2022-11-09

På Eskilstunasidan av bron fanns under 1800-talet en handelsbod. Sen byggdes en ny byggnad på planen mellan bron och färjeläget och där startade man Blomstrands diversehandel. Konsum tog över affären men den revs när nya bron byggdes 1976.

1982 invigdes den byggnad där ICA Bron ligger idag. Villan Strömsborg bredvid ICA byggdes av en man som arrenderade fisket under tidigt 1900-tal. Där har funnits konditori och nu ligger restaurang Papa Jun här.

ICA Bron ägdes av Lars Lindberg fram till år 2000 då Cathrine och Joakim Stålbrand tog över. Sen dess har de drivit ICA-bron tillsammans och nu är stora delar av familjen involverade. Denna dag jobbar båda barnen Tilde och Alex. Totalt har de fyra barn tillsammans.

När jag frågar Cathrine och Joakim om vad som är omgjort sedan starten så skrattar de och säger allt. Åren har gått och det mesta är utbytt. Från början var det mest sommargäster i Kvicksund men nu bor de flesta här året runt vilket gör att utbudet av varor också förändrats. – Vi vill att det ska vara som en modern lanthandel, allt ska finnas här säger Jocke. Cathrine fortsätter – Ja och så vill vi att det ska vara en riktigt familjär stämning här. Alla som kommer hit ska få ett leende och en hälsning. Vi är också en central punkt i Kvicksund dit man kan gå och bara träffa nån att snacka med. Vi märkte det extra mycket under pandemin, fortsätter hon. Många kom bara för att ha nån att prata med.

Jag frågar vidare, Vad är det bästa med Kvicksund? -Människorna säger de båda i munnen på varandra. Alla underbara människor. Som under pandemin, folk tog båten och kom för att handla och stötta oss. Alla är trevliga. Och så gillar vi utsikten förstås. Vi har Mälaren åt alla håll. Vårt läge för en ICA-butik är unikt.

Om ni fick önska nåt framåt? -En gästhamn där båtkunder kan stanna och komma upp och handla, det vore trevligt. I övrigt så vill vi fortsätta vara en samlingsplats för kvicksundsborna, en affär värd ett besök, då det mesta finns här.

Efter att tackat för mig så gick jag över parkeringen upp till Papa Jun för att träffa Annelie som driver restaurangen ihop med Ismael. När jag väntade på Annelie så passade jag på att köpa en kaka och dricka. Allt kaffebröd är hembakt, och så gott.

Annelie kom in som en solstråle och talar med gästerna om olika evenemang som ligger framför. Just nu är det en vinprovning på gång. Jag frågar henne när de tog över driften av restaurangen och det var i januari 2003. Innan hade en som hette Charlie driften.

Annelie berättade att hon är gift med Ismael från Filippinerna. Hans pappa hette också Ismael så han kallades Ismael Junior. När han kom till Sverige och Kvicksund så blev förkortningen Papa Jun. Jun är musiker i botten och ibland spelar och sjunger han på restaurangen. I sitt hemland hade han också mindre gatukök och annat. Så drömmen var att få öppna nåt eget i Sverige. Annelie hon hade jobbat på bank och hjälpt till lite på Fristadsgrillen på torget i Eskilstuna. Det var Juns systers man Olle som drev den. Tillsammans beslutade de att försöka driva restaurangen i Kvicksund. Hårt hårt jobb blev det för att lyckas. I början hade de dagens lunch och pizza. Idag är utbudet mycket större än så. Men den största skillnaden från förr är nog alla aktiviteter de har. Deras yngsta dotter med sambo har börjat hjälpa till på restaurangen och nu känner Annelie att hon hinner med det där lilla extra som att anordna aktiviteter och catering. Drömmen är att utveckla cateringen ännu mer. I somras startade ungdomarna Tikibar på uteserveringen och de är aktiva i sociala medier.

Slutligen säger Annelie att hon älskar Kvicksund och alla människorna här. Vi håller ihop, vi känner varandra, det känns som hemma. Och det stämmer extra bra just här, då Annelie och Jun bor och har sitt hem i samma hus som restaurangen.

Pappa Jun

Startklar

Du som går i köptankar behöver kanske sälja din nuvarande bostad? Med vår kostnadsfria tjänst Startklar® förbereder vi allt oavsett när det är dags att sälja.

Loading...

*Obligatoriskt fält. Vi hanterar dina personuppgifter i enlighet med aktuell lagstiftning. Läs mer här.