Vackra och kulturella Altea

2018-10-25

Altea är en av de vackraste och charmigaste städerna på norra Costa Blanca. Staden genomsyras av en genuin spansk känsla som till stor del beror på den intressanta historiska Gamla Stan med sina smala kullerstensgator. Altea är ett ställe att strosa runt i och i mer än 40 år har det varit en fristad för målare, poeter, författare, musiker och fotografer, som genom sina bilder och texter avtecknat staden och dess speciella atmosfär.

Altea ligger mellan Calpe och Benidorm och har ca 24.000 invånare. Staden kan delas upp i två huvudområden; Gamla stan på toppen av kullen med sina små trånga gränder och gnistrande blåkaklade kupolbyggnader och sedan ett modernare område nere vid strandpromenaden och marinan.

Alteas “Gamla Stan”

Gamla stan finns på toppen av kullen och utmärks genom den imponerande kyrkan Nuestra Señora del Consuelo, med sin blå- och vitkaklade kupol, glasmålningar och intressanta väggmålningar. Här i de omgivande kvarteren hittar man också flertalet konstgallerier, butiker, restauranger och barer. Missa inte heller alla utsiktsplatser varifrån man har en otrolig utsikt över staden. Innan du beger dig neråt, stanna till och njut av en kopp “café con leche” eller en sangría drink vid det mysiga centrala torget Plaza de la Iglesia.

Strandpromenaden & Marinan

Altea har en 8 km lång kuststräcka som består av vikar, klippor och stränder. Inne i byn finns det ingen bra strand utan här består stränderna mestadels av stora stenar, men vattnet är fint och klart. Längs strandpromenaden och marinan hittar du några bra restauranger som serverar lokala specialiteter som “Arroz a la banda” (fisk och ris), paella, havsborrar eller dagens fångst. Ta dig tid att avnjuta en måltid här, atmosfären och den fantastiska utsikten över Peñon de Ifach klippan kan inte bli bättre.

Alteas stränder

Den bästa stranden ligger strax söder om Altea, Cap Blanch som nuförtiden går ihop med Playa de Albir. I Albir finner du ett livligare strandliv och det finns ett stort utbud av fritid- och nöjesaktiviteter. Bakom stranden finns semesterorten Albir med restauranger, barer, kaféer, stormarknader och en strandpromenad. Norr om Altea hittar du stranden Cap Negret som är en grusstrand som slutar i en vik med svarta stenar. Ytterligare en populär strand är Playa de la Olla.3

Sevärdigheter i Altea

Nuestra Señora del Consuelo kyrkan är en symbol för Altea och ofta avtecknad på bild. Kyrkan byggdes i början av 20-talet och har en blå och vit kaklad kupol. Här finns även olika glasmålningar, intressanta väggmålningar och skulpturer.

Bellaguarda vakttornet ligger i den gamla stadsdelen Bellaguarda. Tornet var en del av flera torn varifrån vakterna kunde hålla utkik efter inkräktare från havet. Härifrån har man en fin utsikt över denna del av Costa Blanca.

Alteas Palacio de Altea har utställningar, konferenser, konserter, baletter och teaterföreställningar. Här får ungefär 1000 personer plats.

Museo Navarro Ramón är ett museum tillägnat Navarro Ramons målningar. Navarro Ramon föddes 1903 i Altea och hans hemstad lågt till grund för mycket av hans inspiration.

I Altea firas årligen några intressanta lokala fester och evenemang. Den 12- 14 augusti firas Castell de LÓlla, med en fest där tusentals fyrverkerier skjuts ut över havet. Första veckan i september firas Moros y Cristianos, morer och kristnas festival. Folk klär ut sig i kostymer och går genom staden i parade för att återskapa försvaret av staden från de moriska inkräktarna.

Gränd i Altea
Gamla stan i Altea