Benissa –Tradition, historia & magnifikt naturlandskap

2023-08-12

Den lilla staden Benissa, med 11.000 invånare, och med sitt magnifika naturlandskap bestående av höga klippiga berg och underbara utsikt över Medelhavet - är belägen i inlandet av Alicante-provinsen på den norra delen av Costa Blanca. Staden är bland de äldsta på Costa Blanca-kusten och har präglats av iberisk, romersk, arabisk och kristen historia. Benissa har även en 4 km lång kuststräcka med vackra små stränder och vikar som är perfekta för alla typer av vattenaktiviteter, som till exempel dykning och snorkling.

Benissas medeltida stadskärna, med sina trånga små gränder, karaktäristiska torg och historiska byggnader utsmyckade med heraldiska sköldar och balkonger med smidesjärnsgaller, är väl värt ett besök. I Benissa hittar man ett varierat utbud av bra restauranger vars menyer är inspirerade av havet samt de typiska lokala risrätterna. Det finns även många trevliga lokala barer och pubar runt om i stadskärnan.

Stränder & vikar

Benissa levererar en 4 km lång kustremsa som kännetecknas av stränder och vikar med härligt glasklart vatten. De pouläraste stränderna är Playa Baladrar, Cala Llobella, Playa la Fustera, Bassetes och Cala Pinet.

Playa la Fustera är en naturlig fin sandstrand med blå flagg och all typ av service-möjligheter under högsäsongen. Passa på att avnjuta en fräsch cocktail eller bra lunch på uteterrassen Blue Bamboo. Härlig och avkopplande atmosfär, god mat och trevlig personal!

Stranden Cala Pinets är en liten vacker sand och sten-strand i söderläge skyddad av bergen. Härifrån kan man ta en promenad till den välkända platsen ”Mar Morta i Roques Negres” (Döda havet och svarta klipporna).

Stranden Cala Llobella är den minsta och lugnaste viken av alla. På denna stenstrand når tallarna ända ner till havet och det är ett perfekt ställe för olika vattensporter. Cala Baladrar är en vik med grunt och klart vatten, skyddad från de östliga vindarna. Här finner man en liten strandbar “Chiringuito” med levande musik. Stranden Playa de Ádvocat har en liten brygga som det är populärt att fiska från. Det här är härlig plats med en sandstrand som passar barn. Under sommarmånaderna finns det även en snackbar vid stranden.

Aktiviteter & sevärdigheter i Benissa

En av de mest rekommenderade aktiviteterna är att gå till fots rutten “El Paseo Ecológico”, (Den ekologiska vägen). Rutten börjar i El Aula Del Mar och har en södergående och en norrgående led. Du får njuta av ett fantastiskt landskap med vackra vyer och längs vägen hittar du information om flora & fauna samt om den lokala kulturen.

Benissas kust, med sitt nästan glasklara rena vatten och små djupa vikar, är perfekt för dykning och snorkling, och vi på Mäklarringen norra Costa Blanca rekommenderar ett besök till Les Basetes Dykcenter. Dykcentrats privilegierade läge gör att du kan nå de bästa dykplatserna i Calpe, Moraira, Benitachell, Javea och Altea.

I området runt Benissa finns även många trevliga golfbanor. Med endast en timmes bilresa bort finns ett flertal golfbanor att välja mellan. Inte långt från Benissas centrum hittar du till exempel San Jaime Golf Club som är en utmanande nio-håls bana.

Benissas charmiga och historiska centrum med sina typiska kullsternsgator är absolut värt ett besök! Stadshuset “Plaza del Ayuntamiento”ligger på Plaza del Portal i den gamla kommunala sjukhusbyggnaden från 1790. Efter en omfattande renovering blev denna byggnad år 1981 ett rådhus

Placeta de IÉsglésia Vella (Gamla kyrkans torg) är platsen där kyrkfästningen San Pedro byggdes på 1600-talet. Man kan se en replika av ingången till kyrkan och på en platta på väggen kan man också ta del av en målning av hur själva kyrkan en gang såg ut.

Runt kyrkan byggde man på 1700-talet unika hus till viktiga familjer såsom exempelvis House of Andres och Pere Bigot. Dessa hus har idag förvandlats till huvudkontoret för University of Alicante i Marina Alta, där man finner ett brett utbud av utbildningar.

Consell Hall, som byggdes i slutet av 1500-talet, ligger mitt i Benissas gamla stan. Under medeltiden användes byggnaden som bas för försäljning av vete. Den har en gång i tiden även använts som grundskola.

Benissa
Vacker strand