Sök på Mäklarringen Utland

Mäklarringen Utland

Upptäck Södra Costa Blanca

 

 


Spanska Jultraditioner

Torsdag 12 december 2019

Luciatåg i Torrevieja

För er som önskar se ett traditionellt svenskt Lucia tåg kan bege er till Svenska kyrkan där det traditionsenligt hålls Lucia firande varje år. 

I Spanien är julfirandet omfattande och stort

Självaste julafton den 24 december är en vardag i Spanien men man jobbar sällan den dagen.
Julmaten äter man sent, som man så ofta gör i Spanien, cirka 21- 22 på kvällen. Sedan festar man, spelar, dansar och sjunger religösa men roliga julsånger. Juldagen är en röd dag. Men många jobbar på annandagen.

Los Reyes Magos - den 5 januari kommer de vise männen

I hela Spanien firas den 5 januari med stora parader och festivaler då Los Reyes Magos ( De tre vise männen) rör sig genom landet med sina gåvor. I de flesta städer ordnas parader och godisregn.

Hur firar man - Dia de los Reyes Magos? 

Den 6 januari är den Spanska julafton, Det är också då julklapparna delas ut, eftersom det var dagen då de tre vise männen anlände till Jesusbarnet med sina gåvor. Paketen ligger framme och väntar på barnen när de vaknar på morgonen. Barn som inte varit snälla får kolbitar istället för presenter. 
Det blir dock vanligare att man även delar ut julklappar på julafton gärna av en tomte så som vi gör i övriga Europa. Precis som vi ställer ut lite godsaker till tomten ställer spanjorerna ut likör, julgodis och andra godsaker till de tre vise männen och deras kameler. Trettondagen anses i Spanien vara den dagen som avslutar julen. 

Vad äter man för Julmat i Spanien? 

Det största traditionen är tryffel fylld kalkon. Andra saker som är vanliga på det spanksa julvordet är sjötunga, apelsiner och olika rätter av fläskkött. Mattraditionerna vid skiljer sig ganska mycket åt i de olika regionerna. 

Missa inte juldagen på La Zenia Stranden

Varje år på juldagen samlas vänner och bekanta, alla nationaliteter som befinner sig i Orihuela Costa. Det grillas, det dricks öl och vin och Cava, alla är på strålande humör. Det är några som tar med sig instrument, andra musikanläggning, det är en sann folkfest som bör upplevas! 

Spanska Helgdagar vid jul och nyår

 • Den 25 december är röddag
 • 1 januari är röddag
 • 6 januari är röd dag

Lokala avvikelser förekomma.
Tabarca

Torsdag 07 november 2019

Vad är det?

Tabarca är en ön som ligger utanför Alicante och Torrevieja. Ön kallas ”Illa de Tabarca” men är också känd för namnen ”Nova Tabarca”, ”Isla Planta” och ” Illa de Sant Pau”. Namnen säger mycket om öns historia.  Isla Planta betyder ”platta ön”, vilket säger allt om hur ön ser ut geografiskt. Illa de Sant Pau betyder ”Den helige Petrus ö” och syftar på att aposteln Petrus ska ha landstigit på ön.

När ska jag åka dit?

Det beror lite på vad du är sugen på att göra, är du mest sugen på att bada, snorkla och dyka ska du åka på sommaren men om du är mer intresserad av att gå runt ön och se alla sevärdheter så rekommenderas det att inte välja den hetaste dagen på året. Åker du till ön under högsäsong får du räkna med trånga gator och längre köer eftersom att det kommer runt 3000 turister varje dag och besöker ön. 

Hur tar jag mig till ön Tabarca?

För att ta sig till Tabarca behöver man åka båt. Under sommarsäsongen går det ofta båtar direkt från Alicante eftersom att ön tillhör Alicante. Det går också båtar från Torrevieja men den närmsta och mest frekventa båttrafiken kommer ifrån den lilla orten Santa Pola. 

Det finns många båtbolag som säljer biljetter dit men de kostar ungefär samma, cirka 10 Euro tur och retur per person. Den bästa båtresan för dig påverkas då inte mycket på priset utan fokusera mer på tider som passar dig och kanske dit sällskap om du inte tänker resa själv. Har ni tur kan ni hamna på en båt där det finns glasfönster i skrovet, det gör sett möjligt att se havets fiskar och miljöer på nära håll. 

Båtresan tar allt från 30-45 min, beroende på vilken slags båt du hamnar i. 

Åker du från Santa Pola och har bil kan du parkera vid Marina Miramar som är en liten hamn som ligger mycket nära. Tänk på att det kostar att parkera här.

Vad kan jag göra på ön Tabarca?

Om du inte åker på en het sommardag kan du gå runt ön. Öns diameter är 300 meter och sträckan från sydost till nordväst är 1750 meter. 

Sevärdheter på Tabarca

 • Torre San José - Det är en försvarsfästning på ön som än så länge inte är öppen för allmänheten. Den kan då alltså bara ses från utsidan. 

 • FyrenDen byggdes 1854 men ersattes 197 av en nyare. Fyrens revs igen för att man ville renovera den gamla 1998.

 • Staden - Den mest kända sevärdheten på ön är den charmiga lilla staden. Här är det bara att gå runt och titta själv. 
 • Havet - På ön finns en mindre strand som ligger precis vid hamnen när man kommer fram, vill man till den mer populära stranden får man ta sig till öns södra sida. Havet är sedan 1986 ett marint naturreservat.

Kan man bo på Tabarca? 

Vill du spendera längre tid på ön finns det ett par olika hotell som du kan bo i.

Tänk på att försöka planera din tid efter det du eller ni planerar att göra på ön. Planerar ni att stanna cirka 5 timmar så hinner ni lätt med att bada, snorkla/dyka, åka trampbåt. Vill ni också shoppa och besöka museet behöver ni nog kanske lite mer tid. 
Bästa stränderna runt Torreveija

Fredag 04 oktober 2019

Stränderna runt om Torrevieja är väldigt fina och populära med sin finkorniga vita sand. 

 

La Mata Beach

La Mata Beach är en mycket trevlig plats som är omgiven av La Mata naturreservat. Denna fina och långa strand sträcker sig från Cabo Cervera till slutet av La Mata. Här kan du även besöka många olika barer och restauranger.

Playa Del Cura Beach

Playa Del Cura är den mest populära stranden eftersom den ligger i stadens stadsområde. Vid stranden har man möjlighet att hyra solstolar och parasoller.  Playa Del Cura har en nyrenoverad strandpromenad , där det finns glassbarer, restauranger och souvenirbutiker. Playa Del Cura Beach har även på senare tid blivit handikapp anpassad. 

På strandpromenaden vid Playa Del Cura finns det alltså mycket att uppleva!! 

Guardamar Moncayo Beach

Guardamar Moncayo Beach är en väldigt familjevänlig strand med mycket plats och härligt vatten. Här finns möjlighet att hyra solsängar och parasoller. Guardamar Moncayo Beach erbjuder även strandbarer med pizza, hamburgare, smörgåsar, härliga sallader med mera.

Det är också gångavstånd från Guardamar Moncayo Beach till Guardamar Del Segura men också La Mata Beach.

Cabo Roig Beach

Cabo Roig Beach är en mysig strand med fräsch havsbotten som även är väl skyddad mot vind. På strandpromenaden finns även ett stort utbud av restauranger. Cabo Roig Beach är en strand där du kan göra många olika aktiviteter som eldrivna surfbrädor, vattenskotrar och trampbåtar. Denna strand har även blå flagg-den europeiska miljöutmärkelsen för ren och fin strand.

Playa Flamenca Beach

Playa Flamenca Beach är en liten mindre strand med kristallklart vatten och vanligtvis inte så mycket folk. Stranden har även gratis Wi-Fi och är blåflaggd. Playa Flamenca Beach är även en handikappanpassande strand.

Stränder för hundar i Torrevieja

I närheten av Torrevieja finns det två hund passande stränder. Punta Margalla och Cala Del Moro. Här kan hundarna leka och bada fritt, på ägarens ansvar. Norr om Playa Flamenca finns också en stran för hundar.

 
Allt fler yngre investerar i bostäder utomlands

Torsdag 12 september 2019

Det är inte längre bara pensionärer som köper bostad på varmare breddgrader. Enligt Mäklarringens bostadsförmedlare finns det en tydlig trend – allt fler yngre personer väljer bostad utomlands.

– Många vill investera i ett ställe som man bara kan åka till, där det inte finns några måsten och är badbart i princip året runt, säger Katrina Johansson, kontorsägare Mäklarringen Södra Costa Blanca.

Under en lång tid har det varit mer regel än undantag att det är personer som börjar närma sig pension eller är pensionärer som väljer att investera i en bostad utomlands. Att ha ett hus eller en lägenhet som bara är att åka till, där det är garanterade soltimmar och behaglig badtemperatur stor del av året – lockar många. Enligt Mäklarringens bostadsförmedlare på de populära semesterorterna Costa Blanca och Costa del Sol i Spanien, ser man nu tydliga tendenser på att det sker ett skifte. Allt fler yngre, särskilt småbarnsföräldrar, väljer att hitta semesterlugnet utanför Sveriges gränser.

– Från 2016 började det bli tydligt, köparna blir allt yngre och yngre. Nu är nästan hälften av alla de som köper via oss under 50 år. Många vill kunna nyttja bostaden tillsammans med sina barn, bygga upp ett liv på en annan plats som man kan njuta av senare i livet och ha ett semesterställe där man verkligen kan landa, säger Katarina Johansson.

Katarina Johansson investerade själv i en semesterbostad i Spanien för sex år sedan, och blev så fäst vid landet och kulturen att hon stannade. Nu bor hon där permanent och arbetar som en av Mäklarringens kontorsägare, med bostadsförmedling i främst Costa Blanca och Alicante. Katarina Johansson tror att anledningen till att fler yngre vågar köpa idag är för att de är mer flexibla än förr.

– Många reser väldigt mycket ändå och ser inga problem med att ha en semesterbostad långt bort. Det är det enkla livet som lockar, att allt runt sköts av föreningen, som gör att man kan koppla av. Vi har måsten så det räcker hemmavid, säger Katarina Johansson.

Två rum och takterrass

Även Thomas Malm, kontorsägare på ett av Mäklarringens fyra kontor i Costa del Sol i södra Spanien, menar att de har sett en tydlig trend där medelåldern för bostadsköp går markant nedåt. De flesta söker ett andra hem, en mer avslappnad livsstil och en annan kultur. Idag har folk ett större ekonomiskt utrymme än tidigare och många väljer att finansiera genom att hyra ut när de själva inte är på plats. De flesta söker en mindre bostad med två sovrum, takterrass i sydväst och promenadavstånd till stranden.

– Vi tror att det är en trend som kommer att hålla i sig. Vår målsättning är att sälja en bostad om dagen på Costa del Sol och vi har alltid ett stort intresse från svenska utlandsköpare, avslutar Thomas Malm.

Välkommen på Utlandsmässa

Mäklarringen är störst på bostäder utomlands och finns även i Albanien, Cypern, Nice Frankrike, Kap Verde, Algarve Portugal, Mallorca, Teneriffa, Valencia och i Turkiet.

I september och oktober är Mäklarringen på plats på Utlandsmässan, där du som är intresserad kan få tips och råd i jakten på din drömbostad utomlands.

Göteborg 14-15 september

Malmö 28-29 september

Stockholm 12-13 oktober
Varför bör man äta granatäpple?

Onsdag 12 juni 2019

 

 • Granatäpple är en frukt som växer på träd och tillhör familjen fackelblomsväxter och kan leva upp till 200 år. Trädet kan bli upp till 8 meter högt och blommar under perioden maj till oktober. Ursprungligen kommer arten från området kring det gamla Persien, nuvarande Iran, men fördes tidigt till länderna runt Medelhavet. Idag odlas granatäpple runt om på Costa Blanca kusten. Granatäppelträd klarar sig i temperaturer ner till -10°C.

 

 • Granatäpplet har en välkänd god effekt på hälsan eftersom det innehåller rikliga mängder av antioxidanter och C-vitaminer. Frukten är även rik på mineralerna järn och kalium. Dessa ämnen renar kroppen från toxiner och motverkar hudens åldrande. Forskning pekar på att granatäpple kan förebygga hjärt- och kärlsjukdomar och motverka högt blodtryck. Om man känner sig på dåligt humör kan man äta granatäpple. Fruktköttet innehåller ett ämne som ökar serotoni-nivåerna i hjärnan och kan göra att du känner dig lite gladare.

 

 • Frukten blir stor som en apelsin. Till färgen är den röd, gul eller grönaktig. Granatäpplet har ett läderartat skal och innehåller en stor mängd ätliga frön som omges av ett saftigt, rött ätligt kött med syrlig, fruktig smak. Fruktens kärnor anses vara en delikatess. Kärnorna passar perfekt i en sallad med sin spännande smak och sin härligt röda färg. Kärnorna används med fördel även till bakverk och desserter. Kärnorna utgör ungefär hälften av fruktens totala vikt som kan uppgå till ½ kg.Flamingos i Saltsjöarna

Onsdag 29 maj 2019

En vanlig syn runt Torrevieja är Flamingos, speciellt på vägen mellan Alicante flygplats och Torrevieja utmed vägen vid saltbäddarna är det ofta Flamingos.

Varför är Flamingon rosa?

Många undrar hur de får sin fina rosa färg. Den rosa färgen kommer av karotenoider som finns i de små kräftdjuren och kräftdjuren i sin tur får i sig dessa genom rödalger som är deras föda. Flamingos som inte äter karotenoider blir beige i färgen precis som de är när de är nyfödda.

Varför står Flamingon ofta på ett ben?

Flamingon står ofta på ett ben när den vilar, för att hålla balansen och för att snabbt kunna fly från rovdjur. Man tror också att Flamingon har lättare att hålla balansen på ett ben än på två.

Flamingon har förmågan att låsa knät i en stabil position och står på ett ben när den sover.
Utflykter för barn i närheten av Torrevieja

Måndag 29 april 2019

Här finns massor av trevliga utflykter för barnfamiljer. Spanjorerna är dessutom väldigt vänligt inställda till barn och barn är alltid välkomna. Här behandlar man barn som små vuxna. Det är inte ovanligt att barnen är med på restaurangerna till sent på kvällen. Det finns många lekplatser i städerna och på semesterorterna.

Rio Safari i Elche

I Elche kan man besöka den kända djurparken rio safari, parken är öppen året om.

I anläggningar finns olika områden som Reptilens grotta, Tigerns tempel, Chimpansön, Afrikanska Savannah, Orangutans Sanctuary, Konungariket vita lejon och många andra platser och arter. För mer info se hemsidan;  https://riosafari.com/

Pola Park, Santa Pola

I Santa Pola finner ni denna nöjespark med över 20 olika attraktioner. Parken är öppen från lunch och framåt under sommaren och helger under vår och höst, för mer info se hemsidan; https://polapark.com/

Tivoli & Turisttåg Torrevieja

Vid strandpromenadens pirfästet finns ett tivoli med en rad åkattraktioner och stånd med spunnet socker, våfflor, godis etc. Det är öppet från kl.18.

Ungefär mitt emellan denna tivoliplats och turistbyrån avgår ett turisttåg, som på sina gummihjul går utefter stadens gator förbi sevärdheter ända bort till Torre del Moro.

Minigolf 

kan man spela på banor vid Plaza del Salinero söder om centrum. För 3 euro får man spela och låna klubba och boll. Här finns också en bar, som serverar kaffe och förfriskningar.

Trampolinpark, Zenia Bulevard

Under vinter 2018/2019 öppnades en helt ny trampolinpark vid köpcentrat Zenia Bulevard söder om Torrevieja, här trivs barnen. För mer info se hemsidan; https://urbanplanetjump.es/la-zenia/

 

Badland nära Torrevieja

Aquapolis

Aquapolis är Torreviejas stora badland. Här finns det ett stort utbud av rutschkanor och bassänger. I år är parken öppen från 8 juni – 6 september. Tänk på att lämna värdesakerna hemma och även smycken då man inte får lova att åka i vattenrutschkanorna med smycken.

För mer info se hemsidan; https://torrevieja.aquopolis.es/ 

Aquapark Flamingo

I La siesta ligger detta lite mindre badland som passar yngre barn perfekt. Det finns även längre rutschkanor för större barn och bra ytor att sola och umgås. Aquapark är öppen från juni till Setember, för mer info se hemsidan; https://aquaparkflamingo.com/

Aquapark Rojales

En mysigt utflykt bara 20 minuter från Torrevieja, här kan alla i familjen umgås, bada och åka lagom utmanande rutschkanor, det finns alla varianter. Aquapark Rojaels är i år öppen från 27maj-5 september. För mer info se hemsidan; https://www.aquaparkrojales.es/
Spanska Ostar

Onsdag 24 april 2019

Ost är en tradition i Spanien. Varje ost är unik och har sin egen bakgrund. I Spanien finns det 27 ursprungsmärkta ostar (till skillnad från Sverige där det finns 2). Ostens historia är sannolikt mellan      8 000-10 000år gammal, men det var för 4 000år sedan man började göra ost i större skala. Ingen vet säkert men troligen kom osten till av en ren händelse. När människor började bosätta sig så började man samtidigt att skaffa sig husdjur som får och och kor. Den mjölk man inte hade druckit upp ställdes åt sidan och surnade, vassle skiljdes från kvargen och den första osten blev till. Sedan började man experimentera för hållbarhetens skull och smakens skull.  

Ostarna klassificeras oftast som lätt, medium eller stark ost. Lättare eller så kallade ljusare ostar är oftast gjorda på komjölk till skillnad från starka ostar som oftast är gjorda på fårmjölk eller en blandning och ju längre tid som osten genomgår sin åldringsprocess, desto starkare smak brukar det bli.

 

Manchego är en spansk fårost som är lagrad i minst 6 månader. Manchego anses vara ”kungen av ostar”. Manchego osten finns i dag i hela Spanien och har blivit lite av en nationalost. Tyvärr finns det också många kopior som inte alls är lika goda.

Carales är en känd blåmögelost från norra Spanien där det fuktiga klimatet och de salta vindarna från Biscayabukten präglar smaken. Den görs på en blandning av olika mjölksorter.

Murcia al vino är en getost från Murcia regionen. Den äts ung och har en mjuk konsistens. Skorpan tvättas under mogningstiden med viner från Jumilla eller Yecla.

Gamonedo är en lättrökt ost med tunn yta, gyllenbrun färg och ibland med småfläckar i grönt blått eller rött. Smaken är lite kryddig och saltig med litet inslag av rökt aroma som tillsammans med möglet skapar en väldigt speciell eftersmak som passar perfekt för sallader och såser.

 

Bra ord att känna till när det gäller ostar;

Fresco – lagrad mindre än 7 dagar.

Tierno – lagrad mellan 7-12 dagar.

Semicurardo – lagrad mellan 15-60 dagar.

Curado – lagrad mer än 60 dagar.

 

Fetthalten

Från desnatado 0% till doble graso med minst 60% i ostens torrmassa.

 

Smaken

Suave – Mild

Medio – Mellanstark

Fuerte - Stark
Utflykter på Södra Costa Blanca

Torsdag 18 april 2019

Guadalest

Spaniens tredje mest besökta turistmål. En mysig bergsby med vackra omgivningar och en fantastisk utsikt.

Murcia

Här finns massor av shopping och sevärdheter. Real Casino de Murcia och La Catedral är ett måste om man besöker Murcia.

Cartagena

Kuststaden är regionens näst största stad med drygt 200 000 invånare. Den romerska amfiteatern är väl värd ett besök.

Isa Tabarca

Den enda bebodda ön utmed Alicantes kust. Vattnet runt ön är otroligt klart. Detta uppskattas framförallt av många snorklare. Det går båtar från Alicante, Santa Pola och Torrevieja till ön.

Sierra de Espuna

Den tallbevuxna bergskedjan är klassad som naturreservat sedan 1995 och har fullt med makalösa vandrings-och cykelleder.
Golfbanor på Södra Costa Blanca

Måndag 08 april 2019

Golfbanor på Södra Costa Blanca

 

Las Colinas

https://www.lascolinasgolf.es/

Las Colinas är den exklusivaste av alla golfbanor på Costa Blanca. Har blivit utsedd till Spaniens bästa golfresort, 2016 och 2017.

 

Lo Romeo

https://www.loromerogolf.com/?lang=en

Svenskarnas favoritbana som ligger strax utanför Pilar de la Horadada. En bana som passar samtliga golfare oavsett handikapp.

 

La Finca

https://www.lafincagolfresort.com/

La Finca är en komplett golfresort som uppskattas av svenskar. Här finns ”allt”, fint hotell, härligt SPA och bra restaurang.

 

Vistabella

http://www.vistabellagolf.com/

Vistabella är sedan januari 2018 utbyggd till en 18 hålsbana. Ligger nära Torrevieja och är en bana som passar alla typer av golfare.

 

Campoamor

http://www.lomasdecampoamor.es/es/

Ligger centralt i Villamartin ihop med Las Ramblas och Villamartin golfbanor. I området väljer många svenskar att köpa lägenheter med närhet till det mesta. Villamartin är trivsam att bo i med mycket grönska och med sin höjder.
Varför köpa bostad på Södra Costa Blanca?

Tisdag 02 april 2019

Varför köpa bostad på Södra Costa Blanca? 

 • Södra Costa Blanca erbjuder ett brett och varierat utbud av nyproducerade bostäder till ett bättre pris än på de flesta andra av Spaniens kustremsor. 
 • Ingen annan flygplats i Spanien kan konkurrera med Alicantes flygplats när det gäller biljettpriser och antal avgångar från Sverige och Köpenhamn. 
 • Utbudet av restauranger är stort och man har aldrig långt till några goda tapas eller en god paella. Allt till väldigt bra priser. Önskar du en genuin spansk restaurang eller en strandrestaurang med sandstranden precis intill, har vi alla varianter att tillgå. 
 • Costa Blanca är känt för sina fina stränder. De flesta är utmärkta med den blåa flaggan som är en internationell miljömärkning. Kusten består av många fina vita sandstränder i olika storlekar. Det är just de vita stränderna som också gett kustens sitt namn (Costa Blanca), den vita kusten. 
 • Strax söder om Torrevieja ligger Zenia Bulevard som är ett av Spanien största köpcentrum med över 150 butiker och restauranger. Här kan man både ta en fika på något av de många mysiga caféerna, äta en bra middag på en mysig restaurang eller roa sig i spelhallen. Flera dagar i veckan är det uppträdande på scenen och vid de stora högtiderna även parader inne på köpcentrat.Fri värdering

Mäklarringen hanterar dina personuppgifter i enlighet med aktuell lagstiftning. För vidare information se här.

Fri värdering

Mäklarringen hanterar dina personuppgifter i enlighet med aktuell lagstiftning. För vidare information se här.