Sök på Mäklarringen Utland

Upptäck Södra Costa Blanca

 

 


Allt fler yngre investerar i bostäder utomlands

Torsdag 12 september 2019

Det är inte längre bara pensionärer som köper bostad på varmare breddgrader. Enligt Mäklarringens bostadsförmedlare finns det en tydlig trend – allt fler yngre personer väljer bostad utomlands.

– Många vill investera i ett ställe som man bara kan åka till, där det inte finns några måsten och är badbart i princip året runt, säger Katrina Johansson, kontorsägare Mäklarringen Södra Costa Blanca.

Under en lång tid har det varit mer regel än undantag att det är personer som börjar närma sig pension eller är pensionärer som väljer att investera i en bostad utomlands. Att ha ett hus eller en lägenhet som bara är att åka till, där det är garanterade soltimmar och behaglig badtemperatur stor del av året – lockar många. Enligt Mäklarringens bostadsförmedlare på de populära semesterorterna Costa Blanca och Costa del Sol i Spanien, ser man nu tydliga tendenser på att det sker ett skifte. Allt fler yngre, särskilt småbarnsföräldrar, väljer att hitta semesterlugnet utanför Sveriges gränser.

– Från 2016 började det bli tydligt, köparna blir allt yngre och yngre. Nu är nästan hälften av alla de som köper via oss under 50 år. Många vill kunna nyttja bostaden tillsammans med sina barn, bygga upp ett liv på en annan plats som man kan njuta av senare i livet och ha ett semesterställe där man verkligen kan landa, säger Katarina Johansson.

Katarina Johansson investerade själv i en semesterbostad i Spanien för sex år sedan, och blev så fäst vid landet och kulturen att hon stannade. Nu bor hon där permanent och arbetar som en av Mäklarringens kontorsägare, med bostadsförmedling i främst Costa Blanca och Alicante. Katarina Johansson tror att anledningen till att fler yngre vågar köpa idag är för att de är mer flexibla än förr.

– Många reser väldigt mycket ändå och ser inga problem med att ha en semesterbostad långt bort. Det är det enkla livet som lockar, att allt runt sköts av föreningen, som gör att man kan koppla av. Vi har måsten så det räcker hemmavid, säger Katarina Johansson.

Två rum och takterrass

Även Thomas Malm, kontorsägare på ett av Mäklarringens fyra kontor i Costa del Sol i södra Spanien, menar att de har sett en tydlig trend där medelåldern för bostadsköp går markant nedåt. De flesta söker ett andra hem, en mer avslappnad livsstil och en annan kultur. Idag har folk ett större ekonomiskt utrymme än tidigare och många väljer att finansiera genom att hyra ut när de själva inte är på plats. De flesta söker en mindre bostad med två sovrum, takterrass i sydväst och promenadavstånd till stranden.

– Vi tror att det är en trend som kommer att hålla i sig. Vår målsättning är att sälja en bostad om dagen på Costa del Sol och vi har alltid ett stort intresse från svenska utlandsköpare, avslutar Thomas Malm.

Välkommen på Utlandsmässa

Mäklarringen är störst på bostäder utomlands och finns även i Albanien, Cypern, Nice Frankrike, Kap Verde, Algarve Portugal, Mallorca, Teneriffa, Valencia och i Turkiet.

I september och oktober är Mäklarringen på plats på Utlandsmässan, där du som är intresserad kan få tips och råd i jakten på din drömbostad utomlands.

Göteborg 14-15 september

Malmö 28-29 september

Stockholm 12-13 oktober
Till bloggen

Fri värdering

Mäklarringen hanterar dina personuppgifter i enlighet med aktuell lagstiftning. För vidare information se här.

Fri värdering

Mäklarringen hanterar dina personuppgifter i enlighet med aktuell lagstiftning. För vidare information se här.