Amorteringskrav baseras på skuldkvot

Amorteringskravet på din bostad baseras på skuldkvoten. Men vad innebär skuldkvoten egentligen och vad gäller vid omvärdering av din bostad? Mäklarringen reder ut begreppen.

Skuldkvoten innebär kort och gott hur skuldsatt ett hushåll är. Ju mer skulder du har, desto högre skuldkvot har du. För att räkna ut din skuldkvot dividerar du ditt totala lånebelopp med hushållets totala inkomst under ett års tid. I den summan ingår samtliga inkomster efter skatt – inklusive eventuella barn- eller bostadsbidrag. Summan som du får fram multiplicerar du med 100 vilket genererar ett resultat i procent.

Till exempel: en familj med två barn och två vuxna. 

  • Föräldrarnas inkomst är 30 000 varje månad och utöver detta får de cirka 2000 kr i barnbidrag.
  • Deras totala månadsinkomst är då 32 000 kr och årsinkomsten är 384 000 kr.
  • Samma familj har ett bolån på 1,5 miljoner, skuld hos CSN på 200 000 kr samt mindre krediter/lån på 50 000 kr.
  • Total skuld är därmed 1 750 000 kr.
  • Skuldkvoten blir då 1750 000/384 000 kr = 4,56 x 100 = 456
  • Hushållets totala skuldkvot är 456 procent.

Amorteringskravet baseras på skuldkvoten

Amorteringskravet infördes den 1 juni 2016 och skärptes sedan i mars 2018. Anledningen var att stävja den höga belåningsgraden hos svenska hushåll. Amorteringskravet bestämmer hur mycket du ska betala av på ditt bolån varje år och baseras på din skuldkvot och belåningsgrad. Belåningsgraden är relationen mellan bostadens marknadsvärde och hur mycket lån du har på själva bostaden.

Saker att tänka på vid omvärdering av din bostad

Om du är intresserad av att värdera din bostad så är första steget att kontakta en mäklare eller din bank. Värt att notera är att du inte kan värdera din bostad när och hur många gånger du vill. Det finns en regel som innebär att du kan omvärdera din bostad först fem år efter att du har köpt den och därefter var femte år. Undantag för denna regel är om du skulle gjort en stor renovering som påverkar värdet på bostaden i hög grad, något som banken kan hjälpa till att besluta om. En värdering av din bostad är bra om du till exempel vill låta ett privatlån ingå i ditt bolån. Om bostaden blir värderad tillräckligt högt kan det nämligen leda till att du får förmånligare kostnader eftersom du då kan lägga om lånen.

Om du har några frågor om värdering och amorteringskrav hör av dig till oss på Mäklarringen.

Fri Värdering

Vill du veta vad din bostad är värd? Just nu erbjuder vi kostnadsfri värdering av din bostad.

Loading...

*Obligatoriskt fält. Vi hanterar dina personuppgifter i enlighet med aktuell lagstiftning. Läs mer här.