Mäklare Tungelsta

Tungelsta är beläget i tätortens södra del. Tungelsta gränsar i norr mot Hanvedens stora skogs- och strövområden, i öster mot Västerhaninge, i söder och väster mot jordbrukslandskap och stora skogsområden. Kända platser är Krigslida, Hammarängen och Lillgården. Tungelsta är känt för sin trädgårdsnäring och det finns flera stora handelsträdgårdar som drivs som familjeföretag.

De bostäder som finns är mest friköpta villor och fritidshus, som mestadels bebos permanent, samt bostadsrättslägenheter. Det har även etablerats ett helt nytt bostadsområde som ligger mellan Tungelsta station och Lillgården.

I centrala Tungelsta finns en matvarubutik och även restaurang. Det finns flera skolor och förskolor i kommundelen, samt äldreboendet Ros-Anders Gård.

Tungelsta ligger nära stora ströv- och skogsområden. I Tungelsta finns också en ridskola, elljusspår och ett antal bollplaner. Fritidsanläggningarna i Västerhaninge utnyttjas i hög grad även av Tungelstabor. Östnora bad- och camping ligger i närheten och sjön Öran är en populär badsjö. Lite historia Startskottet för Tungelstas utveckling till ett kluster av tidig modern grön företagsamhet var Nynäsbanan. Efter att järnvägen hade dragits till Nynäshamn 1901, köpte Aktiebolaget Hem på Landet, som var en jordförmedlingsbolag för småbruk, upp mark från större gårdar för att sälja jordlotter vidare till trädgårdsmästerier och villor. Det anlades över 100 trädgårdsmästerier i Tungelsta. Tungelsta är också författaren Ivar Lo-Johanssons hembygd. 2001 invigdes en bronsskulptur av honom gjord av konstnären Sam Westerholm.

Järnvägen Nynäshamn-Stockholm passerar genom Tungelsta. Det finns två pendeltågsstationer, Tungelsta och Krigslida. Dagtid går det två tåg i timmen i vardera riktningen (Stockholm samt Nynäshamn) I övrigt går det ett tåg i timmen. Det finns också bussförbindelser, som trafikerar från Tungelsta uppför Tungelstavägen med slutstation Västerhaninge och andra kommundelar. Restiden med kollektivtrafik till Stockholm är cirka 40 minuter, med bil cirka 35 minuter.

Vill du köpa eller sälja bostad i Tungelsta?

Då hälsar vi dig välkommen till Mäklarringen Haninge - Tyresö! Vi finns på Runstensvägen 6 i Handen och på telefonnummer 08-745 82 80 eller skicka oss ett mail.

Fri värdering

Vill du veta vad din bostad är värd? Just nu erbjuder vi kostnadsfri värdering av din bostad.

Loading...

*Obligatoriskt fält. Vi hanterar dina personuppgifter i enlighet med aktuell lagstiftning. Läs mer här.