2024-04-09

Ett klassiskt vårtecken i Västerbotten är gissningstävlingen Uman River, när isen släpper i centrala Umeå, inleds.

Uman river heter den gissningstävling som startades 1954 av Lions i Umeå och Västerbottens Kurriren. Tävlingen gick ut på att gissa när isen på Umeälven skulle lossa så pass mycket att en utplacerad flotte kunde passera mellan Tegsbron och Kyrkbron i Umeå.

Namnet kommer av det gamla namnet på Umeälven, Uman, och ”river” hänvisar delvis till älvens vatten som river upp isen – men också det engelska ordet för älv, ”river”.

Efter att Lions i Umeå la ned sin verksamhet återupplivades tävlingen av stiftelsen Ume Älvdal, år 2019, med nya regler. Numera är flotten ute ur leken och tävlingen går ut på att gissa, genom ett digitalt formulär, när det rent teoretiskt skulle gå att paddla kajak från den ena bron till den andra utan hinder.

Genom åren har datumen för islossningen varierat en hel del, med uppemot en månads skillnad. På 1950-talet lossade isen i regel i början av maj, medan det numera sker i mitten av april som oftast. År 2014 lossade isen så tidigt som den 18 mars.

Umeälv

Startklar

Du som går i köptankar behöver kanske sälja din nuvarande bostad? Med vår kostnadsfria tjänst Startklar® förbereder vi allt oavsett när det är dags att sälja.

Loading...

*Obligatoriskt fält. Vi hanterar dina personuppgifter i enlighet med aktuell lagstiftning. Läs mer här.