Ny passagerarbåt i Österåkers skärgård!

2023-03-31

Från år 2024 ska en helt ny vätgasdriven passagerarbåt trafikera Österåkers skärgård. Den hållbara höghastighetsbåten byggs och ägs av rederiet Green City Ferries och projektet stödjs av Österåkers kommun.

Den toppmoderna båten, Beluga24, byggs i Sverige och ska rymma 147 passagerare samt 30 cyklar. Den byggs i två varianter; en eldriven för kortare sträckor och en vätgasdriven för längre sträckor.

–Lanseringen av vår Beluga24 i Stockholms skärgård är det första steget mot att minska koldioxidutsläppen inom vattenburen pendeltrafik. Beluga24 är miljövänlig och erbjuder ett bekvämt och smidigt sätt att pendla, säger Fredrik Thornell, som är VD för Green City Ferries.

Bidra till hållbar båttrafik

I visionen för Österåkers kommun framgår att ska kommunen ska ha ett offensivt och innovativt förhållningssätt till hållbarhet. År 2020 skrev kommunen under en avsiktsförklaring för engagemang i projektet med vätgasbåten i Österåker.

– Vi vill bidra till hållbar båttrafik och samtidigt utveckla näringslivet i Österåker. Det är oerhört glädjande att vi ska få en passagerarbåt som gör vår fantastiska skärgård tillgänglig för såväl kommuninvånarna som våra besökare och att båten är hållbar när det gäller utsläppen, säger Michaela Fletcher(M), Kommunstyrelsens ordförande.

Båten som ska trafikera Österåkers skärgård kommer att drivas av Antrophia Rederi AB. Det är ännu inte fastställt vilka öar i Österåker den ska trafikera, men den planeras att gå in till centrala Stockholm. Från Österåkers kommun pågår ett utredningsarbete om en lämplig brygga i Österskär.

Läs mer på Green City Ferries webbplats

Startklar

Du som går i köptankar behöver kanske sälja din nuvarande bostad? Med vår kostnadsfria tjänst Startklar® förbereder vi allt oavsett när det är dags att sälja.

Loading...

*Obligatoriskt fält. Vi hanterar dina personuppgifter i enlighet med aktuell lagstiftning. Läs mer här.