Sök på Mäklarringen Utland

Upptäck Södra Costa Blanca

 

 


Spanska Ostar

Onsdag 24 april 2019

Ost är en tradition i Spanien. Varje ost är unik och har sin egen bakgrund. I Spanien finns det 27 ursprungsmärkta ostar (till skillnad från Sverige där det finns 2). Ostens historia är sannolikt mellan      8 000-10 000år gammal, men det var för 4 000år sedan man började göra ost i större skala. Ingen vet säkert men troligen kom osten till av en ren händelse. När människor började bosätta sig så började man samtidigt att skaffa sig husdjur som får och och kor. Den mjölk man inte hade druckit upp ställdes åt sidan och surnade, vassle skiljdes från kvargen och den första osten blev till. Sedan började man experimentera för hållbarhetens skull och smakens skull.  

Ostarna klassificeras oftast som lätt, medium eller stark ost. Lättare eller så kallade ljusare ostar är oftast gjorda på komjölk till skillnad från starka ostar som oftast är gjorda på fårmjölk eller en blandning och ju längre tid som osten genomgår sin åldringsprocess, desto starkare smak brukar det bli.

 

Manchego är en spansk fårost som är lagrad i minst 6 månader. Manchego anses vara ”kungen av ostar”. Manchego osten finns i dag i hela Spanien och har blivit lite av en nationalost. Tyvärr finns det också många kopior som inte alls är lika goda.

Carales är en känd blåmögelost från norra Spanien där det fuktiga klimatet och de salta vindarna från Biscayabukten präglar smaken. Den görs på en blandning av olika mjölksorter.

Murcia al vino är en getost från Murcia regionen. Den äts ung och har en mjuk konsistens. Skorpan tvättas under mogningstiden med viner från Jumilla eller Yecla.

Gamonedo är en lättrökt ost med tunn yta, gyllenbrun färg och ibland med småfläckar i grönt blått eller rött. Smaken är lite kryddig och saltig med litet inslag av rökt aroma som tillsammans med möglet skapar en väldigt speciell eftersmak som passar perfekt för sallader och såser.

 

Bra ord att känna till när det gäller ostar;

Fresco – lagrad mindre än 7 dagar.

Tierno – lagrad mellan 7-12 dagar.

Semicurardo – lagrad mellan 15-60 dagar.

Curado – lagrad mer än 60 dagar.

 

Fetthalten

Från desnatado 0% till doble graso med minst 60% i ostens torrmassa.

 

Smaken

Suave – Mild

Medio – Mellanstark

Fuerte - Stark
Till bloggen

Fri värdering

Mäklarringen hanterar dina personuppgifter i enlighet med aktuell lagstiftning. För vidare information se här.

Fri värdering

Mäklarringen hanterar dina personuppgifter i enlighet med aktuell lagstiftning. För vidare information se här.