2022-10-31

I Tumbo, utanför Kvicksund, ligger ett stort möbelvaruhus som säger sig vara värda ett besök. Jag åkte dit och besökte ägarna Peter och Petra.

Jag slås av vad stort varuhuset är och vilka fina möbler de erbjuder. Så frågar jag Peter, hur det kommer sig att det ligger ett möbelvaruhus just här och Peter börjar berätta:

I början av 40 talet så fanns på platsen boningshus men också baracker där norska flyktingar bodde. I boningshuset bodde en duktig möbelsnickare och flyktingarna, som hade långtråkigt, började hjälpa honom att tillverka möbler. De snickrade och målade, inte bara möbler utan också leksaker som sedan såldes till EPA och andra varuhus. På 60-talet startade IFA-bolaget möbelförsäljning här vilket på den tiden var ett stort möbelcenter med lager för andra butiker.

Peter är ICA-handlare från början och har drivit ICA Slagsta bland annat. Där var han, redan i slutet på 90-talet, först med att sälja mat via nätet. När han sålde butiken 2001 så fick han efter en liten tid frågan om att förvärva Tumbo Möbler. Så blev det och det och istället för mat blev det försäljning av möbler. Resan med möbelförsäljning och den digitala utvecklingen har sina utmaningar. I stället för webbförsäljning satsar de stenhårt på fysisk handel i butik. När antalet fysiska butiker minskar kan de erbjuda något som inte webbutiker kan, viket de ser som en stor fördel. I butiken kan kunder känna och klämma på produkterna och få vägledning i sitt köp av kunnig personal. Det kommer alltid finnas behov av fysisk handel.

När jag menar att läget kanske inte är det bästa så kontrar Peter genom att se möjligheterna. -Vi ligger nära Eskilstuna, Västerås, Strängnäs och hela KAK-området (Köping-Arboga-Kungsör) och vi får kunder från många olika håll. Det som utmärker oss är närheten, kvaliteten på möblerna och vår fina service. Tumbo Möbler är som en institution, en mötesplats med många återkommande kunder och en butik som funnits i över 80 år.

Jag frågar både Petra och Peter vad som är bäst med Kvicksund och de har lite olika svar. Peter som är uppvuxen i Kvicksund har många fina minnen av en fantastisk uppväxt. Mycket bus och lek vid vattnet som ”jumpa”, hoppa på isflak och alla kompisarna som träffades utanför BåtSam. Alla åldrar umgicks och höll ihop. När det vad dags för mat blåste mamma i en visselpipa som hördes vida omkring. På den tiden såg det annorlunda ut här och alla kände alla. Petra som är inflyttad tycker att småskaligheten, närhet till natur och promenadstråk, sammanhållningen och alla trevliga människor som bor här är det bästa med Kvicksund. Dock menar de inte att det var bättre förr, utvecklingen av orten är bara bra och den ger nya möjligheter.

Jag kan efter ett långt härligt samtal konstatera att möbelvaruhuset i Tumbo är väl värt ett besök!

Tumbo Möbler Facebook
Tumbo Möbler Instagram

Startklar

Du som går i köptankar behöver kanske sälja din nuvarande bostad? Med vår kostnadsfria tjänst Startklar® förbereder vi allt oavsett när det är dags att sälja.

Loading...

*Obligatoriskt fält. Vi hanterar dina personuppgifter i enlighet med aktuell lagstiftning. Läs mer här.