Mäklare Telefonplan

Midsommarkransen var ursprungligen namnet på en krog. Den byggnad krogen låg i uppfördes 1775, och låg på nuvarande Nioörtsvägen 42.

År 1913 ingick Midsommarkransen i Stockholms stad. År 1910 delades marken på respektive sida Vattenledningsvägen upp i två exploateringsområden, det norra området döptes till Tellusborg och det södra området fick heta Midsommarkransen. I oktober 1908 uppfördes de första flerfamiljshusen i Tellusborg, de flesta med små lägenheter tänkta för arbetarfamiljer med för tiden god standard med rinnande vatten och wc.

År 1921 bildades idrottsklubben Tellus som tidigt hade bandy-, fotboll- och handbollssektioner. Bandy spelades på Myren och fotboll spelades på Linnea vid Aspudden.

I Midsommarkransen ligger den gamla biografen Tellus, fram till mitten 1960-talet fanns också biograferna Svanen och Saba. Svandammsplan med ”plaskdammen” lockar till picknickar. Kjell Johanssons böcker Vinna hela världen och Huset vid Flon utspelar sig i Midsommarkransen.

LM Ericssons fabrik vid Telefonplan var bolagets produktionslokaler och huvudkontor under många år. Komplexet uppfördes året 1938. LMs byggnader är kanske de vackraste av funktionalismens industrikomplex i Stockholm. Anläggningen är byggnadsminne. I början av 2000-talet lämnade Ericsson fabriksbyggnaden vid Telefonplan och anläggningen anpassades för bland annat Konstfack och Försäkringskassan. Anläggningen ägs av Vasakronan.

Telefonplan är en expansiv del av Midsommarkransen med många nya bostäder, restauranger och arbetsplatser. T-banan har två stationer i Midsommarkransen, en kallad Telefonplan och en Midsommarkransen.

Grundskolor är Västbergaskolan med den stora fotbollsplanen. Den nya Tellusborgsskolan har en alldeles unik fasad i den tidigare Brandstationens garagebyggnad.

Vill du köpa eller sälja bostad på Telefonplan?

Då hälsar vi dig välkommen till Mäklarringen Hägersten/Skärholmen/Älvsjö! Vi finns på Störtloppsvägen 30, på telefonnummer 08-603 10 00 eller skicka oss ett mail.

Fri värdering

Vill du veta vad din bostad är värd? Just nu erbjuder vi kostnadsfri värdering av din bostad.

Loading...

*Obligatoriskt fält. Vi hanterar dina personuppgifter i enlighet med aktuell lagstiftning. Läs mer här.