Mat och dryck i och runt Valencia, Horchata de chufa

2020-01-30

Jag råkade höra en konversation i en engelsk familj som letat sig in i en av Valencias mer berömda Horchaterior, Santa Catalina i centrala Valencia.

Fadern i familjen, lätt svettig: -Let's leave this place, it's a milkbar and I want beer!! Varpå familjen snällt släntrar efter den smått irriterade fadern... I viss mån hade han rätt, man dricker mjölk där men inte från djur utan från jordmandel, även kallad tigernöt från engelskans tiger nut. Tyvärr missade hans familj och kanske även han upplevelsen av den lokala drycken Horchata de chufa - jordmandelmjölk! Den serveras iskall som törstsläckare gärna tillsammans med Fartons, ett luftigt bakverk med socker på. De finns även fyllda med vaniljkräm eller choklad för den som vill... Men först lite historia och kunskap.

Man kan ta en cykel och trampa nordost ur Valencia mot Alboraya, jordmandelns mecka. Här odlas detta halvgräs i stor omfattning, det förkommer inte vildväxande utan bara som kulturväxt. Man tror växten härstammar från Nilfloden i Sudan och odlas idag främst i medelhavsområdet men även i USA och delar av Asien. Ser du vackra grästuvor i prydliga rader har du troligen hittat ett jordmandelfält. På hösten blir gräset knappt halvmetern högt men raderna kan anas ändå. Mandeln sätts på våren och skördas i november-december. Mandlarna, eller rotknölarna som det egentligen är (varken mandel eller nöt är rätt), växer under jord precis som namnet antyder. Efter skörd tvättas knölarna och torkas. Av dessa gör man Horchata de chufa, den goda jordmandelmjölken. Pressresterna används till djurfoder bl. a.

Jordmandeln är en av dom äldsta kända kulturväxterna, i Egypten har man hittat vaser av lera med jordmandel i som är över 4000 år gamla. Araberna tog med sig mandeln till Spanien när de invaderade landet omkring 700 e. Kr. Idag omskrivs jordmandel av trendiga kostkunniga som "superfood" för sitt nyttiga innehåll, den håller bland annat ordning på matsmältningen och kolesterolet. Mandeln innehåller antioxidanter, skyddar hjärtat och stimulerar immunförsvaret. Den är dessutom fri från laktos och gluten. I takt med att populariteten för jordmandeln ökat har även utbudet av produkter med mandeln i gjort det. Idag finns både glass, bröd, kakor och smink att köpa som innehåller jordmandel.

En anrik servering, Horchateria Daniel ligger på Avenida de la Horchata mellan Valencia och Alboraya. Daniel Tortajada gjorde horchata till sin familj redan 1949 och öppnade 1960 ett näringsställe i sitt hem. 1979 invigde han sin horchteria "Daniel on the road". Salvador Dali var en av gästerna där... Idag finns Daniels horchaterior på ytterligare två ställen i Valencia, en i Mercado Colon och en på C/ San Vicente Martir, 7.

Men det finns annat man kan tillverka av jordmandel. Vår engelsman som törstade efter öl istället för mjölk skulle kanske lyssnat om någon berättat att det finns gin där jordmandel är en ingrediens. Eller inte... kanske för mycket frukt och blommor inblandat! Ginself, som ginet heter är gjord på produkter från medelhavsområdet. Exempelvis från Valencia och Sicilien som jordmandel, apelsin, citron, mandarin, enbär, angelikarot och apelsinblom. Ginet tillverkas av Carmelitano, ett av Spaniens äldsta destillerier, som ursprungligen grundades av munkar (alltid dessa munkar!) i slutet på 1800-talet och ligger strax norr om Valencia i Benicassim. Engelsmannen hade nog snällt följt med om någon frestat honom med Doce, en bar mitt i Valencia som håller världsrekord i antal ginsorter på hyllan. Brukar vara runt 450 sorter... förutom 150 sorter av både rom och whisky, 120 olika vodka osv. Där, på Doce och säkert på flera andra barer i Valencia kan man prova en GT gjord på Ginself. Gillar du smak av citrus, enbär och en avrundning av jordmandel måste du prova! Salud!

Ett glas med jordmandel
Kvinna serverar dryck