Las Fallas

2022-03-14

LAS FALLAS pågår i mitten av mars och hålls till regionens skyddshelgon Sankt Josefs ära.

Festen pågår i flera olika faser med eld, pulver, målningar och varje kvarter bidrar successivt till att skapa sin “ninot”, en sorts gigantisk målad trädocka som representerar personer eller händelser som varit viktiga under året som har gått.

Denna fest är verkligen unik i världen med dess långa serier av ritualer och kreativitet som finns. Högtiden är fylld av fest, ljus, dans, färger och är tänkt som en övning i att bränna ner något och bygga upp det igen, en återupplevelse av skälen. Spektaklet syns ända från hamnen Balearia Port Denia.

Hela Denia stad fylls av vackra gigantiska figurer som liknar dockor från sagornas värld där invånarna går runt och tittar och röstar på en vinnare. Den stora paraden går genom Marques de Campo upp mot det mysiga torget Glorieta del Pais Vallencia och vidare upp förbi den berömda restaurang gatan Carrer de Loreto.

All målad konst/ figurerna bränns slutligen ner i slutet på festligheterna kvällen/ natten av San Jose tillsammans med stora fyverkerier. Musik och tradition är viktiga ingredienser i denna oförglömlig fest. Fajjas flickorna finns över hela staden med sina vackra klänningar och uppsatt hår. Skönhetstävling där den vackraste röstas fram.

Utan tvekan den mest högljudda av alla Spaniens fiestas. Folk från hela världen lockas till denna händelse, som officiellt äger rum i mars och börjar med veckolånga tävlingar och kulturella aktiviteter.

Den största attraktionen för Fallas är "ninots", gigantiska pappmachéskulpturer som skildrar satiriska karikatyrer av politiker eller kändisar. De har lagts otal timmar bakom varje karaktär och detaljerna är imponerande!

Deltagarna i dessa pompösa parader bär färgsprakande kostymer som ofta skapats under ett helt år. Det är vackra, detaljerade kjolar som bärs i flera dagar i sträck runt om på gatorna. Festligheterna rundas av med "Ofrenda", en högtid där alla bär blomster in till centrum av staden. Här står en stor en skulptur av Jungfru Maria som blir täckt från topp till tå med blommor. En storslagen syn!

Fallas kännetecknas också av magnifika fyrverkerier och okontrollerad användning av smällare hela dagarna under festivalveckan. Avslutningsvis tänder man eld på alla dessa ninots för att avsluta festligheterna.

https://www.denia.com/fallas/

Fallas i Valencia