %.

När det gäller begagnade bostäder tillkommer en överföringsskatt om 8-10 % beroende på region och köpeskillingens storlek. Dock utgår ingen stämpelskatt.

Notariekostnader

Köparen står också för notariens arvode då parterna utväxlar köpekontraktet. Den verkliga kostnaden här kan vara svår att på förhand uppskatta men räkna med cirka 0,5 % av köpeskillingen.

Registreringsavgifter

Registreringen i fastighetsregistret är en kostnad som är svår att ge ett exakt värde på, men även här räkna med cirka 0,5 % av köpeskillingen.

Anslutningsavgifter

Vid tillträdet tillkommer anslutningsavgifter och/eller avgifter för abonnemangsbyte för vatten och avlopp, elektricitet, samt eventuell gas.

Vi hjälper dig & Guidar dig genom ditt bostadsköp

Ta gärna kontakt med oss så guidar vi dig genom hela ditt bostadsköp och hjälper dig att tänka på alla bitar före, under och efter processen! Du är välkommen att maila till denia@maklarringen.se .

Varmt välkommen till Mäklarringen Denia!
Lång-weekend i härliga skidorten Sierra Nevada

Söndag 06 januari 2019

Sierra Nevada är en av våra absoluta toppdestinationer under vintersäsongen i Spanien och vi rekommenderar varmt ett besök till den här fantastiska skidorten för lite helgunderhållning. Här hittar du allt du behöver för en spännande och lyckad skidhelg med backar i världsklass, underbara vyer, sol och trevlig afterski. För de bästa snöförhållandena så brukar man ta sig till Sierra Nevada mellan december fram till mars-april månad, men det är alltid klokt att spana in väderprognosen innan man ger sig iväg.

Sierra Nevada är en känd nationalpark belägen i den Andalusiska bergskedjan Betiska Kordiljären i södra Spanien. Skidorten ligger vid bergskedjans näst högsta topp, Pico del Veleta, på 3398 m höjd. Sierra Nevada är med sina 20 toppar på över 3000 m Europas sydligaste skidort, där du bjuds på en fantastisk utsikt över Medelhavet och den kulturrika staden Granada. Själva orten, Sierra Nevada, ligger på 2100 m höjd och det sydliga läget erbjuder god snötillgång och goda solchanser. Sierra Nevada Ski och berg resort grundades och utvecklades under 60-70-talet pga den växande skidentusiasmen och idag är det en mycket praktisk och väldesignad skidort.

Sierra Nevada anses vara den skidort som med sina 80 % soldagar erbjuder de bästa förhållandena under säsongen - den fantastiska kombinationen med skidbackar i världsklass, oslagbara vyer, sol, god mat och trevlig atmosfär bidrar till en perfekt och avkopplande weekend.

Skidområdet i Sierra Nevada

Skidsäsongen i Sierra Nevada sträcker sig från sen november månad ungefär fram till mitten av april. Alla skidområden är belägna på hög höjd med god snötillgång under vinterhalvåret och det finns även en utmärkt anläggning med snökanoner som ska vara bland de bästa i Europa.

Skidområdet är uppdelat i flera mindre områden, där de främsta är Area Borreguiles, Area Cahuchiles, Parador, Area Laguna, Las Yeguas och Area Loma de Dílar. Du hittar 18 gröna pister, 40 blå, 50 röda och 8 svarta och skidområdet erbjuder pister för alla, från nybörjare till avancerade åkare. Liftsystemet består av ett trettiotal moderna och högklassiga liftar som transporterar dig runt hela skidområdet. Det finns även goda möjligheter till offpiståkning och området är känt för relativt låg lavinrisk.

På Superpark Sulayr snöpark kan både skid- och brädåkare, stora som små, prova på utmanande hopp och åkningar. Här hittar du Spaniens största “half-pipe” på hela 6 gånger 165 m och som är mycket väl underhållen.

Från barnfamiljer till partygäng

I Sierra Nevada finns allt du kan tänka dig och skidorten passar de flesta typer av ressällskap från äldre par och barnfamiljer till grupper med ungdomar. Det finns flertalet typer av boenden här såsom hotel, hostal, lägenheter och rum, bara man är ute i tid så brukar det inte vara några problem. På skidområdet hittar du t ex barnpassning från fyra månaders ålder, hel- eller halvdag, så att även småbarnsfamiljer kan få åka skidor tillsammans om dagarna. Det erbjuds även kombinerad skidskola och dagis från 3 till 6 år.

Sierra Nevada är känt för sina härliga afterski-ställen och underhållande nattklubbar. Allt sker naturligtvis efter spanska tider så förvänta dig sena middagar och sena utekvällar där nattlivet kommer igång först vid 23-tiden och beräknas sluta fram emot småtimmarna.

Avkopplande aktiviteter

Vill du ägna dig åt avkopplande aktiviteter finns en härlig spa-anläggning YHI SPA, Meliá Sol y Nieve som erbjuder all slags massage och andra behandlingar. På sportanläggningen Montebajo Sport Club kan man träna eller bara njuta av pool, jacuzzi och bastu.

Andra trevliga utflykter och aktiviteter utöver skidåkningen är t ex pulkaåkning, bio, nöjesparker, restauranger och barer eller flera butiker att strosa runt i. Dagsutflykter är också möjligt, särskilt om du har hyrbil, och vill upptäcka närområdet under en vilodag eller i anslutning till resdagarna. Granada är en popular och mysig kulturstad och ett av världens under, Alhambra, ligger inte långt bort och är ett hett tips att besöka!

Hur tar man sig till Sierra Nevada

Att köra (hyra) bil är det bästa sättet att ta sig till och från Sierra Nevada. Från Alicante, på Costa Blanca, ner till Sierra Nevada via A7 tar det ca 4 timmar med bil. Det är alltid bäst att komma iväg tidigt då trafiken upp på berget kan vara hektiskt under högsäsongen och de lokala helgdagarna. Har man tur hittar man en parkeringsplats, annars är det enda alternativet att parkera i en av de stora parkeringsgaragen. Om du bor på hotell i Granada, finns det en regelbunden skidbuss mellan Granadas centrala busstation och Sierra Nevada. Den tidiga morgonbussen avgår dagligen klockan 08:00 och den sista kvällsbussen går tillbaka från Sierra Nevada kl 18:30.

För mer information om Sierra Nevadas installationer, kika in på https://sierranevada.es/en/
FELIZ NAVIDAD Y PRÓSPERO AÑO NUEVO – Så firas Jul & Nyår i Spanien

Torsdag 20 december 2018

Spanjorerna upplever fortfarande Jul mer som en familjefest än som den religiösa högtid som trettondagshelgen “Reyes” utgör, med de Tre Vise Männen i fokus. För varje år som går dock, vinner Jultomten “Papa Noel” och de nya sederna terräng i Spanien och detta har medfört en mittemellan variant, där julgåvor delas ut både på julafton och trettondagen.

Julmaten i Spanien är kanske lite svårare att definiera än i Sverige. Oftast inhandlas flertalet delikatess-varor berorende på var man befinner sig och vad man själv uppskattar. Kalkon är en traditionell rätt som tillagas enligt många olika recept men ofta är den fylld. Fler rätter på julmenyn är skaldjur, lamm samt ugnsstekt spädgris. Istället för det traditionella svenska julbordet så serveras rätterna enligt klassisk spansk ordning; förrätt, varmrätt, och efterrätt. Det spanska julgodiset “Turrón” finns alltid på bordet efter middagen.

22:a December – Nationella Jul-lotteriet “Sorteo de Navidad” “El Gordo”

I Spanien startar julstämningen den 22:a december då den stora dragningen i det spanska jul-lotteriet sker. Ekot från radio och TV-apparaterna, med barnröster som läser upp de magiska siffrorna med årets vinster hörs över hela landet och spänningen är stor. Det var året 1892 som Carlos III tog initiativet och instiftade det stora spanska jul-lotteriet, “Sorteo de Navidad” och inte ens under inbördeskriget gjorde man avkall på denna tradition. Barnen, som sjunger ut vinstnumren, är alltid skolbarnen på Colegio de San Idelfonso i Madrid, en skola för föräldralösa barn.

24:e December – Julafton ”Nochebuena”

Julafton i Spanien är tid för familj och släkt och man åker ofta långväga för att få vara tillsammans. Man umgås hela dagen och på kvällen sätter man sig vid en stor julmiddag som varierar lite beroende på vart i Spanien man befinner sig. Oftast börjar man med olika sorters skaldjur, därefter fortsätter man med fisk och en kötträtt, såsom lamm, spädgris eller kalkon. Till efterrätt bjuds det på färsk frukt och sötsaker i alla dess former som det spanska julgodiset “Turrón”. Till de spanska barnens stora glädje kommer nuförtiden även Jultomten “Papá Noel” för att lämna julklappar till alla snälla barn.

31:a December - Nyårsafton “Nochevieja”

Årets sista dag i Spanien är “Nochevieja”, och det firar man tillsammans med vänner och familj med en stor festmiddag bestående av skaldjur samt en lyxig Iberia-skinka. Vid tolvslaget samlas alla, antingen vid stadens kyrka eller rådhus, men oftast framför TV:n,  för att äta sina tolv vindruvor i takt med att det nya året rings in. Denna sed ska ge lycka med sig under årets kommande tolv månader. Nyårsafton I Spanien är precis som i många andra länder ett ögonblick av hopp, glädje, och förväntningar inför det nya året.

5:e Januari - Trettondagsafton “Reyes Magos”

De tre vise männen kom med sina gåvor till Jesusbarnet till trettonhelgen och därför ger man i Spanien de flesta julklapparna till sina nära och kära just på trettondagens morgon. Kungarna anländer redan på eftermiddagen/kvällen den 5:e januari, till fots, på hästryggen eller numera även i lastbil. Barnen får godis och kungarna samlar in önskelistor och brev från barnen. Efter att barnen fått se de magiska kungarnas kavalkad “Cabalgata”, går de förhoppningsfulla hem och sätter ut sina julstrumpor och julkorgar på en synlig plats i huset eller på balkongen. Där hittar de sedan, oftast nästa morgon, sina julgåvor som kungarna lämnat under natten.

Under trettonhelgen njuter man även av det typiska bakverket ”El Roscón de Reyes”. Det är en vetekrans dekorerad med syltad frukt som symboliserar de ädelstenar som prydde de vise männens mantlar. Gömt i bakverket finns alltid en liten present som ger lycka till den som hittar den!

Mäklarringen norra Costa Blanca y Valencia os deseamos Feliz Navidad & Próspero año Nuevo! 
Cumbre del Sol – Oslagbar utsikt i hjärtat av norra Costa Blanca

Måndag 19 november 2018

Cumbre del Sol är ett unikt bostadsområde beläget på hög höjd i Benitatchell och i  hjärtat av norra Costa Blanca. Cumbre del Sol sträcker sig över 3.700.000 m2 o och med sin olsagbara utsikt över hela Medelhavet har det under de senaste åren blivit ett mycket populärt val för köp av bostad i Spanien. Vi på Mäklarringen norra Costa Blanca kan erbjuda flertalet fastigheter här, från fristående villor till bungalows och lägenheter – alla med attraktiva pool- och grönområden.

Närmaste strand är Playa del Moraig, en stenstrand med dramatiska klippor, grottor, några strandbarer och en dykklubb. Endast 10 minuter bort med bil finns även sandstränderna i El Portet, centrala Moraira och den lugnare viken Los Tiestos.

Förutom närhet till härliga stränder, kan Cumbre del Sol erbjuda alla typer av bekvämligheter och fritidsaktiviteter. Det finns en stormarknad, banker, restauranger, apotek, frisörer och till och med en engelsk grundskola som heter Lady Elizabeth. I närliggande Ondara hittar du det stora shoppingcentrat Portal de la Marina fyllt med matbutiker, klädaffärer mm. Flera utmärkta golfbanor finns i närheten, som till exempel Javea Golf Club, La Sella Golf Club samt Oliva Nova, 18-hålsbanan som designades av Seve Ballesteros.

Genom det enkla  tillträdet till motorvägen A7 och lokalvägen N332 ligger Cumbre del Sol bara en halvtimme bort med bil från Benidorm med underhållning som nöjesparker, restauranger, kaféer och nattliv. Aqualandia, Terra Mitica, Terra Natura, Aqua Natura och Mundomar utgör alla en en rolig dagsutflykt för hela familjen. Via tullvägen AP7 så ligger Cumbre del Sol endast 1 timme och 10 minuter från Alicante flygplats.
“Drömmen om att leva och bo i Spanien”

Söndag 18 november 2018

Många nordbor drömmer om att bo eller ha ett semesterhem i Spanien och under de senaste åren har det varit ett stort uppsving för köp av fastigheter bland ossöl.:BV m svenskar, finländare, norrmän och danskar. De flesta hittar sin drömbostad på Costa Blanca, Costa del Sol eller Kanarieöarna - att köpa en semesterbostad eller att flytta ner för gott är dröm som blivit verklighet för flertalet.

Livet i Spanien skiljer sig dock mot det liv man är van vid i Sverige, både när det gäller lagar och regler men även kulturellt. Författaren Sven F. Källström har sammanfattat och skildrat sina egna och andras erfarenheter sedan 30 år tillbaka på ett mycket lättläst och trevligt sätt. Boken “Drömmen om att leva och bo i Spanien” är en handbok för dig som vill veta mer tex om bostadsköp, olika skatter, NIE-nummer, bankavtal, pensioner, starta eget, skolor, försäkringar mm.

Du kan även läsa om Spaniens historia från 216 f. Kr fram till idag. För turisten kanske kapitlet ”Äta och dricka gott” kan vara av intresse. Här finns också flera tips om utflyktsmål och olika aktiviteter runt om i Spanien. Det här är en mycket komplett och välskriven bok om Spanien så missa inte att beställa ditt exemplar från de vanliga nätbutikerna Adlibris, Bokus, Akademibokhandeln mm.

För mer information om olika destinationer, orter, spännande utflyktsmål och diverse aktiviteter – följ vår blogg  på Mäklarringen Denia.
Moraira – Lyxigt & pittoreskt med avslappnande atmosfär

Måndag 22 oktober 2018

Orten Moraira - med sin avslappnade atmosfär, traditionella fiskehamn och ett pittoreskt centrum fyllt med livliga butiker, restauranger och barer – är en av de mest orörda platserna på Costa Blanca. Moraira ligger 80 km norr om Alicante och 100 km söder om Valencia och närmaste större samhälle är Denia, 17 km norr om staden.

Moraira är känt för sina vita sandstränder och fantastiska fridfulla vikar. Landskapet som omger dessa vikar, kännetecknas av vingårdar, tallar och vackra vittvättade villor runt om i bergen och med utsikt över Medelhavet. Det bor cirka 14.000 personer i och runt Moraira i närheten av byn Teulada. En stor andel av befolkningen  består av utländska medborgare som bor här året runt.

Morairas stränder & vikar

Morairas stränder och vikar, kallade “calas”, är några av de vackraste på Costa Blanca. Vid foten av stadens slott och endast 2 min från centrum ligger Playa de l'Ampolla, Morairas populäraste badstrand. Denna härligt gyllene sandstranden har också har en restaurang/bar som är mycket populär under sommarmånaderna. Den lilla men ändå välkända stranden Playa del Portet är en gömd pärla som kan liknas vid en karibisk vik, med turkosblått och lugnt vatten. Stranden är omgiven av ett fantstasikt naturlandskap med kullar och böljande grönska.

Cala Cap Blanc är en härlig stenstrand belägen på botten av några klippor och som är mycket väl värt ett besök. Cap Blanc erbjuder en fantastisk vacker vy ut över Medlehavet. Vattnet är rent och klart och perfekt för snorkling och simning.

Cala del Moraig är en av de mest spektakulära resmålen runt Moraira. Börja med att köra Via Pista från Mercadona i Moraira och upp till området Cumbre del Sol. Här på toppen kan man njuta av en fantastisk utsikt över både Moraira och österut. Sedan fortsätter man ner mot Cala Moraig som har ett  härligt läge och en häftig grotta som man inte får missa. Det finns även en strandbar med restaurang här.

Lokala marknader, shopping & tapas

I Moraira finns en fiskmarknad som är en av de mest välbesökta i Costa Blanca-regionen. Den lokala Moraira-marknaden kan man besöka varje fredag morgon och här finns ett brett utbuda av frukt, grönsaker, färskt bröd samt andra lokalt producerade delikatesser. Du hittar även kläder, sjalar läderväskor mm här. En rekommendation är att gå dit tidigt under sommarmånaderna, då marknaden är mycket välbesökt.

Småbåtshamnen är mycket trevlig och charmig och här kan du hitta några utsökta restauranger, från små tapasbarer till stora internationella restauranger. Vi kan också varmt rekommendera att prova tapas på Mesón el Refugio på C/ Almacenes eller Bar Costa Blanca på C/ Dr Calatalud).

Morairas lilla huvudgata erbjuder ett utmärkt utbud av lokala butiker. Staden har tillräckligt med affärer för att tillgodose  de grundläggande behoven under e semestervistelse, men för större shoppingturer får man bege sig till en av de närliggande städerna.
Golfa på Norra Costa Blanca

Måndag 17 september 2018

Costa Blanca är ett fantastiskt resmål för dem som gillar att spela golf; längs med den norra delen av Costa Blanca, både i det vackra inlandet med bergen och ut mot Medelhavet så finns det ett flertal fantastiska möjligheter att golfa.

Costa Blanca kusten erbjuder ett klimat som möjliggör golfspel året om. Även på vintern når temperaturen ofta upp mot 20 grader på dagen och golfbanorna håller hög standard året runt. Man ser mycket golfare på hösten och våren då det är allra populärast att spela här.

Från Oliva i norr till Alicante i söder nämner vi på Mäklarringen Denia några av de tjusigaste banorna här. Ni finner så klart mer information på http://www.costablancagolfcourses.com/

Oliva Nova Golf

Oliva Nova Golf Club

Urb. Oliva Nova Golf

46780 Oliva

Tel: +34 96 285 76 66

Webb: http://en.golf.olivanova.com/

Golfanläggning:

Oliva Nova Golf är designad och byggd av Seve Ballesteros. Det är en 72-hålsbana på 6.350 m med en sluttning på 120, vars främsta kännetecken är att 15 av dess 18 hål innehåller vattenhinder. De enda hålen som inte har några vattenhinder är nummer 2, 13 och 14. Det här är en teknisk bana, med en mild böljande terräng som är lätt att gå i. Banan utmärker sig för sina bra möjligheter för alla typer av golfare, då den har korta, medelstora och långa hål och fairways med vänster och höger doglegs. Den är också en utmaning för alla golfare och där strategi och vind blir avgörande faktorer.

 

La Sella Golf, Dénia

Dénia Marriott La Sella Golf Resort

Alquería de Ferrando, s/n

03749 Jesús Pobre, Denia

Tel: +34 966 454 252

Webb: http://www.lasellagolf.com/en

Golfanläggning:

 La Sellas golfbana i Dénia är omgiven av naturparken Montgó, en medelhavskog. Vi skiljer de tre 9-hålsbanorna med tre olika färger och dess lokala vindar. De första 9 hålen är orienterade mot söder, vilket ger tropiska och torra luftmassor. Dessa hål präglas av sin naturskönhet med en spektakulär utsikt över Montgós naturpark. Det är en varierad bana där spelaren måste använda nästan alla klubbor. De andra 9 hålen leder österut och har antikt namn då denna vind användes av fartyg för att åka till Grekland. Banan ligger i ett mer platt landskap med vatten och de sista hålen brukar vara avgörandei spelet. De nyaste 9 hålen präglas av en kallare vind från norr och den här banan är belägen lite högre och erbjuder en fantastisk utsikt över havet, Segaria-berget och naturparken Montgó.

 

Ifach Golf, Benissa

Ifach Golf 

Calle Micheta, 5, Urbanización San Jaime

03720 Benissa

Tel: +34 966 497 114

Webb: http://golfifach.com/en/

Golfanläggning:

Banan består av 9 hål och är en kortare sträcka (2.940m från gula och 3,236m från de vita, 2,432m från röda och 2.776m från blå). Det tar ca en och en halv timme att gå en runda på 9 hål och för 18 hål, bara tre timmar. Bermuda-gräset dominerar banan och de flesta hålen är av omgivna träd och strategiskt placerade bunkrar. Den ständiga svala havsbrisen gör den till en perfekt golfrunda på sommaren

 

Jávea Club de Golf, Javea

Club De Golf Jávea

Ctra. Jávea-Benitachell, Nº 285 km. 4,5

03730 Jávea

Tel: +34 965 792 584

Webb: http://www.clubdegolfjavea.com/

Golfanläggning: 

Jáveas golfbana är en svagt sluttande 9-hålsbana med välskötta gröna fairways flankerade av palmer, tallar och apelsinträd. Även om det bara finns 9 hål, spelas många av hålen från olika teer vilket gör att det praktiskt taget är en 18-hålsbana. Även om banan inte är lång så är den verkligen utmanande med bunkrar nästan hela vägen - totalt 34 stycken. Alla hål är dessutom svårtolkade vilket gör det till en spännande upplevelse.

 

Don Cayo Golf, Altea

Club de Golf Don Cayo

Sierra Altea Golf s/n.

03599 Altea la Vella

Tel: +34 965 848 046

Webb: http://golfdoncayo.com/

Golfanläggning:  

Efter renovering 2006, som var en betydande omformning av banan och själva anläggningen, även att bara ha 9 hål så erbjuder Don Cayo Golf Club idag sina spelare möjligheten att njuta av en 18-håls runda. Skapa flera uppsättningar teer på varje hål, vilket gör att hans 9-håls konfiguration i två helt olika varv och så spelarna kan njuta av ett mer underhållande och engagerande sätt. Don Cayo är en attraktiv och underhållande kurs, behåller sin tidigare skönhet och charm, signaturhål är 3:e hålet, för havsutsikt och 7: e hålet med utsikt över bergen.

 

Sierra Cortina Golf, Finestrat

Sierra Cortina Golf

Calle Amsterdam (Urb. Sierra Cortina)

03509 Finestrat

Tel: +34 966 11 20 93

Webb: http://www.sierracortinagolf.com/

Golfanläggning: 

Sierra Cortina i Finestrat är en 18-håls bana  vars anläggning är öppen året runt inklusive helgdagar. Den är belägen vid Medelhavet i de nedre delarna av det inspirerande Puig Campana-berget, bara tre minuter från centrala Benidorm. Banan täcker över 60.000 kvadratmeter av typisk Medelhavsterräng och med fantastisk utsikt över Benidorms bukt. Sierra Cortina är idealisk för alla golfälskare; för nybörjare som kommer att dra nytta av de korta hålen, medan mer erfarna spelare kommer att njuta av möjligheten att förbättra sitt korta spel. Under alla omständigheter kommer en hel runda aldrig att ta mer än 2 timmars spel och närheten mellan greener och tee gör det till ett absolut nöje att gå runt.

 

Villaitana Golf, Benidorm

Villaitana Golf Club De Campo

Avda. Eduardo Zaplana Hernndez-Soro,

7. Partida del Moralet Salida 65 A-7 Terra Mitica

03502 Benidorm

Tel: +34 966813013

Webb: http://www.villaitana.com/

Golfanläggning:

Villaitana Golfklubb var tidigare känd som Real de Faula. Det är en Jack Nicklaus design bestående av två stora golfbanor. Levante-banan är en mästerskapsbana med hög kvalitet medan Poniente-delen är en kortare golfbana, mer lämpad för nybörjare men fortfarande en bra bana att spela, oavsett förmåga. Levante är en golfbana i USA-stil som sträcker sig över ett område på mer än 80 hektar. I den klassiska Nicklaus-traditionen har den breda fairways men ändå inbjudande att sätta ytor. De sträcker sig över 7.200 meter och erbjuder en fantastisk utsikt över Medelhavet och Finestrat-bergen. Poniente, med sina 18 hål, når 4.219 meter och erbjuder ett försiktigt alternativ till sin systerbana. Den ligger i en pittoresk dal med Medelhavets utsikt. Den utgör en perfekt bana för alla nivåer av golfare och fungerar som ett bra tillfälle för nybörjare att finputsa sina färdigheter.

 

Bonalba Golf Resort, Mutxamel (Alicante)

Bonalba Golf resort

c/ Vespre, 6 bis

03110 Mutxamel (Alicante)

Tel: +34 965 955 955

Webb: http://golf.golfbonalba.com/

Golfanläggning:

Designen av Bonalba Golfresort är mycket imponerande, med 5 stora sjöar, som genomsyrar 7 hål och massor av bunkrar. De första 9 hålen kan anses vara mer tekniska, där det korta spelet blir mycket användbart för att spara par. I andra omgången, mer specifikt från hål 12 till 18, kommer det att vara avgörande för att få bollen på fairwayen.

 

Alenda Golf, Monforte (Alicante)

Autovia Alicante-Madrid Km 1.5

03670 Montforte del Cid (Alicante)

Tel: +34 965620521

Webb: http://www.alendagolf.com/

Golfanläggning:

Alendas golfbana är designad och byggd av Roland Favrat med maximal respekt för den ursprungliga lagen av landskapets naturliga vegetation, vilket undviker alla aggressiva rörelser på jorden under byggprocessen. Golfbanan slutfördes i oktober 1999 och den täcker 49 hektar, och med sina 18 hål, par 72 och 6.257 meter i längd utgör den ett utmärkt övningsområde. Redaktörens uppfattning: Alenda är ansedd som en bra golfanläggning. Banan sträcker sig ut längs två dalar med bredare fairways i början för att sedan bli ett lite tuffare test med några snäva fairways mot slutet.
Spännande aktiviteter för hela familjen på Norra Costa Blanca

Måndag 04 juni 2018

Norra Costa Blanca är den perfekta platsen för en familjesemester med en mängd möjligheter att underhålla barnen och dig själv. Du finner flertalet barnvänliga hotell och hyreslägenheter med swimmingpool och dessutom med närhet till stranden.

Costa Blanca erbjuder sol, hav och sand, men alla med barn vet att du kommer att behöva mer än det för en bra familjesemester. Lyckligtvis finns det en hel del familjeaktiviteter på norra Costa Blanca, från nöjesparker, vattenparker och båtturer, till kajakpaddling i grottor och chokladfabrik.

Här nedan rekommenderar vi dig några av de roligaste aktiviteterna för hela familjen. Hör av dig till oss på Mäklarringen Denia om du behöver hjälp med något.

Algars vattenfall, Callosa d'en Sarrià (Benidorm)

Upptäck det vackra naturreservatet Les Fonts de l'Algar. Ta ett dopp i de naturliga poolerna, stanna till och titta på de vackra vattenfallen inramade av de olika klippavsatserna och njut av de fridfulla omgivningarna. En perfekt dagaktivitet för hela familjen på Costa Blanca. Om det är högsäsong så bör du vara ute i tid då det är ett poulärt resmål. Du hittar mer information på http://www.lasfuentesdelalgar.com/

Terra Mítica nöjespark, Benidorm

Terra Mítica är en nöjespark i Benidorm som är indelad i fem temaområden. Det stora utbudet av åkattraktioner gör det lämpligt för alla åldrar och är en av de mest populära familjeaktiviteterna på Costa Blanca och i hela Spanien.

Aqualandia vattenpark, Benidorm

Ingen familjesemester på Costa Blanca är komplett utan en dag på en vattenpark. Med inte mindre än 15 vattenattraktioner och Europas högsta vattenrutschbana, erbjuder Aqualandia en rolig dag för hela familjen.

Aqua Natura vattenpark, Benidorm

Vattenparken på 40 000 m² är utformad för alla som vill ha en fantastisk dag med kul i vattnet. Parken innehåller en vågpool, vattenrutschbanor, barnpool och strandområde där föräldrarna kan koppla av i fred medan barnen leker i vattnet.

Simma med delfiner på Mundomar, Benidorm

På Mundomar naturpark kan du se många olika däggdjur, fåglar och reptiler. Det finns ett antal dagliga shower och du har möjlighet att bada med sjölejon eller njuta av ett speciellt delfinmöte. En dag på Mundomar är en händelserik och spännande dag för barn, både unga och gamla.

Prova på kajak i Denias grottor

Ta med dig hela familjen och prova på en guidad kajak rutt. Tournen börjar i Las Rotas, sedan passerar du naturreservatet Montgó för att avsluta vid grottorna Cova Tallà.  Här kan du njuta av ett uppfriskande bad i öppet vatten och prova lite snorkling för att upptäcka havets hemligheter med alla dess olika fiskarter. Det här är en spännande dagsaktivetet så väl för stora som för små. http://www.funquads.com/en/kayak-denia/

En båttur i Medelavets turkosblå vatten

Ett av de häftigaste sätten att upptäcka Costa Blancas kust och Medelhavet är med definitivt med båt. En båttur blir till en minnesvärd upplevelse där du kan simma i Medelhavets turkosblå vatten, utforska vackra vikar eller bara njuta av den fantastiska utsikten över klippor och gyllene sandstränder.

Klättra i klippan Peñon de Ifach, Calpe

Penyal d'Ifac är en naturpark i Calpe-regionen. Klättring i denna klippa det ger dig chansen att komma nära vilda djur och ger dig en 332 meter hög utsikt över Costa Blancas kustremsa. Denna aktivitet är lämplig för alla åldrar.

Terra Natura Zoo, Benidorm

Om du hyr en semesterlägenhet i Benidorm är ett måste-besök, Terra Natura, en zoo-temapark. Parken har ett speciellt "zoo nedsänkning" koncept som efterliknar djurens naturliga livsmiljö och innebär att besökare kan komma närmare djuren.

Chokladfabriken i Villajoyosa

En av den bästa chokladen finner  du i  Alicante-provinsen Alicante på Chocolate Valors Museum i Villajoyosa. Under ett besök på chokladmuseet kan du lära dig allt om historien om den här läckra chokladen samt ta en rundtur i fabriken och stanna i affären för att få ett smakprov.

Leksasmuséet i Denia

Träsoldater, leksaksbilar, gunghästar och dockor – allt i kombination med miniatyrmöbler tar dig tillbaka i tiden. Njut av en intressant dag ute med dina barn på leksaksmuseet i Denia, Alicante.
Hitta din egen paradisstrand i Jávea

Torsdag 31 maj 2018

Den lilla kuststaden Jávea har några av de mest fantastiska stränderna som norra Costa Blanca kan erbjuda. Javea är beläget i Alicante-provinsen och dess kustremsa sträcker sig 20 km i en varierad mängd av charmiga stränder och unika klipplandskap med utsiktsplatser över havet. Vi på Mäklarringen Denia kan varmt rekommendera dem!

De lokala strandbarerna inne på Javeas strandprommenad, som till exempel en av våra favoritplatser, populära Chiringuito La Siesta https://www.siestajavea.com/en, är ett perfekt ställe att spendera din dag – du gungas med i rytmen till avslappnade chillout-musik och havets vågor medan du sippar på de bästa mojitos som Spanien kan erbjuda.

Stränderna i Javea sträcker sig längs kusten mellan två huvudområden - Norra Cabo de San Antonio och den södra strandbyn Cala Granadella.  Uppe i de imponerande klipporna i kustområdet hittar du de vackraste utkiksplatserna du kan tänka dig, de sk “miradores”.

Cala La Granadella

La Granadella är helt klart en av de bästa stränderna i Alicante-provinsen, den är t om högt ansedd av de flesta spanjorer som den bättre stränderna i hela Spanien. Stranden, som är den sydligaste i Jávea, har blå flagg för sin service och utmärkta vattenkvalitet. Man blir imponerad av dess naturliga skönhet inbäddad i de omgivande majestätiska bergen, grottorna och skogarna. Dess kristallklara vatten är ett paradis för dykare och snorklare och men iochmed att den är mycket populär under sommaren och  bara 160 meter lång så är det klokt att komma dit tidigt på dagen för att få sin plats. På vintern kan du njuta av lugnet och de olika vandringsleder omkring Grandella.

Cala Blanca

Cala Blanca stranden, “Den Vita Viken”, består av tre mindre vikar och är ca 300 m lång. Den är uppkallad efter sin unika form med de vita stenarna och klipporna som utsmyckar denna dolda pärla. Det kristallklara vattnet utgör den perfekta omgivningen för snorkling och dessutom finner du en spektakulär utsikt över både Montgóberget och det omgivande landskapet. Förvånansvärt så är det här en lugn strand, vilket gör den till ett avkopplande ställe att komma till.

Cala Ámbolo

Denna orörda strand med sin rena vita kiselsand i kombination med ett klarblått vatten påminner om ett tropiskt paradis. Stranden ligger nära Mirador de Ámbolo, och som under 1500-talet utgjorde som vakttorn för försvar mot piratattacker. Det här är utan tvekan en av Javeas vackraste vikar, stranden är ca 300 m lång och det finns strandstolar att hyra. Stranden är även populär bland snorklare och klättrare, det finns en liten stenig ö där det är populärt att klättra uppför klipporna och hoppa utför.

Cala Sardinera

En gång i tiden var Cala Sardinera, som namnet antyder, det bästa stället att få sardinfångst med "Sardinales" (fina nät) som släpptes ner i vattnet två gånger om dagen; en gång i gryningen och återigen vid solnedgången. Idag är det här en underbar orörd vik med en strand täckt med grus och småstenar. Den ligger på norra sidan av Cap Prim och Sant Mart och  kan nås till fots från Mirador de la Cruz. Cala Sardinera stranden erbjuder också utmärkta förhållanen för snorkling och simning  

Cala Barraca o Portitxol

Denna stentäcka strand med klart vatten ligger mellan Cap Prim och Cap Negre. Och du finner en utsikt över Portitxol-ön, som ligger ca 300 m från inlandet. Det kristallklara vattnet här gör att denna plats är ansedd som en av de bästa vikarna i Jávea för dykning och snorkling. Precis som vid Cala Sardinera, kan du nå den till fots från Mirador de la Cruz del Portitxol, men den är också tillgänglig med bil via Carretera del Cabo de la Nao vägen.

Playa del Arenal

Den fina vita sanden känns mellan tårna på Playa del Arenal, som är den största stranden belägen mitt i Javea-bukten och därför mycket svår att missa. Här hittar du alla möjliga typer av aktiviteter och människor från olika platser. Du kan  spela fotboll, beach volleyboll, bygga sandslott eller helt enkelt njuta av en ljuvlig strandpromenad längs med marknader kaféer, strandbarer och restauranger. När det gäller vattensporter så finns de flesta aktiviter tillgängliga för att tillfredställa besökarna. Montgóbergets vackra bakgrund bjuder även på en utsikt som man sent glömmer.

Caleta II

En naturlig pärla med kristallklart vatten och stenar som inger en känsla av lugn och harmoni där man kan få ostörd vila och avkoppling. Den lilla stranden är bara 40 meter lång och kan endast nås till fots från Caleta I eller via en trappa från Mirador de les Caletes. Härifrån är utsikten över det omgivande naturlandskapet och de vita klipporna i Jávea verkligen spektakulära!

Mer information om varför du ska besöka just Javea hittar du på https://en.xabia.org/
En dagstur till Formentera – Spaniens Karibien

Onsdag 30 maj 2018

Från Denia på Norra Costa Blanca tar du dig enkelt med Balnerias färjor över till Medelhavets nya trendiga paradisö Formentera på bara 2,30 timmar https://www.directferries.se/balearia.htm

Formentera är ett av Mäklarringen Norra Costa Blancas favoritplatser, där du möts av paradisstränder med turkost vatten, ett lugnt tempo där stress inte existerar och charmiga byar med lokala restauranger.

Formentera är den minsta av Spaniens Baleariska öar i Medelhavet och resmålet utgör en populär dagstur under sommarmånaderna. Ön är känd för sitt kristallklara vatten långa vita sandsränder, sanddyner och tallar. Fritidsaktiviteter inkluderar alla typer av vattenaktiviteter som dykning, snorkling, kajak, segling, vattenscooter mm samt mängder av andra utomhusaktiviteter.

Upplev Formentera

Gillar du att cykla är Formentera perfekt. Ön är liten och relativt platt och full av  vackra stränder grönområden, pittoreska vandringsleder och cykelrutter. Att hyra en vespa är också ett bra alternativ. Det som sägs vara öns allra bästa strand ligger i den lilla semesterorten Es Pujols, och det är också här charterhotellen ligger. Oavsett var du bor så är det bara ett par minuter till stranden som är en blandning av fin vitkornig sand, klippor, och turkosblått vattnen. Det är nästan som att komma till Karibien, och vill du hitta din egna lilla strand för en dag är inte det några problem.

Stränder, calas och chriringuitos

Ses Illetes

På Formentera hittar du en oerhörd varitation av flera fina stränder och här nämner vi på Mäklarringen Norra Costa Blanca bara några av våra absoluta favoritstränder. Med sitt turkosblå klara vatten bjuder Playa Illetes upp till en härlig mix av besökare, allt från lokalbefolkning till båtmänniskor med egen yacht samt dagsbesökare som tagit sig över från Ibiza eller Denia. Ses Illetes är den mest kända stranden på ön och här finner du makalöst bra fisk- och skaldjursrestauranger. Nakenbad och vattensporter kan också avnjutas.

Es Racó de S'Alga är en paradisisk strand som ligger på den lilla ön Espalmador, bara 200 m från Formentera. S'Alga stranden är 3 km lång och fylld med vit sand och kristallklart vatten och den kan nås genom att simma över om strömmen inte är stark, men det bekvämaste sättet är alltid med båt. Katamaranutflykter organiseras tex från La Savinas hamn.

Cala Saona

Cala Saona är mer än en strand - den omgivande naturen och klipporna är helt enkelt ett oslagbart panorama som måste avnjutas. Utsikten från toppen av klippan Punta Rasa gör det värt 30 minuters vandring: ett kristallklart vatten i djupet av de omringande klipporna. På en klar dag kan du se från Punta Rasa ända över till Denia. Vattnet runt Punta Rasa är även mycket populärt bland dykare eftersom det finns gott om grottor att utforska.

Cala dels Mort

Det här är en mindre strand med kristallklart vatten och vit sand, nära ett hotellkomplex, vilket gör det lättillgängligt och bekvämt för många. Cala dels Mort ligger ca 10 km från huvudstaden Sant Francesc, mellan Migjorn stranden och Es Ram Resort. Den vackra naturen tillsammans med de stora öppna ytorna utgör ett drömlikt landskap och du får inte missa solnedgången under sena eftermiddagen.

Chiringuito El Piratabus

Ibland behöver du inte fina restauranger eller lounger för att njuta av en drink och en fantastisk solnedgång. Vid km 11 på Playa Mitgjorn, på Es Arenales strand, finner du en av Formenteras populära strandbarer “Chiringuitos” El Piratabus. Du upplever avslappnad musik och atmosfär i kombination med läckra cocktails. Det unika med El Piratabus ligger i dess enkelhet; vacker natur, goda cocktails och mat och en kärleksfull  folkmassa – bara att njuta fullt ut!

Strosa runt i mysiga gränder

De flesta besökare som kommer till Formentera bor i Es Pujols som är en mysig liten semesterort. Här kan du sola och bada på den fina sandstranden, gå på en liten shoppingrunda i de unika små butikerna där du hittar kläder, andra modeplagg, hantverk för att sedan njuta av god mat på en de många lokala restaurangerna som håller hög standard. Huvudstaden på ön är San Francesc och även här finns det bra shopping och restauranger.

Mer information om Formentera hittar du på  http://www.formentera.es
Utforska Denia med omgivningar på cykel

Söndag 13 maj 2018

Den vackra staden Denia med sin borg, det mäktiga naturreservatet Montgo och den exklusiva marinan är en underbar miljö att utforska med cykel.

Centrala Denia har cykelbanor överallt så du kan ta dig fram på ett säkert sätt medan du utforskar ca 15 kilometer av stränder, stadens centrala historiska centrum och berget Montgo.

Landskapet är i huvudsak platt i och runt Denia så cykling är enbart en njutning. Tuffare rutter finns i naturreservatet Montgo och i dalgångarna runt Jalon. Vi på Mäklarringen i norra Costa Blanca och Denia har valt ut fem cykelrutter som leder dig genom och förbi den naturliga skönheten i Deniaområdet. Det behagliga Alicanteområdet erbjuder skönt väder året om.

En vacker och lätt rutt är den bördiga vägen mellan Denia och El Vergel som leder längs ett gammalt järnvägsspår genom apelsin- vinodlingar och höga palmer. Rutten är mycket komfortabel och passar alla, vandrare, cyklister eller om du färdas med rullstol.

Naturen är vacker och är inte minst omtyckt av fågelskådare. Rutten startar i ett naturcenter i Camino de Pego och är sex kilometer lång och avslutas i närheten av Els Poblets och El Vergel. Här finns rastplatser och möjlighet att avvika för ett dopp i havet!

En annan platt och lätt åktur ligger längs stranden på Las Marinas i Denia där du hittar sanddyner, en vacker liten park och en fyr. Detta är en härlig cykeltur för hela familjen och är särskilt spektakulär vid soluppgång och solnedgång.

Det finns gångvägar i trä längs stranden som är lämpliga för cyklister att göra för lätt cykling bland sanddynerna till Bassetes park.

När du återvänt till centrala Denia kommer du till El Portet-området med mängder av yachter, restauranger och barer. Här kan du se färjor anlända från de baleariska öarna Formentera, Ibiza och Mallorca.

Här finns en brygga som leder till Denias fyr. Vyn över Denia är fabulös så glöm inte kameran! Utsikten över hamnen är strålande för att inte tala om kustlinjen mot Valencia och de imponerande bergen och naturligtvis borgen.

Den tredje turen tar oss till den klippiga kustlinjen i Denias Las Rotas. Riktningen är söderut förbi marinan mot charmiga Marineta Cassiana.  Färden fortsätter mot klipporna i Cabo de San Antonio. Denna tur på 5 km längs kusten kräver delvis vandring.

Efter att ha passerat Helios bar dyker klippiga vikar upp, idealiska för snorkling där man kan uppleva fiskstim och annat marint liv. Längs vägen hittar du information om den unika växtligheten på de olika platserna.

Du kan avsluta turen vid Restaurante Mena vid slutet av Las Rotas vilket kan vara ett lämpligt stopp för en paella eller en fiskrätt på terrassen med utsikt över havet. Om du har krafter kvar kan du cykla vidare upp mot vakttornet Gerro, 130 meter över havsytan för att njuta av en stålande vy över havet. Här har man utsikt över den del av berget Montgo som separerar Denia från Javea vars form jämförs med en sovande elefant och är mytomspunnet.

En ganska lättsam tur på 5.5 km är från Denia till Pare Pere klostret och Camellgrottan. I Denia börja färden vid Plaza Jaume I Square och följer vägen Pou del la Montanyaia via skyltar mot det berömda Pare Pere klostret.

Turen går vidare på en bergsväg som använts av bönder i generationer. Trakten är hemvist för hundratals olika blommor, kryddväxter, träd och buskar. Här kan man också komma i kontakt med ödlor, ormar, paddor och rävar. Området är också hemvist för fåglar som ugglor och örnar. Det kan vara värt att klättra en bit upp för att fullt ut kunna njuta av ett svepande panorama över Denia och kusten. En riktigt klar dag kan man se ända till Ibiza.

Eller vad sägs om en tur till exklusiva Javea? Erfarna cyklister kan utmana terrängen och cykla över berget Montgo. Man kan cykla samma väg tillbaka eller ta sig ner till Javeas hamn och med båt ta sig tillbaka till Denia och på vägen njuta av kustlinjens klippor, vikar och stränder.

En annan väg att ta sig till Javea går åt det motsatta hållet i förhållande till Montgo, mot Torrecremada. På vägen åker du förbi små bondgårdar med apelsin, oliv- och mandelträd vilket är speciellt vackert vid blomningen under våren. Efter 25 km når du Javea med sitt historiska centrum och stranden Arenal med sin strandpromenad med affärer, barer och restauranger. Turen är avståndsmässigt ganska lång men ändå lättsam på relativt platt mark.

Glöm inte att ta med dig ordentligt med vatten, cykelhjälm och solskydd. Om du saknar egen cykel finns det åtskilliga uthyrningsfirmor.  Vi på Mäklarringen i Denia finns här för att guida er!
En utlflykt till Alicantes vackra vinregion Jalón

Tisdag 10 april 2018

Vi på Mäklarringen i norra delen av Costa Blanca njuter enormt av att ha så många vackra städer och byar att njuta av, här har vi en guide till den vackra regionen Jalon.

På våren är Jalons dalar fyllda med fruktträdens rosa och vit blommor som avger en härlig doft och en alldeles sagolik utsikt. Jalon-dalen kan besökas över en dag eller så kan du tillbringa en långhelg eller semester här för att njuta av en avkopplande livsstil bland oförglömliga landskap.

Det är ungefär 30 minuter med bil från kustorterna Denia och Moraira till Jalon-dalen eller “Valle del Pop” som den också kallas. Här får du en tillbakablick i tiden och upptäcker regionens moriska förflutna. Varje stad eller by har sin egen församlingskyrka och sitt traditionella torg (plaza) där människor möts för en kaffe i den lokala baren för att dela det senaste skvallret eller nyheterna i byn. När morerna gick segrande ur striderna så var tillslut många städer och byar nästan öde men då började familjer från Mallorca att flytta in i regionen och de tog med sig sina traditioner. I butikerna hittar du delikatesser från Mallorca som den kryddiga sobrasada-härdade korven gjord på fläsk och paprika samt de ljuvliga ensaimada-bakverken.

Idag har många nordeuropéer blivit förälskade i den här vackra landsbygden i Alicantes inland. Matälskare kan njuta av de rustika rätterna baserade på regionala råvaror i kombination med de fantastiska lokala vinerna. Det loklala köket kan tex innehålla typiska rätter som kanin med vitlök, vildsvin, små pizzaliknande savouries med ansjovis, tonfisk eller tomat. Du finner även ett fantastiskt utbud av olika korvar, kikärtor, grönsaker, honung och olivolja.

Charmiga byn Alcalali

På vägen till Jalon kan du stanna till i den traditionella byn Alcalali, känd för sina lantliga och trevliga restauranger. Genom en inkörsport kommer du till stortorget “Plaza de Ayuntamiento”  med sin charmiga kyrka och sitt museum. På motsatt sida av kyrkan finner du ett 1500-tals torn som är allt som återstår av ett historiskt palats. Övre delen av tornet är idag en modern inglasad utkiksplats. Du kan besöka druvmuseet för att ta reda på industrins historia. Druvorna var en viktig del av den lokala ekonomin efter att ha planterats av morerna fram till förra seklet. Både i och runt hela Jalon-distriktet kan du lägga märke till ovanliga lador, de sk “riu-raus”, som användes för att lagra och torka druvorna.

Vinprovning i Jalon - Bodegas Xaló

Från Alcalali tar du dig vidare till Jalon via en gammal stenbro. Detta är centrum för den här vinproducerande regionen med flera bodegor där du kan inhandla lokala viner. Här vid bron hittar du den mest kända vinproducenten Bodegas Xaló. Inne på bodegan har du de typiska gigantiska faten där du kan köpa prisbelönta viner per liter som Bahia de Denia. Du kan även fynda cavas,  likörer, Mistela (söt Muscatel) olivoljor och russin. Hitta mer information på http://www.bodegasxalo.com/ 

Strax utanför Jalon, på vägen tillbaka via Benissa, kommer du till de fantastiska lavendelträdgårdarna. Här kan du kan njuta av panoramautsikt över de omgivande bergen. Du kan även ta en tur upp till Sierra Bernia-berget för att njuta av en oslagbar 360 graders vy över den fantastiska landsbygden.

Andra aktiviteter & nöjen i Jalon

Förutom vinprovning i Jalon, så kan du också besöka ett par intressanta antikaffärer och en butik som säljer dussintals olika slags honung. Många människor söker sig hit på lördagar för antikviteterna eller loppmarknaden som hålls mittemot Bodegas Xaló. Det är ett livligt ställe där du bl a finner intressanta samlarobjekt, målningar, antika möbler, mynt mm. En annan marknad hålls på tisdagar invida kyrkan “Plaza de la Iglesia” med stånd som fyllda med frukt, grönsaker, kläder och hushållsartiklar. “Plaza de la Iglesia” är en vacker plats att stanna för en kaffe innan du besöker de traditionella butikerna, med lokalproducerade korvar, bröd, bakverk mm. Byn har flera restauranger som erbjuder lokala rätter och Medelhavsinspirerat kök.

Paradiset i Parcent

Parcent är en traditionell liten by med intressant historia. Byn är omgiven av fruktträdgårdar med pittoreska mandel- och apelsinträd som är fantastiska att se när de blommar på våren. Den spanska författaren Gabriel Miró bodde här och kallade Parcent för "ett paradis mellan bergen" - en vy som fortfarande gäller idag. Det är    värt att besöka den vackra församlingskyrkan mitt i byn.
Njut av en spännande heldag i Benidorm

Söndag 25 mars 2018

Benidorm fortsätter att locka många besökare gång efter gång. Dess underbara atmosfär med sandstränder och behagliga klimat året om i kombination med bra underhållning i form av caféer, barer, uteterraser, restauranger och nöjesparker är bara några av anledningarna.

Benidorm är den perfekta staden att promenera runt i på eget initiativ. Du kan promenera längs de härliga sandstränderna och titta upp mot några av de högsta skyskraporna i Europa som glittrar i det ljusa solskenet. De två kända stränderna i Benidorm är Playa Poniente och Playa Levante. Du kan enkelt gå från en till en annan och stanna till vid klassiska “Balcon del Mediterraneo” som skiljer stränderna och leder in i gamla stan för att äta, shoppa eller bara strosa runt och njuta.

Playa Levante

Solsökare vill med all säkerhet börja sin start på dagen på Levante-stranden, som är den bästa stranden för morgonsolen. På morgonen ska du inte bli förvånad över att hitta grupper av träningskurser på stranden; yoga, meditation, fys- och konditionsträning. Levantes breda strandpromenad är fylld med caféer, barer och restauranger.

Playa Poniente

På Poniente-stranden kan du promenera längs med strandpromenaden i hela fem kilometer. Det är en populär strand där många spanska familjer också njuter av en promenad och en kaffe i solen. Du hittar också många spanska restauranger och barer längs med Poniente-stranden.

Njut av utsikten från Balcon del Mediterraneo

Det symboliska “Balcon del Mediterraneo” är en före detta fästning mellan Poniente och Levante stränderna, en favoritplats för att njuta av utsikten över båda stränderna och att se Benidorms fantastiska skyskrapor i all sin ära.  Det är ett vackert litet torg med caféer och barer där du kan stanna upp för att avnjuta en enkel måltid eller bara ta en kaffe i solen.  

Luncha på lyxiga Boutique Villa Venecia

Villa Venecia Boutique Hotel i Benidorm, har blivit utvalt av TripAdvisor-användare som en av de bästa lyxanläggningarna i Spanien. Den exceptionella högst upp på Benidorms kända utkikspunkt och med Medelhavets bästa utsikt, dess faciliteter och den service som tillhandahålls, har varit avgörande för kunderna att placera den i "topp" av de 25 bästa lyxhotell i Spanien. I den exklusiva restaurangen "Llum de Mar", som bokstavligen hänger över havet, erbjuder den en väl utvald meny med medelhavsmat som är högt värderad och belysad av experter som har besökt den – väl värt ett besök tycker vi på Mäklarringen Norra Costa Blanca och Benidorm.

Ta hissen upp i Europas högsta hotell

Halvvägs längs strandpromenaden är det värt att ta en omväg för att besöka Gran Hotel Bali vid Calle Luis Prendes, som dominerar Benidorms skyline och är det högsta hotellet i Europa på 186 meter. Ta hissen upp på utsidan av byggnaden till 45:e våningen där du kan gå ut och njuta av en fantstisk panoramautsikt över Benidorms stränder och bergen i bakgrunden.

Atmosfär i Benidorms “Gamla Stan”

Bakom Balcon del Mediterraneo ligger Benidorms “Gamla Stan”, känd för sitt shoppingdistrikt, tapasbarer och nattliv. Här hittar du det traditionella Spanien med sina smala kullerstensgator och traditionella torg (plazan). Gamla stan är utmärkt för tapas vid lunchtid eller för att släppa loss på förstklassiga cabareter, dansföreställningar, live band och alla typer av barer. Ett besök till kända Heart Break Rock Bar är väl värt det om du gillar rockmusik.
Fri värdering

Mäklarringen hanterar dina personuppgifter i enlighet med aktuell lagstiftning. För vidare information se här.

Fri värdering

Mäklarringen hanterar dina personuppgifter i enlighet med aktuell lagstiftning. För vidare information se här.