Våren är här!

2018-05-04

Nu är det hög tid att börja ta hand om trädgården efter den långa vintern.

Köpa nya plantor till utekrukorna på altanen och göra ordning i rabatterna.

På Åkersberga Växtförsäljning finns allt du kan tänkas behövas. Allt från småblommor till större träd och buskar.

Kika in på deras hemsida för mer inspiration och idéer för din trädgård.

www.bergavaxter.se

Trädgårdskalendern Maj:

Köp blommande växter

Det är ju alltid roligast att köpa det som blommar just nu, och varför inte. Då ser du direkt hur växten ser ut och kan njuta av blomningen direkt.

Gräsmattan

Dags att fixa gräsmattan. Laga hål efter vintern, dressa med ny jord, så nytt gräs om det behövs på kala fläckar.

Gödsla lökarna

Strö ut benmjöl runt överblommande lökväxter. Då kan de samla kraft till nästa års blomning. Hur gärna du än vill så försök att låta bladen vissna ner ordentligt, då går näringen tillbaka ner i löken. Sätt perenner som döljer de nedvissnade bladen så slipper du se dem.

Dela perenner

Passa på att dela på de perenner som växt sig för stora. Byt med trädgårdsvänner eller sätt dem på andra ställen i trädgården.

Ogräs

Fortsätt rensa ogräs. Rotogräset tröttas ut om du ständigt är där och tar bort de nya skotten och fröogräset plockar du innan de går i frö.

Sätt upp växtstöd

Passa på att sätta upp växtstöd innan de högväxta blommorna kommit upp för långt. Till exempel pioner med sina stora tunga blommor kan behöva lite extra stöd här i livet, särskilt efter regn.

Blommande knölar

När jorden börjar bli varmare och risken för nattfrost minimal är det dags att sätta sommarblommande lökar och knölar, som dahlior, doftlilja och gladiolus. Vill du vara extra försiktig kan du sätta dem i kruka först, som du kan flytta ut och in, och plantera ut dem i rabatten senare.

Beskär rosorna

När björkens blad är stora som musöron är det dags att beskära rosorna.

Avhärda

Har du förodlat inomhus kan du börja avhärda dina växter. Ställ ut dem några timmar i början och allt längre vart efter de vänjer sig.

Växthuset

Glöm inte bort att sätta dig ner och njuta i värmen i växthuset. Men håll koll på temperaturen så det inte blir för kallt eller för varmt för växterna. Värmefläkt eller vädring när temperaturen växlar.

Grönsakslandet

Odla dina egna grönsaker. Nu är det äntligen dags att så på friland. Gödsla och gör i ordning grönsakslandet för sådd. Morötter, sallad och rädisor kan sås redan nu, de är tåliga och klarar lite lägre temperaturer. Ärtor, squash och bönor väntar du med tills det blivit lite varmare, de vill ha minst 10–15 grader i jorden för att gro och växa.

Startklar

Du som går i köptankar behöver kanske sälja din nuvarande bostad? Med vår kostnadsfria tjänst Startklar® förbereder vi allt oavsett när det är dags att sälja.

Loading...

*Obligatoriskt fält. Vi hanterar dina personuppgifter i enlighet med aktuell lagstiftning. Läs mer här.