Sök på Mäklarringen Utland

Mäklarringen Utland

Upptäck Valencia

 

 


Cykla - en naturlig del av livet i VLC

Måndag 17 februari 2020

De flesta moderna städer håller på att ställa om till en grönare miljö, detta gäller inte minst Valencia! Kilometer efter kilometer med cykelbanor anläggs till de över 15 mil som redan finns. Körfält för bilar och parkeringsplatser blir till cykelbanor. Som alla förändringar leder även denna till diskussioner men det är svårt att stoppa en så positiv utveckling för livsrummet och den personliga hälsan som det innebär. Tyst, rent och snabbt tar man sig till jobb, vänner eller restauranger. Och i en stad som Valencia är cyklingen ett rent nöje, det är ju helt platt! Dessutom regnar det sällan eller är kallt så var passar det bättre att cykla? Ett stort plus är Valencias nästan en mil långa park, Turia, som har cykelbanor i båda riktningarna och går genom staden. Här susar du fram helt fritt från biltrafik, men se upp med löpare/gående som inte alltid har koll på var cykelbanorna är. På övergångsställen ska cyklisterna i vanlig ordning lämna företräde!

"Vardagscykling"

Valenbisi heter Valencias variant av Göteborgs "Styr och ställ" om du inte har eller vill ta din egen hoj. Över 3000 cyklar och 300 stationer är strategiskt placerade utmed cykelbanorna i staden. Inga racercyklar precis men robusta och lättanvända som tar dig från A till B utan krångel. Valenbisi:s app fungerar jättebra och visar hur många lediga cyklar eller parkeringsplatser det finns på varje station och var cykelbanorna går. Ett helår kostar under 30€ och första 30 minuterna är fria, för 55+ kostar det 24€. En vecka kostar 13€ om man kommer som turist. 

Träning, motion och äventyr

För de som motionscyklar finns det fantastiska områden runt Valencia att utforska. En tur söderut mot Albufera och risodlingarna går genom vacker pinjeskog utmed havet, rekommenderas! Vill man cykla runt Albuferalagunen går det bra. Namnet kommer från arabiskan och betyder "litet hav". Perfekt tillfälle att testa någon av alla risrestaurangerna utmed vägen. För den som vill ha lite mer motstånd ligger bergen runt Valencia där och väntar. Här körs både racer och MTB. Det finns ett stort antal klubbar och sällskap som cyklar ihop om man vill haka på. Eller varför inte göra en rutt med ett par övernattningar? Söderut finns kuststäderna Gandia (65 km), Denia (93 km) och Javea (102 km) att bo över i. Inåt land hägrar bergen Serra Calderona och Serra Mariola med flera.  Naturreservat med små fina byar att bo över i. 
Valencias härliga klimat och livskvalité

Måndag 03 februari 2020

Vi får väldigt ofta frågan ”men är det inte kallt hos er i Norra Costa Blanca och Valencia?”

På den frågan skulle vi vilja säga; 

- Nej, vi har ett helt underbart klimat! Nu i helgen den 1-2 februari var det sol och 23-24 grader. Men nu måste det regna även här, annars skulle inte området vara så grönt och fint. Inte heller skulle saluhallarna ha så frodiga grönsaker kanske. När det regnar kan det regna mycket på kort tid, gärna ihop med en namngiven storm. Gloria hette den senaste, en av de kraftigaste på många år som drabbade stora delar av Spanien.

Låt oss se vad statistiken säger om klimatet:

  • Valencia har drygt 320 dagar med sol per år.
  • Medeltemperaturen över helåret är 17 grader med sju timmar sol per dag i snitt.
  • Varmast är det i augusti med medeltemp på dagen på dryga 30 grader och 22 på natten.
  • Kallast är januari, drygt 16 grader på dagen och 7 på natten. Även då är dagslängden över 10 timmar!
  • Regnar mest gör det i september-oktober, runt 70 mm per månad. Minst i juli med 8 mm.
  • Havet är som varmast i augusti med 25 grader och som kallast i februari med 13 grader.

Inte så konstigt att man vill och kan vara ute mycket. Stressen som vi ofta får i norden att vara ute när solen tittar fram kan vi närapå glömma, det blir ju sol i morgon igen! Men solen är inte allt, då skulle vi vara nöjda med att sitta på en filt i Sahara... Nej, antagligen skulle vi ramla utför Maslows behovstrappa i snabb takt och hamna längst ner. Vi behöver mat, vatten, trygghet och vänskap, stimulans av våra sinnen och kanske möjlighet till självförverkligande. Så kombinationen av en plats på jorden där möjlighet till allt detta finns och som samtidigt har ett gott klimat borde väl vara ett bra ställe att leva på? 

Det finns en uppsjö av institut, organisationer och tyckare som försöker kartlägga var man lever bäst och längst. Tycker man ska ta allt detta med en nypa salt men det är ändå roande att försöka utläsa konturerna av deras resultat. The Spruce har kommit fram till att Spanien ligger på topp i denna publikationen. Medelhavsdieten, att man rör på sig mer och tillgång till bra sjukvård är viktiga faktorer. IFL Science placerar Valencia som nummer 15 över världens hälsosammaste städer att leva i. Göteborg ligger på 16:e plats men har knappt hälften så många soltimmar som Valencia. Vinnaren Amsterdam har 1,82 soltimmar per dag. Andra värden som möjlighet att ladda elbilen lyfter dom. Nomad list rankar även dom Valencia till nummer 15 i Europa. Ja såhär kan man hålla på men det som framträder är: uppskattar man sol och ljus, närhet till medelhavet, lagom värme, nyttig och god mat, ett fysiskt aktivt uteliv och ett säkert samhälle är Valencia ett mycket starkt kort.

Är du mogen för en förändring eller att testa något nytt? Kanske ett bättre livsklimat? Börja med att läsa på lite om Valencia. Har du möjlighet att lägga en vecka eller två som turist eller utforskare för att känna in staden är det jättebra. Tror du att Valencia kan vara något för dig att leva i en del av livet ska du kontakta oss. Vi hjälper människor att förverkliga sina drömmar och idéer varje vecka.
Mat och dryck i och runt Valencia, Horchata de chufa

Torsdag 30 januari 2020

Jag råkade höra en konversation i en engelsk familj som letat sig in i en av Valencias mer berömda Horchaterior, Santa Catalina i centrala Valencia.

Fadern i familjen, lätt svettig: -Let's leave this place, it's a milkbar and I want beer!! Varpå familjen snällt släntrar efter den smått irriterade fadern... I viss mån hade han rätt, man dricker mjölk där men inte från djur utan från jordmandel, även kallad tigernöt från engelskans tiger nut. Tyvärr missade hans familj och kanske även han upplevelsen av den lokala drycken Horchata de chufa - jordmandelmjölk! Den serveras iskall som törstsläckare gärna tillsammans med Fartons, ett luftigt bakverk med socker på. De finns även fyllda med vaniljkräm eller choklad för den som vill... Men först lite historia och kunskap.

Man kan ta en cykel och trampa nordost ur valencia mot Alboraya, jordmandelns mecka. Här odlas detta halvgräs i stor omfattning, det förkommer inte vildväxande utan bara som kulturväxt. Man tror växten härstammar från Nilfloden i Sudan och odlas idag främst i medelhavsområdet men även i USA och delar av Asien. Ser du vackra grästuvor i prydliga rader har du troligen hittat ett jordmandelfält. På hösten blir gräset knappt halvmetern högt men raderna kan anas ändå. Mandeln sätts på våren och skördas i november-december. Mandlarna, eller rotknölarna som det egentligen är (varken mandel eller nöt är rätt), växer under jord precis som namnet antyder. Efter skörd tvättas knölarna och torkas. Av dessa gör man Horchata de chufa, den goda jordmandelmjölken. Pressresterna används till djurfoder bl. a. 

Jordmandeln är en av dom äldsta kända kulturväxterna, i Egypten har man hittat vaser av lera med jordmandel i som är över 4000 år gamla. Araberna tog med sig mandeln till Spanien när de invaderade landet omkring 700 e. Kr. Idag omskrivs jordmandel av trendiga kostkunniga som "superfood" för sitt nyttiga innehåll, den håller bland annat ordning på matsmältningen och kolesterolet. Mandeln innehåller antioxidanter, skyddar hjärtat och stimulerar immunförsvaret. Den är dessutom fri från laktos och gluten. I takt med att populariteten för jordmandeln ökat har även utbudet av produkter med mandeln i gjort det. Idag finns både glass, bröd, kakor och smink att köpa som innehåller jordmandel.

En anrik servering, Horchateria Daniel ligger på Avenida de la Horchata mellan Valencia och Alboraya. Daniel Tortajada gjorde horchata till sin familj redan 1949 och öppnade 1960 ett näringsställe i sitt hem. 1979 invigde han sin horchteria "Daniel on the road". Salvador Dali var en av gästerna där... Idag finns Daniels horchaterior på ytterligare två ställen i Valencia, en i Mercado Colon och en på C/ San Vicente Martir, 7.

Men det finns annat man kan tillverka av jordmandel. Vår engelsman som törstade efter öl istället för mjölk skulle kanske lyssnat om någon berättat att det finns gin där jordmandel är en ingrediens. Eller inte... kanske för mycket frukt och blommor inblandat! Ginself, som ginet heter är gjord på produkter från medelhavsområdet. Exempelvis från Valencia och Sicilien som jordmandel, apelsin, citron, mandarin, enbär, angelikarot och apelsinblom. Ginet tillverkas av Carmelitano, ett av Spaniens äldsta destillerier, som ursprungligen grundades av munkar (alltid dessa munkar!) i slutet på 1800-talet och ligger strax norr om Valencia i Benicassim. Engelsmannen hade nog snällt följt med om någon frestat honom med Doce, en bar mitt i Valencia som håller världsrekord i antal ginsorter på hyllan. Brukar vara runt 450 sorter... förutom 150 sorter av både rom och whisky, 120 olika vodka osv. Där, på Doce och säkert på flera andra barer i Valencia kan man prova en GT gjord på Ginself. Gillar du smak av citrus, enbär och en avrundning av jordmandel måste du prova! Salud!
Förälskelsen var ingen fling, de föll för Valencia!

Onsdag 29 januari 2020

Vi berättar här om resan en av våra kunder gjort, de sålde sitt radhus i en urbanisation i Torrevieja och köpte litet penthouse mitt i Valencia stad. 

Allt började med en trip till Valencia i mitten av november 2017. Eller nej... Egentligen började det nog tidigare.

- "Vi fick nycklarna till vårt nybyggda radhus i Torrevieja i december 2011. Lyckan var stor - vi hade ett eget boende i Spanien! Huset låg fint nära en park och man kan se glimtar av havet från takterassen. Vi lade mycket energi och fokus på själva huset för att få det så bra och funktionellt som det gick. Vi spelar varken golf eller ligger mycket på stranden utan är mer ute och upptäcker närområdena. Vi började så småningom göra minisemestrar på semestern för att fylla våra sinnen, det blev besök i städer som Cartagena, Murcia med flera och så småningom också Valencia". 

Så nu tillbaks till den där trippen i november -17...

- "Vi blev nog förälskade i Valencia båda två, kändes som att den här stan är ju vi! Kombinationen av en genuin vacker spansk stad med anor sedan romartiden, spännande gammal och ny arkitektur, ett rikt kulturliv samt mat och vin i världsklass. Därtill en 9 km lång grön och otroligt vacker park som slingrar sig genom staden där valencianarna lever och motionerar dagligen året runt är svårt att slå! Valencia, som är Spaniens tredje största stad är dessutom omgärdat av vackra berg som ger ett behagligt mikroklimat i staden. Det tog tag i oss och vi började genast leta bostad, något som kanske inte var jättesmart - vi visste för lite för att ta ett bra grundat beslut. Valencia är stort och som i alla städer är det olika karaktär på områdena". 

Kunden tog kontakt med oss på Mäklarringen och kom tillbaks till Valencia i december 2017 strax innan jul. Vi hade då ett antal objekt att visa grundat på vad kunden önskade. Vi märkte ganska snart att dom inte kände till de olika områdena i Valencia. Även om staden är kompakt och det är nära till det mesta är det bra om man vet vad man vill ha utanför dörren när man går ut. "Vi kände att vi var tvungna att åka tillbaks för att se om det fanns någon substans i förälskelsen, samt titta på några objekt för att se vad vi kunde få för pengarna". Och substans fanns det, kunden kom även tillbaks i januari. De tittade på fler objekt och lade ett bud på en lägenhet i Abastos, väster om centrum, ett bud som säljaren dock inte accepterade. Nu bestämde de sig för att sälja i Torrevieja för att vara mer fria att slå till när tillfället kom och att ta reda på var i Valencia de ville bo. "Vi stretchade verkligen våra premisser och tittade på allt från stora villor med pool utanför Valencia, även renoveringsobjekt som skulle kräva mycket av oss men också nyproduktioner som pågick eller planerades - det gjorde att vi lärde känna stadens områden bättre och vi kunde ringa in vad vi ville ha, baserat på det sätt vi ville leva på mer än att fokusera på själva bostaden. En enklare livsstilsanalys kan man nog kalla det".

Sju härliga år blev det, huset i Torrevieja såldes i mars 2019 och nu stod kunden utan bostad i Spanien med bohaget magasinerat i Torrevieja. "Nu var det skarpt läge, vi gjorde cirklar i olika storlekar som vi kunde lägga på kartan över staden. Storleken på cirkeln representerade graden av vikt, ju mindre desto viktigare. Närhet till Turiaparken var jätteviktigt så den cirkeln var liten då vi vill nå den med en kort promenad". Annat som var viktigt var närhet till City of Arts and Sciences, bra restaurangutbud och saluhallar. "Då vi siktar på att tillbringa vintern i Spanien sätter vi även vikt på en uteplats i sydväst - något som vi fick kvitto på när vi firande nyår i Valencia 2019. Eftermiddagarna i solbäddarna på vår terrass i januari är obetalbara för oss soltörstiga". 

Kunden hittade alltså vad de sökte i Monteolivet, ett lugnt område fullt av liv där spanjorer i alla åldrar bor, barn leker i parkerna och livet diskuteras på caféerna. Några minuters promenad till Turiaparken och Arts and Science, tio till saluhallen i Ruzafa och även till bästa restauranggatan i Gran via. Ett litet men nyrenoverat och fantastiskt ljust penthouse på sjunde våning i ett sextiotalshus där det bara bor spanjorer. 25 kvadrat privat uteplats i solläge, kök och vardagsrum som övergår i uteplats samt ett sovrum och fint badrum. Doften från bageriet i botten på huset letar sig upp till lägenheten. Ok, ett sovrum till och ett cykelförråd i entren fick de avstå från men man kan inte få allt! Cyklarna går in i hissen och gästerna får bo på hotell när kudden kallar om dom inte vill sova på soffan. En fördel är att nya Metro linje 10 kommer stanna utanför dörren så att ta sig snabbt fram kommer fungera bra. 

- "Vi är mycket glada för vårt lilla kärleksnäste. Känns befriande att inte ha mer än vi behöver, en rofylld plats att sova, umgås och laga mat på. Sen har vi ju hela Valencia som vårt vardagsrum, vi är ute en stor del av vår tid här! Det händer alltid något i Valencia, folket är engagerade i alla möjliga intressen. Vänliga är dom också, har faktiskt inte träffat på någon som varit otrevlig mot oss."

Det är alltid lärorikt och kul när kunder vill dela med sig av sina erfarenheter, tack! Vi lär oss också för alla tänker olika, har olika mål och förväntningar samt krav som inte alltid går att uppfylla. Hör gärna av dig om du vill ha hjälp att hitta din fastighet i Valencia eller norra Costa Blanca. Eller börja med att åka hit i några dagar och se om du också blir förälskad!
Investera i Valencia

Måndag 28 oktober 2019

Valencia blomstrar! Många skandinaver vill investera i Valencia och de flesta av dem letar efter en one-stop-lösning: De vill hitta det företag som hjälper dem hela vägen. Mäklarringen i Valencia erbjuder allt nödvändigt stöd för att lotsa dig fram till din spanska dröm.

Hitta ditt drömboende

Vi hjälper dig att hitta rätt boende i Valencia, vare sig det är en villa i Valencias vackra närområden, ett permanentboende eller semesterbostad. Kanske letar du efter ett renoveringsobjekt eller en underbar vindsvåning med utsikt över Turiaparken eller havet? Vårt kontaktnät och den lokala kunskapen är en garanti för att på rätt sätt guida dig genom bostadsmarknaden

Juridisk hjälp

Vi samarbetar med lokala jurister som hjälper dig med de juridiska formaliteterna så att du kan känna dig 100% trygg under hela köpeprocessen.

Fastighetsförvaltning

Tillsammans med vår samarbetspartner erbjuder vi tjänster för förvaltning av din bostad så du kan känna dig trygg.  

Uthyrning

Med hjälp av oss och vår samarbetspartner så kan vi hyra vi ut din bostad och ge dig en bra avkastning.

 

Hör av er till oss på Mäklarringen i Valencia valencia@maklarringen.se för mer information om hur vi kan hjälpa dig!
Paella och futurism i gemytliga Valencia

Måndag 29 april 2019

Läs hela det härliga reportaget som Dagens Nyheter har om Valencia.

https://www.dn.se/resor/paella-och-futurism-i-gemytliga-valencia/
De bästa takterrasserna i Valencia

Måndag 11 mars 2019

I varje spansk storstad är takterrasser något av en stor fascination och oftast bland de bästa ställena att hänga på. Valencias utbud är kanske inte fullt  så utvecklat ännu som i Madrid och Barcelona, men det håller helt klart hög standard och på god väg att ta efter.  Här kommer några av våra absoluta favoritställen där vi avnjutit många trevliga stunder tillsammans med vänner och Mäklarringen-kunder.

270 Grados Sky Bar, Barceló Hotel

På toppen av Barceló Valencia hotellet hittar du den här fantastiska 270-graders takterrassen. Uppkallad efter den L-formade formen av terrassen och 270 graders utsikten erbjuder den en panoramautsikt över Turia Parken och den moderna Konst- och Vetenskapsstaden. Takterrassen är öppen såväl dag- som kvällstid när vädret tillåter och den är inredd i klassisk lounge-stil med låga plastsoffor och högbord med pallar. Från takbaren kan du njuta av högklassiga cocktails med eller utan alkohol, cavas och champagne i takt till chill out musik. Har du tid att stanna och se den bedårande solnedgången så kan det varmt rekommenderas. Det finns också en liten men härlig pool, perfekt för de riktigt varma Valencia-dagarna.

La Terraza de Blanq, Blanq Carmen Hotel

Det här är fortfarande lite av en dold pärla men ack så härlig och mysig. Den avslappnade atmosfären på denna lilla bar på taket och dess utsikt över Turia Parken och ”Torres de Serranos”; en av Valencias gamla stadsportar – gör det till det perfekta stället att spendera en skön eftermiddag. Om du letar efter en frukost på taket eller för att slappna av med en café con leche eller ett glas vin efter några intensiva timmar av shopping och sightseeing i Valencias centrum, så är La Terraza de Blanq stället.

UPPDATERING: La Terraza de Blanq har varit tillfälligt stängt pga renovering men kommer att öppnas åter i mars 2019.

Mirador del Ateneo Sky Bar

Om du vill ha en oslagbar utsikt över Valencias historiska centrum är denna takterrass ett av de bästa alternativen! Själva Ateneo baren ger dig en delvis utsikt över Valencias centrum och man betalar 3 Eur/person för att gå upp till sky-baren. När du kommit upp på takterrassen finns det yttre trappor som tar dig ännu högre upp och ger dig en 360-graders utsikt över hela staden. Mirador del Ateneo Mercantil, som ofta kallas Mirador del Ateneo är en modern lounge-terrass men den kanske saknar lite atmosfär, dock är det ett bra ställe att njuta av en drink tillsammans med vänner och med tjusig utsikt över Valencia.

La Terraza VLC Urban Club, Expo Hotel

Här möts en cool, trendig atmosfär med en unik och vänlig miljö där du kommer att känna dig som ett med Valencia och omgiven av några riktigt spektakulära vyer. La Terraza VLC Urban Club är den perfekta platsen att koppla av med din partner, med vänner eller arbetskamrater efter jobbet. Njut av den härliga utsikten och prova på en mycket god hamburgare. Terrassen är öppen från maj till oktober.

Terraza Atic Palau Alameda

Det här är nog en av de bästa takterrasserna i Valencia! Utsikten kanske inte är otrolig men atmosfären i kombination med stora utsökta cocktails gör det hela. Man får inte bli avskräckt när man går in för det ligger på taket av det som ser ut som ett tråkigt konferenscenter. Atic Palau Alameda kan beskrivas med tre ord, det är mysigt, elegant och modernt och alla växter som finns på plats ger en riktigt fin känsla för det lilla extra.

La Terraza del Petit Bistro, Catedral Suites Hotel

Le Petit Bistro brukade vara en av våra klara favoriter och så var fallet även hos lokalbefolkningen i Valencia. Nu är Petit Bistro dock bara öppet för gäster som bor på Cathedral Suites Hotel. Det är en mycket mysig och charmig takterrass med en stor trädgårdspergola och massor av naturliga element. Det här är en utmärkt plats att njuta av frukost, cocktails eller en romantisk middag om du bor på det här hotellet. Hotellgästerna kan också njuta av den härliga poolen på taket, perfekt att svalka sig i på en varm Valencia-dag.

La Terraza Panorama, Marina Real

Det här är inte den högsta takterrassen i Valencia, men den vackra havsutsikten du över Medelhavet och Playa del Cabanyal slår det mesta. Terrassen är en perfekt plats för att njuta av en stund i solen och med utsikt över havet. Under vintern kan du njuta av samma panoramautsikt men inifrån glasväggarna. Restaurangen serverar lokalproducerad medelhavsmat medan utomhusbaren erbjuder lokala och internationella viner, cocktails, champagne och kall öl.

La Plaça Gastromercat, El Corte Inglés de Colón

Den exklusiva varuhuskedjan El Corte Inglés vid Valencias huvudvaruhus erbjuder denna bar på taket, även om det är modernt och med en atmosfär, känns väldigt mycket som den vanliga stormarknaden som bara händer på taket. La Plaça Gastromercat erbjuder ett brett utbud av mat; från diverse mindre tapasrätter till huvudrätter och dessutom ett bra urval av sushi. Observera att det finns flera El Corte Inglés butiker i Valencia och dett är den som ligger på Calle Colón 27.

L’Umbracle i Ciudad de las Artes & Ciencias

L'Umbracle är en vackert anlagd gångväg och utsiktspunkt på dagtid, men nattid förvandlas stället till ett av de hetaste festställena i Valencia. L’Umbracle ligger ovanpå den kända året runt öppna nattklubben Mya, så egentligen är den här terrassen mer ett tillhåll under sommaren för fantastiska al-fresco-vibbar. Njut av bra live DJ’s medan du blir serverad svalkande och trendiga cocktails under de varma sommarnätterna.
Valencias närområden

Tisdag 05 februari 2019

Valencias omnejd – unika berglandskap, prisvärda villor & mysig atmosfär

Flertalet som bosätter sig i Valencia-trakten idag väljer att bo utanför staden i närliggande orter och byar som L'Eliana, La Cañada, Naquera eller Bétera, som har mycket bra kommunikationer med Valencia stad. Här finner du prisvärda, moderna och rymliga villor med tomt samt närhet till prestigefyllda internationella skolor, otaliga fritidsaktiviteter och bra köpcentrum. En av höjdpunkterna med i livet i Valenciaområdet är naturligtvis närheten till Medelhavet och trots att många av orterna inte ligger vid kusten så är det oftast bara 10-15 km till närmaste strand.

Valencias provins erbjuder fantastiska möjligheter till utomhusaktiviteter. Provinsens unika berglandskap är perfekt för trekking eller fotvandring på sommaren eller för snowboard på vintern. Det finns också flera bra golfbanor och dykcentrum, eller vad sägs om ett dagsbesök på en av de många vingårdarna där du kan gå på kurs i vinprovning.

Valencia har ett medelhavsklimat med milda vintrar och varma somrar, vilket gör provinsen mycket attraktiv för dem som flyttar från nordligare breddgrader. Valencia med omgivning har något att erbjuda alla, oavsett om du föredrar att bo i centrum, vid stranden eller i en närliggande by på landsbyggden.

Port Saplaya

Ett område som favoriseras av utländska köpare är Port Saplaya, känt för sina stränder, unika byggnader och den lilla småbåtshamnen, ofta kallad Valencias "Little Venice". Port Saplaya är officiellt en del av östra Alboraya och ligger strax norr om Valencia stad, bara 10 min i bil och med goda lokala förbindelser in till centrum.

Serra

Serra ligger i hjärtat av naturreservatet Sierra de Calderona, och har blivit en av de mest populära platserna att bosätta sig på, särskilt bland Valencianerna själva. Det fantastiska naturlandskapet i kombination med närheten in till staden genom en förbättrad infrastruktur och lokala transportmedel, har lett till att många idag väljer att bosätta sig här permanent. Serra är beläget ca 40 min i bil från Valencia stad.

Naquera

Naquera är beläget i det nordvästra bergområdet vid Sierra Calderonas nationalpark. Området ligger bara 25 minuter från den internationella flygplatsen, en halvtimme från Valencias centrum och nära ett urval av bra internationella skolor. Med sina 212 m över havet, erbjuder Naquera en underbar utsikt över Valencias kustlinje och själva staden. Här finns ett stort utbud att prisvärda moderna fastigheter och utsikten är nästan lika fantastisk från alla delar av Naquera.

Sagunto

Sagunto ligger 24 km norr om Valencia och med sin långa kustlinje är det ett bra val att bosätta sig vid om man söker livskvalitet och avkoppling. Sagunto består av två delar, Gamla Stan, det sk historiska centrum som ligger vid foten av slottet och den romerska teatern, och sedan Sagunto strand som ligger 5 km från det historiska centrumet. Genom motorvägen A7 eller via det lokala järnvägsnätet "Cercaniás" har Sagunto mycket bra förbindelser in till Valencia stad. Det finns även transportförbindelser med buss och Valencias internationella flygplats Manises ligger endast 30 km bort.

Godella

Godella är ett av de mest exklusiva områdena i Valencia och det har utmärkta förbindelser in till staden på bara 10 minuter via sin tunnelbanestation eller med bil. Godella är populärt hos barnfamiljer som söker ett mer fridfullt bostadsområde men ändå har Valencia centrum och även flygplatsen bara en kort bilresa bort. Det här området är också nära till stränder, flera sportanläggningar, köpcentran, internationella skolor och golfbanor.

Rocafort

Den lilla orten Rocafort i norra Valencia, med sina vackra torg och välskötta trädgårdar, bjuder på en charmig atmosfär. Tack vare sin tunnelbaneanslutning med Valencia centrum, tillgången till stora vackra villor och internationella skolor, så har detta blivit en “hotspot” för många familjer att bosätta sig på.

Bétera

Bétera sträcker sig till foten av Serra Calderona nationalpark och ortens närhet till Valencia och dess sköna naturmiljö på landsbyggden gör Bétera till en utmärkt plats att leva på året runt. Bétera ligger på de södra sluttningarna av Serra Calderona och p g a sitt läge, mellan bergen och havet, finner du ett perfekt mikroklimat som är det mildaste i regionen. Cykling, promenader, löpning och golf är bara några av de fritidsaktiviteter som praktiseras här. Valenica stad kan nås inom 20-30 min med bil och det finns flera tåg- och bussförbindelser. Du finner även affärer, ett köpcentrum, prestigefyllda skolor, idrottsanläggningar etc. här i Bétera.

Alberic

Alberic ligger 40 km sydväst om Valencia och pga sin höjd över havet erbjuder det en imponerande utsikt över omgivande landskap. Området har sin egen sociala klubb och i Alberic finns alla bekvämligheter och serviceinrättningar du behöver; apotek, läkarmottagning, banker, affärer, stormarknader, sportanläggningar, skolor och andra lokala tjänster. Tåglinjer förbinder Alberic med Valencia stad på 50 minuter och med bil tar det ca 40 min via A7 in till Valencia centrum.

L’ Eliana

La Eliana ligger 13 km nordväst om Valencia (en halvtimme med bil) och är en kommun med ett trevligt och genuint spanskt centrum och geografiskt förenade bostadsområden. Även om orten inte ligger direkt vid kusten så är det fortfarande bara 20 km från Port Saplaya som erbjuder fantastiska stränder. Andra närliggande stränder i regionen inkluderar Patacona i Alboraya, samt Malvarrosa och Las Arenas i Valencia stad. I La Eliana hittar du alla nödvändiga bekvämligheter, det finns ett köpcentrum som heter El Osito, liksom olika stormarknader, affärer och butiker.

La Cañada

La Cañada präglas av en härlig naturmiljö och utgör ett självklart val för många som bosätter sig i Valencias provins. Orten, som har ca 65 000 invånare, tillhör kommunen Paterna och ligger bara 7 km från Valencia. Här finner du  kända bostadsområden som till exempel El Plantío, Montecañada och La Vallesa.

La Cañada erbjuder alla typer av bekvämligheter och området har utmärkta transportförbindelser för resor till och från Valencia stad. Flertalet busstträckor gör att kommunikationerna är enkla till närliggande platser som Paterna centrum, Heron City  och naturligtvis Valencia stad. Heron City är en nöjes- och fritidsanläggning i kombination med köpcentrum med snabbköp, flertalet caféer och restauranger.

La Cañada är känt för sina olika prestigefyllda skolor som Palma, i Montecañada och British College i El Plantío. Andra kända skolor i området är Santo Tomás de Aquino, Escuela 2 och Liceo Francés i Paterna.

Torrent

Torrent är en ort belägen inom huvudstadsområdet i Valencia och det är den största kommunen med ca 80.000 invånare. Torrent ligger ungefär 7 km från Valencia stad, och det finns enkla transportmöjligheter genom de två tunnelbanestationerna Torrent och Torrent Avinguda med linje 1 och 5. Torrent har alla bekvämligheter och serviceinrättningar såsom apotek, läkarmottagning, banker, affärer, stormarknader, sportanläggningar, skolor m m.
Att köpa bostad i Spanien

Onsdag 23 januari 2019

Att köpa bostad i Spanien skiljer sig mycket från att köpa bostad i Sverige. I Spanien är det ovanligt med budgivning, istället gör säljaren affär med den köpare som är beredd att betala det begärda priset eller det lägre pris man kommit överens om efter förhandling. Vi på Mäklarringen Valencia och Norra Costa Blanca hjälper dig genom hela köpeprocessen tillsammans med våra lokala advokater på plats.

Spanskt skatteidentifikationsnummer– NIE nummer

För att kunna äga en bostad i Spanien behöver du ha ett unikt spanskt skatteidentifikationsnummer, ett så kallat NIE-nummer. Ett NIE-nummer ansöker du om hos spanska ambassaden i Sverige, alternativt på utlänningsavdelningen hos spanska nationella polisen, samt din advokat kan ansöka med en fullmakt.

Reservationsavgift & avtal

När priset har överenskommits skrivs ett reservationskontrakt och man betalar en mindre summa för att bostaden ska tas bort från marknaden innan det egentliga köpekontraktet skrivs. Nu bör man ha kontaktat en advokat, man bör aldrig skriva på ett juridiskt bindande kontrakt på utländsk mark utan att anlita en advokat som kan kontrollera alla handlingar, fastigheten samt bistå dig i den byråkratiska processen.

Köpekontrakt, lagfart & fastighetsregistret

I och med att köpekontraktet skrivs under och tid för lagfarten har bestämts, betalar man 10 % av köpeskillingen (reservationssumman dras av om sådan betalats). Detta kontrakt visar man sedan upp när man ansöker om NIE-numret. Advokaten kan hjälpa dig att skriva in särskilda klausuler i avtalet, tex om du ansöker om lån och lånet inte beviljas, eller där man verbalt har träffat överenskommelser som man vill försäkra sig om ska gälla juridiskt etc. I köpekontraktet bestäms ett sista datum för inbetalning av depositionen samt lagfartsskrivning hos notarie. Lagfarten registreras sedan i fastighetsregistret, som tar ca 2-3 månader. När registreringen är klar och alla skatter och avgifter är betalda, får du tillbaka den med inskrivningsbeviset.

Besiktning av fastighet & kontroll av skulder & graveringar

Som köpare är du själv ansvarig för att noggrant undersöka bostaden innan du skriver på köpekontraktet. Man bör anlita en teknisk arkitekt för översyn. I övrigt kontrollerar advokaten bostadens alla dokument och ser till att det inte existerar skulder och graveringar på bostaden samt kontrollerar att den är legal och registrerad som bostad.

Tilläggskostnader

När du köper en bostad i Spanien tillkommer en del kostnader utöver själva köpeskillingen. Generellt bör du räkna med ett tillägg till köpeskillingen om ca 14-15 %.

Skatter

Vid köp av nyproducerade bostadsfastigheter tillkommer en mervärdesskatt om 10 % av köpeskillingen. Dessutom tillkommer en stämpelskatt om 1,5 %.

När det gäller begagnade bostäder tillkommer en överföringsskatt om 8-10 % beroende på region och köpeskillingens storlek. Dock utgår ingen stämpelskatt.

Notariekostnader

Köparen står också för notariens arvode då parterna utväxlar köpekontraktet. Den verkliga kostnaden här kan vara svår att på förhand uppskatta men räkna med cirka 0,5 % av köpeskillingen.

Registreringsavgifter

Registreringen i fastighetsregistret är en kostnad som är svår att ge ett exakt värde på, men även här räkna med cirka 0,5 % av köpeskillingen.

Agentkomission

I Valencia så ingår inte kommissionen till agenten i det utannonserade priset utan betalas utöver köpeskillingen. Normalt cirka 3 % av köpeskillingen. Fråga din lokala mäklare om deras avgifter!

Anslutningsavgifter

Vid tillträdet tillkommer anslutningsavgifter och/eller avgifter för abonnemangsbyte för vatten och avlopp, elektricitet, samt eventuell gas.

Vi hjälper dig & Guidar dig genom ditt bostadsköp

Ta gärna kontakt med oss så guidar vi dig genom hela ditt bostadsköp och hjälper dig att tänka på alla bitar före, under och efter processen! Du är välkommen att ringa oss på +34-618 25 20 64, eller mejla till valencia@maklarringen.se.

Varmt välkommen till Mäklarringen Valencia och Norra Costa Blanca! 
Populära bostadsområden i Valencia stad

Måndag 14 januari 2019

Valencia – en perfekt kombination av storstad, stränder och trevlig atmosfär som ger dig möjlighet att uppleva unika saker. Valencia har en folkmängd på ca 800.000 invånare och staden präglas av sin lekfulla charm och nästan totala avsaknad av den stress man finner i Barcelona och Madrid.

Det här är staden som erbjuder en fantastisk möjlighet till en bra livsstil; brett kulturellt utbud, vackra sevärdheter, utbildning, jobb, utsökta restauranger, trevliga caféer, barer, musikfestivaler mm. Valencias stadsbild är en blandning av gamla och nya byggnader, vilket ger staden sin egen prägel. Från medeltida slott och torn till modernistisk art déco arkitektur. Här finner du små mysiga, trånga gränder till större avenyer, parker och grönområden.

El Carmen – Charmigt & mångkulturellt

El Carmen är kanske det charmigaste området i centrala Valencia, ett bra ställe att bo i. I den här stadsdelen kan du ta en promenad och ständigt upptäcka nya detaljer. El Carmen är en av de mest mångkulturella stadsdelarna i Valencia och det finns både bra inhemska tapas-restauranger och internationella matställen.

Utanför ”gamla stan” slingrar sig den 9 km långa, grönskande Turia-parken, som är mötesplatsen för olika aktiviteter som yoga, joggning, picknick och rast-område för hundar. Här promenerar, springer och cyklar folk i alla åldrar och för barnen finns många lekplatser. Intill parken hittar du sevärdheter som tex Valencias Konst & Ventenskapsmuseum, Oceanografic, med en mångfald av havslevande djur som hajar och valar samt Valencias prisbelönade Bioparc, där ca 4000 djur lever i naturliga miljöer.

Ruzafa – Ett färgstarkt centrum för mat, kultur och konst

Ruzafa, med sin speciella och unika atmosfär, har snabbt blivit ett av de mest populära bostadsområdena i Valencia. Ruzafa är hem till några av Valencias bästa tapasrestauranger, barer och caféer, samtidigt är det också fyllt med fristående konstgallerier och trendiga vintage-butiker. Ruzafa (även stavat Russafa) är en tidigare nedgången och sliten stadsdel bredvid Valencias tågstation som nu fått ett uppsving och blivit en färgstark ”hotspot” med fokus på mat, kultur, nöje och konst.

Ruzafaområdet är härligt lugnt på söndagsmorgnar, vilket gör det till den perfekta platsen att strosa runt i, ta det lugnt och bara njuta av den typiska ”byatmosfären” som stadsdelen är känd för. Det finns ett oändligt antal trottoarkaféer att välja mellan, från opolerade, traditionella ”valencianska” fika- och lunchställen till eleganta internationella caféer och pubar. Ett av de mest välbesökta är Ubik Café, eller letar du efter ett elegant och stilfullt ställe, då kanske du ska prova det argentinskägda bageriet Dulce de Leche.

Mycket av stadsdelens verksamhet är centrerat runt Ruzafas Saluhall ”Mercado de Russafa”. Här hittar du en kombination av de bästa råvarorna, delikatesser och en traditionell känsla med ett sortiment av högsta kvalitet med kött, ostar, frukt, grönsaker och skaldjur. Flertalet av restaurangerna i det närliggande området införskaffar sina råvaror här.

Benimaclet – Historiskt & traditionellt med valenciansk prägel

Området Benimaclet har blivit en favorit för många Valencianer, särskilt studenter. Det har en mycket speciell historia med traditioner och bohemisk atmosfär. Benimaclet har ett brett utbud av möjligheter till alla som vill ha en nöjesfylld och charmig kväll, från pubar och typiska barer som "La Gramola", till caféer på trottoarer och innegårdar med traditionell spansk inredning. Om du ännu inte hunnit prova den valencianska drycken “Orxata”, så hittar du här några av de bästa ställena, eftersom Benimaclet ligger nära Alboraya, där den här delikatessen tillverkas.

Botanic – Bra läge intill Botaniska Trädgården

Botànic är en stadsdel i distriktet Extramurs som har fått sitt namn efter Botaniska Trädgården som ligger i hjärtat av området. Botànic gränsar till det västra området Ciutat Vella.  Botànics bra läge, med närhet till stadens centrum, gör det populärt för många som väljer att bosätta sig här. Det är enkelt att ta sig runt med kollektivtrafik såsom buss och tunnelbana och lägenheterna här brukar vara ljusa och rymliga på över 70 m2.

La Malvarrosa – Bo vid Valencias vackra strand & hamnområde

Valencia har ett utmärkt läge vid havet, och La Malvarrosa heter den populäraste stranden med sin härliga, mjuka sand, och som även utgör en stadsdel. La Malvarrosa, börjar runt hamnområdet och delas upp i sektioner som Playa las Arenas och Playa Cabanyal, som så småningom sträcker sig upp till Playa de Patacona. Längs med strandpromenaden vid Malvarrosa kan du ta en mysig promenade och dessutom avnjuta den godaste paellan i världen – Paella Valenciana!

Ciutat Universitaria – Trevligt & modernt med stora grönområden

Universitetsområdet i Valencia är ganska brett, eftersom det går från Avenida Blasco Ibáñez till Avenida de los Naranjos. Om du ska jobba eller studera på något av universiteten i Valencia, är detta kanske ett bra alternativ att bo på. Ciutat universitaria är ett trevligt bostadsområde och byggnaderna är inte så gamla, så lägenheterna har normalt sett bra standard. Det finns många matbutiker och en stormarknad där du kan hitta allt du behöver. Detta är också ett av kvarteren i Valencia med flest grönområden och parker.
Ruzafa – Valencias nya hippa kvarter

Onsdag 09 januari 2019

Ruzafa, med sin speciella och unika atmosfär, har snabbt blivit ett av de mest populära områdena att hänga på i Valencia - bland annat för artister, konstnärer och hippies - men även hos besökare och turister. Ruzafa är hem till några av Valencias bästa tapasrestauranger, barer och caféer, samtidigt är det också fyllt med fristående konstgallerier och trendiga vintage-butiker. Ruzafa (även stavat Russafa) är en tidigare nedgången och sliten stadsdel bredvid Valencias tågstation som nu fått ett uppsving och blivit en färgstark ”hotspot” med fokus på mat, kultur, nöje och konst.

Ruzafaområdet är härligt lugnt på söndagsmorgnar, vilket gör det till den perfekta platsen att strosa runt i, ta det lugnt och bara njuta av den typiska ”byatmosfären” som stadsdelen är känd för. Det finns ett oändligt antal trottoarkaféer att välja mellan, från opolerade, traditionella ”valencianska” fika- och lunchställen till eleganta internationella caféer och pubar. Ett av de mest välbesökta är Ubik Café, eller letar du efter ett elegant och stilfullt ställe, då kanske du ska prova det argentinskägda bageriet Dulce de Leche.

Ruzafas Saluhall ”Mercado de Russafa”

Mycket av stadsdelens verksamhet är centrerat runt den här stora färgglada saluhallen. Inne på den lokala saluhallen hittar du en kombination av de bästa råvarorna, delikatesser och en traditionell känsla. Här erbjuds ett sortiment av högsta kvalitet med kött, ostar, frukt, grönsaker och skaldjur. Flertalet av restaurangerna i det närliggande området införskaffar sina råvaror här.

http://mercatderussafa.com/

Ubik Café

Det är inte varje dag man kan äta en bit mat i en bokhandel! Ubik Café är förmodligen hjärtat av Ruzafa-kvarteren, en plats som hjälpte till att starta den nuvarande hip-trenden. Ubik är café, bokhandel, galleri, restaurang, bio och musikutrymme i ett - här hålls också kreativa workshops i diverse teman. Barnfamiljer gillar att vistas här på dagtid, medan lördagskvällar blir till mer partyatmosfär.

http://ubikcafe.blogspot.com/

Ölprovning på Olhöps hantverks Ölhus

Hantverksöl är en växande trend även i Spanien, med många micro-ölbryggerier som öppnar upp runt om i storstäderna. Olhöps hantverks ölhus har snabbt blivit en referenspunkt och ett av de hetaste ställena inom ölvärlden i Valencia och Spanien. Nyligen lanserade de dessutom sitt eget ölmärke H2ÖL Brewing och Höp Cream, där man bl a gör glass på hantverksöl.

https://www.olhops.com/

Ruzafa Gallery

Experimentell konst och designrum Ruzafa Gallery håller i flera konst- och designfokuserade evenemang varje år, inklusive sin egen modevecka som tar plats flera gånger om året. Ruzafa Gallery förvandlas under modeveckorna till en häftig mässa där oberoende designers kan representera sina verk, allt med rabatterade priser och levande musik.

http://ruzafagallery.com/

Loppmarknaden II Market på El Patio

Ruzafa är ett självklart tillhåll för secondhand och vintage-shoppare, och en av de största attraktionerna är den välbesökta loppmarknaden II Market som hålls en söndag i månaden på El Patio. Den smala korridoren bredvid Ubik Cafe leder dig till en solig innergård fullt med små marknadsstånd med begagnade damkläder, skor, väskor, böcker och mycket mer. En del av det här evenemanget är även poesiläsningar, performance-konst och paella matlagning.

Las Fallas Festivalen

Ruzafa är också ett bra ställe att besöka under Valencias populära Las Fallas festival, som hålls varje år i mars och där enorma pappersskulpturer ställs upp längs med gatorna innan man tänder eld på dem under den sista festivaldagen. Under Las Fallas har Ruzafa dessutom en egen mini-festival, fylld med överdimensionerade dekorationer, matstånd och en ljusshow som omvandlar hela kvarteret till en enda stor fest.

Wine & Dine

I Ruzafa råder det ingen brist på bra restauranger. En av de mest kända är Canalla Bistro med sin internationella fusion-meny skapad av den lokala kändiskocken Ricard Camarena, som också äger en restaurang med Michelin-stjärna i Valencia och det utmärkta caféet Central Bar inne på Mercado Central saluhall. Det eleganta, kreativa köket ger dig en känsla av en bistro från New York, där du får njuta av färgstarka rätter och spanska kvalitetsviner.

https://ricardcamarena.com/en/restaurant/canalla-bistro-en/

La Conservera är en elegant bar/restaurang i portugisisk stil som bjuder på ett utmärkt tillskott till Ruzafakvarteren. Här hittar du allt från gamla traditionella portugisiska recept till samt massor av nya spännande sardinrätter.

Circa Almacén är ett trendigt delikatesskaffe med kul inredning. Det är specialiserat på brunch, som har blivit ett nytt populärt begrepp trots att det inte är ett typiskt spanskt koncept.

El Deslunao erbjuder ett brett utbud av pintxos (tapas på små bitar av bröd), tapas och hamburgare samt håller evenemang som live-musikuppträdanden och biografkvällar, väl värt ett besök!

La Catrina Café och Rock Ett annat Ruzafa-café som en blir en levande rockmusikklubb på natten.
Lång-weekend i härliga skidorten Sierra Nevada

Måndag 07 januari 2019

Sierra Nevada är en av våra absoluta toppdestinationer under vintersäsongen i Spanien och vi rekommenderar varmt ett besök till den här fantastiska skidorten för lite helgunderhållning. Här hittar du allt du behöver för en spännande och lyckad skidhelg med backar i världsklass, underbara vyer, sol och trevlig afterski. För de bästa snöförhållandena så brukar man ta sig till Sierra Nevada mellan december fram till mars-april månad, men det är alltid klokt att spana in väderprognosen innan man ger sig iväg.

Sierra Nevada är en känd nationalpark belägen i den Andalusiska bergskedjan Betiska Kordiljären i södra Spanien. Skidorten ligger vid bergskedjans näst högsta topp, Pico del Veleta, på 3398 m höjd. Sierra Nevada är med sina 20 toppar på över 3000 m Europas sydligaste skidort, där du bjuds på en fantastisk utsikt över Medelhavet och den kulturrika staden Granada. Själva orten, Sierra Nevada, ligger på 2100 m höjd och det sydliga läget erbjuder god snötillgång och goda solchanser. Sierra Nevada Ski och berg resort grundades och utvecklades under 60-70-talet pga den växande skidentusiasmen och idag är det en mycket praktisk och väldesignad skidort.

Sierra Nevada anses vara den skidort som med sina 80 % soldagar erbjuder de bästa förhållandena under säsongen - den fantastiska kombinationen med skidbackar i världsklass, oslagbara vyer, sol, god mat och trevlig atmosfär bidrar till en perfekt och avkopplande weekend.

Skidområdet i Sierra Nevada

Skidsäsongen i Sierra Nevada sträcker sig från sen november månad ungefär fram till mitten av april. Alla skidområden är belägna på hög höjd med god snötillgång under vinterhalvåret och det finns även en utmärkt anläggning med snökanoner som ska vara bland de bästa i Europa.

Skidområdet är uppdelat i flera mindre områden, där de främsta är Area Borreguiles, Area Cahuchiles, Parador, Area Laguna, Las Yeguas och Area Loma de Dílar. Du hittar 18 gröna pister, 40 blå, 50 röda och 8 svarta och skidområdet erbjuder pister för alla, från nybörjare till avancerade åkare. Liftsystemet består av ett trettiotal moderna och högklassiga liftar som transporterar dig runt hela skidområdet. Det finns även goda möjligheter till offpiståkning och området är känt för relativt låg lavinrisk.

På Superpark Sulayr snöpark kan både skid- och brädåkare, stora som små, prova på utmanande hopp och åkningar. Här hittar du Spaniens största “half-pipe” på hela 6 gånger 165 m och som är mycket väl underhållen.

Från barnfamiljer till partygäng

I Sierra Nevada finns allt du kan tänka dig och skidorten passar de flesta typer av ressällskap från äldre par och barnfamiljer till grupper med ungdomar. Det finns flertalet typer av boenden här såsom hotel, hostal, lägenheter och rum, bara man är ute i tid så brukar det inte vara några problem. På skidområdet hittar du t ex barnpassning från fyra månaders ålder, hel- eller halvdag, så att även småbarnsfamiljer kan få åka skidor tillsammans om dagarna. Det erbjuds även kombinerad skidskola och dagis från 3 till 6 år.

Sierra Nevada är känt för sina härliga afterski-ställen och underhållande nattklubbar. Allt sker naturligtvis efter spanska tider så förvänta dig sena middagar och sena utekvällar där nattlivet kommer igång först vid 23-tiden och beräknas sluta fram emot småtimmarna.

Avkopplande aktiviteter

Vill du ägna dig åt avkopplande aktiviteter finns en härlig spa-anläggning YHI SPA, Meliá Sol y Nieve som erbjuder all slags massage och andra behandlingar. På sportanläggningen Montebajo Sport Club kan man träna eller bara njuta av pool, jacuzzi och bastu.

Andra trevliga utflykter och aktiviteter utöver skidåkningen är t ex pulkaåkning, bio, nöjesparker, restauranger och barer eller flera butiker att strosa runt i. Dagsutflykter är också möjligt, särskilt om du har hyrbil, och vill upptäcka närområdet under en vilodag eller i anslutning till resdagarna. Granada är en popular och mysig kulturstad och ett av världens under, Alhambra, ligger inte långt bort och är ett hett tips att besöka!

Hur tar man sig till Sierra Nevada

Att köra (hyra) bil är det bästa sättet att ta sig till och från Sierra Nevada. Från Alicante, på Costa Blanca, ner till Sierra Nevada via A7 tar det ca 4 timmar med bil. Det är alltid bäst att komma iväg tidigt då trafiken upp på berget kan vara hektiskt under högsäsongen och de lokala helgdagarna. Har man tur hittar man en parkeringsplats, annars är det enda alternativet att parkera i en av de stora parkeringsgaragen. Om du bor på hotell i Granada, finns det en regelbunden skidbuss mellan Granadas centrala busstation och Sierra Nevada. Den tidiga morgonbussen avgår dagligen klockan 08:00 och den sista kvällsbussen går tillbaka från Sierra Nevada kl 18:30.

För mer information om Sierra Nevadas installationer, kika in på https://sierranevada.es/en/
FELIZ NAVIDAD Y PRÓSPERO AÑO NUEVO – Så firas Jul & Nyår i Spanien

Torsdag 20 december 2018

Spanjorerna upplever fortfarande Jul mer som en familjefest än som den religiösa högtid som trettondagshelgen “Reyes” utgör, med de Tre Vise Männen i fokus. För varje år som går dock, vinner Jultomten “Papa Noel” och de nya sederna terräng i Spanien och detta har medfört en mittemellan variant, där julgåvor delas ut både på julafton och trettondagen.

Julmaten i Spanien är kanske lite svårare att definiera än i Sverige. Oftast inhandlas flertalet delikatess-varor berorende på var man befinner sig och vad man själv uppskattar. Kalkon är en traditionell rätt som tillagas enligt många olika recept men ofta är den fylld. Fler rätter på julmenyn är skaldjur, lamm samt ugnsstekt spädgris. Istället för det traditionella svenska julbordet så serveras rätterna enligt klassisk spansk ordning; förrätt, varmrätt, och efterrätt. Det spanska julgodiset “Turrón” finns alltid på bordet efter middagen.

22:a December – Nationella Jul-lotteriet “Sorteo de Navidad” “El Gordo”

I Spanien startar julstämningen den 22:a december då den stora dragningen i det spanska jul-lotteriet sker. Ekot från radio och TV-apparaterna, med barnröster som läser upp de magiska siffrorna med årets vinster hörs över hela landet och spänningen är stor. Det var året 1892 som Carlos III tog initiativet och instiftade det stora spanska jul-lotteriet, “Sorteo de Navidad” och inte ens under inbördeskriget gjorde man avkall på denna tradition. Barnen, som sjunger ut vinstnumren, är alltid skolbarnen på Colegio de San Idelfonso i Madrid, en skola för föräldralösa barn.

24:e December – Julafton ”Nochebuena”

Julafton i Spanien är tid för familj och släkt och man åker ofta långväga för att få vara tillsammans. Man umgås hela dagen och på kvällen sätter man sig vid en stor julmiddag som varierar lite beroende på vart i Spanien man befinner sig. Oftast börjar man med olika sorters skaldjur, därefter fortsätter man med fisk och en kötträtt, såsom lamm, spädgris eller kalkon. Till efterrätt bjuds det på färsk frukt och sötsaker i alla dess former som det spanska julgodiset “Turrón”. Till de spanska barnens stora glädje kommer nuförtiden även Jultomten “Papá Noel” för att lämna julklappar till alla snälla barn.

31:a December - Nyårsafton “Nochevieja”

Årets sista dag i Spanien är “Nochevieja”, och det firar man tillsammans med vänner och familj med en stor festmiddag bestående av skaldjur samt en lyxig Iberia-skinka. Vid tolvslaget samlas alla, antingen vid stadens kyrka eller rådhus, men oftast framför TV:n,  för att äta sina tolv vindruvor i takt med att det nya året rings in. Denna sed ska ge lycka med sig under årets kommande tolv månader. Nyårsafton I Spanien är precis som i många andra länder ett ögonblick av hopp, glädje, och förväntningar inför det nya året.

5:e Januari - Trettondagsafton “Reyes Magos”

De tre vise männen kom med sina gåvor till Jesusbarnet till trettonhelgen och därför ger man i Spanien de flesta julklapparna till sina nära och kära just på trettondagens morgon. Kungarna anländer redan på eftermiddagen/kvällen den 5:e januari, till fots, på hästryggen eller numera även i lastbil. Barnen får godis och kungarna samlar in önskelistor och brev från barnen. Efter att barnen fått se de magiska kungarnas kavalkad “Cabalgata”, går de förhoppningsfulla hem och sätter ut sina julstrumpor och julkorgar på en synlig plats i huset eller på balkongen. Där hittar de sedan, oftast nästa morgon, sina julgåvor som kungarna lämnat under natten.

Under trettonhelgen njuter man även av det typiska bakverket ”El Roscón de Reyes”. Det är en vetekrans dekorerad med syltad frukt som symboliserar de ädelstenar som prydde de vise männens mantlar. Gömt i bakverket finns alltid en liten present som ger lycka till den som hittar den!

Mäklarringen norra Costa Blanca y Valencia os deseamos Feliz Navidad & Próspero año Nuevo!
“Drömmen om att leva och bo i Spanien”

Måndag 19 november 2018

Många nordbor drömmer om att bo eller ha ett semesterhem i Spanien och under de senaste åren har det varit ett stort uppsving för köp av fastigheter bland svenskar, finländare, norrmän och danskar. De flesta hittar sin drömbostad på Costa Blanca, Costa del Sol eller Kanarieöarna - att köpa en semesterbostad eller att flytta ner för gott är dröm som blivit verklighet för flertalet.

Livet i Spanien skiljer sig dock mot det liv man är van vid i Sverige, både när det gäller lagar och regler men även kulturellt. Författaren Sven F. Källström har sammanfattat och skildrat sina egna och andras erfarenheter sedan 30 år tillbaka på ett mycket lättläst och trevligt sätt. Boken “Drömmen om att leva och bo i Spanien” är en handbok för dig som vill veta mer tex om bostadsköp, olika skatter, NIE-nummer, bankavtal, pensioner, starta eget, skolor, försäkringar mm.

Du kan även läsa om Spaniens historia från 216 f. Kr fram till idag. För turisten kanske kapitlet ”Äta och dricka gott” kan vara av intresse. Här finns också flera tips om utflyktsmål och olika aktiviteter runt om i Spanien. Det här är en mycket komplett och välskriven bok om Spanien så missa inte att beställa ditt exemplar från de vanliga nätbutikerna Adlibris, Bokus, Akademibokhandeln mm.

För mer information om olika destinationer, orter, spännande utflyktsmål och diverse aktiviteter – följ vår blogg  på Mäklarringen norra Costa Blanca och Valencia

https://www.maklarringen.se/utland/spanien/costa-blanca/kontor/norracostablanca/upptack-norra-costa-blanca/
HETASTE STRÄNDERNA I VALENCIA

Måndag 08 oktober 2018

Valencia-området erbjuder oss ett stort antal stränder med hög kvalitet att njuta av året runt. Om du besöker Valencia eller bosatt dig där och letar efter vackra stränder så har vi på Mäklarringen norra Costa Blanca och Valencia tagit fram en lista med förslag på nårgra av dem som vi tycker sticker ut pga själva platsen, vattnet, det omgivande landskapet eller helt enkelt för den atmosfär som skapas vid stranden.

Playa de la Malvarrosa

La Malvarrosa-stranden är uppdelad i tre huvudområden; Malvarrosa, Las Arenas och Patacona, som alla är rena, familjevänliga stränder Denna speciella valencianska stranden har aldrig sett mycket utveckling om man jämför med andra stora stränder och därför kan man fortfarande uppleva en trevlig lokal känsla här. Det finns en lång strandpromenad kantad med palmer och gott om restauranger och barer, som serverar utmärkta lokala rätter som paella eller fideuà. Det är enkelt att ta sig till La Malvarrosa med tunnelbana från Valencia centrum eller ta en trevlig cykeltur genom den vackra Turia parken som går genom hela Valencia ner till stranden.

Playa de El Saler

El Saler är en populär strand som erbjuder toppkvalitet, genom sina orörda vita sanddyner, klarblåa vatten och en mild bris. Stranden ligger vid södra delen av staden ungefär en halvtimme från centrum och i hjärtat av naturparken La Albufera. Denna strand, på 2,6 km av fin gyllene sand, skyddas från den västra vinden av sanddyner, vilket gör den till en av de mest välbesökta stränderna i Valencia.

Playa Port Saplaya

Vill du komma undan bullret och njuta för dig själv eller tillsammans med din partner en stund? Känd för sina två stränder som delas genom infarten till hamnen och dess unika färgstarka byggnader har Port Saplaya fått smeknamnet "Lilla Venedig". Port Saplaya ligger i den östra delen av kommunen Alboraya, 5 km norr om Playa de la Malvarrosa (ca 10 min med bil från Valencia centrum). Stället är idealiskt både för romantiska par eller för en familjesemester.

Playa de Sagunto

Sagunto-stranden är ca 1,3 km lång och ligger norr om hamnen i Sagunto och ungefär 30 min från Valencia stad. Stranden är omgiven av ett vackert landskap med sanddyner och vegetation tillsammans med en attraktiv bakgrund. Playa de Sagunto har en modern strandpromenad med många restauranger och kaféer och under högsäsongen finns det tillfälliga butiker som hyr ut material till alla typer av vattenaktiviteter. Vid solnedgången inbjuder musiken från barerna och pubarna dig till att njuta av den varma kvällen på denna speciella strand.

Playa de Pinedo

Pinedo är en liten stad belägen i den sydöstra delen av Valencia och här hittar vi dess strand, Playa de Pinedo, som toppar listan över stränder i Valencia. Denna strand har fin gyllene sand och ett lugnt vatten. Ta en promenad längs den 3 km långa strandpromenaden och kanske en bit att äta i en av de många restaurangerna eller njut av en kaffe i solen på en lokal strandbar.

Playa Los Olivos Cullera

Los Olivos-stranden i Cullera är en vackert bevarad vik på 510 meter bestående av fin sand och lugnt vatten. Detta är en strand som är säkert för barn att simma, vilket gör den till en idealisk familjestrand. Ta chansen att prova på en paella på en bra lokal restaurang medan du njuger av en fantastisk utsikt över Medelhavet. Los Olivos-stranden är välbesökt av lokalbefolkningen och det kommer även att finnas turister och besökare från andra delar av Spanien.
VALENCIA - En orörd pärla med blomstrande kultur vald till nummer 1 av Expats

Fredag 28 september 2018

Valencia – den nya trendiga staden i Spanien, det nya Barcelona! Valencia är den tredje största staden i Spanien med 787266 invånare och erbjuder en fantastisk kombination av storstad, sol och strand - med massvis av trevliga aktiviteter att ta sig för!

Enligt information från de tre senaste studierna av HSBC Expat Explorers årliga undersökningar, har Valencia blivit utnämnd till nummer 1 som Expat destination 2017. Närmare 27 000 personer bedömer i stor utsträckning länder och städer med livskvalitet, där det är enkelt att förena karriär med familjelivet. Enligt ytterligare två undersökningar; Urbana Europa-rapporten om Eurostat, som kombinerar statistik med livskvalitetsundersökningar samt InterNations Expat Insider-undersökningen, som fokuserar på att enkelt skaffa vänner, så är Valencia lika ledande som andra populära destinationer såsom Sydney, Taipei och Bryssel.

https://expatexplorer.hsbc.com/survey/

https://ec.europa.eu/eurostat/en/web/products-statistical-books/-/KS-01-16-691

https://www.internations.org/expat-insider/2016/ease-of-settling-in-index

Vi på Mäklarringen Norra Costa Blanca och Valencia kan varmt rekommendera ett besök till denna världsstad med sin härliga atmosfär. I och med att det är här som fler och fler svenskar vill bo, erbjuder vi också ett stort utbud av fina fastigheter för den som är intresserad av att köpa bostad i Valencia-området https://www.maklarringen.se/valencia

Valencia har allt man kan önska sig! Att bo i Valencia ger dig möjlighet att uppleva unika, världsberömda festivaler som ”las Fallas” och ”la Tomatina”. Valencia har en lekfull charm med nästan total avsaknad av den stress man finner i Barcelona och Madrid. Samtidigt erbjuder staden ett härligt nattliv, utsökta restauranger, musikfestivaler och dans ända fram på småtimmarna på strandklubbarna.

Valencia har en blandning av gamla och nya byggnader, vilket ger staden sin egen prägel och en riktig speciell känsla. Från medeltida slott och torn till modernistisk art deco-arkitektur, från fina små butiker till stora köpcentra.

I den centrala delen av Valencia finns en stor mängd sevärdheter. Har du turen att anlända till Valencia med tåg, via den norra tågstationen, kommer du mötas av fantastiska byggnader med imponerande arkitektur, där det traditionella och det moderna Valencia möts i en härlig blandning. I närheten av den norra tågstationen hittar du Plaza de Ayuntamiento, Valencias hjärta, och här finner du en blandning av pampiga byggnader, restauranger, affärer, caféer och barer.

Valencia har många traditionella marknader som Mercado de Colon och Mercado de Ruzafa, men den mest imponerande marknaden är Mercado Central, som är öppen alla dagar förutom söndagar. Här kan du köpa spanska specialiteter såväl som nötter, kött, frukt och grönt. Många restauranger i Valencia handlar sina råvaror härifrån då de vill ha så genuina produkter som möjligt till sina traditionella maträtter. Framför Mercado Central hittar du också den gamla sidenmarknaden ”La Lonja de la Seda”, som är ett gotiskt världsarv från 1500-talet.

El Barrio del Carmen, är kanske det charmigaste området i centrala Valencia, det perfekta stället att gå vilse i. Det här är en stadsdel där du ständigt kan upptäcka nya detaljer. El Carmen är en av de mest mångkulturella stadsdelarna i Valencia. Du kan äta tapas eller njuta av andra internationella rätter.

Utanför ”gamla stan” slingrar sig den nio kilometer långa, grönskande Turia-parken. Parken är den perfekta mötesplatsen för diverse aktiviteter som yoga, picknick och rast-område för hundar. Här promenerar, springer och cyklar folk i alla åldrar och för barnen finns många lekplatser som bara väntar på att testas. Intill parken hittar du också sevärdheter som Valencias Art and Science Museum, Oceanografic, med en mångfald av havslevande djur som hajar och valar samt Valencias prisbelönade Bioparc, där cirka 4000 djur lever i naturliga miljöer.

Valencia har även ett utmärkt läge vid havet, och stränderna är stora och långa, med ren mjuk sand. Prova gärna den populäraste stranden, La Malvarrosa, som börjar runt hamnområdet och delas upp i sektioner som Playa las Arenas och Playa Cabanyal, som så småningom sträcker sig upp till Playa de Patacona. Längs med strandpromenaden vid Malvarrosa kan du även avnjuta den godaste paellan i världen – Paella Valenciana!
Valencia - Bästa Paella-ställena i stan

Måndag 17 september 2018

Paella är troligtvis en av Spaniens mest kända maträtter, men de flesta kanske inte vet att denna klassiska risrätt kommer just härifrån Valencia, Paella Valenciana.

Valencia-regionens klimat är perfekt för att odla ris och under århundraden har lokalbefolkningen lagat paella i en eller annan form. Idag är några av de bästa ställena att äta paella de gamla familjeföretagen som lokalbefolkningen alltid gynnat - medan andra är mer moderna restauranger.

Här kommer Mäklarringen Norra Costa Blanca och Valencias rekommendationer för att njuta av denna valencianska klassiker. Vi rekommenderar fem genuina paella-restauranger som lokalbefolkningen själva älskar.

1. Restaurante Levante

Adress: Carrer de Góngora, 1, Valencia

http://www.restaurantelevante.com/

Restaurante Levante är enkel att hitta och hyllad av lokalbefolkningen som stället för den bästa paellan i Valencia. Deras stjärnrätt är den traditionella paella i Valencia, Paella Valenciana, tillagad av kyckling, kanin och lokala bönor. Gästerna kan välja bland 10.000 olika spanska viner för att följa med maten och som hålls i restaurangens källare. Det är klokt att förbeställa din paella genom att ringa i förväg, annars kan du få vänta upp till en timme för att den ska tillagas.

Restaurante Levante erbjuder dessutom roliga paella matlagningskurser för gäster som vill prova på egen hand att laga denna klassiska spanska risrätt.

2. La Pepica

Adress: Paseo Neptuno, 6, Valencia

http://www.lapepica.com/

Njut av paella direkt på stranden vid La Pepica! La Pepica är möjligtvis den allra bästa paella-upplevelsen i Valencia. Denna klassiska och ikoniska restaurang ligger ett stenkast från stranden Playa la Malvarrosa och är ett perfekt ställe att dela en paella med vänner och familj på en terrass med utsikt över Medelhavet. La Pepica specialiserar sig på skaldjurspaella, som är en favorit trots att det inte är den traditionella valencianska stilen på maträtten. Många kända gäster har besökt La Pepica sedan de öppnade sina dörrar 1898. Det var en av Ernest Hemingways stamställen under sin tid i Spanien. Dessutom var restaurangens vegetariska paella ursprungligen förberedd för en annan hedersgäst, nämligen den före detta spanska drottningen Sofía.

3. La Riuà

Adress: Carrer del Mar, 27, Valencia

http://www.lariua.com/

Njut av fantastisk paella i Valencia på La Riuà, ett prisbelönt familjeföretag! Det här är en familjedriven restaurang som vunnit utmärkelser och när du smakar paellan så förstår du varför. Med vacker och stilfull inredning hittar du stället i Valencias pittoreska historiska centrum och här tillagas mer än ett dussin olika sorter av det berömda riset och restaurangen ligger på toppen av lokalbefolkningens listor för att äta paella i Valencia.

4. Casa Roberto

Adress: Maestro Gozalbo, 19, Valencia

http://casaroberto.es/

Casa Roberto är ett utmärkt ställe att njuta av en paella i Valencia. Restaurangen grundades för drygt 30 år sedan av en kock med mer än fyra decenniers erfarenhet av att laga den bästa spanska maten. Dess läge, i en livlig del av stadens centrum gör det lättillgängligt, medan sorlet av spanska och valencianska ger dig en försäkran om att det inte är någon turistfälla. Restaurangens elegans och lite högre priser gör det särskilt populärt för speciella tillfällen bland lokalbefolkningen.

5. Casa Carmela

Adress: Carrer d'Isabel de Villena, 155, Valencia

http://www.casa-carmela.com/es/

Matupplevelsen på Casa Carmela är unik! Det här är en familjedriven restaurang som har glatt kunder med sin härliga kokkonst i nästan 100 år. Casa Carmela har en speciell historia då det ursprungligen startades som ett litet ställe nära stranden där man kunde gå in och byta kläder och vila upp sig efter en simtur i havet. Innan man visste ordet av började familjen servera paella till hungriga simmare och så här föddes en av Valencias ikoner. Casa Carmela förbereder ännu idag några av de bästa paella-sorterna i Valencia.
Fri värdering

Mäklarringen hanterar dina personuppgifter i enlighet med aktuell lagstiftning. För vidare information se här.

Fri värdering

Mäklarringen hanterar dina personuppgifter i enlighet med aktuell lagstiftning. För vidare information se här.