Österskär!

2018-05-24

Namnet Österskär kom till genom en pristävling vid förra sekelskiftet, då ett 30-tal tomter vid Trälhavet och Tunaviken styckades av från Tunagård på Generalsvägen. Det tidigare namnet var Tunanäs eller Biskopsudden. Den enda bebyggelsen vid denna tidpunkt var Biskopstuna på Generalsvägen, ursprungligen från 1600-talet, och ett dragontorp på Strandvägen. 1906 förlängdes Roslagsbanan till dagens slutstation Österskär. Generalkonsul Wallin förvärvade Tuna gård år 1909, han lät stycka av ca 250 tomter och i samband med det så anlades Österskärs Havsbad, även kallat Solbrännan. Under 20- och 30-talet började det byggas fritidshus i området och Österskär blev en sommarort för stockholmare. Österskär hade tidigare eget postkontor i stationshuset och har därför eget postnummer. I området finns även Tunaborgen med anor från 1200-talet.

Österskärsskolan byggdes år 1968 och från och då tog också den stora bofasta befolkningsexpansionen i området fart, med nybyggnationer och ombyggnader av sommarstugor till permanentbostäder.

Vid Solbrännans äng firas traditionsenlig midsommar genom villaägarföreningen, här finns även en populär restaurang vid stranden. I närheten av Österskärs station finns en nyöppnad Sushi restaurang, konditori och en mysig klädbutik.

Startklar

Du som går i köptankar behöver kanske sälja din nuvarande bostad? Med vår kostnadsfria tjänst Startklar® förbereder vi allt oavsett när det är dags att sälja.

Loading...

*Obligatoriskt fält. Vi hanterar dina personuppgifter i enlighet med aktuell lagstiftning. Läs mer här.