Sök på Mäklarringen Utland

Upptäck Södra Costa Blanca

 

 


Roliga spanska uttryck & ordvitsar

Måndag 09 mars 2020

Som ni kanske vet så kan man stöta på en hel del roliga överraskningar i det spanska språket och om man har tid och lust så är det intressant att ta fram historien bakom språkbruket och olika varianter av typiskt spanska uttryck som används i vardagen ”expresiones coloqiales”. Det ger oss en större inblick i varför man säger vissa saker som kan verka helt ologiska och det kan också hjälpa oss att minnas dem bättre.

Babbel är ett perfekt hjälpmedel för att lära sig spanska. Det är enkelt att ladda ner appen i telefonen och börja använda den. Det finns också många språkskolor runt om i Spanien med ett brett utbud av kurser som passar allas behov. I Alicante finner ni t ex skolan Estudio Internacional Sampere som även har sitt säte i vackra huvudstaden Madrid samt i den spännande universitetsstaden Salamanca. En annan god idé för att snabbare snappa upp spanskan är “intercambio”. Man bestämmer träff med en spansk person som i utbyte kanske vill lära sig svenska eller engelska.

Här nedan har vi på Mäklarringen Södra Costa Blanca tagit fram några av våra favorituttryck: 

 • ”Hacerse el sueco” = (”Att göra sig svensk”) Man gör sig dum och ovetande. 
 • ”Mola”, ”Me molas” = Att tycka om något, Jag tycker om dig! 
 • ”Se te va la olla”, ”Se te va la pinza” = (”Kastrullen springer ifrån dig”) (”Klädnypan springer ifrån dig”) Du har blivit komplett galen! 
 • ”Te has pasado tres pueblos” = (”Du har kört förbi tre byar”) Att överdriva mycket, gå över gränsen. 
 • ”Vete a freir espárragos” = (”Stick och stek sparris”) - Dra åt skogen, lämna mig ifred! 
 • “Estás como una cabra” = (“Du är som en get”) Du är tokig! 
 • ”No está el horno para bollos” = (”Ugnen är inte varm nog”)  Det är inte läge just nu. 
 • “No veo tres en un burro” = (“Jag ser inte tre på en åsna”) Jag ser absolut ingenting. 
 • “Me importa un huevo”. = (”Det betyder ett ägg”) Jag bryr mig inte! 
 • ”Manda huevos” = Det fattades bara! 

Ordet “leche” (mjölk) är ett ord som används ofta men är helt beroende på situation och sammanhang. Uttrycket ”mala leche” (sur mjölk) ska tydligen ha sin grund i den spanska tron om att modersmjölken påverkar bebisens personlighet. 

 • ”Estar de mala leche” = (“Vara som sur mjölk”) Vara på dåligt humör. 
 • ”Que mala leche tienes” = Vad elak du är! 
 • ”A mala leche” = När man gör något med dålig intention. 
 • ”Eres la leche” = (Du är som mjölk) Du är för bra för att vara sann, Du är för rolig! 
 • ”De la leche” = Som bara den, som bara attan, mycket.
 • ”Darse una leche” = Slå sig. 
 • ”Pegarle a alguien una leche” = Slå någon på käften. 
 • “A toda leche” = Snabbt som tusan. 
 • ”Irse echando leches” = Ge sig iväg snabbt som bara den. 
 • ”Cagarse en la leche” = Ett uttryck för ilska eller frustration, Fasen också! 
 • ”Leches” = Wow! Används när man blir överraskad eller imponerad av något eller någon. 
 • “Estar con la leche en los labios” = När någon är en nybörjare och inte besitter kunskapen helt.

 
Lång-weekend i härliga skidorten Sierra Nevada

Onsdag 26 februari 2020

Sierra Nevada är en av våra absoluta toppdestinationer under vintersäsongen i Spanien. Vi på Mäklarringen Södra Costa Blanca rekommenderar varmt ett besök till den här fantastiska skidorten för lite helgunderhållning.

Sierra Nevada anses vara den skidort i Spanien, som med sina 80 % soldagar, erbjuder de bästa förhållandena under säsongen. Den fantastiska kombinationen med skidbackar i världsklass, oslagbara vyer, sol, god mat och trevlig atmosfär bidrar till en perfekt och avkopplande weekend. För de bästa snöförhållandena så ska man ta sig till Sierra Nevada från december fram till mars-april månad, men det är alltid klokt att titta på väderprognosen innan man ger sig iväg.

Sierra Nevada är en känd nationalpark belägen i den Andalusiska bergskedjan Betiska Kordiljären i södra Spanien. Skidorten ligger vid bergskedjans näst högsta topp, Pico del Veleta, på 3398 m höjd. Sierra Nevada är med sina 20 toppar på över 3000 m Europas sydligaste skidort, där du bjuds på en fantastisk utsikt över Medelhavet och den kulturrika staden Granada. Själva orten, Sierra Nevada, ligger på 2100 m höjd och det sydliga läget erbjuder god snötillgång och goda solchanser. Sierra Nevada Ski & Berg Resort grundades och utvecklades under 60-70-talet på grund av den växande skid-entusiasmen och idag är det en mycket praktisk och väldesignad skidort.

Skidområdet i Sierra Nevada

Skidsäsongen i Sierra Nevada sträcker sig från sen november månad ungefär fram till mitten av april. Alla skidområden är belägna på hög höjd med god snötillgång under vinterhalvåret och det finns även en utmärkt anläggning med snökanoner som ska vara bland de bästa i Europa.

Skidområdet är uppdelat i flera mindre områden, där de främsta är Area Borreguiles, Area Cahuchiles, Parador, Area Laguna, Las Yeguas och Area Loma de Dílar. Du hittar 18 gröna pister, 40 blå, 50 röda och 8 svarta och skidområdet erbjuder pister för alla, från nybörjare till avancerade åkare. Liftsystemet består av ett trettiotal moderna och högklassiga liftar som transporterar dig runt hela skidområdet. Det finns även goda möjligheter till offpiståkning och området är känt för relativt låg lavinrisk.

På snöparken Superpark Sulayr kan både skid- och brädåkare, stora som små, prova på utmanande hopp och åkningar. Här hittar du Spaniens största “half-pipe” på hela 6 gånger 165 m och som är mycket väl underhållen.

Från barnfamiljer till partygäng

I Sierra Nevada finns allt du kan tänka dig och skidorten passar de flesta typer av ressällskap från äldre par och barnfamiljer till grupper med ungdomar. Det finns flertalet typer av boenden här såsom hotell, hostal, lägenheter och rum, bara man är ute i tid så brukar det inte vara några problem. På skidområdet hittar du  t ex barnpassning från fyra månaders ålder, hel- eller halvdag, så att även småbarnsfamiljer kan få åka skidor tillsammans om dagarna. Det erbjuds en kombinerad skidskola och dagis från 3 till 6 år.

Sierra Nevada är känt för sina härliga afterski-ställen och underhållande nattklubbar. Allt sker naturligtvis efter spanska tider så förvänta dig sena middagar och sena utekvällar där nattlivet kommer igång först vid 23-tiden och beräknas sluta fram emot småtimmarna.

Avkopplande aktiviteter

Vill du ägna dig åt avkopplande aktiviteter finns en härlig spa-anläggning YHI SPA, Meliá Sol y Nieve som erbjuder all slags massage och andra behandlingar. På sportanläggningen Montebajo Sport Club kan man träna eller bara njuta av pool, jacuzzi och bastu.

Andra trevliga utflykter och aktiviteter utöver skidåkningen är t ex pulkaåkning, bio, nöjesparker, restauranger och barer eller flera butiker att strosa runt i. Att åka på en dagsutflykt är också möjligt, särskilt om du har hyrbil, och vill upptäcka närområdet under en vilodag eller i anslutning till resdagarna. Granada är en populär och mysig kulturstad och ett av världens under, Alhambra, ligger inte långt bort och är ett hett tips att besöka!

Hur tar man sig till Sierra Nevada

Att köra (hyra) bil är det bästa sättet att ta sig till och från Sierra Nevada. Från Alicante, på Costa Blanca, ner till Sierra Nevada via A7 tar det ca 4 timmar med bil. Det är alltid bäst att komma iväg tidigt då trafiken upp på berget kan vara hektiskt under högsäsongen och de lokala helgdagarna. Har man tur hittar man en parkeringsplats, annars är det enda alternativet att parkera i en av de stora parkeringsgaragen. Om du bor på hotell i Granada, finns det en regelbunden skidbuss mellan Granadas centrala busstation och Sierra Nevada. Den tidiga morgonbussen avgår dagligen klockan 08:00 och den sista kvällsbussen går tillbaka från Sierra Nevada kl 18:30.

För mer information om Sierra Nevadas installationer, kika in på https://sierranevada.es/en/
Alicante & Costa Blanca – Den hälsosammaste platsen att bo på

Måndag 24 februari 2020

Området runt Alicante, från Murcia i söder upp till Dénia i norr, är otvivelaktigt en av de vackraste och charmigaste platserna i Spanien. Dramatiska berg möter gröna dalar fyllda av apelsin-, oliv- och mandellundar - för att sedan sluta nere vid Medelhavet och den oändliga kuststräckan präglad av långa vita sandstränder och fascinerande vikar. Costa Blancas konstanta låga luftfuktighet och ca 320 soldagar per år gör att du kan njuta av behagliga temperaturer året runt. Den årliga genomsnittstemperaturen är 18º, vilket betyder att temperaturen inte heller är extremt varm under sommaren.

Vi på Mäklarringen Södra Costa Blanca kan varmt rekommendera dig att bosätta dig här och vi hjälper naturligtvis till att finna din drömbostad!

 

Mikroklimat

De milda temperaturerna har sin grund i det sk mikroklimatet i området. Costa Blanca är omgivet av det varma Medelhavet i öster och de ståtliga bergen bara några kilometer inåt landet och som sträcker sig från Murcia i söder upp till Denia i norr. Bergskedjan är 1000-1500 meter hög och blockerar väderpåverkan både från havet och inlandet.

 

Natur & hälsa

Costa Blancas invånare gynnas inte bara av klimatet, utan också av de naturliga och hälsosamma resurserna. Naturparker med saltsjöar och lerbad har en stor terapeutiskt inverkan mot åkommor som reumatism, artrit, gikt, hudsjukdomar, allergier och rehabilitering av benfrakturer. Personer som lider av reumatism eller andra muskel- och ledproblem tenderar att känna sig mycket bättre genom dessa behandlingar.

 

Medelhavskost

Medelhavsköket, som är en annan betydande faktor till god hälsa, består främst av fisk, skaldjur, olivolja, frukt och grönsaker. Studier har visat att den här typen av kost bidrar till att minska risken för bland annat övervikt, diabetes och hjärt-kärlsjukdomar. Spanjorerna är kända för att vara mycket friska och har en lång livslängd på grund av klimat och kost.
Bästa Köpcentret på Södra Costa Blanca – Zenia Boulevard

Tisdag 04 februari 2020

Zenia Boulevard byggdes 2012 och öppnade i december samma år. Zenia Boulevard är ett väldigt modernt untomhus köpcenter i två våningar. Köpcentret ligger endast 5 minuter från Torrevieja i Orihuela Costa. Shoppingcentret erbjuder gratis parkeringar under hela köpcentret och även runt om hela centret.
 
Zenia Boulevard är ett av Spanien största shoppingcenter med över 150 butiker, många kända butiker så som H&M, primark och Bershka. Det finns också cirka 25 restauranger och cafeér och en stor mataffär – Alcampo.
 
Zenia Boulevard – mycket mer än bara shopping.
 
Att göra på Zenia Boulevard:

 • 7D Bio
 • Bowling
 • Spelhall
 • Utegym
 • Shopping
 • Caféer & restaruanger att umgås på.
 • Under vintern skridskobana
 • Under sommaren fontäner för de mindre barnen att bada i.
 • Lekplats

 
Öppettider på Zenia Boulevard:

10-22 måndag till lördag året om, och från mitten av juni till årets slut även söndagar och under juli och augusti då har butikerna förlängda öppettider till kl 23. Röda dagar som centret är stängda är 1/1, 6/1, 19/3, 1/5, 9/10 och 25/12 under 2020.

Restaurangernas öppettider är vanligen längre än butikernas, men varierar något.
Spanska Jultraditioner

Torsdag 12 december 2019

Luciatåg i Torrevieja

För er som önskar se ett traditionellt svenskt Lucia tåg kan bege er till Svenska kyrkan där det traditionsenligt hålls Lucia firande varje år. 

I Spanien är julfirandet omfattande och stort

Självaste julafton den 24 december är en vardag i Spanien men man jobbar sällan den dagen.
Julmaten äter man sent, som man så ofta gör i Spanien, cirka 21- 22 på kvällen. Sedan festar man, spelar, dansar och sjunger religösa men roliga julsånger. Juldagen är en röd dag. Men många jobbar på annandagen.

Los Reyes Magos - den 5 januari kommer de vise männen

I hela Spanien firas den 5 januari med stora parader och festivaler då Los Reyes Magos ( De tre vise männen) rör sig genom landet med sina gåvor. I de flesta städer ordnas parader och godisregn.

Hur firar man - Dia de los Reyes Magos? 

Den 6 januari är den Spanska julafton, Det är också då julklapparna delas ut, eftersom det var dagen då de tre vise männen anlände till Jesusbarnet med sina gåvor. Paketen ligger framme och väntar på barnen när de vaknar på morgonen. Barn som inte varit snälla får kolbitar istället för presenter. 
Det blir dock vanligare att man även delar ut julklappar på julafton gärna av en tomte så som vi gör i övriga Europa. Precis som vi ställer ut lite godsaker till tomten ställer spanjorerna ut likör, julgodis och andra godsaker till de tre vise männen och deras kameler. Trettondagen anses i Spanien vara den dagen som avslutar julen. 

Vad äter man för Julmat i Spanien? 

Det största traditionen är tryffel fylld kalkon. Andra saker som är vanliga på det spanksa julvordet är sjötunga, apelsiner och olika rätter av fläskkött. Mattraditionerna vid skiljer sig ganska mycket åt i de olika regionerna. 

Missa inte juldagen på La Zenia Stranden

Varje år på juldagen samlas vänner och bekanta, alla nationaliteter som befinner sig i Orihuela Costa. Det grillas, det dricks öl och vin och Cava, alla är på strålande humör. Det är några som tar med sig instrument, andra musikanläggning, det är en sann folkfest som bör upplevas! 

Spanska Helgdagar vid jul och nyår

 • Den 25 december är röddag
 • 1 januari är röddag
 • 6 januari är röd dag

Lokala avvikelser förekomma.
Tabarca

Torsdag 07 november 2019

Vad är det?

Tabarca är en ön som ligger utanför Alicante och Torrevieja. Ön kallas ”Illa de Tabarca” men är också känd för namnen ”Nova Tabarca”, ”Isla Planta” och ” Illa de Sant Pau”. Namnen säger mycket om öns historia.  Isla Planta betyder ”platta ön”, vilket säger allt om hur ön ser ut geografiskt. Illa de Sant Pau betyder ”Den helige Petrus ö” och syftar på att aposteln Petrus ska ha landstigit på ön.

När ska jag åka dit?

Det beror lite på vad du är sugen på att göra, är du mest sugen på att bada, snorkla och dyka ska du åka på sommaren men om du är mer intresserad av att gå runt ön och se alla sevärdheter så rekommenderas det att inte välja den hetaste dagen på året. Åker du till ön under högsäsong får du räkna med trånga gator och längre köer eftersom att det kommer runt 3000 turister varje dag och besöker ön. 

Hur tar jag mig till ön Tabarca?

För att ta sig till Tabarca behöver man åka båt. Under sommarsäsongen går det ofta båtar direkt från Alicante eftersom att ön tillhör Alicante. Det går också båtar från Torrevieja men den närmsta och mest frekventa båttrafiken kommer ifrån den lilla orten Santa Pola. 

Det finns många båtbolag som säljer biljetter dit men de kostar ungefär samma, cirka 10 Euro tur och retur per person. Den bästa båtresan för dig påverkas då inte mycket på priset utan fokusera mer på tider som passar dig och kanske dit sällskap om du inte tänker resa själv. Har ni tur kan ni hamna på en båt där det finns glasfönster i skrovet, det gör sett möjligt att se havets fiskar och miljöer på nära håll. 

Båtresan tar allt från 30-45 min, beroende på vilken slags båt du hamnar i. 

Åker du från Santa Pola och har bil kan du parkera vid Marina Miramar som är en liten hamn som ligger mycket nära. Tänk på att det kostar att parkera här.

Vad kan jag göra på ön Tabarca?

Om du inte åker på en het sommardag kan du gå runt ön. Öns diameter är 300 meter och sträckan från sydost till nordväst är 1750 meter. 

Sevärdheter på Tabarca

 • Torre San José - Det är en försvarsfästning på ön som än så länge inte är öppen för allmänheten. Den kan då alltså bara ses från utsidan. 

 • FyrenDen byggdes 1854 men ersattes 197 av en nyare. Fyrens revs igen för att man ville renovera den gamla 1998.

 • Staden - Den mest kända sevärdheten på ön är den charmiga lilla staden. Här är det bara att gå runt och titta själv. 
 • Havet - På ön finns en mindre strand som ligger precis vid hamnen när man kommer fram, vill man till den mer populära stranden får man ta sig till öns södra sida. Havet är sedan 1986 ett marint naturreservat.

Kan man bo på Tabarca? 

Vill du spendera längre tid på ön finns det ett par olika hotell som du kan bo i.

Tänk på att försöka planera din tid efter det du eller ni planerar att göra på ön. Planerar ni att stanna cirka 5 timmar så hinner ni lätt med att bada, snorkla/dyka, åka trampbåt. Vill ni också shoppa och besöka museet behöver ni nog kanske lite mer tid. 
Bästa stränderna runt Torreveija

Fredag 04 oktober 2019

Stränderna runt om Torrevieja är väldigt fina och populära med sin finkorniga vita sand. 

 

La Mata Beach

La Mata Beach är en mycket trevlig plats som är omgiven av La Mata naturreservat. Denna fina och långa strand sträcker sig från Cabo Cervera till slutet av La Mata. Här kan du även besöka många olika barer och restauranger.

Playa Del Cura Beach

Playa Del Cura är den mest populära stranden eftersom den ligger i stadens stadsområde. Vid stranden har man möjlighet att hyra solstolar och parasoller.  Playa Del Cura har en nyrenoverad strandpromenad , där det finns glassbarer, restauranger och souvenirbutiker. Playa Del Cura Beach har även på senare tid blivit handikapp anpassad. 

På strandpromenaden vid Playa Del Cura finns det alltså mycket att uppleva!! 

Guardamar Moncayo Beach

Guardamar Moncayo Beach är en väldigt familjevänlig strand med mycket plats och härligt vatten. Här finns möjlighet att hyra solsängar och parasoller. Guardamar Moncayo Beach erbjuder även strandbarer med pizza, hamburgare, smörgåsar, härliga sallader med mera.

Det är också gångavstånd från Guardamar Moncayo Beach till Guardamar Del Segura men också La Mata Beach.

Cabo Roig Beach

Cabo Roig Beach är en mysig strand med fräsch havsbotten som även är väl skyddad mot vind. På strandpromenaden finns även ett stort utbud av restauranger. Cabo Roig Beach är en strand där du kan göra många olika aktiviteter som eldrivna surfbrädor, vattenskotrar och trampbåtar. Denna strand har även blå flagg-den europeiska miljöutmärkelsen för ren och fin strand.

Playa Flamenca Beach

Playa Flamenca Beach är en liten mindre strand med kristallklart vatten och vanligtvis inte så mycket folk. Stranden har även gratis Wi-Fi och är blåflaggd. Playa Flamenca Beach är även en handikappanpassande strand.

Stränder för hundar i Torrevieja

I närheten av Torrevieja finns det två hund passande stränder. Punta Margalla och Cala Del Moro. Här kan hundarna leka och bada fritt, på ägarens ansvar. Norr om Playa Flamenca finns också en stran för hundar.

 
Allt fler yngre investerar i bostäder utomlands

Torsdag 12 september 2019

Det är inte längre bara pensionärer som köper bostad på varmare breddgrader. Enligt Mäklarringens bostadsförmedlare finns det en tydlig trend – allt fler yngre personer väljer bostad utomlands.

– Många vill investera i ett ställe som man bara kan åka till, där det inte finns några måsten och är badbart i princip året runt, säger Katrina Johansson, kontorsägare Mäklarringen Södra Costa Blanca.

Under en lång tid har det varit mer regel än undantag att det är personer som börjar närma sig pension eller är pensionärer som väljer att investera i en bostad utomlands. Att ha ett hus eller en lägenhet som bara är att åka till, där det är garanterade soltimmar och behaglig badtemperatur stor del av året – lockar många. Enligt Mäklarringens bostadsförmedlare på de populära semesterorterna Costa Blanca och Costa del Sol i Spanien, ser man nu tydliga tendenser på att det sker ett skifte. Allt fler yngre, särskilt småbarnsföräldrar, väljer att hitta semesterlugnet utanför Sveriges gränser.

– Från 2016 började det bli tydligt, köparna blir allt yngre och yngre. Nu är nästan hälften av alla de som köper via oss under 50 år. Många vill kunna nyttja bostaden tillsammans med sina barn, bygga upp ett liv på en annan plats som man kan njuta av senare i livet och ha ett semesterställe där man verkligen kan landa, säger Katarina Johansson.

Katarina Johansson investerade själv i en semesterbostad i Spanien för sex år sedan, och blev så fäst vid landet och kulturen att hon stannade. Nu bor hon där permanent och arbetar som en av Mäklarringens kontorsägare, med bostadsförmedling i främst Costa Blanca och Alicante. Katarina Johansson tror att anledningen till att fler yngre vågar köpa idag är för att de är mer flexibla än förr.

– Många reser väldigt mycket ändå och ser inga problem med att ha en semesterbostad långt bort. Det är det enkla livet som lockar, att allt runt sköts av föreningen, som gör att man kan koppla av. Vi har måsten så det räcker hemmavid, säger Katarina Johansson.

Två rum och takterrass

Även Thomas Malm, kontorsägare på ett av Mäklarringens fyra kontor i Costa del Sol i södra Spanien, menar att de har sett en tydlig trend där medelåldern för bostadsköp går markant nedåt. De flesta söker ett andra hem, en mer avslappnad livsstil och en annan kultur. Idag har folk ett större ekonomiskt utrymme än tidigare och många väljer att finansiera genom att hyra ut när de själva inte är på plats. De flesta söker en mindre bostad med två sovrum, takterrass i sydväst och promenadavstånd till stranden.

– Vi tror att det är en trend som kommer att hålla i sig. Vår målsättning är att sälja en bostad om dagen på Costa del Sol och vi har alltid ett stort intresse från svenska utlandsköpare, avslutar Thomas Malm.

Välkommen på Utlandsmässa

Mäklarringen är störst på bostäder utomlands och finns även i Albanien, Cypern, Nice Frankrike, Kap Verde, Algarve Portugal, Mallorca, Teneriffa, Valencia och i Turkiet.

I september och oktober är Mäklarringen på plats på Utlandsmässan, där du som är intresserad kan få tips och råd i jakten på din drömbostad utomlands.

Göteborg 14-15 september

Malmö 28-29 september

Stockholm 12-13 oktober
Varför bör man äta granatäpple?

Onsdag 12 juni 2019

 

 • Granatäpple är en frukt som växer på träd och tillhör familjen fackelblomsväxter och kan leva upp till 200 år. Trädet kan bli upp till 8 meter högt och blommar under perioden maj till oktober. Ursprungligen kommer arten från området kring det gamla Persien, nuvarande Iran, men fördes tidigt till länderna runt Medelhavet. Idag odlas granatäpple runt om på Costa Blanca kusten. Granatäppelträd klarar sig i temperaturer ner till -10°C.

 

 • Granatäpplet har en välkänd god effekt på hälsan eftersom det innehåller rikliga mängder av antioxidanter och C-vitaminer. Frukten är även rik på mineralerna järn och kalium. Dessa ämnen renar kroppen från toxiner och motverkar hudens åldrande. Forskning pekar på att granatäpple kan förebygga hjärt- och kärlsjukdomar och motverka högt blodtryck. Om man känner sig på dåligt humör kan man äta granatäpple. Fruktköttet innehåller ett ämne som ökar serotoni-nivåerna i hjärnan och kan göra att du känner dig lite gladare.

 

 • Frukten blir stor som en apelsin. Till färgen är den röd, gul eller grönaktig. Granatäpplet har ett läderartat skal och innehåller en stor mängd ätliga frön som omges av ett saftigt, rött ätligt kött med syrlig, fruktig smak. Fruktens kärnor anses vara en delikatess. Kärnorna passar perfekt i en sallad med sin spännande smak och sin härligt röda färg. Kärnorna används med fördel även till bakverk och desserter. Kärnorna utgör ungefär hälften av fruktens totala vikt som kan uppgå till ½ kg.Flamingos i Saltsjöarna

Onsdag 29 maj 2019

En vanlig syn runt Torrevieja är Flamingos, speciellt på vägen mellan Alicante flygplats och Torrevieja utmed vägen vid saltbäddarna är det ofta Flamingos.

Varför är Flamingon rosa?

Många undrar hur de får sin fina rosa färg. Den rosa färgen kommer av karotenoider som finns i de små kräftdjuren och kräftdjuren i sin tur får i sig dessa genom rödalger som är deras föda. Flamingos som inte äter karotenoider blir beige i färgen precis som de är när de är nyfödda.

Varför står Flamingon ofta på ett ben?

Flamingon står ofta på ett ben när den vilar, för att hålla balansen och för att snabbt kunna fly från rovdjur. Man tror också att Flamingon har lättare att hålla balansen på ett ben än på två.

Flamingon har förmågan att låsa knät i en stabil position och står på ett ben när den sover.
Utflykter för barn i närheten av Torrevieja

Måndag 29 april 2019

Här finns massor av trevliga utflykter för barnfamiljer. Spanjorerna är dessutom väldigt vänligt inställda till barn och barn är alltid välkomna. Här behandlar man barn som små vuxna. Det är inte ovanligt att barnen är med på restaurangerna till sent på kvällen. Det finns många lekplatser i städerna och på semesterorterna.

Rio Safari i Elche

I Elche kan man besöka den kända djurparken rio safari, parken är öppen året om.

I anläggningar finns olika områden som Reptilens grotta, Tigerns tempel, Chimpansön, Afrikanska Savannah, Orangutans Sanctuary, Konungariket vita lejon och många andra platser och arter. För mer info se hemsidan;  https://riosafari.com/

Pola Park, Santa Pola

I Santa Pola finner ni denna nöjespark med över 20 olika attraktioner. Parken är öppen från lunch och framåt under sommaren och helger under vår och höst, för mer info se hemsidan; https://polapark.com/

Tivoli & Turisttåg Torrevieja

Vid strandpromenadens pirfästet finns ett tivoli med en rad åkattraktioner och stånd med spunnet socker, våfflor, godis etc. Det är öppet från kl.18.

Ungefär mitt emellan denna tivoliplats och turistbyrån avgår ett turisttåg, som på sina gummihjul går utefter stadens gator förbi sevärdheter ända bort till Torre del Moro.

Minigolf 

kan man spela på banor vid Plaza del Salinero söder om centrum. För 3 euro får man spela och låna klubba och boll. Här finns också en bar, som serverar kaffe och förfriskningar.

Trampolinpark, Zenia Bulevard

Under vinter 2018/2019 öppnades en helt ny trampolinpark vid köpcentrat Zenia Bulevard söder om Torrevieja, här trivs barnen. För mer info se hemsidan; https://urbanplanetjump.es/la-zenia/

 

Badland nära Torrevieja

Aquapolis

Aquapolis är Torreviejas stora badland. Här finns det ett stort utbud av rutschkanor och bassänger. I år är parken öppen från 8 juni – 6 september. Tänk på att lämna värdesakerna hemma och även smycken då man inte får lova att åka i vattenrutschkanorna med smycken.

För mer info se hemsidan; https://torrevieja.aquopolis.es/ 

Aquapark Flamingo

I La siesta ligger detta lite mindre badland som passar yngre barn perfekt. Det finns även längre rutschkanor för större barn och bra ytor att sola och umgås. Aquapark är öppen från juni till Setember, för mer info se hemsidan; https://aquaparkflamingo.com/

Aquapark Rojales

En mysigt utflykt bara 20 minuter från Torrevieja, här kan alla i familjen umgås, bada och åka lagom utmanande rutschkanor, det finns alla varianter. Aquapark Rojaels är i år öppen från 27maj-5 september. För mer info se hemsidan; https://www.aquaparkrojales.es/
Spanska Ostar

Onsdag 24 april 2019

Ost är en tradition i Spanien. Varje ost är unik och har sin egen bakgrund. I Spanien finns det 27 ursprungsmärkta ostar (till skillnad från Sverige där det finns 2). Ostens historia är sannolikt mellan      8 000-10 000år gammal, men det var för 4 000år sedan man började göra ost i större skala. Ingen vet säkert men troligen kom osten till av en ren händelse. När människor började bosätta sig så började man samtidigt att skaffa sig husdjur som får och och kor. Den mjölk man inte hade druckit upp ställdes åt sidan och surnade, vassle skiljdes från kvargen och den första osten blev till. Sedan började man experimentera för hållbarhetens skull och smakens skull.  

Ostarna klassificeras oftast som lätt, medium eller stark ost. Lättare eller så kallade ljusare ostar är oftast gjorda på komjölk till skillnad från starka ostar som oftast är gjorda på fårmjölk eller en blandning och ju längre tid som osten genomgår sin åldringsprocess, desto starkare smak brukar det bli.

 

Manchego är en spansk fårost som är lagrad i minst 6 månader. Manchego anses vara ”kungen av ostar”. Manchego osten finns i dag i hela Spanien och har blivit lite av en nationalost. Tyvärr finns det också många kopior som inte alls är lika goda.

Carales är en känd blåmögelost från norra Spanien där det fuktiga klimatet och de salta vindarna från Biscayabukten präglar smaken. Den görs på en blandning av olika mjölksorter.

Murcia al vino är en getost från Murcia regionen. Den äts ung och har en mjuk konsistens. Skorpan tvättas under mogningstiden med viner från Jumilla eller Yecla.

Gamonedo är en lättrökt ost med tunn yta, gyllenbrun färg och ibland med småfläckar i grönt blått eller rött. Smaken är lite kryddig och saltig med litet inslag av rökt aroma som tillsammans med möglet skapar en väldigt speciell eftersmak som passar perfekt för sallader och såser.

 

Bra ord att känna till när det gäller ostar;

Fresco – lagrad mindre än 7 dagar.

Tierno – lagrad mellan 7-12 dagar.

Semicurardo – lagrad mellan 15-60 dagar.

Curado – lagrad mer än 60 dagar.

 

Fetthalten

Från desnatado 0% till doble graso med minst 60% i ostens torrmassa.

 

Smaken

Suave – Mild

Medio – Mellanstark

Fuerte - Stark
Utflykter på Södra Costa Blanca

Torsdag 18 april 2019

Guadalest

Spaniens tredje mest besökta turistmål. En mysig bergsby med vackra omgivningar och en fantastisk utsikt.

Murcia

Här finns massor av shopping och sevärdheter. Real Casino de Murcia och La Catedral är ett måste om man besöker Murcia.

Cartagena

Kuststaden är regionens näst största stad med drygt 200 000 invånare. Den romerska amfiteatern är väl värd ett besök.

Isa Tabarca

Den enda bebodda ön utmed Alicantes kust. Vattnet runt ön är otroligt klart. Detta uppskattas framförallt av många snorklare. Det går båtar från Alicante, Santa Pola och Torrevieja till ön.

Sierra de Espuna

Den tallbevuxna bergskedjan är klassad som naturreservat sedan 1995 och har fullt med makalösa vandrings-och cykelleder.
Golfbanor på Södra Costa Blanca

Måndag 08 april 2019

Golfbanor på Södra Costa Blanca

 

Las Colinas

https://www.lascolinasgolf.es/

Las Colinas är den exklusivaste av alla golfbanor på Costa Blanca. Har blivit utsedd till Spaniens bästa golfresort, 2016 och 2017.

 

Lo Romeo

https://www.loromerogolf.com/?lang=en

Svenskarnas favoritbana som ligger strax utanför Pilar de la Horadada. En bana som passar samtliga golfare oavsett handikapp.

 

La Finca

https://www.lafincagolfresort.com/

La Finca är en komplett golfresort som uppskattas av svenskar. Här finns ”allt”, fint hotell, härligt SPA och bra restaurang.

 

Vistabella

http://www.vistabellagolf.com/

Vistabella är sedan januari 2018 utbyggd till en 18 hålsbana. Ligger nära Torrevieja och är en bana som passar alla typer av golfare.

 

Campoamor

http://www.lomasdecampoamor.es/es/

Ligger centralt i Villamartin ihop med Las Ramblas och Villamartin golfbanor. I området väljer många svenskar att köpa lägenheter med närhet till det mesta. Villamartin är trivsam att bo i med mycket grönska och med sin höjder.
Varför köpa bostad på Södra Costa Blanca?

Tisdag 02 april 2019

Varför köpa bostad på Södra Costa Blanca? 

 • Södra Costa Blanca erbjuder ett brett och varierat utbud av nyproducerade bostäder till ett bättre pris än på de flesta andra av Spaniens kustremsor. 
 • Ingen annan flygplats i Spanien kan konkurrera med Alicantes flygplats när det gäller biljettpriser och antal avgångar från Sverige och Köpenhamn. 
 • Utbudet av restauranger är stort och man har aldrig långt till några goda tapas eller en god paella. Allt till väldigt bra priser. Önskar du en genuin spansk restaurang eller en strandrestaurang med sandstranden precis intill, har vi alla varianter att tillgå. 
 • Costa Blanca är känt för sina fina stränder. De flesta är utmärkta med den blåa flaggan som är en internationell miljömärkning. Kusten består av många fina vita sandstränder i olika storlekar. Det är just de vita stränderna som också gett kustens sitt namn (Costa Blanca), den vita kusten. 
 • Strax söder om Torrevieja ligger Zenia Bulevard som är ett av Spanien största köpcentrum med över 150 butiker och restauranger. Här kan man både ta en fika på något av de många mysiga caféerna, äta en bra middag på en mysig restaurang eller roa sig i spelhallen. Flera dagar i veckan är det uppträdande på scenen och vid de stora högtiderna även parader inne på köpcentrat.Fri värdering

Mäklarringen hanterar dina personuppgifter i enlighet med aktuell lagstiftning. För vidare information se här.

Fri värdering

Mäklarringen hanterar dina personuppgifter i enlighet med aktuell lagstiftning. För vidare information se här.